Inhoud blog
  • Een Hart Voor Werk
    Mijn favorieten
  • Hartziekte.be
  • Maladies du Coeur
  • Invaliditeit en handicap
  • heart diseases
  • "Een hart voor werk"
  • Rondvraag / Poll
    Weet u wat transvetten zijn?
    Ja
    Vaag
    iets over gehoord
    Nee
    Bekijk resultaat

    Een interessant adres?
    Rondvraag / Poll
    Als U geen motorische handicap hebt kan je niet aantonen dat je invalide ben, er zou een invalidepas voor moeten bestaan
    Ja
    Nee
    Weet ik niet
    Bekijk resultaat

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    brugpensioen
    blog.seniorennet.be/brugpen
    Wij zijn een niet commerciële site en proberen zoveel mogelijk informatie te geven aan chronisch zieke patiënten, link ons zoveel mogelijk op uw blog of website de link is http://www.kronika.be
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    www.hartziekte.be
    Informatieve blog voor hartpatiënten
    "Kracht komt niet voort uit fysieke vermogens, maar uit een ontembare wil".
    17-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Hart Voor Werk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een Hart voor Werk helpt mensen met een hartziekte opnieuw aan een job

    SPK vzw, vzw Hartziekte, GTB, RESOC Kempen, VDAB en AZ-Turnhout kregen vanuit Europa het startschot om een nieuwe methodiek te ontwikkelen die toelaat dat mensen met een hartziekte opnieuw kunnen functioneren op de arbeidsmarkt.

    Uniek pilootproject binnen de Kempen:

    Paul Bols is zelf een hartpatiënt die besloot niet bij de pakken te blijven neerzitten. Hij richtte vzw Hartziekte op en ontwikkelde de website www.hartziekte.be die maandelijks 140.000 bezoekers telt. Vanuit eigen ervaringen en verhalen van lotgenoten, stelde Paul vast dat het voor mensen met een hartziekte vandaag quasi-onmogelijk is om opnieuw aan de slag te gaan. Na talrijke gesprekken met patiënten besloot VZW Hartziekte dat hartpatiënten in vele gevallen teleurgesteld zijn door het huidige systeem dat in België van toepassing is.

     

    “Met het huidige aanbod naar reïntegratie op de werkvloer kunnen mensen met allerlei hartziekten onvoldoende bereikt en bijgevolg niet altijd aan het werk geholpen worden”, zegt Paul. “Het huidige aanbod is onvoldoende ontwikkeld, zowel naar methodologie als naar technieken. Als gevolg hiervan blijven hartpatiënten op invaliditeit, ook al willen ze vaak nog werken. Werknemers kunnen door hun ziekte hun vroegere job niet meer uitvoeren en kunnen de ziekte moeilijk aanvaarden waardoor ze in een sociaal isolement raken en zelfs vaak depressief worden. Ons doel is deze mensen zeer snel op te vangen zodat ze niet in langdurige compensatiesystemen terecht komen. Hiervoor moeten we komen tot een betere samenwerking tussen ziekenhuizen en gespecialiseerde diensten naar tewerkstelling. Verder moet er expertise worden opgebouwd rond het tewerkstellen van hartpatiënten en zullen we werkgevers informeren over het tewerkstellen van personen met een hartziekte. Tot slot willen we ook de hartpatiënt zelf duidelijk maken welke mogelijkheden hij heeft om nog te werken.”

    Paul vond met hulp van VDAB een aantal partners die samen een oplossing zochten voor dit probleem waarmee steeds meer mensen kampen. Een voorstel om samen met GTB, AZ-Turnhout, SPK vzw, VDAB en RESOC Kempen een pilootproject in de Kempen op te zetten kreeg zopas de goedkeuring van het Europees Sociaal Fonds. SPK vzw is promotor van het project.

    Ziekenhuizen

    Binnen ziekenhuizen bestaat er momenteel slechts een zeer geringe dienstverlening voor alle extra-muros taken. De verpleegkundige van de dienst cardiale revalidatie werkt uitsluitend intra-muros. De dienstverlening van het ziekenhuis buiten de ziekenhuismuren voor hartpatiënten beperkt zich tot het hoogst noodzakelijke administratieve werk maar verder kan de dienstverlening van het ziekenhuis niet gaan. Daardoor bestaat er vandaag geen formele of informele samenwerking met VDAB, werkgevers, GTB enz.

    “We herkennen het probleem van hartpatiënten om het werk te hervatten in onze dagdagelijkse praktijk”, zegt Eric Willems, personeelsdirecteur van AZ-Turnhout. “Op basis van een aantal medische indicatoren, zullen onze cardiologen een screening maken van hartpatiënten die in aanmerking komen voor de testcases. We richten ons op patiënten die een groot deel van de hartfunctie definitief of voor lange tijd kwijt zijn. De cardiologen meten de injectiefractie (= pompfunctie van het hart) en bekijken vanaf welke pompfunctie er medisch gezien minder problemen optreden om fysiek werk te herstarten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat hartpatiënten die actief blijven, zich algemeen beter voelen.”

    De begeleiding naar werk voor de hartpatiënt zou vanaf dag één moeten uitgebouwd worden binnen de cardiale revalidatie. Binnen dit project zullen de trajectbegeleiders van GTB een aantal dagdelen per week meedraaien in het ziekenhuis om de hartpatiënten vanaf dag één van de revalidatie te ondersteunen bij de voorbereidingen tot reactivering naar de arbeidsmarkt. Hierdoor zullen de volgende jaar twintig testcases per jaar uitgevoerd worden binnen het ziekenhuis van Turnhout.

    Nieuwe methodiek

    “GTB zal een aanbod voor de groep van revaliderende hartpatiënten ontwikkelen binnen de eerste zes maanden na hart- en bloedvatenziekte”, legt Lieve Fransen, coördinator van GTB (Dienst voor gespecialiseerd trajectbepaling en –begeleiding) uit. “We ontwikkelen een methodiek om deze doelgroep (op vrijwillige basis) te reactiveren tijdens de periode van cardiale revalidatie. We helpen mensen met een hartziekte om het werk (voltijds of deeltijds) te hervatten op drie manieren:

    - binnen de huidige werkomgeving dezelfde arbeid of een andere passende job

    - soortgelijk werk bij een andere werkgever

    - een volledige heroriëntatie naar totaal ander werk.

    Hierbij gaat het steeds om maatwerk, naargelang de draagkracht en capaciteit van de hartpatiënt. Door een brug te maken tussen de revalidatie en werkhervatting voorkomen we dat mensen in de inactiviteitsval verzeild raken.”

    Om deze doelstelling te bereiken ontwikkelt het partnerschap de methodiek “Professionele Integratie van hartpatiënten tijdens revalidatie”. Deze nieuwe werkwijze biedt tal van voordelen: - Het traject op maat van de doelgroep van hartpatiënten start vroeger op in de periode van inactiviteit.

    - De hartpatiënt moet niet zelf op zoek gaan naar gespecialiseerde begeleiding.

    - De werkgever wordt tijdens de revalidatie al gecontacteerd om de mogelijkheden tot werkhervatting en de ondersteunende maatregelen te bekijken.

    - Door de installatie van een netwerk is er meer overleg tussen diensten die de hartpatiënt helpen met advies tijdens de revalidatie.

    - De hartpatiënt heeft meer kans op het behoud van een job of een aangepaste taak bij de werkgever, waardoor hij niet op een vervangingsinkomen blijft staan

    De toepassing van deze methodiek moet er toe leiden dat hartpatiënten zich niet langer nestelen in inactiviteit, maar dat zij hun werk kunnen behouden. Nadat deze innovatieve methodiek uitvoerig getest is en zijn succes heeft bewezen, zal GTB de nieuwe methodiek toepassen binnen gans Vlaanderen. Er zal onderzocht worden of andere doelgroepen ook gebruik kunnen maken van de methodiek. De ondersteuning van hartpatiënten naar tewerkstelling zal dan deel uitmaken van de reguliere dienstverlening van GTB.

    Contact informatie GTB: Tel 014 631102

    Han Willemsens Email: Han.Willemsens@gtb-vlaanderen.be

    Griet Peeters Email: Griet.Peeters@gtb-Vlaanderen.be

    17-02-2011 om 16:14 geschreven door hartziekte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Tags:"een hart voor werk"
    >> Reageer (0)
    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor de hartpatiënt en zijn omgeving


    Welkom!

    Wanneer je plots geconfronteerd wordt met hartproblemen, denk je dat de wereld stil staat.
    De grote vraag duikt dan op; hoe moet het nu verder?
    hartritmestoornissen, hartinfarct, -transplantatie, daar hebben we van gehoord, zelfs een bypass denken we te kennen, maar het fijne weten we niet. Dat laten we over aan gespecialiseerde artsen.

    Tot je zelf ineens met de grote groep van hartpatiënten te maken hebt.

    Je beste vriend kreeg een infarct?
    Je hebt een
    katheterisatie
    moeten ondergaan?
    Iemand van uw familie heeft een stent gekregen?
    Hoe ga je daarmee om?

    Op korte tijd krijg je zoveel medische toestanden te verwerken, waar je voordien nooit van gehoord had. 

    De arts geeft uiteraard een zo duidelijk mogelijke uitleg, maar soms zijn we wel eens wat afwezig met onze gedachten.

    Je bent thuis, wat nu?

    Lang Leve Internet!

    Omdat het niet evident is om alles apart te vinden via een zoekmachine (bv. google), kregen we het lumineus idee om zo veel mogelijk informatie over hartproblemen te concentreren op één website. 

    En dat is ons gelukt!

    Surf naar www.hartziekte.be, en je vragen worden beantwoord. 

    Tenminste; de medische uitleg kan je vinden op deze website.
    Maar onze bedoeling is dat hartpatiënten - en ook hun omgeving - hun ervaringen vertellen.
    Zo kunnen er tips en ideeën uitgewisseld worden, wat voor vele een absolute noodzaak kan zijn.

    Vandaar dat we niet enkel de medische uitleg willen doorgeven,

    maar we willen graag weten wat anderen voelen,

    wat we nog aankunnen,
    wat we nog willen doen,
    wat onze plannen zijn,
    hoe we onze dagen invullen,
    hoe de omgeving reageert,
    kortom: "het leven zoals het is: hartpatiënten".

    Toch willen we benadrukken dat dit geen commerciële website is, maar die enkel bedoeld is voor hartpatiënten en hun omgeving.

    Hartelijk dank voor uw bezoek,
    en hopelijk kan je vinden wat je zoekt.

    We rekenen in ieder geval op uw steun, en durven dan ook vragen om jouw ervaringen neer te pennen.

    Met vriendelijk groet,

    het hartziekte-team

    www.hartziekte.be

    Bijlagen:
    http://www.kronika.be   

    01-04-2009 om 00:00 geschreven door hartziekte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    Tags:gezondheid, ziekte en aandoeningen, kronika
    >> Reageer (0)

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Voor al uw vragen


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • alles voor hartpatienten
  • Hartinfarct
  • Hartklepaandoening
  • Pijn op de borst ( angina pectoris )
  • Echocardiografie
  • Hartkatheterisatie
  • Dotteren - stent
  • Bypassoperatie
  • Kronika
  • invaliditeit

    Sociale instellingen voor personen met een handicap
  • Sociale instellingen voor personen met een handicap
  • Bloedverdunners
  • Cholesterol
  • Flebitis
  • Neerslachtig zijn
  • Stress
  • nuttige links
  • Sporthart
  • Leven met een hartziekte
  • Nieuws

    Gastenboek
  • welkom
  • welkom en veel succes met je blogje
  • Welkom en succes !
  • Succes met uw blog.
  • welkom en veel succes met je blogje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren

    Inhoud blog
  • Een Hart Voor Werk
  • Voor de hartpatiënt en zijn omgeving

    Archief per week
  • 14/02-20/02 2011
  • 30/03-05/04 2009


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!