Categorieën
  • 1.1 Je enige troost (2)
  • 1.2 Onze ellende (9)
  • 1.3 Onze verlossing (7)
  • 1.4 God & schepping (0)
  • Inhoud blog
  • Wie is deze Middelaar, Die tegelijk echt God en echt rechtvaardig mens is?
  • Waarom moet de Middelaar tegelijk echt God zijn?
  • Waarom moet de Middelaar een echt en rechtvaardig mens zijn?
  • Wat voor een Middelaar en Verlosser moeten wij dan zoeken?
  • Kan ook ergens een schepsel gevonden worden dat voor ons betaald?
  • Maar kunnen wij zelf betalen?
  • Is er een manier waardoor wij deze straf zouden kunnen ontkomen?
  • Is God dan ook niet barmhartig?
  • Wil God deze ongehoorzaamheid en ontrouw ongestraft laten?
  • Is het onrechtvaardig van God ons te vragen de wet te houden?
  • Maar zijn wij zo slecht, dat wij niets goeds kunnen doen?
  • Waar komt zo'n aard van de mensen vandaan?
  • Heeft God de mens dan zo slecht en verkeerd geschapen?
  • Kun je je hier helemaal aan houden?
  • Wat eist de wet van God van ons?
  • Waaruit ken je je zonden?
  • Drie belangrijke thema's
  • Wat is je enige troost
  • Ontstaan
    Zoeken in blog

    "Heidelbergse Catechismus"
    "Vragen en antwoorden over de Bijbel in bestaande tekst & in begrijpelijk hedendaags taalgebruik met Bijbelteksten".
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie is deze Middelaar, Die tegelijk echt God en echt rechtvaardig mens is?

    Vr.18. Maar wie is deze Middelaar, Die tegelijk waarachtig God a en een waarachtig b rechtvaardig mens is c?
    Antw. Onze Heere Jezus Christus d, Die ons van God tot wijsheid, rechtvaardigheid, heiligmaking, en tot een volkomen verlossing geschonken is e. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


    Vraag 18

    Maar wie is deze Middelaar, Die tegelijk echt God a en echt b rechtvaardig mens is c?

    Antwoord

    ·        Onze Here Jezus Christus d,

    ·        Die ons door God geschonken is tot wijsheid, rechtvaardigheid, heiligmaking,

    ·        en tot een volkomen verlossing e.

     

    Middelaar: een tussenpersoon, iemand die bemiddelt tussen God en ons

    Heiligmaking: door de Heilige Geest ontvangen we geloof, verlossing door Jezus, vernieuwing van ons leven door tot eer van God te leven




    a 1Johannes 5:20

    Wij weten dat de Zoon van God gekomen is en ons heeft laten zien hoe wij de enige en echte God kunnen leren kennen. Wij zijn één met de ware God door Zijn Zoon Jezus Christus. Hij is de ware God; Hem te kennen, is het eeuwige leven.



    Romeinen 9:5

    En het grootste van al: Christus is, naar de mens gesproken, uit hen voortgekomen. Christus, Die boven alles staat. Alle lof en eer is daarom voor God, voor altijd! Amen


    Romeinen 8:3

    Het was voor de wet niet mogelijk te bevrijden, omdat zij stukliep op de zwakheid van de menselijke natuur. Daarom heeft God Zijn eigen Zoon gestuurd, Die net als de zondige mensen, een menselijk lichaam had. Om ons te bevrijden van de zonde heeft Hij het oordeel van God op Zich genomen.


    Galaten 4:4

    Maar toen de juiste tijd gekomen was, de tijd die God daarvoor had bepaald, stuurde God Zijn Zoon, Die als mens uit een Joodse moeder werd geboren en aan de Joodse wet onderworpen was.


    Jesaja 9:7

    De Here heeft gesproken tot het trotse Israël, dat zegt dat het haar land beter en mooier dan tevoren zal herbouwen, ook al is het nu een puinhoop. De wilde vijgebomen zijn omgehakt, maar die zullen worden vervangen door ceders!


    Jeremia 23:6

    Want er komt een tijd", zegt de HERE, "dat Ik een rechtvaardige koning (A) op Davids troon zal zetten. Hij zal een koning zijn, Die wijs en rechtvaardig regeert. Door Zijn toedoen zal op de hele aarde (B) het recht zegevieren. En dit is Zijn naam: De HERE onze Gerechtigheid. Wanneer Hij koning is, zal Juda worden gered en Israël in vrede leven.


    Maleachi 3:1

    "Luister, Ik stuur mijn bode voor Mij uit om de weg in gereedheid te brengen. En onverwacht zal de Here, naar Wie wordt uitgezien, naar Zijn tempel komen. Hij is de boodschapper van Gods beloften, Die de grote vreugde zal bezorgen, die zo lang werd verwacht. Ja, Hij komt beslist", zegt de HERE van de hemelse legers.

    a 1Johannes 5:20

    Doch wij weten, dat de Zoon van God gekomen is, en heeft ons het verstand gegeven, dat wij den Waarachtige kennen; en wij zijn in den Waarachtige, namelijk in Zijn Zoon Jezus Christus. Deze is de waarachtige God, en het eeuwige Leven.


     
    Romeinen 9:5

    Welker zijn de vaders, en uit welke Christus is, zoveel het vlees aangaat, Dewelke is God boven allen te prijzen in der eeuwigheid. Amen.



    Romeinen 8:3

    Want hetgeen der wet onmogelijk was, dewijl zij door het vlees krachteloos was, heeft God, Zijn Zoon zendende in gelijkheid des zondigen vleses, en dat voor de zonde, de zonde veroordeeld in het vlees.




    Galaten 4:4

    Maar wanneer de volheid des tijds gekomen is, heeft God Zijn Zoon uitgezonden, geworden uit een vrouw, geworden onder de wet;



    Jesaja 9:7

    De Heere heeft een woord gezonden in Jakob, en het is gevallen in Israël.






    Jeremia 23:6

    In Zijn dagen zal Juda verlost worden, en Israel zeker wonen; en dit zal Zijn naam zijn, waarmede men Hem zal noemen: De Heere: ONZE GERECHTIGHEID







    Maleachi 3:1

    Ziet, Ik zende Mijn engel, die voor Mijn aangezicht den weg bereiden zal; en snellijk zal tot Zijn tempel komen die Heere, Dien gijlieden zoekt, te weten de Engel des verbonds, aan Denwelken gij lust hebt; ziet, Hij komt, zegt de Heere der heirscharen.

    b Lukas 1:42

    Zij jubelde het uit en zei tegen Maria: "Jij bent de gelukkigste vrouw van de hele wereld. Jouw kind is heel bijzonder in de ogen van God.


    Lu
    kas 2:6,7

    Toen zij in Bethlehem waren, moest Maria bevallen. Zij bracht haar eerste kind ter wereld, een jongen. Zij wikkelde hem in doeken en legde hem in een voerbak, want in de herberg van het dorp hadden Jozef en Maria geen onderdak kunnen vinden.


    Romeinen 1:3

    Het gaat over Gods Zoon, Jezus Christus, onze Here. Menselijk gezien stamt Hij van David af. Doordat Hij terugkwam uit de dood heeft de Heilige Geest bewezen dat Hij de machtige Zoon van God is.


    Romeinen 9:5

    En het grootste van al: Christus is, naar de mens gesproken, uit hen voortgekomen. Christus, Die boven alles staat. Alle lof en eer is daarom voor God, voor altijd! Amen.


    Filippenzen 2:7

    Integendeel, Hij legde Zijn grote macht en heerlijkheid af en kwam als dienaar in het lichaam van een mens.



    Hebreeën 2:14,16,17

    Omdat wij mensen van vlees en bloed zijn, is Hij ook een mens van vlees en bloed geworden; want alleen als mens kon Hij sterven en zo de duivel, die de macht over de dood had, machteloos maken.

    Wij weten allemaal dat Hij Zich het lot van engelen niet aantrekt, maar wel van de nakomelingen van Abraham.

    Het was nodig dat Jezus Christus, aan ons (Zijn broeders) gelijk werd. Anders had Hij niet onze genadige en trouwe hogepriester voor God kunnen worden; een priester die, als Hij met onze zonden afrekent, zowel genadig voor ons als trouw aan God is.


    Hebreeën 4:15

    Deze hogepriester begrijpt onze zwakheden, omdat Hij dezelfde verleidingen heeft gekend als wij; maar Hij heeft er geen ogenblik aan toegegeven; Hij heeft nooit gezondigd.

    b Lukas 1:42

    En riep uit met een grote stem, en zeide: Gezegend zijt gij onder de vrouwen, en gezegend is de vrucht uws buiks!



    Lukas 2:6,7

    En het geschiedde, als zij daar waren, dat de dagen vervuld werden, dat zij baren zoude.

    En zij baarde haar eerstgeboren Zoon, en wond Hem in doeken, en leide Hem neder in de kribbe, omdat voor henlieden geen plaats was in de herberg.

     

    Romeinen 1:3

    Van Zijn Zoon, Die geworden is uit het zaad van David, naar het vlees;





    Romeinen 9:5

    Welker zijn de vaders, en uit welke Christus is, zoveel het vlees aangaat, Dewelke is God boven allen te prijzen in der eeuwigheid. Amen.



    Filippenzen 2:7

    Maar heeft Zichzelven vernietigd, de gestaltenis eens dienstknechts aangenomen hebbende, en is den mensen gelijk geworden;


    Hebreeën 2:14,16,17

    Overmits dan de kinderen des vleses en bloeds deelachtig zijn, zo is Hij ook desgelijks derzelve deelachtig geworden, opdat Hij door den dood te niet doen zou dengene, die het geweld des doods had, dat is, den duivel;

    Want waarlijk, Hij neemt de engelen niet aan, maar Hij neemt het zaad Abrahams aan.

    Waarom Hij in alles den broederen moest gelijk worden, opdat Hij een barmhartig en een getrouw Hogepriester zou zijn, in de dingen, die bij God te doen waren, om de zonden des volks te verzoenen.



    Hebreeën 4:15

    Want wij hebben geen hogepriester, die niet kan medelijden hebben met onze zwakheden, maar Die in alle dingen, gelijk als wij, is verzocht geweest, doch zonder zonde.

     

    c Jesaja 53:9,11

    Men had Hem als misdadiger willen begraven, maar Hij werd gelegd in het graf van een rijke; omdat Hij niets had misdaan, nooit een verkeerd woord had gezegd en in Hem geen onrecht werd gevonden.

    En als Hij ziet wat allemaal is bereikt door Zijn zware lijden, zal Hij voldoening smaken. Door wat Hij heeft ondervonden, zal mijn rechtvaardige dienaar vele mensen rechtvaardig maken in de ogen van God, want Hij zal al hun zonden dragen.


    Jeremia 23:5

    Want er komt een tijd", zegt de HERE, "dat Ik een rechtvaardige koning (A) op Davids troon zal zetten. Hij zal een koning zijn, Die wijs en rechtvaardig regeert. Door Zijn toedoen zal op de hele aarde (B) het recht zegevieren. En dit is Zijn naam: De HERE onze Gerechtigheid. Wanneer Hij koning is, zal Juda worden gered en Israël in vrede leven.


    Lu
    kas 1:35

    De engel antwoordde: "De Heilige Geest zal over u komen. U zult zwanger worden door de kracht van God. Daarom zal uw Kind heilig zijn en de Zoon van God worden genoemd.



    Johannes 8:46

    Wie van u kan Mij beschuldigen van iets slechts? Niemand! Ik spreek de waarheid. Waarom gelooft u Mij dan niet?


    Hebreeën 4:15

    Deze hogepriester begrijpt onze zwakheden, omdat Hij dezelfde verleidingen heeft gekend als wij; maar Hij heeft er geen ogenblik aan toegegeven; Hij heeft nooit gezondigd.


    Hebreeën 7:26

    Daarom is Hij precies de hogepriester die wij nodig hebben: Hij is heilig, onberispelijk en onbesmet; Hij is van de zondaars afgezonderd en heeft de hoogste plaats in de hemelen gekregen.


    1Petrus 1:19

    maar met het kostbare bloed van een volmaakt en vlekkeloos lam: Het bloed van Christus.


    1Petrus 2:22

    Hij deed geen kwaad en zei nooit iets wat niet waar was.


    1Petrus 3:18

    Christus heeft ook geleden. Hij is eenmaal voor onze zonden gestorven, als een onschuldige voor de schuldigen. Hij heeft dat gedaan om ons bij God terug te brengen. Maar hoewel Zijn lichaam gestorven is, is het door de Geest weer levend gemaakt.

    c Jesaja 53:9,11

    En men heeft Zijn graf bij de goddelozen gesteld, en Hij is bij den rijke in Zijn dood geweest, omdat Hij geen onrecht gedaan heeft, noch bedrog in Zijn mond geweest is.


    Om den arbeid Zijner ziel zal Hij het zien, en verzadigd worden; door Zijn kennis zal Mijn Knecht, de Rechtvaardige, velen rechtvaardig maken, want Hij zal hun ongerechtigheden dragen.




    Jeremia 23:5

    Ziet, de dagen komen, spreekt de Heere, dat Ik aan David een rechtvaardige Spruit zal verwekken; Die zal Koning zijnde regeren, en voorspoedig zijn, en recht en gerechtigheid doen op de aarde.






    Lukas 1:35

    En de engel, antwoordende, zeide tot haar: De Heilige Geest zal over u komen, en de kracht des Allerhoogsten zal u overschaduwen; daarom ook, dat Heilige, Dat uit u geboren zal worden, zal Gods Zoon genaamd worden.


    Johannes 8:46

    Wie van u overtuigt Mij van zonde? En indien Ik de waarheid zeg, waarom gelooft gij Mij niet?


    Hebreeën 4:15

    Want wij hebben geen hogepriester, die niet kan medelijden hebben met onze zwakheden, maar Die in alle dingen, gelijk als wij, is verzocht geweest, doch zonder zonde.


    Hebreeën 7:26

    Want zodanig een Hogepriester betaamde ons, heilig, onnozel, onbesmet, afgescheiden van de zondaren, en hoger dan de hemelen geworden;



    1Pe
    trus 1:19

    Maar door het dierbaar bloed van Christus, als van een onbestraffelijk en onbevlekt Lam;


    1Pe
    trus 2:22

    Die geen zonde gedaan heeft, en er is geen bedrog in Zijn mond gevonden;


    1Petrus 3:18

    Want Christus heeft ook eens voor de zonden geleden, Hij rechtvaardig voor de onrechtvaardigen, opdat Hij ons tot God zou brengen; Die wel is gedood in het vlees, maar levend gemaakt door den Geest;

    d 1Timotheüs 2:5

    God staat aan de ene kant en de mensen die tegen Hem ingaan, zijn aan de andere kant. En Jezus Christus, Die Zelf mens is, staat als enige middelaar tussen hen in.


    M
    attheüs 1:23

    Een maagd zal een kind krijgen! En zij zal het kind Immanuël noemen. Dit betekent 'God is met ons."



    1Ti
    motheüs 3:16

    Het valt niet te ontkennen dat de waarheid die God ons bekend heeft gemaakt, groot is: Christus kwam als mens naar de aarde, werd door de Geest rechtvaardig verklaard en door engelen gezien. Hij werd onder de volken bekendgemaakt, in de wereld aanvaard en weer in de heerlijkheid van de hemel opgenomen.


    Lukas 2:11

    Vandaag is in Bethlehem de Redder geboren: Christus, de Here.


    Hebreeën 2:9

    maar wij zien Jezus wel. Hij heeft gedurende een tijd lager dan de engelen gestaan omdat Hij sterven moest, maar is nu door God met heerlijkheid en eer gekroond, omdat Hij door Gods genade voor ons de dood is ingegaan.

    d 1Timotheüs 2:5

    Want er is een God, er is ook een Middelaar Gods en der mensen, de Mens Christus Jezus;



    M
    attheüs 1:23

    Ziet, de maagd zal zwanger worden, en een Zoon baren, en gij zult Zijn naam heten Emmanuel; hetwelk is, overgezet zijnde, God met ons.


    1Ti
    motheüs 3:16

    En buiten allen twijfel, de verborgenheid der godzaligheid is groot; God is geopenbaard in het vlees, is gerechtvaardigd in den Geest, is gezien van de engelen, is gepredikt onder de heidenen, is geloofd in de wereld, is opgenomen in heerlijkheid.




    Lukas 2:11

    Namelijk dat u heden geboren is de Zaligmaker, welke is Christus, de Heere, in de stad Davids.


    Hebreeën 2:9

    Maar wij zien Jezus met heerlijkheid en eer gekroond, Die een weinig minder dan de engelen geworden was, vanwege het lijden des doods, opdat Hij door de genade Gods voor allen den dood smaken zou.

    e1Corinthiërs 1:30

    Dank zij God hebt u nu uw leven in Christus Jezus. Hij geeft u wijsheid en door Hem staat u rechtvaardig tegenover God. Hij heeft u apart gezet en bevrijd. Alles dank zij Hem.

    e1Corinthiërs 1:30

    Maar uit Hem zijt gij in Christus Jezus, Die ons geworden is wijsheid van God, en rechtvaardigheid, en heiligmaking, en verlossing;

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Welkom op mijn blog!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    LINKS
  • seniorennet.be

  • Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!