Spaanse Paëlla.
Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en tegenwoordig typisch Spaans gerecht en bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis , snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).
Ook in Zuid-Frankrijk wordt dit gerecht vaak gegeten. Paella kan op heel veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Een populaire manier van bereiding is veelal met erwtjes en paprika's, alhoewel puristen erwtjes in de paella als misdaad zien. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. Tijdens de Las Fallas-feesten in Valencia worden overal op straat paella's klaargemaakt.
Ingrediënten : 8 pers.
-
16 tal mosselen
-
16 tapijtschelpen
-
8 rauwe gamba’s
-
1 kip
-
250 gr Spaanse chorizo
-
zout, vers gemalen zwarte peper, 1 pakje saffraanpoeder
-
olijfolie
-
1 ui, 4 knoflookteentjes, 1 groene paprika, 1 grote vleestomaat
-
500 gr langkorrelige rijst
-
1,5 l kippebouillon
-
150 gr diepvries doperwten
-
1 citroen voor de versiering
Bereiding :
-
De mosselen en de gamba’s goed spoelen.
-
De kip versnijden in 8 tot 12 stukken en kruiden met peper en zout.
-
De stukken kip en de gamba’s in olie laten aanbakken en uit de pan nemen.
-
De ui en knoflook versnipperen, het paprikavlees in fijne reepjes verdelen, het tomaatvlees in blokjes versnijden en dit alles in de pan 5 minuten laten aanfruiten.
-
De rijst in de paëlla pan of ovenschotel doen, de aangefruite groenten toevoegen, kruiden met peper en zout en de saffraan er voorzichtig doormengen.
-
Dit alles overgieten met de kokende bouillon en onder voortdurend roeren aan de kook laten komen. De pan van het vuur nemen.
-
De stukken kip, de in plakjes gesneden chorizo en de erwtjes verdelen onder de rijst.
-
De pan met de paëlla in een voorverwarmde oven zetten op 200° zonder deksel, ongeveer 25 à 30 minuten tot de vloeistof opgeslorpt is.
-
De pan uit de oven zetten, de mosselen, gamba’s en de schelpen toevoegen en afgedekt met aluminiumfolie 5 minuten laten rusten.
- Warm opdienen en versieren met de citroenpartjes.
|