Kip in wijnsaus ( Coq au vin ) of Bourgondische Ragout.
![29-Coq-Au-Vin.jpg](https://lh3.googleusercontent.com/U2ExaXO6Bz_ACTHnuXcASmtPDhZV05ZmXr76KuaiRDTryFu-NgLv42hDCTqKQ-pSM7rnKJP4qK2XQYH_kCRCsJVrkP5wWSpUawsv6T_Z-sw5Kkf1vkgbBIvgxy2EQdy1SaIX3jKg)
Coq au vin is een Frans gerecht. Het bestaat uit een in stukjes gesneden haan met in vieren gesneden kleine champignons, diverse kruiden en klaargemaakt in een gebonden rodewijnsaus
Ingrediënten :
-
200 gr zilveruitjes, wortelen en raapjes in knolletjes versneden.
-
200 gr reepjes spek
-
1 teentje knoflook
-
boter en olie
-
1 grote kip in stukken of 1 kg stoofvlees
-
2 soeplepels bloem
-
cognac
-
½ fles rode wijn ( jonge bourgogne, beaujolais )
-
½ liter kippebouillon of runderbouillon
-
1 bakje champignons
-
1 dl room
-
gehakte peterselie
Bereiding :
-
Fruit de zilveruitjes, wortelen, raapjes de reepjes spek en de look in een mengsel van boter en olie.
-
Schep dit garnituur uit de pan en bruin in de achtergebleven vet de stukken kip of stoofvlees. Kruiden met peper en zout en strooi er dan 2 lepels bloem over en laat die even mee fruiten.
-
Giet eerst alle vet af, flambeer met cognac en blus met de rode wijn.
-
Voeg er de bouillon er aan toe, sluit de pan af en laat het vlees zachtjes gaar sudderen.
-
Het laatste kwartier mag het groengarnituur en het spek er bij.
-
Fruit de champignons in een apart pannetje en stoof ze gaar in de room.
-
Meng op het laatste ogenblik vlees en paddenstoelen en strooi er ge gehakte peterselie over.
-
Serveer met kroketjes.
![bourgondisch-stoofpotje.jpg](https://lh4.googleusercontent.com/-1V5eN5exc953nz3IR3fVnwn0oXjnNX13OBdmzIb13jYBtdF4PGdiMgIRPZoHrTrhlOuKX6aNGPyiKpqAyEWr5flJkfZRhkjCbAyuvlMzgT61BkzFklj_tO1amQ76o2ama29gW0F)
Bourgondische ragout.Bœuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne, is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, champignons, uitjes, en reepjes spek. Andere combinaties zijn ook mogelijk, zoals met wortelen of aardappelen
|