Inhoud blog
  • Buren als uw vrienden beschouwen is een blunder van je welste.
  • De IJzeren Rijn - Macht spelletjes - Een deal tussen Nederland en Wallonië:
  • de doodstraf voor Landverraad - Misschien een goede maatregel
  • Een conspiratie om België op te splitsen onder de grootmachten.
  • We kunnen met onze eigen belastingen ook eens op verlof.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een staatshervorming zonder compromis
    Een vrij België zonder extreme partijen - Goed voor de economie
    Een voorstel voor de staatshervorming: 1) De regionale parlementen Vlaanderen Wallonië en Brussel opdoeken. 2) Er komt Eén nieuw centraal parlement; doek ook de senaat op. Provincie raden, waar zijn die eigenlijk voor, weg ermee...3) Er komen nieuwe kiesdistricten, zijnde een agglomeratie van gemeenten die 50.000 inwoners benadert, 1 verkozen minister per district, 1 taal per district. 4) elke burger kan beslissen in welk kiesdistrict hij/zij wil stemmen, ongeacht zijn fysieke woonplaats; (dit zal de mobiliteit bevorderen). 5) Alle verkiezingen op internet of via de post. 6) De kiesplicht opdoeken. Waar kom je uit? Het verkiezing systeem dat ze in Nieuw Zeeland reeds gebruiken sinds 1893. Eén van de cleanste "minst corrupte" democratische politieke systemen ter wereld. Lees verder, en droom er maar van! Een droom is het begin van de toekomst.
    31-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Nieuw Zeeland's electoraal systeem als model voor België?
    Als je een beetje rond kijkt op de website van het Nieuw Zeeland's electoraal systeem, zul je onmiddellijk opmerken dat niet alleen de twee landstalen vertegenwoordigd zijn op de site, maar dat een tien tal vreemde Aziatische talen aanwezig zij, om zo recent aangekomen immigranten uit te nodigen te participeren aan de verkiezingen.

    In Nieuw Zeeland moet je niet de nationaliteit bekomen hebben om mee te doen aan de nationale verkiezingen. Elke belasting-betaler mag mee doen. En er is ook geen kies-plicht. Je kan je laten inschrijven online.

    Bij het inschrijven als kiezer moet je aangeven of je als Maori (aboriginal) of General (algemeen) wilt stemmen.   In België zou dat overeen kunnen komen met Waal of Vlaming. (het gaat tenslotte om een taal en cultureel verschil) Op die manier behoor je tot één van de officiële taal preferenties.  Vanaf dan kies je voor een bepaalde taal groep, maar die zijn allen evenredig vertegenwoordigd in het nationaal parlement.  Er bestaan dus geen regionale parlementen, en er bestaan ook geen aparte staten.  Er zijn overlappende electorale zetels, (kies districten).  Zie de kaart met de Maori en General electorale zetels.  Om dit te bekijken ---> Click op de foto met de kaart van Nieuw Zeeland voor een link naar de "Elections" web-site.  Click eens aan de tick-boxes Maori en General om de zones van de electorale zetels te zien.  Click ook eens door naar de home page en de rest van de site, en ik denk wel dat je onder de indruk zult zijn.

    Dit systeem zou even goed naar België kunnen overgebracht worden.  Het is simpel, en begrijpbaar voor het publiek.  En dat is wat je wilt in een open democratische gemeenschap.  Niet dat gewirwar van het chaotische spelletje in België.  Tegelijk zou het aantal nationale politici verminderen van 1400 tot ongveer 250 in België.  (1 representatief per 50,000 inwoners is genoeg)

    PS:  meer info is beschikbaar op wikipedia.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!