Inhoud blog
  • whippet ikar
  • chart polski eros
  • galgo apollo
  • hoofd grey
  • hoofd chart polski
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • www.bloggen.be/joliedubalmelok/
  • Zoeken in blog

    van alles wat windhonden

    19-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.galgo espagnol

    Galgo Espagnol
    klein wild jager - zichtjager - ideale huishond - wedstrijdhond

    LAND VAN HERKOMST : Spanje
    Varianten : Kortharig en Ruwharig

    GESCHIEDENIS
    Net zoals de Engelse Greyhound is ook de Galgo Espagnol of Spaanse Greyhound op dit ogenblik een veel besproken hondenras. De Galgo is een antiek renhonden ras en dankt zijn naam aan de Gallische stammen die eens het Iberisch schiereiland bewoonden. Het is mogelijk dat deze hond de voorouders deelt met de Ibicenco, alhoewel het de windhond is die de meeste overeenkomsten vertoont met de Greyhound en de Sloughi. Vele eeuwen is de Galgo raszuiver gefokt en werd tewerk gesteld op boerenbedrijven in Castilië en Andalusië, als waakhond en jager op klein wild ( hazen ). De Galgo is een professionele racebaan-hond en is dan ook de 'el favorito' van de duizenden Spaanse hondenrace liefhebbers. Net zoals bij de Engelse Greyhound brengt dat in sommige gevallen ook wantoestanden of mishandeling van deze honden met zich mee. Meer informatie hieromtrent vindt u op een afzonderlijke pagina en op de website 'Greyhounds in nood'.

    IDEALE RASKENMERKEN
    De Galgo Espagnol heeft een symmetrische vorm : het lichaam is lenig en uitgebalanceerd. De borst is diep en ruim, met goed gewelfde, diepe ribben die ver naar achteren doorlopen. De rug is lang en nagenoeg recht. De buik is opgetrokken. Het kruis ligt iets hoger dan de schoft, maar dit is bijna niet zichtbaar. Een elegante en goed gespierde, lange nek die goed in de schouders is geplaatst. Krachtige lendenen die goed gewelfd zijn. De schouders staan schuin en de benen zijn kaarsrecht. De smalle schouderpunten zijn goed afgetekend. De ellebogen zijn goed onder de schouders geplaatst zonder belemmering bij de beweging. De achterhand heeft brede dijen en scherpe hoekingen. De sprong is laag en recht. Kleur : zwart, crème, rood, bruin, wit en geel. Vrijwel altijd gestroomd op een lichte ondervacht met witte snuit, buik en voeten. De vacht dient regelmatig geborsteld om de dode en losse haren te verwijderen. Hoofd en schedel : het hoofd is smal en lang, en doet denken aan een afgeknotte kegel. Sterke kaken met fijne, dunne lippen. De neus steekt naar voren tot voorbij de onderkaak. De schedel is vlak en breed. De achterhoofdsknobbel is duidelijk zichtbaar. De neus heeft tamelijk open neusgaten en de neuskleur is afhankelijk van de vachtkleur. Een stop is vrijwel niet aanwezig. Gebit : een schaargebit met witte, sterke tanden. Oren : roze-oren die achterover vallen. Ogen : een donker oog, met een heldere en levendige expressie. Staart : een zeer lange sabelstaart, die laag wordt gedragen. Voeten : middellang met stevige, goed gebogen tenen. De voetzolen zijn zeer sterk. Vacht : de Galgo kan een kortharige of ruwharige ( zie foto hiernaast ) vacht hebben. Schofthoogte : bij reuen 66 tot 70 cm en bij teven 60 tot 67 cm. Het gewicht bij reuen 27 tot 30 kg en bij teven 25 tot 28 kg. De leeftijdsgrens voor dit ras bedraagt (in normale omstandigheden) gemiddeld zo'n 12 jaar.
    AARD :
    trouw en beschermend zijn de twee voornaamste karaktertrekken van deze hond. Hij kan goed overweg met kinderen, maar andere huisdieren beschouwt hij als een prooi ... en dat kan natuurlijk problemen geven. Het is een lieve, aanhankelijke en zachtaardige gezelschapshond die zich gemakkelijk weet aan te passen. De Galgo blijft echter een levendig dier en gaat graag achter 'bewegende dingen' aan. De oudere exemplaren hebben de neiging om meer afstandelijk en ietwat nonchalant te zijn.
    ACTIVITEIT : deze hond heeft vanzelfsprekend heel veel beweging nodig. Het ideale is een groot stuk grond, waar hij zelf zijn beweging kan bepalen. Zorg er wel voor dat het stuk grond of de tuin een goede omheining heeft. Heeft u geen grote tuin, dan heeft de hond beslist behoefte aan een dagelijkse grote wandeling.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per jaar
  • 2013
  • 2009
  • 2007
  • 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Hoofdpunten blog hond1



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tonkoorevaar
    blog.seniorennet.be/tonkoor
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    thomas
    blog.seniorennet.be/thomas

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!