Huis en Tuin
Alles voor huis, tuin en interieur
15-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat te doen met je nieuwe teaktafel?

Teakhouten meubelen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers. Het is de meest populaire houtsoort voor meubelen en de mogelijkheden zijn divers. Teakhouten meubelen kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Hoe je deze gaat behandelen is afhankelijk van je wensen en je leefstijl. Indien je een druk gezin hebt met kinderen die nog wel eens iets omstoten en dan zullen de tafels anders moeten worden behandeld ten opzichte van een één persoons gezin. In dit artikel worden de meest gebruikte behandelmethoden op een rijtje gezet.

1. Teak houten tafel niet behandelen

De eerste keuze is om je teak eettafel niet te behandelen. Dit betekent dat het teakhout geen beschermlaag heeft. Nadeel hiervan is dat de kans op vetvlekken groot is. Deze kunnen echter relatief gemakkelijk worden verwijderd door middel van een schuurpapiertje. Voordeel van het niet behandelen is dat het teakhout zijn originele kleur behoudt. Je zult dan echter wel regelmatig je tafel moeten bijwerken (tenzij je van een doorleefde tafel houdt).

2. Vaak behandelen met groene zeep

Teakhout is van nature een vettige houtsoort. Groene zeep is ook vettig. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling van je tafel en voorkomt vetvlekken. Bijkomend voordeel is dat je tafel nauwelijks verkleurt. Grootste nadeel van deze behandeling is dat je het vaak moet herhalen. Eens in de zoveel dagen moet de tafel afgenomen worden met groene zeep. Voor wie een hekel heeft aan schoonmaken is deze optie niet de juiste.

3. Behandelen met woodfix/teakfix

De derde optie is het teakhout behandelen met woodfix of teakfix. Teakfix is een kleurloze beschermer op waterbasis. Ze zeggen dat het kleurloos is maar er is altijd wel sprake van een lichte verkleuring als je het met teakfix behandelt. Je tafel zal in vergelijken met de eerste twee opties door behandeling met teakfix iets donkerder worden. Met teakfix is de tafel wel beter beschermd tegen vetvlekken. Afhankelijk van het gebruik van de tafel moet deze 1 keer per jaar behandeld worden met teakfix.

4. Behandelen met meubelolie

De laatste optie is de tafel behandelen met meubelolie. Behandeling met deze olie zorgt voor de beste bescherming van je teakhout tegen vlekken etc. Door het gebruik van meubelolie wordt het teakhout wel donkerder dan bij gebruik van de eerste drie opties. Je kan kiezen voor meubelolie met een matte of met een hoogglans afwerking. Voordeel van deze behandeling is de uitstekende bescherming van het hout. Nadeel is dat de originele kleur van het teakhout niet behouden blijft.

Afhankelijk van de uitstraling van de tafel en de levensstijl is een van de bovengenoemde opties toe te passen op je teakhouten tafel. Voor alle opties geldt echter wel dat de behandeling minimaal 1 keer per jaar (bij optie 3 en 4) herhaald moet worden. Maar voor een kwalitatief mooie teakhouten tafel zal dit voor iedereen geen probleem zijn!



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Wat te doen met je nieuwe teaktafel?
  • 5 tips voor de kinderkamer
  • Woningmarkt 2006-2011
  • Waarop moet u letten bij de aankoop van een serre?
  • Vrije tijd in huis
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!