Iederéén die van bloemen houdt, kan leren bloemschikken als je maar in jezelf geloofd. Graag geef ik tips om je hierbij te helpen. Lukt er iets misschien niet zo goed, aarzel dan niet om het me te vragen. Ik help je graag!
Een woordje van dank aan mijn cursisten in de bloemschiklessen voor het mogen tonen van hun creaties.
Mijn kleindochtertje van 5 vroeg me vorige week om 'onze' hobby nog eens te doen. Pasen staat immers voor de deur en wat is er nu mooier dan om een krans aan de voordeur te hangen die de paasklokken kunnen zien als ze hun eitjes in de tuin bij oma en opa strooien met Pasen? Normaal maak ik telkens een nieuwe krans, maar ik was al wat grieperig en toch wilde ik die kleine meid niet teleur stellen die vrije schoolnamiddag. Omdat ik vorig jaar een ei-vormige krans met berkentakjes had gebonden en deze bewaard had toen bewaard had nà de Paasdagen, heb ik deze voorlopig maar gebruikt. Het is wel de eerste keer dat ik dat doe, want met frisse berkentakjes krijgt je krans toch een heel fris lenteuitzicht. Onze kleine meid heeft de krans trouwens volledig zelf mee verfraaid, behalve de eieren, want dat dient te gebeuren met een lijmpistool en dat mag ze absoluut nog niet gebruiken omdat dit veel te gevaarlijk is. Zeg nu zelf, ze deed het toch al behoorlijk he?
Materiaal Neem een dikke geplastificeerde ijzerdraad en doe hier een rubberen buis rond (dit wordt ook wel gebruikt om rond leidingen te doen om deze te beschermen. Plooi deze dan in de vorm van een ei. Aan de uiteinden van de draad verwerk je een lus. Zo kan je je krans later ophangen aan een nagel of kram in de muur. Knip een hele boel berkentakken in kleine twijgjes en bind deze met bindraad rondom je vorm. Zorg dat je de ei-vorm goed bewaard. Maak nadien een soort van nest onderaan op de krans. Dit kan gebeuren met mos of stro, tillandsia, schors, sisal ... Hier werd tillandsia gebruikt. Bevestig dan pluimjes met een ijzerdraadje of lijm. Nu nog wat uitgeblazen eieren en/of eierschalen in je nest met een lijmpistool kleven en je nest is klaar. Tip: gebruik liefst echte eieren want regen en wind kunnen nepeitjes beschadigen.
Benodigdheden
Isimobol - helleborus- enkele fijne takjes wilg- cobrablad - etalagespelden -
plastieken potje gevuld met natgemaakt steekschuim
Werkwijze
Neem de isimobol en snijdt bovenaan een opening die groot genoeg om er nadien
je potje met steekschuim in te plaatsen.
Wil je de bol later zonder schaal op je tafel of kast plaatsen, vergeet dan
niet om een klein stukje van de ronde kant te snijden zodat de bol een klein vlakonderaan
heeft en niet zal kantelen.
Neem nu het cobrablad en steek het voorzichtig vast op de bol met
etalagespelden.
Zorg ervoor dat het blad mooi rond is gestoken en dat je nergens nog iets van
de isimo ziet.
Als de bol volledig is volgkleefd, plaats je je potje met oasis in de opening
en vul je het met helleborus en de fijne takjes wilg om af te werken.
Tip :
Vermits cobrablad heel vaak gekleurd is, pas je best op met water.
Het nat maakt immers vlekken die niet mooi ogen.
Even goed kan je natuurlijk de bol bekleden met ander blad uit de tuin. Ook een
andere soort van bloemengeeft een volledig ander effect.
Aan jou de keuze.
In ieder geval : erg veel succes!
Laat me dwalen door het groene wankelend op mijn benen staan om het licht dat geheel overbodig mij door zoveel schoons een gil doet slaan
Vurig stuwen de bottende contouren nevels wasemen over de morgenstond net die ongrijpbare alledaagse rijkdom zorgde ervoor dat ik mijn kracht hervond
Dat gevoel wil ik echt wel met je delen als jij ook kijkt naar dat blauwe in de lucht 't lijkt zelfs of de poes je ineens wil kussen geniet, geniet en sla gerust een diepe zucht
Gelijkaardige schikking als de voorgaande. Je ziet het moeilijk is het zeker niet, ook Karine maakte er eveneens iets heel decoratiefs van. Jij toch ook ? Succes in ieder geval!
Benodigdheden : * platte schaal * natgemaakte blok(ken) oasis naargelang de grootte van de schaal * dunne stukken schors van een boom (vb. berk) * krammen of etalagespelden om je schors te bevestigen * bloemen * ander opvulmateriaal : vrije keuze
Werkwijze Neem je schaal en leg daar de blokken natgemaakte oasis in. Bevestig door middel van de krammen of de etalgespelden de dunne vellen schors. Zorg er voor dat je de oasis langs de zijkanten nergens meer zichtbaar is. Lukt die niet met de schors alleen dan gebruik je bijvoorbeeld wat mos en/of ander opvulmateriaal. Begin nu de bloemen te verwerken in de oasis bovenaan. Hier werden rode rozen gebruikt en er werd opgevuld met malusappeltjes, bessen skimmia en ander materiaal dat je in de tuin vindt. Het is een heel mooi schikking die eveneens heel erg makkelijk te maken is. Veel succes!
De werkwijze van deze schikking werd reeds eerder beschreven. Om een 'speels' effect te bekomen gebruikte ik voor de afwerking 'staalgras'. Dit is een erg soepele grassoort. Maar je kan natuurlijk even goed een andere grassoort gebruiken, zoals bijvoorbeeld 'berengras'. Deze grassoort is echter niet zo soepel als staalgras, maar ook wel mooi. Als je berengras gebruikt, neem je er best enkele van tezamen. Om deze goed in de oasis te kunnen steken, verstevig je de uiteinden telkens met dunne bloemschikdraad. Je steekt de grassen van de ene zijde naar de andere. Let er op dat je de ronde vorm zo goed mogelijk bewaard. Succes!
Gebruikte materialen ronde pot gevuld met natgemaakte oasis - witte rozen - bessen hypericum - staalgras
Zachtromige taart met de vruchten der natuur (foto Kristin)
Dit is weer een andere schikking vol bloemen en fruit. Ondanks dat de foto niet van een erg goeie kwaliteit is, maakte Kristin er in werkelijkheid een prachtige creatie van.
Werkwijze Neem een schaal en vul deze met natgemaakte oasis. Dan laat je je verbeelding volledig zijn gang gaan. Ziehier het resultaat. Al het materiaal dat gebruikt werd, verzamelde ze in haar tuin. Enkel de limoenen heeft zij gekocht. Dit is helemaal niet moeilijk, maar wat een heerlijk resultaat weer. Dus aan de slag zou ik zo zeggen en voor ik het vergeet : succes!
Deze ronde schikking of Biedermeyer is een klassieker in het bloemschikken. Het is echter ook nog steeds een voltreffer! In ieder seizoen geeft de natuur je zoveel mogelijkheden om van deze eenvoudige schikking een succes te maken. Er hoeven zelfs niet altijd bloemen te worden gebruikt. In het winterseizoen, wanneer er minder materiaal voorhanden is of als de bloemen heel erg duur zijn, kunnen deze zelfs vervangen worden door vele alternatieven. Vruchten, groenten, zaaddozen, deegwaren, kerstballen : laat je verbeelding de vrije loop.
Je dient er enkel rekening mee te houden dat de kleuren mooi bij elkaar gaan en dat je mooi rond blijft steken.
Dit overvloedige herfstseizoen heeft zoveel in petto dat het zonde zou zijn om er niks mee te doen. Dus laat je gewoon gaan succes!
Gebruikte materialen
Mand gevuld met natte oasis rozen sedum hortensia rode amaranthus noten appels
Tip
Om het doorlekken van je mand tegen te gaan kan je er best eerst plastiek in leggen vooraleer je ze vult met de natgemaakte oasis
Dit is een uiterst makkelijk te maken stuk. Ariane maakte deze herfst-weelde op de tweede 'les' bloemschikken in onze groep. Toch een hele prestatie, vind u ook niet ? Je ziet met een klein beetje verbeelding prestenteer je de herfst op haar mooist!
Vul het glazen recipiënt - in dit geval een rechthoekige schaal - met een dunne laag oasis en bekleedt dit met laurierblad. Dit is louter om de oasis onzichtbaar te maken. Net zo goed kan je hiervoor mos, bergeniablad of zelfs steentjes gebruiken. Steek vervolgens het bijeengezochte materiaal voorzichtig in de oasis. De gerbera's verstevig je met een draadje. De vruchten bevestig je met een tandenstoker. Voor de hortensia en malusappeltjes gebruik je krammen (al dan niet zelfgemaakt met dikke bloemschikdraad). Dit stuk kan vanzelfsprekend met heel ander materiaal worden gemaakt. Heel veel succes!
Kransen kunnnen - zoals ik al zei - het hele jaar door gemaakt worden. Een late na-zomer en een beginnend herfst biedt ons zoveel prachtig materiaal, dat ik maar moeilijk kan weerstaan ...
Materiaal dat hier werd gebruikt Uitgebloeide zonnebloemen - Physalis (oranje lampionnetjes) - rozen - groene appeltjes - bessen van hybiscus (oranjekleurig) - hortensia - mos - krammen - draad - satéprikkers
Werkwijze Neem een stro-krans (met plastiek bekleed) en besteek hem met het mos door krammen te gebruiken. De zonnebloemen werden bevestigd door middel van dikke pookdaad. Om fruit en/of groenten te gebruiken steek je er sate-stokje in. Haal de herfst vol kleur in huis ... Heel veel succes! Tip Let er op dat het mos goed kan drogen vooraleer je het met het andere materiaal besteekt. Dit doe je om het 'beschimmelen' van je vers materiaal tegen te gaan. Zo kan je er een hele tijd plezier aan beleven.
Trek er op uit in je tuin met een scherpe snoeischaar en maak eens een boeket van de mooiste bloemen die je er kan vinden. Sorteer de bloemen, verwijder het overtollig blad en neem alvast een koordje bij de hand. Begin je materiaal nu te schikken in je hand terwijl je het goed vasthoud. Schik je materiaal naar believen en werk het af door er onderaan enkele grotere bladeren aan toe te voegen. Neem vervolgens je afgeneden koordje en bind het rond de stengels. Met je snoeischaar snij je de stengels op de gewenste lengte.Heel veel succes!
Heb je weinig tijd of niet zo heel veel geduld, laat je niet ontmoedigen om een prachtig bloemstuk tevoorschijn te toveren. Denk je niet zo bedreven te zijn in het bloemschikken, laat je niet tegenhouden, want dit bloemstuk ik erg makkelijk te maken.
Werkwijze Neem een ronde schaal en kleef daarin (met speciale kleefband of gum) een prikker. Hierop bevestig je de oasis die je mooi afsnijdt. Neem de 2 dracena-takken en bepaal de hoogte van je stuk (+/- 1 1/2 keer de doorsnede van je schaal). Snijdt de takken mooi schuin aan en steek ze loodrecht in de oasis. Neem nu de rozen en steek deze onder mekaar, naast de dracena-takken. Doe dit vervolgens met de calla's. Let er wel op dat je ongeveer dezelfde afstand bewaart tussen de bloemen. Neem nu de dikke draad en snijdt 6 stukken, die je vervolgens in een U-vorm plooit (krammen). Bevestig de anthuriumbladeren en steek deze in de oasis. Om de vorm te krijgen zoals op de foto te zien is, plooi je de bladeren voorzichtig naar onderen tot tegen de oasis. Neem nu de krammen en maak de bladeren onderaan vast in de oasis. Dit doe je met al de bladeren. Bewaar echter een kleine opening in de oasis tussen de bladeren om de ornithogalum-bloemen te steken naast de callas. Plooi de ornithogalum, die je in de oasis hebt gestoken daarna voorzichtig in een boog naar beneden en maak deze vast met de rest van de krammen in de oasis. Zorg er wel voor dat deze draad niet meer te zien is door de anthuriumbladeren zo te draaien dat de krammen onzichtbaar zijn. Werk je stuk vervolgens af met enkele soepele grassen. Succes!
Materialen die hier werden gebruikt enkele groene cornustakken - 3 zonnebloemen - gele rozen - groene amaranthus - lotusbloemen - 2 à 3 tal anthuriumbladeren
Werkwijze Ontdoe je materiaal van de onnodige bladeren en leg het in groepjes bijeen. Zorg alvast dat je een stukje koord hebt klaar liggen om je boeket bijeen te binden. Zo hoef je je boeket nadien niet los te laten. Steek de cornustakken mooi naast elkaar. Bepaal zo de hoogte van je boeket. Omklem deze stevig in je hand. Begin daarna enkele van de rozen in de hoogte te verwerken naast de takken. Schik vervolgens de drie zonnebloemen, de lotusbloemen, de rest van de gele rozen en de amaranthus in een mooie ronde vorm naast elkaar. Je kan eveneens nog enkele fijne takjes cornus toevoegen om je schikking een speelse toets te geven.Om je boeket volledig af te werken bevestig je onderaan de anthuriumbladeren. Bindt vervolgens je koordje stevig om de stengels en snijdt dit af op de juiste lengte. Op de foto zie je het resultaat. Moeilijk is het zeker niet!
Benodigdheden Een vaas, enkele bundeldjes thypa-gras, tulpen en een nietjesmachine.
Werkwijze Neem het thypagras één voor één en vlecht er een matje mee. Dat doe je door telkens waneer je een rij grassen hebt gevlochten deze stevig vast te nieten. Zo ga je door tot je een klein vierkanten (of rechthoekig) matje verkrijgt. Maak er zo 3, 4 of 5 naargelang je eigen voorkeur èn de grote van je vaas. Steek door dit vlechtwerk daarna al je tulpen door die je voordien ontdaan hebt van hun bladeren. Plaats deze schikking daarna in je vaas. Als dan later de tulpen gaan open komen heb je een pracht van een creatie. Dit is hier spijtig genoeg nog niet te zien op de foto. Proficiat Ilse. Je deed het weer geweldig! Dit bloemstuk is iets moeilijker om te maken, maar met wat geduld lukt jullie dit ook vast!
Heb je een barbeque of zomerfeestje ? Niets is er geweldiger om dan je huis of tafel te versieren met een uitbundige zomerkrans gemaakt met vers materiaal. Zulk een krans hoeft bijna niks te kosten en dient ook niet lang ècht mooi te zijn. Maar de tijd dat hij mee feest viert, zal hij bewonderende blikken oogsten. Toch zou het best kunnen dat je er langer plezier aan kan beleven dan voorzien. Heel wat materialen kunnen immers vanzelf indrogen. Afwachten maar. Gebruikt materiaal (foto) klimop,laurier, enkele fijne soorten conifeer, eucalyptusbessen, hydrangea, rode rozen en appels. Tips Hier werd gewerkt in een natgemaakte (groene) oasis-krans. Alle materialen werden in 'ajour' geschikt, d.w.z. uitbundig en door mekaar. Materialen met een iets minder stevige stengel, zoals bijvoorbeeld de gras- en confeersoorten en de hydrangea, worden verstevigd door een bloemschikdraadje. Hierdoor kan je dit materiaal veel makker in de oasis steken zonder te beschadigen.
In de 'weelderige' seizoenen, wanneer er een overvloed aan groen en bloemen te vinden is, is het inderdaad fantastisch om met je snoeischaar je eigen tuin of die van bereidwillige vrienden, familie en buren in te trekken en er naar hartelust te (mogen) knippen. Er is zoveel vers materiaal te vinden dat makkelijk 'indroogt'. Hier zie je als voorbeeld een krans die gemaakt werd met uit rozen, delphinium, lavendel, fijne grassoorten en kruidentakjes en de blaadjes van een fijne lauriersoort. Het is een ajourkrans : een weelderige krans waar alle materialen overvloedig en door elkaar werden gestoken. Als alternatief voor de verse rozen kan je natuurlijk ook 'gevriesdroogde' rozen gebruiken, die tegenwoordig in de handel te verkrijgen zijn. Deze zijn echter tamelijk duur en heel wat rozensoorten (o.a. de donkerdere kleuren) drogen vaak ook erg mooi in. Oh ja, en voor ik het vergeet : een krans gemaakt uit zulk deliceaat materiaal hang je misschien best in huis of ten minste toch op een 'beschutte' plaats. Het resultaat van maanden kijk-plezier is immers belangrijk, vindt u ook niet ?!
Eén blik op je zelfgemaakte schelpenkrans en je bezoekers voelen direct al het zand tussen de tenen kriebelen en een koele zeebries die met hun haren speelt. Ze komen zo in vakantiestemming! Iedereen kan zulk een krans maken. Met een klein beetje geduld en wat door je eigen creativiteit te volgen. Het is niet moeilijk en bovendien erg leuk om te doen en met de juiste materialen kan je maanden plezier aan beleven. In de zomer vindt je trouwens genoeg materiaal in je eigen tuin of langs de wegberm of zelfs bij een bezoekje aan zee. Je hoeft je ogen maar de kost te geven. Het beste kan hiervoor vooral natuurlijke materialen gebruiken die mooi indrogen. De lijst hiervan is onuitputtelijk. Ga gewoon voort op je eigen fantastie en je voorkeur van kleuren en vormen. Enkele soorten die ik hier willekeurig opsom zijn bijvoorbeeld : statice, solidaster, limonium, ridderspoor of delphinium, gipskruid, heide, hypericumbessen, papaverknoppen, allerlei grassoorten, bessen, rozen, lavendel, korenaren, allerlei bladsoorten, allerlei takjes, klimopblaadjes, zaaddozen, zeegras, kogeldistel ... Ook schijfjes van appel, sinaasappel, citroen, limoen kan je makkelijk zelf laten drogen en nadien bevestigen op je krans. Mos en gedroogde varens zijn ook erg mooie opvulmaterialen tussen alle andere soorten. Schelpen vindt je genoeg aan zee. Heb je er daarvan niet voldoende, in de winkels verkopen ze ook daarvan materiaal in heel wat soorten. Bevestig je natuurlijk materiaal op een stro-krans met binddraad of bloemschikdraad. Gebruik een lijmpistool voor de hardere materialen en de schelpen. Wees echter voorzichtig, want de lijm is erg heet en brandwonden kunnen heel erg pijnlijk zijn. En nu, maak de krans van je (zee)dromen en hang hem aan de deur of de muur of geef hem gewoon aan iemand die er even erg van zal genieten als jij bij het maken. Mocht het je echter toch niet te best lukken, dan kan je me altijd om raad vragen hoor. Dat doe ik ook graag! Succes!!!
Ik kan het maar niet laten. Het liefst neem ik een snoeischaar in mijn hand als ik de tuin verken of een wandeling maak of fietstocht. In volle zomerseizoen zie je zulk een bloemenfestival en dan nog wel in een overdonderend kleurenpalet. Alhoewel ik meestal rekening hou met bijeenpassende kleuren ben ik soms in een uitbundige bui en knip al van alles bij elkaar. Bovendien hou ik ook erg van glas en dat geeft dan soms een resultaat vol kleurenspetters ...
Kon je niet weerstaan aan die prachtige rozen toen je naar de markt ging of heb je er een overvloed van in je tuin ? Wil je de rozen ditmaal eens anders schikken dan zomaar in een vaas, maar ontbreekt je de tijd of de zin om er uitgebreid mee bezig te zijn. Wat dacht je dan van deze compacte schikking in een glazen bak. Je kan natuurlijk ook een pot nemen in steen of ander materiaal. Het voornaamste is dat je een strakke vorm gebruikt voor deze schikking. Ontdoe de rozen van alle bladeren en snijdt ze op gelijke lengte schuin aan. Neem nu een stevig stuk plastiek dat niet té dik is en snijdt deze iets kleiner dan je vaas of bak-vorm, zodat deze later perfect past in de vaas. Prik er vervolgens met een stevig voorwerp op gelijke afstanden gaatjes in. Vul je vaas met water maar niet tot helemaal bovenaan. Je dient immers nadien je plastiek boven de waterrand te steken. Steek nu door ieder gaatje in het plasitek een roos en zorg ervoor dat deze allemaal gelijk steken en dat de plastiek niet zichtbaar is. Dit doe je door de rozen direct tegen de plastiek te steken tot net boven de rand van je vaas. Dit is een zeer sobere schikking die niet veel tijd in beslag neemt en die iedereen kan maken omdat het zo makkelijk is. Naast rozen zijn er natuurlijk ontelbare andere bloemen waar je volop mee kan experimenteren. Dus proberen maar!
Wat is er heerlijker dan zelf zo'n beeldig boeketje te schikken in een vaas of pot ? Je volgt gewoon de biedermeyer-schikking zoals eerder beschreven, maar i.p.v. tot op de rand van je vaas te steken, steek je die rand-bloemen een beetje schuin naar beneden zodat het net lijkt of je krijgt een bolletje op je vaas. Zorg ook dit keer dat je mooi rond blijft. De gebruikte bloemen zijn hier rozen en nerine. Maar ook met zomerbloemen uit je tuin kan je net hetzelfde resultaat bekomen. Romantiek troef en met een glas lekkere wijn d'erbij kan de barbecue zelfs al aangestoken worden. Als het weer het tenminste toelaat. Proberen jullie het ook eens. Erg makkelijk weer.
Kies het geschikste tijdstip om bloemen te oogsten of aan te kopen. D.w.z.: de bloem moet in staat zijn om op eigen kracht verder open te bloeien. Snijd ze altijd schuin aan de stengel af. Bloemen uit eigen tuin of uit de vrije natuur snijd je best 's morgens. Laat ze enkele uren water optrekken in een koele ruimte, vooraleer ze te verwerken.
Enkele tips voor de aankoop van een goede bloem : Koop liefst geen bloemen die te dicht in de knop zitten : deze komen vaak niet eens uit of laten vlug hun kopje hangen, o.a. rozen, tulpen, narcissen, papavers, irissen en anemonen. Alle bloemen gesloten : nerine, lelie. Eerste bloem open : freesia, gladiool. Een paar bloemen open : reukerwt, meiklokje. Open : anjer, dahlia, chrysant, orchidee, gerbera.
Plaats de bloemen direct na het afsnijden in een vaas of emmer. Laat 1 à 2 uur optrekken. Zet ze op de juiste diepte in het water. Laat noit overtollige bladeren in water staan. Ze zouden verrotten en onaangename geuren verspreiden. Plaats de bloemen in lauw water in een vaas. Warm water bevat minder zuurstof, wat schadelijk is voor de bloem. Sommige bloemen laat je best water optrekken op een donkere, koele plaats (bv. tulp, anemoon, roos, gerbera) Geef houtachtige stengels veel water; om verotting van de stengels te voorkomen. Het snijbloemenvoedsel dat aan water toegevoegd wordt, is bedoeld om het water bacterievrij te houden. Het bevat suiker, de enige stof die de planten opnemen waardoor ze langer meegaan. Vul de vaas of schikking elke dag bij met water. Bloemen verdragen geen te warme plaatsen of tocht Bloemen vragen voldoende luchtvochtigheid. Die kan verbeterd worden door regelmatig water te verstuiven. Zet nooit rijp fruit bij bloemen. Fruit vormt ethyleengas en de bloemen verwelken hierdoor. Vooral anjers zijn hier heel gevoelig aan. Het schoonhouden van vazen is heel belangrijk. Alleen omspoelen met warm water is niet voldoende. Reinig ze met een scheutje bleekwater of maak ze schoon met een afwasprodukt.
Soms komen er ook kinderen die een bloemstukje willen maken. Kinderen zijn meestal erg creatief en hebben nog oog voor mooie dingen. Ze zijn dikwijls ook erg vindingrijk en maken maar wat graag een 'bloemstukje' vooral als hun moeder creatief is aangelegd. Waarom zou ik hen dan niet helpen om hun eigen creativiteit bot te laten vieren in iets dat ze voor die lieve schat van een moeder kunnen maken. Op een vrije schooldag bijvoorbeeld met een lekker snoepje erbij. Weersta dan nadien maar eens aan het glunderende snoetje van Anne bijvoorbeeld, trots als een pauw. Een èchte bloemschikster in spe, want ze heeft het volledig zelf gedaan, enkel hielp ik haar bij het werken met het scherpe materiaal. Heerlijk toch!
Materiaal dat hier werd gebruikt pot gevuld met oasis rozen - papaverknoppen (roze bloemen bij het ontluiken) - kleine soort allium of sierui - purper/roze helleborus (kerstroos) - cordelineblad - gebogen rietsoort - galaxblad en mos
Werkwijze Dit is zeker geen moeilijke schikking, integendeel. In feite onstaan 'Parallelle schikkingen' wanneer het materiaal ten minstens in twee lijnen evenwijdig aan elkaar gestoken wordt. Het maakt niet uit of dit strakke of sierlijke lijnen zijn. Heel dikwijls is een parallelschikking gelijktijdig ook lineair of juist andersom. Simpel gezegd ga je je bloemen en ander materiaal vertikaal naast mekaar steken zodat er lijnen ontstaan.Dit kan op een strakke manier gebeuren en/of compact; maar er kan ook een spel ontstaan van lijnen in gebogen of zelfs gebroken vorm. Neem een pot (vaas, of schaal) en vul deze met natgemaakte oasis. (vergeet geen kleine opening te maken om later je bloemstuk water te kunnen geven) Snijdt de oasis mooi af tot 1 à 2 cm boven de rand van de pot. Begin vervolgens je bloemen en ander materiaal parallel te steken. Hier op de foto werd het materiaal door mekaar gestoken, maar je kan dit ook in afzonderlijke kleur- of materiaalvlakken steken. Rond tenslotte je bloemstuk af door - zoals steeds - te zorgen dat de oasis volledig bedekt is. Succes!
Benodigdheden: - rozen - fijne asperagus en buxus - tuinvaas gevuld met oasis
Deze ronde schikking, ook wel biedermeyer-schikking genoemd, is niet moeilijk. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je steeds mooi rond blijft steken. Begin met de rozen en ontdoe deze van de meeste bladeren en knip op gelijke lengte. Deze lengte is afhankelijk van de doorsnede van je vaas of pot. Begin met de eerste roos te steken in het midden van de cirkel. Steek dan de vier andere rozen of gelijke afstand en even diep maximaal tot aan de potrand. Verwerk daarna de rest van de rozen in de natte oasis, maar zorg er voor dat je steeds je ronde vorm bewaart. Dit is de belangrijkste regel bij deze schikking. Werk verder af met het aspergekruid en de buxus. Veel succes!
Benodigdheden : * enkele anthuriumbladeren * 3 calla's + 3 ornithogalum + 5 rozen * wat thypha-gras * een dunne koord
Voeg de 3 calla's één voor één aan je boeket toe : de 1e op de hoogte die je zelf bepaalt, de tweede er mooi onder en de derde tot vlak tegen je hand. Neem vervolgens de ornithogalum en voeg deze op dezelfde wijze aan je boeket toe langs één van de zijkanten of voor je calla's. Daarna schik je de 5 rozen in een groepje vooraan. Om een speels effect aan je boeket te geven neem je wat thypha-gras en vorm je enkele grote en kleinere bogen door het gras van de ene zijde naar de andere zijde te steken. Om af te ronden neem je de drie anthurium-bladeren en steek je deze onderaan je boeket om je bloemen te 'omkransen'. Neem vervolgens het stukje touw en draai dit stevig rond je ruiker. Zorg er wel voor dat je de stengels niet breekt! Gaat dit niet zo vlot als je zou willen de eerste keer, vraag dan gewoon even aan een vrijwilliger om je boeket even goed vast te nemen, zodat jij je touwtje er omheen kan draaien. Wedden dat je versteld zal staan over je zelf ?! Alvast succes!
Kleine tip : Leg de verschillende materialen voor je op de werktafel in groepjes. Dit werkt erg makkelijk en zo dien je je boeket bij het verwerken nooit los te laten. Snijdt ook alvorens te beginnen een stuk touw om je boeket nadien bijeen te binden.Hou je materiaal goed vast in je handen, maar wel zo dat je er telkens je een bloem of wat groen aan toe voegt zonder dat je je boeket los laat. De plaats waar je je boeketje is de handen houdt in daar waar je het nadien bijeen gaat binden.
Pioenen bloeien kort en hebben veel ruimte nodig. Maar wat zijn ze toch mooi. Daarom nemen we hun 'nadelen' graag voor lief. Ze zijn de voorbodes van de zomer omdat deze planten hun bloemen al tonen vanaf eind april en wel tot en juni - al naargelang de soort - en dan ook nog in de meest schitterende kleuren. De Latijnse naam van deze pracht-bloem is Paeonia. De boerenpioen of Paeonia officinalis is misschien wel de bekendste. Officinalis betekent geneeskrachtig. Meer dan 2000 jaar geleden gebruikten de Chinezen pioenen ter bestrijding van hoge bloeddruk en de Grieken geloofden dat de wortels van pioenen rustgevende en koortsremmende stoffen bevatten. Verder heb je ook nog de Paeonia lactiflora of Chinese pioen. Deze vaste plant wordt 50 tot 70 cm hoog en bloeit vanaf eind mei. De derde soort is dan de Paeonia suffruticosa of boom- of struikpioen. Het is een heester die wel 1,5 m hoog wordt. De bloei begint vaak al eind april en in mei. De bloemen zijn heel groot en de stuik ziet er heel indrukwekkend uit. Hun bloei is overweldigend maar wel kort Planten en verzorgen : De beste tijd om pioenen uit te volle grond te planten of te verplanten is na half oktober. Plant ze vooral niet te diep want anders gaan ze wel veel blad maken, maar bloemen krijgen ze niet. De neuzen, dit zijn de rode knoppen bovenop de wortelstok, bedekt u het beste met een dun laagje van 1 à 3 cm aarde. Pioenen die in potten zijn gekweekt, kunt u het hele jaar door planten, als het maar niet vriest. Eén ding hebben alle pioenen gemeen : ze houden van de volle zon. Voedselrijke kleigrond is de ideale bodem voor deze kleurrijke bloeiers. Als u tuiniert op arme zandgrond dan zit er niets anders op dan de grond eerst te verbeteren. Dat doet u best door daarvoor de grond om te spitten tot ongeveer 60 cm. diep. Meng er dan flink wat verteerde stalmest of droge koemestkorrels door. Vermeng ook wat potgrond met klei door de aarde. Laat de omgespitte aarde voordat u gaat planten een paar dagen rusten. Pioenenweetjes : Pioenen bloeien het beste als ze jaren op dezelfde plek staan. * De bloemen van pioenen kunnen zo zwaar worden dat ze omvallen. Zet daarom op tijd een plantensteun rond de pioen. * Pioenen geef je aan iemand om te bedanken dat die een geheim kan bewaren. Volgens de overlevering zouden nimfen zich in de dikke bloemenknoppen verschuilen. * Boompioenen zijn gevoelig voor vorst. Zet ze daarom op een beschutte plek. Bij nachtvorst leg je best een stuk vliesdoek over de plant.* Pioenen bloeien vaak voor de eerste keer na een jaar. Hebben ze na 3 jaar nog geen bloemen, dan staan ze misschien te diep geplant. * Om pioenen langer te laten bloeien snijd je best een stukje van de steel en zet ze in een schone vaas met water nadat je er snijbloemenvoedstel aan toe hebt gevoegd. De bloemknoppen snijden suikers af. Daardoor kunnen de knoppen hard worden en niet uitkomen. Door ze van tijd tot tijd te bespoeien met de plantenspuit, lossen vele suikers op en gaan ze makkelijk open. Door een goede verzorging en als je de bloemen niet teveel blootstelt aan temperatuurschommelingen kunt u wel 2 weken van een bos pioenen genieten. Probeer het maar eens zou ik zo zeggen ...
De hanging baskets die je vooral in de zomer op zovele plaatsen een verrassend èn een kleurrijk welkom heten, komen oorspronkelijk uit Engeland, maar ze werden intussen ook bij ons een enorm succes. Gevuld met kruiden, groenblijvende of overvloedig bloeiende planten, lentebollen of zelfs kruipende groenten of fruitsoorten tooien ze gedurende het ganse jaar de terrassen en balkons. Met een hanging basket kun je je terras en balkon tot een echt bloemenrijk omtoveren. Eén of meerdere bloemenmanden naast de voordeur of bij het binnentreden van de tuin, onder de pergola of op het terras en je huis wordt een bloemenweelde. Hanging baskets kunnen er het ganse jaar door schitterend uitzien. Gedurende de zomer vormen de zomerbloeiers, veelal éénjarige soorten een lust voor het oog. De herfst en de winter kunnen dan weer in een mand gedecoreerd worden met planten die kleurrijke bessen dragen, heide, kleine heestertjes en bloeiende bolletjes geven de mand kleur in het voorjaar. De hanging basket leent zich ook goed voor aardbeien, kruiden en trostomaatjes.
Materiaal om zelf een mand te vullen : * een hangmand * een haak om je mand op te hangen * bekleding voor de mand, vb. kokosvezel of mos * speciale grond voor kuipplanten of hanging baskets
Plaats de mand op een emmer en leg er de kokosvezel in. Maak rondom kleine inkepingen in het vel in de vorm van een kruis voor de planten die onderaan en langs de zijkanten komen. Vul de mand met een laagje grond en druk de plantjes die onderaan komen met hun kluit van buiten naar binnen door de spijlen en de bekleding. Knijp de wortelkluitjes daarbij voorzichtig samen. Breng een volgend laagje grond aan. Plant weer een paar planten en ga zo door tot alle plantjes erin staan. Blijf met de grond 3 tot 5 cm onder de rand. Zo voorkom je dat het water tijdens het gieten en regenbuien telkens over de rand stroomt. Gebruik je mos, dan is het belangrijk dat je het mos tijdens het vullen met grond en planten laag voor laag telkens stevig aandrukt. Probeer de hanging basket op een plaats uit de wind te hangen. Zo voorkom je dat de grond snel uitdroogt. Geef de planten regelmatig water. Geef voeding in de vorm van korrels of tabletten die maandenlang meststoffen blijven afgeven. Voeg je de korrels in het voorjaar aan de grond toe, dan hoef je er niet meer naar om te kijken. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen.
Enkele voorbeelden van beplanting : voor de Zomer : Fuchsia, Bidens, Diascia, geranium (Pelargonium), Kaapse margriet (Osteospermum), Begonia, Lobelia, Oost-Indische kers (Tropaeolum), Petunia, Scaevola, viooltjes, vlijtig liesje (Impatiens), IJzerhard (Verbena), trosroosjes voor de Herfst en winter : Gaultheria, Skimmia, klimop, winterheide en winterviolen. voor het Voorjaar : Bloeiende bolletjes (o.a. hyacint, narcis, krokus, blauw druifje), madelief (Bellis), Primula en viool. Bladplanten vormen een rustpunt tussen de vele bloemen. Voor hanging baskets zijn deze drie heel geschikt: Helichrysum petiolare, met grijsgroen blad, klimop, vooral de kleinbladige soorten en Siernetel (Coleus), de bekende binnenplant die de zomer buiten kan doorbrengen. Wedden dat jouw hanging basket die jaar één bloemenschittering wordt! Tip : best beplanten nà de ijsheiligen, zo voorkom je vorstschade.
Mmmm, ze zijn er weer, die verrukkelijke aardbeien. Even tijd om een heel makkelijk receptje uit te proberen.
Benodigdheden : * 500 gr. aardbeien * 100 gr. suiker * 1 eetlepel citroensap * 1 dl. water
Meng 1 dl. water, 1 eetlepel citroensap en 100 gr. suiker en verwarm dat al roerende tot je een mooie suikersiroop krijgt. Laat deze afkoelen. Neem vervolgens de 500 gr. schoongemaakte verse aardbeien en pureer ze. Schep er daarna de suikersiroop door. Doe het mengsel nadien in een koelkastdoos en zet deze in de vriezer. Klop het mengsel ieder half uur op gedurende drie uur tot het bijna bevroren is en laat het daarna nog tenminste een dertigtal minuten verder door vriezen. Laat het sorbetijs voor het gebruik een ietsje ontdooien en klop het met een vork op. Een vers blaadje munt bovenop je aarbeiensorbet en dit prachtig èn kleurrijk toetje verwent gewoonweg iedere genodigde of ... gewoon jezelf. Laat het u smaken!
Eén van mijn lievelingsbloemen om mee te werken is de calla. Een prachtig gevormde, haast magische bloem waar ik maar niet genoeg van kan krijgen. Voeg daaraan nog wat rozen, ornithogalum, waxbloempjes, bosbessengroen en enkele aspedistrabladeren aan toe. Om helemaal af te werken geef je er een speelse toets aan in de vorm van wat pitriet en enkele schelpen. Wat uitgebloeide takjes van heide en je hebt een pittig bloemstuk. Monique maakte van haar bloemstuk op de 2e les bloemschikken éénpuntschikking althans toch een mooi bloemstuk. Vindt u ook niet ?
Fluwelen kronkelingen van 't broze hout in knop gelig groen 't ontluikend leven schuchter vragen ze om wat zon en 't lijkt of de lente ineens begon
In de contouren van de boom barst de knopontluiking open schuchter kruipt de eerste bloem uit het aardse dek naar boven knalrood wil ze 't licht niet doven
Sprietig grijnst het prille gras uit het dorre winternest waterig vergult de iele zon sprankelend haar schitterkleed en geneest zo het nare winterleed.
Jazeker, u leest het goed! Wat veel mensen niet weten is dat de azalea, die vroeger als een apart geslacht werd beschouwd, in feite echt wel een rhododendron is. De rhododendron of Ericaceae, is een geslacht met ten minste 500 soorten niet-winterharde en winterharde, groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken. De azalea verschilt van andere rhododendrons in verschillende opzichten; zo zijn bladverliezende azalea's de enige bladveliezende rhododendrons die geen schubjes op de onderzijde van de bladeren hebben. Groenblijvende azalea's zijn eigenlijk niet echt groenblijvend; de in het voorjaar gevormde bladeren op de onderste delen vallen er na de herfst af. De naam rhododendron is afgeleid van de Griekse woorden rhodon (roos) en dendron (boom). De planten variëren van kleine, kruipende heesters tot bomen van wel 18 m hoog. Van het geslacht zijn geheel genomen de meeste soorten groenblijvend. Met enkele uitzonderingen, kunnen rhododendrons niet op kalkhoudende grond worden gekweekt. Het beste is een goed gedraineerde, zandige grond. Lichte grond kan verrijkt worden en zware grond lichter gemaakt door turfmolm, tuinturf of bladaarde toe te voegen. Na kalk zijn de ergste vijanden van de rhododendrons droogte (schadelijk voor de wortels) te veel zonlicht en koude, droge wind. Doorgaans gaan de meeste soorten het beste groeien op beschutte, half-beschaduwde plaatsen. De grootste plagen voor deze planten zijn de Japanse vlieg, die lichtgele stipjes veroorzaakt op de bovenkant en roestachtige vlekjes op de onderkant van de bladeren. Deze zitten meestal op de onderkant van de bladeren. Voor de azalea in het bijzonder is de witte vlieg erg schadelijk. Deze tast de onderkant van de bladeren aan. Deze insecten zuigen sap en en scheiden honingdauw af, die de groei van de roetdauwschimmels bevordert. Verschillende soorten rupsen kunnen ook nog gaten in de bladeren vreten. Rhododendrons zijn makkelijk te verplanten, daar ze een compact wortelstelsel hebben. Ze kunnen op elk tijdstip tussen september en april bij goed weer worden verplaatst. Plant ze stevig, met de top van de wortelbal gelijk of net even boven het grondoppervlak. Bedek ze na het planten met turfmolm of bladaarde, maar laat de wortelkluit nooit door de zware grod verstikken. De rhododendron is ook nog gevoelig voor allerlei soorten schimmels en daardoor komt er vaak ook knopsterfte voor. Mààr als je die planten weer heel uitbundig en in zo'n rijk kleurenpalet ziet bloeien, dan smèlt je toch gewoon ...
Ikebana of èchte 'Kunst' - foto creatie door Kika Shibata
Wat mij persoonlijk altijd enorm gefascineerd heeft is de Japanse bloemsierkunst of Ikebana. Het is één van de mooiste sierkunsten die er bestaat, maar ook de allermoeilijkste. Deze techniek wil ik ook bestuderen en een beetje proberen te doorgronden ... Ikebana betekent letterlijk 'het tot leven brengen van bloemen die zijn afgesneden' en wordt gevormd door de woorden : 'Ikeru' wat zoveel betekent als 'leven' en 'Hana' wat staat voor 'bloem'. Het voornaamste element dat wordt toegepast in deze eeuwenoude traditie van creëren is de 'zelfrealisatie' met als doel de geest 'tot rust te brengen'. Het is een training die levenslang duurt. Het ontstaan situteert zich in de 7e eeuw na Christus, toen een monnik de bloemsierkunst meebracht uit China. Hier werden bloemen gebruikt om te offeren in tempels. Er werden grote vazen in koper gevuld met bloemen ter ere van Boedha. Deze traditie werd verder uitgewerkt in Japan maar pas in de 15e eeuw werd deze doelgerichte kunstvorm gebruikt. Vanaf de 12e eeuw werd ikebana door de shogun en zijn hofhouding gebruikt als rustpunt. Ikebana werd bij het theedrinken beoefend door de veldheren om te genieten van de natuur op kleine schaal. Zo is ook een van de belangrijke basisstijlen in Ikebana ontstaan: 'nageire' wat zoveel betekend als : 'ingeworpen bloem'. Het lijkt of 'nageire' doet vermoeden dat de bloemen in een vaas, die op een hoogte staat, er zijn in geworpen. Vanaf de 13e eeuw werd Ikebana ook beïnvloed door Zen en de theeceremonie. In en alkoof werd naast een rolprent een bloemstuk gezet. In de 19e eeuw ontdekte een zekere Onshu Ohara dat men niet alleen in een vaas kan schikken. Hij gebruikte een platte schaal en beeldde er een klein landschap in uit. Zo ontwikkelde hij als het ware een tweede basisstijl. Als je Ikebana beoefent, leer je ruimte te creëren in plaats van ruimte te vullen, maar ook op een andere manier naar de natuur te kijken. Het lijkt net of je maakt een schilderij, een tekening. Er wordt nagedacht over de compositie, de materialen en de kleuren die gebruikt worden. Het eindresultaat lijkt eenvoudig. Maar het is deze eenvoud die de beoefenaar doet beseffen dat het in wezen een jarenlange training is die grote discipline vraagt. Vooral het plaatsen van de zognaamde kubari of steuntak en de andere materialen vraagt discipline, oefening en doorzettingsvermogen. Iemand die ermee begint is met name bezig met de techniek en de positie van het materiaal. Pas veel later wordt een schikking opgebouwd volgens het gevoel, waarbij de techniek als het ware in eenheid opgaat met de handelingen.
Voordat u dit boeket gaat maken, verwijdert u best eerst van alle tulpen de bladeren die lager zitten dan de plek waar het boeket wordt samengebonden. Zo kunt u het boeket goed vasthouden en voorkomt u dat het blad in het water verwelkt en het boeket lelijk wordt. Het boekt wordt ongeveer op 1/3e vastgemaakt, hou dus op ongeveer deze plaats ook de bloemen vast terwijl u ze verwerkt tot een boeket.
* Gebruikt één mooie tulp als middelpunt van het boeket, leg een tweede tulp voor en nog een tulp achter deze eerste bloem, zodat het begin van een spiraal ontstaat. Voeg de andere tulpen op eenzelfde wijze toe. * Schik alle stelen in dezelfde richting zodat ze in een spiraalvorm stevig tegen elkaar aankomen te liggen. *Zodra u ongeveer een boeket hebt van 10 tulpen hebt gebonden, omwikkelt u het, niet te strak, met de koord of raffia. De uiteinden laat u voorlopig uit het boeket hangen. * Wanneer u ongeveer dertig tulpen hebt gebonden, omwikkelt u het boeket opnieuw met kunstraffia. Herhaal dit wanneer u alle dertig tulpen hebt geschikt. Laat bij de laatste 10 tulpen de bladeren zitten en laat deze naar buiten steken. Snijdt de koord af wanneer het boeket klaar is en zet het boeket in een schone vaas met water waaraan u een klein scheutje bleekwater hebt toegevoegd. Succes!
De tulp is nog steeds één van de meest geliefde voorjaarsbloemen. Tulpen kunnen zeer sterk zijn en lang mooi blijven als ze goed worden onderhouden. Nadat u uw tulpen hebt gekocht, zet u ze eerst in wat water zodat ze zich helemaal vol kunnen zuigen hiermee. Zet je tulpen nadien in een vaas of maak er een mooie creatie van. Omdat tulpen veel vocht nodig hebben, moet u het water in de vaas regematig met vers water aanvullen. Zet de bloemen op een koele plaats, want door warmte en zonlicht gaan de stelen groeien en zullen de bloemen eerder opengaan, waardoor een schikking uit model raakt. Tulpen kunnen gemakkelijk nog enkel centimeters groeien. Hou daar rekening mee als u ze verwerkt in een bloemstuk of tezamen met andere bloemen schikt in een vaas. Om te voorkomen dat de tulpen gaan hangen kan u ook nog met een speld ongeveer 1 cm onder de bloemknop voorzichtig een gaatje dwars door de stengel prikken. Uw tulpen zullen dan niet zo gaan hangen. Als u dit toch vergeten bent, kan u nadien alsnog gaatjes in de stengels prikken en de tulpen vervolgens stevig in een krant wikkelen en ze zo een nacht in het water laten staan. Wanneer u ze daarna 's morgens uit het krantenpapier haalt, hebben ze hun stevigheid terug gevonden.
Heb je het bloemschikken nog niet ècht onder de knie, geen nood! Zet gewoon een bosje bloemen in een glas. Het resultaat bekoort gewoonweg iedereen. Op de foto ziet u enkele amarylissen bevestigd tussen wat kronkelige takken. Prachtig toch, vindt u ook niet ?
Lentetip : De combinatie van gele bloemen en wat jeugdig groen in een glas oogt echt lenteachtig. Pluk bijvoorbeeld enkele takken forsythia of winterjasmijn in de tuin en combineer ze met gele tulpen en narcisjes. Schik alles nonchalant en soort per soort in vazen en potten van verschillende hoogte. Een ècht plaatje!
Wat is het toch heerlijk om de lente in huis te halen! Neem bijvoorbeeld een brede glazen vaas of bak (misschien gewoon een afgedankte visbokaal die je nog ergens op zolder hebt staan) Plaats onderaan in het glas een blok oasis en snijdt deze bij naar gelang de vorm van het glas. Vermits je in een doorzichtige vaas werkt, dien je er wel rekening mee te houden dat je het steekschuim camoufleert (vb. met mos, blad ...) Snijdt nadien de tulpen op gelijke lengte en verwijder zoveel mogelijk blad en bevestig ze in de oasis op gelijke afstand. Vul daarna volgens je eigen smaak het geheel op met fijn groen en/of fijne heestertjes of bijvoorbeeld berkentakjes. Succes verzekerd!
Bloemschikken is in feite de materialen uit de natuur groeperen door je creativiteit zijn gang te laten gaan. Als je bloemen schikt, dan geef je er je persoonlijke toets aan. Je schikt en snuift de geur op. Je voelt de materialen en bestudeert ze. Je legt er je eigen gevoel in en persoonlijkheid. Je denkt èn ... je creëert. Jouw fantasie wordt een creatie, misschien zelfs een droom met zijn eigen geur en kleur; zijn eigen vorm en schoonheid. Jouw fantasie zal als het ware verweven worden met al de natuurlijke materialen. De oorspronkelijke groei en bloei wordt door jou in een nieuwe schikking aangemeten. Dit alles leidt tot verrassende creaties. Van de realiteit wordt een zelfbedachte werkelijkheid gemaakt. Het schikken van bloemen en natuurlijke materialen vraagt gevoeligheid en verbondenheid met de natuur. Zorgvuldig die natuur observeren is een vereiste.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Deze ronde schikking of Biedermeyer is een klassieker in het bloemschikken. Het is echter ook nog steeds een voltreffer! In ieder seizoen geeft de natuur je zoveel mogelijkheden om van deze eenvoudige schikking een succes te maken. Er hoeven zelfs niet altijd bloemen te worden gebruikt. In het winterseizoen, wanneer er minder materiaal voorhanden is of als de bloemen heel erg duur zijn, kunnen deze zelfs vervangen worden door vele alternatieven. Vruchten, groenten, zaaddozen, deegwaren, kerstballen : laat je verbeelding de vrije loop.
Je dient er enkel rekening mee te houden dat de kleuren mooi bij elkaar gaan en dat je mooi rond blijft steken.
Dit overvloedige herfstseizoen heeft zoveel in petto dat het zonde zou zijn om er niks mee te doen. Dus laat je gewoon gaan succes!
Gebruikte materialen
Mand gevuld met natte oasis rozen sedum hortensia rode amaranthus noten appels
Tip
Om het doorlekken van je mand tegen te gaan kan je er best eerst plastiek in leggen vooraleer je ze vult met de natgemaakte oasis
Stap niet voor mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan volgen Stap niet achter mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan leiden Wandel gewoon maar naast mij en wees mijn vriend ...