De Engelse drummer Pete York had in de zestiger jaren succes met nummers als 'Keep On Running' en 'When I Come Home', gevolgd door succesvolle optredens met zijn eigen groep 'Percussion Band'. Op Seabass opgenomen in 1983 vindt Pete York, bassist en gitarist Wolfgang Schmidt en keyboardspeler en fluitist Lenny MacDowell aan zijn zijde. Tenorsaxofonist Charles Rouse is vooral bekend geworden door zijn jarenlange samenwerking met pianist Thelonious Monk. Rouse bleek in al die jaren een fantastische begeleider te zijn die de geniale Monk goed kon volgen in zijn verrassende en eigenzinnige tempowisselingen. Begin jaren tachtig maakte Rouse deel uit van de groep 'Sphere'. Deze groep heeft de herinnering aan de muziek van Monk vele jaren levendig gehouden. Op Little Sherry opgenomen in 1977 horen we Charles Rouse, pianist Hugh Lawson, bassist Bob Cranshaw en drummer Ben Riley. Dynamiek, souplesse en snelle tempowisselingen kenmerken het spel van drummer Dave Weckl, die meerder percussie instrumenten bespeelt. Hij heeft schittrende opnamen gemaakt met onder meer Chick Corea, Arturo Sandoval en Eddy Daniels. Zijn dynamische spel staat ook centraal in de uitvoering van Tomatillo.
Ingrediƫnten voor vier personen:
4 zeebaarsfilets, elk 125 gram 4 sjalotjes 2 tenen knoflook 400 gram geschilde tomaten uit blik 6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie 2 eetlepels limoen- of citroensap 2 eetlepels droge sherry (fino) 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie peper uit de molen en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Drie eetlepels olie, citroensap en weinig zout over de filets verdelen. Sjalotjes en knoflook schillen en in stukjes snijden. Drie eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de stukjes sjalot, knoflook en tomaat om en om bakken. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 20 minuten stoven. Na het stoven pureren, eventueel zeven en in de koekenpan terugdoen. Droge sherry toevoegen en al roerende nog 3 minuten goed verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Zeebaarsfilets op een hete grillpan, onder een hete grill of op de barbecue plaatsen en aan beide kanten goudbruin grillen. Over warme borden met de saus verdelen. Met fijngeknipte bladpeterselie garneren. Met saffraanrijst of pasta serveren, vergezeld van een licht gekoeld glaasje droge sherry.
Seabass: Pete York-Wolfgang Schmidt: Once Upon A Time; Bell Records BLR 84028 Little Sherry: Charles Rouse Quartet: Moment's Notice; Storyville STCD 8268 Tomatillo: Dave Weckl Group: Heads Up; GRP 96732