NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
tatankayotanka
blog.seniorennet.be/tatanka
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dinneken
    blog.seniorennet.be/dinneke
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dagdromer
    blog.seniorennet.be/dagdrom
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    03-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met preiroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kippefilets
    2 preiwit ( 300 g), fijngesneden
    100 g boter
    2 eetl olijfolie
    1 dl water + 1 eetl citroensap (of witte wijn)
    1 dl room

    Smelt 50 g boter en 2 eetl olijfolie en laat de kip rondom bruinbakken. Zet vuur lager, kruid naar smaak met peper en zout en laat nog 15 min zachtjes verder bakken. Ondertussen in een andere kookpot 50 g boter smelten. Prei afspoelen en met aanhangend water bijvoegen. Zet vuur lager en ± 15 min laten stoven met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Voeg water, citroensap en room toe. Kruid met peper (molen) en zout en breng aan de kook. Laat nog ± 5 – 8 min koken op hoog vuur, zonder deksel, zodat de saus kan indikken. Goed roeren. De saus is nu mooi romig. Serveer de saus met de warme kip. Dien op met gekookte aardappelen of kroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, kippefilet, prei, room, kroketten, aardappelen
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijgenconfituur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker op brood of met wildpaté als voorgerecht. Iedereen zal wel zo’n potje willen met de feestdagen. Neem 1 kg geschilde vijgen en meng met het sap van œ citroen. Breng aan de kook en voeg langzaam en al roerend een zakje Pec Imperial toe. Als het goed doorkookt langzaam 550 g fijne suiker toevoegen. Zodra het blijft doorkoken (ook als je roert) 1 volle minuut laten koken. Spoel gereinigde bokaaltjes, samen met de deksels, in heet zuiver water. Vul de potjes met de hete konfituur en veeg de hals eventueel schoon met een vochtige doek als je morst. Sluit onmiddellijk af met de deksels en zet op een natte handdoek tot ze afgekoeld zijn. Bewaar de potjes op een droge en koele plaats.


    Categorie:Confituren
    Tags:vijgen, wildpate, brood, confituur
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lintpasta met spinazie en kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    200 g tagliatelli of pappardelle
    2 kippefilet
    4 eetlepels olijfolie of bakboter
    300 g verse spinazie + 1 dl room
    of
    spinazie met room (diepvries ± 400 g)
    Geraspte kaas (Grana Padano of Parmesan)

    Kruid de kippefilets met zout en peper. Warm 2 eetlepels olijfolie op in een tefalpan. Bak de kippefilets op middelmatig vuur rondom bruin en zet het deksel op de pan. Laat 10 – 15 minuten verder garen. Draai regelmatig om. Warm de diepvriesspinazie op in microgolf of pannetje. Verse spinazie stoven in 2 eetlepels opgewarmde olijfolie. Omscheppen zodat alle blaadjes mals worden. Room toevoegen en een paar minuten laten inkoken. Kruid naar smaak met peper en zout. Ondertussen in gezouten kokend water met wat olijfolie, de pasta koken volgens de aangegeven kooktijd. Regelmatig omroeren. Bij het afgieten van de pasta een weinig kookwater in de kookpot behouden. Spinazie toevoegen en omscheppen. Deksel op de pot en even laten rusten op het gedoofde vuur zodat de smaken kunnen mengen. Schep de pasta op een bord en serveer met de kippefilet. Strooi naar keuze wat geraspte kaas over de pasta.


    Categorie:Pasta's
    Tags:papardelle, kipfilet, spinazie, grana padano
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltjes in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer een appel per persoon en geef deze bij gevogelte, varkensvlees of wild.
    4 appelen
    50 g gesmolten boter
    1 zakje vanillesuiker
    konfituur (rodebessen, kersen, veenbessen....)
    of Siroop

    De appelen schillen en het klokhuis verwijderen met een appelboor. Zet de appelen in een ovenschaal. De opening vullen met de konfituur. De gesmolten boter mengen met de vanillesuiker en hiermee de appelen overgieten. In een voorverwarmde oven van 180°C zetten gedurende ± 20 – 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de appelen). Kontroleer met een houten prikker. Serveer bij gevogelte, varkensvlees of wild.
    Variaties:
    1 blikje smeerpaté – 1 fijngehakt uitje – melk – peper – gesmolten boter
    De smeerpaté met een beetje melk vermengen om deze romig te maken en op smaak brengen met uitje en peper. Vul de appelen hiermee en overgiet met gesmolten boter.
    100 g gehakt – rozijnen en/of walnoten
    Appelen hiermee vullen en overgieten met gesmolten boter.
    50 g bruine suiker – een beetje donker bier – boter
    De appelen opvullen met bruine suiker en een nootje boter. De bodem van de schaal bedekken met bier.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, boter, vanillesuiker, bier, rozijnen, paté
    >> Reageer (2)
    02-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelen in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g wortelen
    3 eetlepels water
    een klontje boter
    fijngeknipte peterselie

    Wortelen schillen met dunschiller of schrappen. In schijfjes van ± 1,5 cm snijden en in een microgolfschaal naast elkaar schikken. De boter bovenop de wortelschijfjes leggen en het water toevoegen. Afgedekt in microgolf garen. Halverwege de kooktijd even omroeren. Kontroleer of ze gaar zijn met een prikker. Laat nog even afgedekt verder nagaren. Kruiden naar smaak met peper en zout. Bestrooien met peterselie.
    Jonge wortelen in geheel : 5 – 6 min ca. 850 Watt.
    Winterwortelen in fijne schijfjes : 9 – 10 min ca 850 Watt
    De kooktijd is sterk afhankelijk van de kwaliteit en het seizoen. Worteltjes kan je opfrissen door ze een poosje in koud water te leggen.
    Doe er ook aardappelen,geschild en in stukjes gesneden, bij en wat meer water zodat alles half onder water staat. Als alles gaar is plet je alles en je hebt snelle wortelstoemp. Lekker met worst.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:wortelen, magnetron, boterklontje, peterselie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeevruchtenspagetti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    750 g zeevruchten
    1 eetl olijfolie
    1 ui, fijngesneden
    1 dl droge witte wijn
    100 g tomatenconcentraat
    2 eetl peterselie, fijngeknipt
    blik gepelde tomaten, 800g
    500 g spagetti
    Stoof de ui in de olijfolie tot hij zacht is. Doe de wijn, tomatenconcentraat en blik gepelde tomaten bij. Breng aan de kook, en laat dan op een laag vuur zonder deksel ± 10 min sudderen, tot de saus indikt. Doe de zeevruchten erbij en laat 5 min doorkoken tot de zeevruchten gaar zijn. Roer af en toe. Peterselie erdoor roeren.
    Kook de pasta en laat uitlekken. Serveer de zeevruchten op de pasta.


    Categorie:Pasta's
    Tags:zeevruchten, spagetti, tomaten, wijn, pasta
    >> Reageer (0)
    01-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundtong met champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    250 g soepgroenten (prei, selder, ui, wortel)
    1 rundtong
    1 takje tijm, 1 laurierblad, peper, zout

    50gr bloem
    50gr bakboter
    800 ml bouillon (kookvocht)

    2 dl maderawijn
    1/2 eetlepel rundbouillon
    60gr tomatenpuree

    ½ kg champignons of een groot blik
    Spoel de rundtong onder koud, stromend water en leg ze daarna helemaal onder in gezouten water. Voeg de grof gesneden groenten, tijm, laurier, peper, zout en de rundbouillon toe. Breng aan de kook en laat op een zeer zacht vuurtje langzaam garen tot ze helemaal gaar is. Dit zal 2 à 3 uur zijn. De tong is gaar als het vel makkelijk lost. Als de tong gaar is uit de bouillon halen, even laten afkoelen tot je ze kan vastnemen en dan het vel verwijderen (pellen) terwijl ze nog warm is. Tong laten afkoelen om makkelijk te snijden in dunne sneetjes en leg in een schotel. Dek af. Maak nu de saus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Goed omroeren. Voeg het kookvocht toe met de maderawijn en laat even opkoken. Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met peper en zout. Bak de champignons in een hete pan met wat bakboter. Gebruik je een blik giet de champignons af. Voeg ze aan de saus toe en goed omroeren. Laat de schotel in de koelkast een nachtje rusten, het zal nog lekkerder zijn. Warm het vlees de volgende dag op in een weinig bouillon, schik in een ovenschaal en giet de warme saus erover. Bestrooi met fijngeknipte peterselie en serveer met gekookte aardappelen, aardappelkroketten of pommes duchesses. Ook lekker met stokbrood als avondmaal.

    De rest van het kookvocht kan je gebruiken voor een soepje.

     


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:tong, rundtong, groenten, maderawijn, rundbouillon, champignon, tomatenpuree
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsoep in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In microgolf voor 2 personen
    250 g verse champignons
    3 dl warm water
    2 dl melk
    1 kippebouillonblokje
    peper, zout
    citroensap of sherry
    peterselie of verse tijmblaadjes

    Was de champignons en snijd in schijfjes. Zet ze afgedekt in een hoge microgolfschaal ( ± 2 liter) 4 min op ± 850 Watt. Voeg het water, melk en verkruimeld bouillonblokje toe en roer om. Breng de soep aan de kook, 8 min op ± 850 Watt. Deze soep kan je naar keuze mixen of zo opdienen. Kruid met zout, peper en enkele druppels citroensap of een koffielepel droge sherry. Nogmaals 2 min verwarmen. Dien op en bestrooi met peterselie of tijmblaadjes.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:champignon, soep, magnetron, bouillon, sherry, tijm
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslapje Napolitaine met pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen. Klaar in 10 min.
    250 g pasta ( tagliatelli, spagetti)
    2 kalfslapjes ( escalopes, dun gesneden)
    1 bokaal napolitaanse saus ( 400 ml )
    gemalen kaas (Grana Padano of Parmesan)
    Breng gezouten water met een scheutje olie aan de kook en kook de pasta (volgens verpakking).
    Bak ondertussen de kalfslapjes 3 à 4 min per kant.
    Warm de saus in de microgolf ( 5 min, ca 750 Watt) of in een pannetje.
    Serveer de kalfslapjes met de pasta en overgiet met de saus. Bestrooi naar smaak met de gemalen
    kaas.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfslapje, napolitaine, gemalen kaas, pasta
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosterdsoep met spekblokjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    3 eetl zachte mosterd
    75 g spekblokjes
    1 ui, fijngesneden
    5 dl water + 1 bouillonblokje
    1 dl room of koffiemelk
    1 eetl bakboter
    1 eetl peterselie, fijngeknipt

    De spekblokjes in een weinig boter bruinbakken. Uit de kookpot halen en apart houden. Voeg wat boter toe en stoof de ui ± 5 min op middelmatig vuur met deksel op de pot. Voeg water, bouillonblokje en mosterd toe en roer om. Breng aan de kook en laat zachtjes ± 10 min. koken. Roer juist voor het opdienen de room en peterselie door de soep. Verdeel de spekblokjes over de borden en overgiet met de warme soep.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:mosterd, spekblokjes, ui, room, soep, peterselie
    >> Reageer (0)
    30-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktbrood met spekjasje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit vleesbrood (pain de veau) is met spek omwikkeld en lekker met groenten en aardappelen of warme kriekjes en brood. Tegenwoordig is het gehakt reeds gekruid in de handel verkrijgbaar.
    Voor 2 personen
    500 g gehakt (vb. varken of gemengd met rund)

    1 ei

    50 g paneermeel

    peper, zout, muskaatnoot

    1 eetlepel boter

    6 fijne sneetjes ontbijtspek
    Indien het gehakt niet gekruid is , dan vermeng je het gehakt met het ei, paneermeel, peper, zout en muskaatnoot, of naar eigen keuze met kruiden. Rol het tot een ovaal broodje en wikkel het spek rond het gehaktbroodje. Smelt op middelmatig vuur boter in een tefalpan en leg het gehaktbrood in de pan. Deksel op de pan en 30 minuten laten bakken op zacht vuur. Draai het broodje regelmatig om zodat het een mooi bruin korstje krijgt. Serveer naar keuze.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:gehakt, ei, paneermeel, muskaatnoot, ontbijtspek, pain de veau
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmrolletje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 rolletjes
    Snijd twee sneetjes zalm in repen van ± 3 cm breed. Neem een blik kleine, fijne, asperges en laat uitlekken. Snijd de aspergepunten af, en rol ze in een zalmreepje zodat ze mooi uitsteken boven de zalm. Steek er een prikker in en bestrooi de aspergekopjes met wat fijngeknipte peterselie. Gebruik de overgebleven aspergestukjes in een aperitiefglaasje.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gerookte zalm, asperge, hapje
    >> Reageer (0)
    29-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde zalmfilet met kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    6 eetl olijfolie
    1 kg zalmfilets, zondergraten en vel
    1 eetl kristalsuiker
    2 citroenen
    8 eetl gehakte kruiden(dille, bieslook, tijm, koriander, rucola...)
    3 eetl grof zeezout
    ½ koffiel fijn zeezout
    Spoel de zalmfilets en dep ze droog. Meng het grof zeezout met de suiker en wentel de zalmfilets hierdoor. Rol ze in folie en laat 2 uur rusten in de koelkast. Schraap in een kommetje de citroenschillen. Pers de citroenen dan uit. Klop de olie door het citroensap, voeg de helft van de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Spoel de gemarineerde zalmfilets af onder de kraan en dep droog. Rol de zalmfilets door de rest van de kruiden, snij ze in reepjes en verdeel die over 4 borden. Overgiet met de kruidensaus. Serveer met een slaatje en vers brood.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalmfilet, olijfolie, suiker, citroen, kruiden, zeezout, brood, marineren
    >> Reageer (0)
    28-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forel met sinaasappelboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 forellen, gekuist, zonder kop
    2 eetl boter
    1 koffiel kerriepoeder
    1 koffiel geraspte sinaasappelschil
    3 partjes sinaasappel, per bord, voor versiering
    gekookte nieuwe aardappelen (schoongeborsteld)
    olijfolie, zout, peper

    Vermeng de boter, kerrie, sinaasappelrasp, peper en zout. Rol het mengsel in folie en leg 10 min in diepvries. Bestrijk de forellen met olie en bestrooi met peper en zout. Snijd ze aan beide kanten drie keer diagonaal in (zie foto). Snijd het boterrolletje in kleine schijfjes en steek in de inkepingen. Leg de forellen op een grillplaat, en bak ze ± 3-4 minuten aan elke kant, onder een voorverwarmde hete grill. Serveer met de sinaasappelpartjes en gekookte nieuwe aardappeltjes.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:forel, kerrie, curry, sinaasappel, appelsien
    >> Reageer (0)
    26-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Roereieren of omelet

    Per ei voeg je een lepel melk bij opgeklopte eieren. Kruid met wat peper en zout. Giet de eieren in een tefalpan met gesmolten boter. Op een matig vuur de eieren regelmatig roeren, zodat ze lichtjes stollen, zonder aan te bakken. Roer de buitenste delen die al gestold zijn naar het midden. De roereieren moeten nog smeuïg zijn. Je kan er geraspte kaas, stukjes ham of spek, stukjes tomaat of tuinkruiden zoals bieslook bijvoegen. Vouw eventueel de omelet dicht en vul met bijvoorbeeld gekookte asperges, gebakken champignons of grijze garnalen. Fijn gesneden spek eerst in pan krokant bakken en daarover de geklutste eieren. Bak tot de eieren gestold zijn.  
    Spiegeleieren

    Smelt op middelmatig vuur wat boter in een anti-kleefpan. Breek het ei op de zijkant van een tas en laat het voorzichtig in de pan glijden. Kruid naar keuze met peper en strooi wat zout op het eiwit (dat stolt dan makkelijker), nooit op de dooier (die wordt dan hard). Laat bakken tot het eiwit volledig gestold is. Laat zachtjes uit de pan op een warm bord glijden.( Warm het bord 30 seconden in de microgolf)
    Gekookte eieren
    Haal de eieren liefst enige tijd op voorhand op kamertemperatuur. In een kookpot water aan de kook brengen. Met wat zout in het water zullen de eieren niet barsten. Leg de eieren op een lepel en dompel ze in het water. Ze moeten volledig met water bedekt zijn.

    Zachtgekookt: 4 minuten. Lekker met lange broodreepjes, noem het soldaatjes.

    Hardgekookt: 10 minuten. Niet langer want anders kleurt de rand van de dooier zwart. 

    Giet het water af en hou de eieren even onder koud stromend water om ze af te koelen. Laat volledig afkoelen. Hardgekookte eieren bewaren enkele dagen in de koelkast. Om ze gemakkelijk te pellen rol ze onder de handpalm om de schaal te breken. Serveer ze doorgesneden bij een koude schotel, uit het vuistje bij de pic-nic, of omhuld met gehakt heten ze vogelnestjes. 

    Gepocheerde eieren

    Breng een liter water aan de kook met 2 eetlepels azijn. Breek de eieren één voor één in een kopje. Zet het vuur zachter zodat het niet meer kookt. Roer in het water zodat het een draaikolk vormt en laat het ei erin glijden. Laat ongeveer 3 minuten gaar worden. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een propere keukendoek (huishoudrol blijft plakken). Lekker bij aardappelpuree of stoemp. Doorprik de dooier, zo kan het eigeel lekker uitlopen.

    Eiermimosa

    Snijd een hardgekookt ei doormidden en scheid het eiwit van het eigeel. Plet ieder apart met een vork en kruid met wat peper en zout. Meng met gesmolten boter en met fijngeknipte peterselie. Serveer onmiddellijk met gekookte asperges, lamsfilet, hamrolletjes enz…

    Liaison voor romige binding in soep: 1 eidooier met 1 dl room opkloppen en onder de warme soep mengen. Niet in kokende soep anders stollen de eieren en schift de soep.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, spiegelei, roerei, omelet, gekookte eieren, zachtgekookt, hardgekookt, gepocheerd, eiermimosa, liaison, pasen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse omelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 rode uien, in dunne ringen
    6 eieren
    ± 150 gr chorizo, in sneetjes of blokjes
    1 dl melk
    2 eetl peterselie, fijngeknipt
    2 eetl olijfolie
    peper, zout

    Klop de eieren met de melk, kruid met peper en zout, en roer er de peterselie door. Bak de uiringen in de olijfolie zacht en glazig. Voeg de chorizo toe, en giet de losgeklopte eieren hierover. Bak de omelet op een laag vuur en leg even het deksel op de pan. De omelet is goed wanneer de bovenkant nog zacht en glanzend is. Serveer onmiddellijk met een fris groen slaatje en boeren - of stokbrood.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:rode ui, eieren, chorizo, slaatje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met champignons en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    150 g champignons
    1 sneetje ham (gekookt of gerookt)
    3 eieren
    2 eetl melk
    3 eetl geraspte kaas (emmenthal, gruyere...)
    boter
    1-2 eetl bieslook, fijngesnipperd
    Snijd de champignons in schijfjes, de ham in stukjes en bak ± 5 min in een beetje boter. Goed omroeren. Giet het mengsel op een bordje. Eieren even met een beetje melk loskloppen. Kruiden met peper en zout. Een goede klont boter smelten, vuur lager zetten, en de eieren in de pan gieten. De boter en eieren meteen mengen met een spatel of vork, want eieren houden van boter en zo bekom je een smeuige omelet. Verdeel onmiddellijk het champignonmengsel over de eieren en bestrooi met de kaas. Deksel op de pan en laat verder bakken op zacht vuur tot de eieren gestold zijn. Bestrooien met bieslook en onmiddellijk serveren.
    Tip: Een blikje uitgelekte champignons kan ook. Gebruik liefst verse kruiden.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:omelet, ham, gekookte hesp, eieren, kaas, melk, champignon, verse kruiden
    >> Reageer (0)
    25-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Eenvoudige ovenschotel als lunch met een stuk brood
    4 grote tomaten (zoals coeur de boeuf)
    4 eieren
    oregano, gedroogd
    geraspte kaas (grana padano, parmesan)
    gerookte ham, in stukjes gesneden
    peper, zout
    Oven voorverwarmen op 180°C. Spoel de tomaten onder de waterkraan en snijd bovenaan een deel weg. Met een lepeltje de pitjes en vruchtvlees uithalen. Bestrooi de binnenkant met zout en laat ze omgekeerd een kwartiertje uitlekken. Een ovenschaal insmeren met bakboter. Bestrooi de tomaten met wat gedroogde oregano en kruid met peper. Wrijf de buitenkant in met wat olijfolie en schik ze in de ovenschaal. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, breek telkens een ei in een kopje en laat het ei in de tomaat glijden. Bestrooi met de ham. Als het ei wat uitloopt langs de tomaat is dit niet erg. Zet de schaal opnieuw in de oven gedurende 5 minuten, tot de eieren gestold zijn. Haal de schotel uit de oven en bestrooi naar eigen keuze met wat geraspte kaas.

    Categorie:Eiergerechten
    Tags:tomaat, ei, oregano, kaas, ham, hesp, ovenschotel, lunch
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitsmijter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 snede brood
    1 spiegelei
    zachte slablaadjes

    trostomaat of kerstomaatjes

    1 snede rauwe of gekookte ham

    1 sneetje kaas

    augurkjes

    Leg de snede brood op een bord. Bedek met enkele slablaadjes, dan de ham en daarop de kaas en bovenop het spiegelei. Leg rondom de schijfjes of stukjes tomaat en augurkjes.

    Spiegelei

    Smelt op middelmatig vuur wat boter in een anti-kleefpan. Breek het ei op de zijkant van een tas en laat het voorzichtig in de pan glijden. Kruid naar keuze met peper en strooi wat zout op het eiwit (dat stolt dan makkelijker), nooit op de dooier (die wordt dan hard). Laat bakken tot het eiwit volledig gestold is. Laat zachtjes uit de pan op een warm bord glijden.( Warm het bord 30 seconden in de microgolf).


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, brood, sla, tomaat, ham, hesp, kaas, augurk, spiegelei
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 eihapjes
    6 hardgekookte eieren

    1 aardappel

    2 eetlepels mayonaise

    1 koffielepel citroensap

    3 eetlepels lente-uitjes, fijngesneden

    50 gr gerookte zalm, fijngesneden

    zout, peper
    Snijd de aardappel in kleine stukjes en met water aan de kook brengen. 10 à 12 minuten op zacht vuur laten garen. Giet af en zet apart. Halveer de gekookte eieren en haal het eigeel eruit. Zet de halve eiwitten koud. In een kom de aardappelstukjes, eigelen, mayonaise en citroensap goed mengen en kruiden met wat zout en peper. In een andere kom de zalmsnippers en de lente-uitjes mengen. Zet apart koud. Maak de eieren klaar met de vulling. Lepel het aardappelmengsel met het zalmmengsel en vul hiermee de 12 eiwitten. Je kan deze gevulde eieren nog minstens 2 uur tot 24 uur in de koelkast zetten tot bij het opdienen.

    Andere vullingen

    50 g grijze garnalen met wat fijngeknipte dille en het eimengsel. Op ieder ei een garnaaltje.

    50 gr gerookte forel mengen met het eimengsel. Garneer met peterselie.

    50 gr tonijn, krab of zalm (uit blik op eigen nat, uitgelekt en fijngeplet) met eimengsel. Garneer de tonijn met stukjes olijf, de krab met krabstukjes, de zalm met plukje dille of tuinkers.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, aardappel, mayonaise, lente-ui, zalm, garnaal, forel, krab, zalm
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Soepvleesfricassee
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Kaassaus
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Wafels
  • Archiducsaus
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Rode bietensoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Andijvie, gestoofd
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Krabgratin
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Vispannetje
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Oesters met kruidenboter
  • Aperitiefglaasjes
  • Gerookte zalm met toast
  • Martini - Zalm
  • Messinaroom
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Osso Bucco met pasta
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Avocado met krab
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Minibroodjes
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Kip met mandarijntjes
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Sint-Jakobsschelp
  • Scampi in lookboter
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Peren met vijgenpuree
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Garnalensoep
  • Preiroomsoep
  • Grissinistokjes met ham
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vispasteitje
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Witloofsoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Microgolf: Warme appelen
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Knolseldersoep
  • Groenekoolstoemp
  • Pudding met frambozen
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Cake met appelen
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Chocomousse met bier
  • Hemelse peer
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Spruitjessoep
  • Creme brulee
  • Aardappeltjes in de oven
  • Appelen met kaneel
  • Rode kool
  • Zure eiersaus
  • Venkel met kaaskorstje
  • Hete bliksem
  • Farfalle met krabvlees
  • Uientaart
  • Chili Con Carne
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Hazenrug
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Chocomousse
  • Juliennesoep
  • Geroosterde kwartels
  • Pladijs
  • Spek met eieren in microgolf
  • Vogelnestjes
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Zuurkoolschotel
  • Marmercake
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Sabayon
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Gehaktballen in microgolf
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Gevulde uien met tomatensaus
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Risotto met zeevruchten
  • Witloof - Hamtaart
  • Rozijnenbrood
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Pompoen-ovenschotel
  • Finettes met champignonsaus
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sommerland
    blog.seniorennet.be/sommerl

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!