NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
klaproos
blog.seniorennet.be/klaproo
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    liesje
    blog.seniorennet.be/liesje
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    castor
    blog.seniorennet.be/castor
    Foto
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    02-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met tonijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klaar in 15 minuten.
    Voor 2 – 3 personen
    250 g macaroni
    3 gepelde en ontpitte tomaten, in stukjes
    1,5 dl room
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    2 blikjes tonijn op olie, verbrokkeld
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    2 eetl olijfolie
    Kook de macaroni in gezouten water en een scheutje olijfolie. Giet af. Stoof de sjalot en knoflook even in de olijfolie. Stukjes tomaat toevoegen. Roer om en laat 1 min stoven. Kruid naar smaak met peper en zout. Roer er de room onder en de tonijn. Warm even en strooi er de peterselie over. Meng met de macaroni. Serveer naar keuze met geraspte kaas (Grana Padano of Parmesan) en een paar druppels olijfolie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:macaroni, tomaat, room, look, sjalot, tonijn, olijfolie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselderstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker met gebraden vlees, gegrilde zalm, lam of wild, zoals everzwijn, hazenrug of hinde…..
    Voor 2 personen
    400 g aardappelen, geschild
    400 g knolselderblokjes
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat

    Knolselder schillen en onmiddellijk in blokjes snijden. Verwerk ze direkt of leg ze in water met wat azijn of citroen om verkleuring te voorkomen. Neem een gelijke hoeveelheid aardappel en knolselder en snijd de aardappelen in stukken. Samen in een kookpot met lichtgezouten water aan de kook brengen. Op zacht vuur 20 minuten gaarkoken. Afgieten, even opschudden en laten drogen op het gedoofde vuur. Met stamper pletten en de boter toevoegen. Kruiden met een weinig peper en nootmuskaat. Voor een puree kan je er nog 3 eetlepels melk toevoegen.
    Tip: Maak met de rest van de knolselder een lekker soepje of als groente met een witte saus.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:knolselder, witte saus, feestelijk,everzwijn, hazenrug, hinde, zalm, lam,
    >> Reageer (2)
    01-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorseneren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Schorseneren zijn ook bekend als winterasperges. Het zijn lange stengels in een zwarte schil. Deze groente bevat veel ijzer en vezelstoffen. Ze zijn volop vers verkrijgbaar in de wintermaanden. Door het vervelende kuiswerk is schorseneren uit diepvries of blik zeer handig.
    Voor 2 personen
    schorseneren,
    vers, diepvries of blik (± 500 g)
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ L melk
    1 ei
    1 koffielepel fijngesneden peterselie
    sap van ½ citroen
    peper, zout, nootmuskaat

    Indien verse schorseneren, goed spoelen onder de kraan. Gebruik plastiek handschoenen, schil ze met dunschiller en snijd de uiteinden weg. Leg ze onmiddellijk in water + citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Snijd ze dan in stukjes van 4 à 5 cm. Kook verse of diepvriesschorseneren in gezouten kokend water met wat citroensap gedurende ± 20 à 30 min naargelang de dikte. Kontroleer met prikker. In microgolf kort koken, afgedekt met 3 eetlepels water, gedurende ± 6 min, ca 750 Watt. Schorseneren uit blik of bokaal opwarmen met kooknat in microgolf. Groenten afgieten en onmiddellijk opdienen met de eiersaus.
    Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en even laten bakken. De melk toevoegen en goed roeren tot de saus dikker wordt. Laat een paar minuten doorkoken tot gewenste dikte. Neem van het vuur en meng het hele ei onder de saus met klopper. Kruid naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en het citroensap. De peterselie mengen met saus en over de warme schorseneren serveren.
    Variatie: De gekookte groenten in gesmolten boter 2 min bakken en karameliseren met 1 koffielepel griessuiker gedurende 2 min.

    Categorie:Oma's recepten
    Tags:schorseneren, witte saus, bechamelsausmuskaatnoot, citroensap, peterselie, karameliseren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doperwtensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    500 g doperwten, diepvries of vers
    1 ui of 3 sjalotjes, fijngesnipperd
    7 dl water
    1 groenten- of kippenbouillonblokje
    peper, zout
    bakboter
    broodcroutons (korstjes) of spekblokjes
    Smelt boter op middelmatig vuur en stoof de ui of sjalot glazig (niet bruin). Voeg de diepgevroren  of verse erwtjes toe, goed omroeren en even laten stoven met deksel op de kookpot. Giet het water erbij en het bouillonblokje. Goed omroeren en kruid met een weinig peper en zout. Breng tot kookpunt en laat op zacht vuur verder garen. Diepvriesdoperwtjes 20 minuten, verse doperwten 30 minuten. Bak ondertussen de croutons of spekblokjes en zet opzij. Mix de soep fijn, proef en naar keuze wat bijkruiden. Serveer met de croutons of spekblokjes. Enkele blaadjes munt is ook zeer lekker en fris. Voor een feestelijke afwerking enkele gerookte zalmsnippers bijvoegen na het mixen en nog even opwarmen. OF: Geitenkaas verkruimelen boven het bord als afwerking ofwel voor het mixen toevoegen.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:doperwten, peulerwten, soep, croutons, feestelijk, geitenkaas, zalmsnippers, munt, spekblokjes, broodkorstjes
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte Tatin met groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze taart is heerlijk als lunch – hoofdgerecht.
    Serveer hem warm.
    Voor 2 personen
    4 eetl olijfolie
    1 aubergine, in de lengte gesneden
    1 rode paprika, zonder zaadjes, in reepjes gesneden
    10 tomaten
    2 sjalotjes, fijngesnipperd
    1-2 teentjes knoflook, geperst
    1,5 dl witte wijn
    1 eetl verse basilicum, fijngehakt
    225 g rijst, gekookt
    40 g zwarte olijven zonder pit, fijngehakt
    Bladerdeeg
    Verhit 3 eetl olijfolie en bak de aubergine, eventueel in porties, in 4-5 min aan elke kant goudbruin. Haal uit de pan zodra hij zacht en bruin wordt en leg op keukenpapier. Doe de reepjes paprika in de pan en roer ze goed door. Doe het deksel op de pan en laat de paprika’s op hoog vuur 5-6 min bakken, tot ze zacht en bruingespikkeld zijn. Roer af en toe. Snijd 2 tomaten in plakjes en leg ze apart. Dompel de overgebleven tomaten 30 sec in kokend water,ontvel ze, snij ze in vieren, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees grof. Verhit 1 eetl olijfolie en fruit de sjalot en knoflook in 3-4 min zacht. Voeg de gesneden tomaten toe en bak ze zacht. Roer de wijn en het basilicum door het tomatenmengsel en voeg naar smaak versgemalen peper toe. Breng het geheel aan de kook, haal van het vuur en roer er de gekookte rijst en zwarte olijven erdoorheen. Leg plakjes tomaat, aubergine en paprika in een enkele laag op de bodem van een ovenschaal van ± 25 cm doorsnee. Bedek de groenten gelijkmatig met het rijstmengsel. Leg de bladerdeeg op de rijst. Duw de overlappende rand naar binnen. Bak de taart 25-30 min in de oven tot de deeg goudbruin en gerezen is. Keer de taart om op een schaal en serveer met een groene bladsalade of veldsla.
    Variaties: Gebruik courgettes i.p.v. aubergines. Ook kan je een combinatie van gele en rode paprika gebruiken.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:bladerdeeg, aubergine, paprika, tomaat, wijn, rijst, olijven, look, sjalot,courgette
    >> Reageer (0)
    30-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 stuks
    ½ kg zelfrijzende bloem
    ½ l melk
    ½ l spuitwater
    2 eieren
    150 g olie (zonnebloem,mais...)
    2 pakjes vanillesuiker
    De eiwitten tot sneeuw kloppen met een snuifje fijne suiker. In een kom de vanillesuiker over de bloem strooien. De melk met kleine hoeveelheden eronder mixen (lage snelheid). Dan achtereenvolgens de eierdooiers, het spuitwater en de olie. Even mixen zodat je een gladde deeg bekomt. Dan de opgeklopte eiwitten bijvoegen. Vet de tefalpan in met behulp van keukenpapier en olie. Laat de pan goed heet worden. Giet het beslag met een pollepel in de pan en beweeg de pan zodat de bodem helemaal bedekt is met het beslag. Er komen luchtgaatjes in de deeg en dan omdraaien. Voor de volgende pannenkoeken dient de pan niet ingevet te worden. Dek het bord af met een ander bord, zo blijven de pannenkoeken even warm. Dien op met bruine of fijne suiker, kandijsiroop, stroop, confituur, speculaaspasta, chocoladesaus, stukjes vers fruit zoals aardbei, banaan, meloen (naargelang het seizoen), opgeklopte slagroom of een bolletje ijs. Of fijne appel-,peren-, of banaanschijfjes in de pan leggen vooraleer men dan wat meer deeg in de pan giet. Of bestrooi de warme pannenkoeken met kaneelsuiker : 250 g fijne suiker mengen met 1 theelepel kaneelpoeder. Of bouw een taart door afwisselend een pannenkoek, een laagje chocolade, een pannenkoek en een laagje frambozenconfituur (of andere) te stapelen en te eindigen met een pannenkoek. Laat minstens 1 uur staan op een koele plaats en bestrooi bij het opdienen met bloemsuiker. Snijd zoals een taart in stukken. 
    Weetje: Je kan de pannenkoeken invriezen na afkoeling. Later laat je ze afgedekt ontdooien en kan je ze opwarmen in een tefalpan of op een bord verwarmen in de microgolf, 30 seconden (ongeveer 600 Watt) per pannekoek.
    Voor de chocoladesaus giet je 2 dl kokende room op 200 g fijn verbrokkelde chocolade. Dek af en wacht 2 minuten. Meng dan met een klopper tot een homogeen mengsel en laat even afkoelen op kamertemperatuur.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:bloem, melk, spuitwater, olie, vanillesuiker, kaneelsuiker,crepes, pannekoek, fruit, speculaaspasta, microgolf, bruine suiker, pannekoekentaart, flensjes, poffertjes
    >> Reageer (3)
    25-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleesballekes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem naar keuze varkens-, kalfs-, kippen-, of gemengd gehakt vlees voor deze ballekes of frikadellen. Meestal is het reeds gekruid. Lekker met gekookte aardappelen en appel- of abrikozenmoes. Met brood en warme krieken. Ook koud in sneetjes tussen je boterham (eventueel met wat mosterd). Voor 2 personen
    400 g gehakt
    klont bakboter (of vloeibaar)

    Rol balletjes van middelmatige grootte. Smelt boter op middelmatig vuur in tefalpan. Leg de balletjes in de pan en laat op laag vuur zachtjes bakken. Na ± 10 minuten omdraaien en met deksel op de pan zachtjes verder laten bakken. Wordt de boter te bruin, voeg er dan een klein klontje bij zodat het vlees niet aanbakt. Serveer warm naar keuze of laat ze afkoelen in afgedekt bord en zet koel.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ballekes, boulet, frikadellen, warme krieken, gehakt
    >> Reageer (0)
    24-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselder met witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knolselder bevat veel vezels en ijzer. Neem stevige en niet te grote exemplaren. Als je erop tikt en ze klinken hol is het vruchtvlees binnenin soms houterig. Je kan de groente in staafjes snijden en rauw eten. Geraspt als salade, gekookt als groente, in puree met aardappelen of voor een lekkere soep. Voor 2 personen

    ½ knolselder (400 g)
    25 g bakboter
    25 g huishoudbloem
    ¼ liter volle of halfvolle melk
    peper, zout, nootmuskaat
    fijngeknipte peterselie
    Snijd de knolselder in tweeën en schil alleen het deel dat je gebruikt. Eventueel het andere deel besprenkelen met citroensap, afdekken met plastiekfolie en bewaren in de koelkast. Gebruik het voor een lekker soepje. Schil de knolselder tot op het witte vruchtvlees en snijd in blokjes van ± 4 cm. De blokjes in gezouten kokend water gaarkoken gedurende 25 à 30 minuten. Prik erin om te kontroleren of ze mals, maar niet platgekookt zijn. Giet af in een vergiet en maak een bechamelsaus- of witte saus (zie ook recept). Smelt 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper. Het papje even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper en de saus laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Giet de saus over de gekookte knolselderblokjes en bestrooi eventueel met wat fijngeknipte peterselie. Lekker met gebakken vlees.

    Categorie:Groenten
    Tags:knolselder, bloem, boter, melk, bechamelsaus, witte saus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    23-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preistoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen
    250 g preiwit, fijngesneden
    1 klont boter
    nootmuskaat, peper, zout
    Schil de aardappelen en snijd in niet te grote stukken. Breng ze in lichtgezouten water aan de kook in kookpot met deksel. Voeg de fijngesneden prei toe als het water bijna kookt. Op zacht vuur 15 minuten laten garen met deksel op de kookpot. Giet de groenten af en opnieuw in de kookpot met pureestamper grof pletten. Kruid met voldoende nootmuskaat, peper, een weinig zout en een ferme klont boter. Goed omroeren. Serveer met vlees, vis of een zachtgekookt eitje.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:aardappel, prei, boter, stoemp, preiwit, seizoensgroenten
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hespengebraad met bloemkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 450 g hespengebraad
    1 kleine bloemkool
    currypoeder, paprikapoeder
    soya, een paar druppels
    2 eetl olijfolie
    witte saus
    peper, zout, peterselie
    Dep het vlees droog met keukenpapier. Wrijf het in met paprika, en currypoeder. Bak het in de olijfolie langs alle kanten bruin. Voeg een paar druppels soyasaus toe en laat op een zacht vuur ± 25 min verder garen met het deksel op de pan. Keer het vlees regelmatig om. Kook de bloemkool ± 13 min beetgaar in kokend gezouten water. Maak ondertussen een witte saus, en voeg een beetje currypoeder toe. Kruid het vlees met peper en zout en snij in schijfjes. Serveer onmiddellijk met de bloemkool, de witte saus en gekookte aardappelen. Bestrooi met peterselie.
    Variatie:
    Snij het gebraad in stukjes en bak rondom bruin in de pan of wok met de kruiden en soya. Het vlees is dan sappiger en de braadtijd zeer kort.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:hespengebraad, bloemkool, curry, olijfolie, varkensvlees, paprika, curry
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cordon blue
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dunne sneetjes kalfsvlees, ham en kaas, in paneermeel gewenteld. Nu ook verkrijgbaar met gehakt.
    Voor 2 personen
    2 cordon blue ( klaargemaakt bij de slager)
    250 g spagetti
    ± 300 g warme tomatensaus, vers of blik
    trostomaatjes (met kroontjes)
    peper, zout
    olijfolie
    bakboter
    Smelt voldoende boter schuimend goudbruin in een tefalpan en bak de cordon blue op een matig vuur, 4 à 5 minuten aan een kant, 3 à 4 minuten aan de andere kant. Na het omdraaien het vuur wat lager zetten. Kook de spagetti (volgens verpakking) in kokend en gezouten water met een scheutje olijfolie. Giet af in zeef en serveer onmiddellijk met warme tomatensaus en cordon blue. Geef hierbij enkele gegrilde trostomaatjes.
    Gegrilde trostomaatjes:
    In ovenschaal een tros met tomaatjes leggen. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Onder hete grill 6 min grillen tot het velletje openbarst.
    Zelf tomatensaus maken:
    Stoof een fijngesneden ajuin, samen met 3 gepelde en ontpitte vleestomaten. Kruid met tijm en laurierblad en voeg 1 dl rode wijn toe. Laat 15 min op matig vuur stoven met deksel op de pot. Verwijder laurierblad en fijnmixen. Opwarmen en 2 eetlepels room onderroeren.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfslapje, cordon blue, tomatensaus, trostomaat
    >> Reageer (0)
    21-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren gefrituurd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eieren in de frietketel met lekkere frietjes.
    Warm  de frituurolie tot 180°C. Bak eerst frietjes en haal dan het mandje uit de frietketel. Breek een ei in een kopje en laat het voorzichtig glijden in de frituurolie. Met een vork of schuimspaan het ei wat ronddraaien zodat het ei samen blijft. Laat enkele minuten goudbruin frituren(dit gaat snel). Schep het ei eruit met het schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak het volgende ei. Serveer de eieren onmiddellijk in een bord bovenop de frietjes , zo kan het eigeel smeuig uitlopen op de frietjes. Bestrooi met wat zout.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, frituren, frietjes
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 porties
    lasagneblaadjes (ongekookt)
    200 g sneetjes gerookte of verse zalm
    500 g spinazie met room (diepvries)
    100 g geraspte kaas
    ½ l witte saus (bechamelsaus)
    peper, zout, nootmuskaat

    Spinazie opwarmen en kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak de witte saus: smelt 50 g boter en voeg 50 g bloem toe. ½ l melk toevoegen en goed omroeren. Laten indikken. In een ovenschaal of schaaltje de bodem bedekken met een dun laagje witte saus. Hierop een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad, sneetje gerookte zalm, een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad en eindigen met een laagje witte saus. Bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel minstens een paar uren in de koelkast (lasagneblaadjes zullen het vocht opnemen). In voorverwarmde oven van 210 ° bakken gedurende 30 – 35 min.
    Tip:
    Individuele aluminiumbakjes van 500 g (in handel) zijn zeer handig. Breek de lasagneblaadjes in stukken van gewenste grootte.


    Categorie:Pasta's
    Tags:lasagne, zalm, spinazie, kaas, bechamelsaus
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten gevuld met gehakt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenpansgerecht voor 2 personen
    5 tomaten
    250 g varkensgehakt
    1 teentje knoflook, gesnipperd (facultatief)
    2 sjalotjes, gesnipperd
    3 eetl paneermeel of broodkruim
    1 ei
    1 builtje rijst (125 g)
    0,5 dl water
    Snijd het hoedje van 4 tomaten en hol ze uit met een lepeltje. Kruid de binnenkant met peper en zout. Doe het vruchtvlees en één gepelde stukgesneden tomaat in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Strooi de rijst hierover en voeg het water toe. Doe een beetje olijfolie of boter in een microgolfpotje en verwarm even. Doe de sjalotjes en knoflook hierin en 2 min afgedekt op max vermogen. Maak het gehakt op met het ei, paneermeel, peper, zout, knoflook en sjalotjes. Vul de tomaten met het gehakt en schik ze in de ovenschotel op de rijst. Zet in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 30 min.
    Weetje
    De rijst zal het vocht opslorpen van de tomaten en het gehakt, en heeft een lekkere smaak.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:tomaat, varkensgehakt, rijst, sjalot, look
    >> Reageer (7)
    20-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfricassee voor vol au vent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kipvulling voor vol-au-vent. Een aloud recept. Een soepkip 2 uur zachtjes laten gaarkoken. Hier ook een andere versie. Koninginnehapje als voorgerecht in kleine bladerdeeggebakjes. Vol-au-vent als hoofdgerecht opgediend met frieten of kipfricassee met aardappelpuree.
    Kipfricassee voor 2 personen
    200 g kippefilet
    200 g gehakt (varkens-gemengd, kip of kalfs )
    klein blikje Parijse champignons (naar keuze)
    1 laurierblad, 1 takje tijm, enkele peterselietakjes
    2 bouillonblokjes (1 kip + 1 groenten)
    1 liter water
    1 volle eetlepel boter, 2 eetlepels huishoudbloem
    ½ liter zure eiersaus
    Breng 1 liter water aan de kook en voeg laurier, peterselie, tijm (eventueel samengebonden) en bouillonblokjes toe. Leg de kippefilet in de kookpot en laat op zacht vuur ± 30 minuten gaarkoken. Haal de kip uit de bouillon en snijd in stukken. Maak balletjes van het gehakt en laat een paar minuten garen in de warme(niet kokende) bouillon, tot ze bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet afgedekt opzij. Verwijder ook de kruiden uit de bouillon of giet de bouillon door een zeef. Maak een zure eiersaus met de bouillon.
    ZURE EIERSAUS:
    50gr bloem, 50gr boter, ½ l bouillon, 1 eierdooier, sap van ½ citroen, zout, peper, muskaatnoot, ½ dl room (light of koffieroom)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap. Voeg stukjes kip, gehaktballetjes en uitgelekte champignons toe aan de saus en roer voorzichtig om. Laat even opwarmen. De kipfricassee opdienen met aardappelpuree of frieten. Je kan dit gerecht vooraf klaarmaken, het zal nog lekkerder zijn. Opwarmen op zacht vuur en voorzichtig regelmatig roeren (vooral op de bodem) of in de voorverwarmde oven, afgedekt, 45 minuten op 100°C. In microgolf is wel handig en gaat snel.
    Met soepkip: Kip juist onder water zetten in kookpot en met groentenruiker (100 gr prei, 100 gr bleekselder, 100gr wortel, 100 gr ui, 1 takje tijm, 1 laurierblad, 2 peterselietakjes) aan de kook brengen. Op een zacht vuur 2 uur laten gaarkoken ( voor een braadkip zal 1 uur volstaan). Haal de kip uit de bouillon en laat even afkoelen, maar niet koud worden. Het vel en de karkas kan je nu makkelijk verwijderen en het vlees in stukken snijden. De bouillon door zeef gieten. Voor deze fricassee neem je ½ kg gehakt, 1 liter zure eiersaus, 250 g champignons en 1 citroen. Met de overige bouillon maak je een soepje.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:soepkip, vol au vent, koninginnehapje, kip, zure eiersaus, bladerdeeg, pasteitjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi pikant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 sjalot, fijngesnipperd
    2 teentjes look, fijngesnipperd
    2 rode pepertjes, ontdaan van zaadjes, fijngesneden
    12 – 18 scampi ( diepgevroren)
    1 eetl olijfolie
    1 dl room
    2 eetl echte boter

    Zet de scampi even in warm water om te ontdooien. Pel de scampi, behalve staartje, dit is makkelijk om vast te nemen. Stoof de sjalot in olijfolie en voeg na 1 min knoflook en rood pepertje toe. Laat even stoven en voeg room toe. Kruiden naar smaak met een beetje zout. Laat ± 5 - 10 min zachtjes pruttelen. Roer de boter onder de saus.
    Leg 6-8 scampi in een schaaltje, zet in microgolf, onafgedekt, 1 min, ca 750 Watt. Omdraaien, saus overgieten, en nogmaals 1 min in microgolf. Doe hetzelfde met het tweede schaaltje. Serveer onmiddellijk met stokbrood.
    Weetje: Kan ook in de oven. Op 200° ± 5 min, omdraaien, saus toevoegen, nogmaals 5 min.
    Ik gebruik ook wel een kleine koffielepel Harissa (tube) i.p.v. rode pepertjes.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:scampi, pepertjes, look, boter, harissa, pikant
    >> Reageer (4)
    18-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilets gegratineerd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de microgolf voor 2 personen
    2 verse of ontdooide visfilets
    2 eetl citroensap
    1 eetl paneermeel
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    3 volle eetl geraspte kaas
    50 g boter
    zout
    Dep de visfilets droog met keukenrol en leg ze naast mekaar in een platte microgolfschaal. Bestrooi met zout, besprenkel met het citroensap en wrijf gelijkmatig in met de hand. Meng het paneermeel met de kaas en peterselie. Bedek de vis ermee. Zet onafgedekt in microgolf 7 min op ± 850 Watt. Leg de boter in klontjes op de vis en nog 3 min. Geef hierbij aardappelpuree, eventueel gemengd met fijngeknipt bieslook.
    Tip:
    Diepvriesfilets 5 min onafgedekt op ontdooistand of 2 u op kamertemperatuur.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:vis, paneermeel, kaas, boter, peterselie, puree, magnetron
    >> Reageer (3)
    17-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde paprika's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem per persoon twee niet te grote, rode of groene paprika’s.
    Voor 2 personen
    Met gehaktvulling
    4 paprika’s
    500 g varkensgehakt, gekruid
    paneermeel
    boter
    1 dl water
    Snijd het bovendeel met steeltje weg. Zaad en zaadlijsten verwijderen. Vul de paprika’s met het gehakt. Bestrooi met weinig paneermeel en klein klontje boter. In microgolfschaal schikken. Nog 1 dl water in de schaal gieten. Zet in microgolf afgedekt 10 min op ca 800 Watt, totdat het gehakt grijsbruin en de paprika’s donkerder van kleur zijn. Laat nog 5 minuten afgedekt na-garen. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.
    Met tonijnvulling
    Meng 1 blikje uitgelekt tonijn (op olie) met 1 teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje, 1 eetlepel mayonaise en kruid met peper en zout. Vul de paprika’s en bestrooi met geraspte kaas. In een microgolfschaal 8 à 10 min op 800 Watt. Laat even nagaren.
    Variatie:
    In de handel is het gehakt gewoonlijk gekruid. Desgewenst kan je nog een eierdooier en een eetlepel paneermeel toevoegen. Ook fijngeknipte kruiden zoals peterselie en bieslook.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:paprika, tonijn, knoflook, sjalot, kruiden, microgolf, magnetron
    >> Reageer (0)
    16-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    500 g champignons
    7,5 dl water
    1 kippenbouillonblokje
    1 sjalotje, fijngesneden
    boter
    1 dl room of melk
    peterselie, fijngeknipt

    Snijd de champignons in grove stukken. Stoof de sjalot in de boter op middelmatig vuur en voeg de champignons toe. Laat een paar minuten bakken onder voortdurend roeren. Voeg het water en bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten gaarkoken op een zacht vuur. Mix de soep en kruid met peper en zout. Voeg de room of melk toe en warm nog even op. Serveer en bestrooi met peterselie.
    Variatie: Voeg eens een knofloofteentje bij. Met kastanjechampignons of wilde paddestoelen ontstaat een vollere smaak, maar wordt de soep bruin.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:soep, champignon, boschampignon, bouillon, look, kastanjechampignon, sjalot, peterselie
    >> Reageer (0)
    15-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenekoolsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker. Voor 4 à 6 personen.
    ½ groene kool (savooikool)
    1 ui, fijngesneden
    2 aardappelen
    1 klont boter
    12 dl water + 2 groentebouillontabletjes
    ½ koffielepel curry
    peper, zout
    Verwijder de lelijke bladeren van de kool. Snijd de kool doormidden en verwijder de dikke nerven. Snijd fijn en spoel af onder de kraan. Smelt de boter. voeg ui, aardappelen en kool toe. Laat een paar minuten stoven op middelmatig vuur met deksel op de kookpot Roer regelmatig om, zodat de kool kan slinken. Water, bouillontabletjes, curry, peper en zout toevoegen. Breng aan de kook en laat 25 min zachtjes koken. Mix de soep. Opdienen.
    Maak met de andere helft van de kool eens groenekoolstoemp.
    Variatie:
    In een tas room of koffiemelk mengen met een beetje hete soep. Voeg bij de rest van de soep.
    Of 250 g krokant gebakken spekreepjes bijvoegen na het mixen.
    Of 250 g spekreepjes bijvoegen en de soep nog een paar minuten laten koken.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:savooikool, groenekool, savooiekool, groentebouillon, spekreepjes, soep, koolsoep
    >> Reageer (4)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Stoofvleespotje met appel
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Andijvie, gestoofd
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Krabgratin
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Vispannetje
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Oesters met kruidenboter
  • Aperitiefglaasjes
  • Gerookte zalm met toast
  • Martini - Zalm
  • Messinaroom
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Osso Bucco met pasta
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Avocado met krab
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Minibroodjes
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Kip met mandarijntjes
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Sint-Jakobsschelp
  • Scampi in lookboter
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Peren met vijgenpuree
  • Vissoep
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Garnalensoep
  • Preiroomsoep
  • Grissinistokjes met ham
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vispasteitje
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Witloofsoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Microgolf: Warme appelen
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Knolseldersoep
  • Groenekoolstoemp
  • Pudding met frambozen
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Cake met appelen
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Chocomousse met bier
  • Hemelse peer
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Spruitjessoep
  • Creme brulee
  • Aardappeltjes in de oven
  • Appelen met kaneel
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Rode kool
  • Zure eiersaus
  • Venkel met kaaskorstje
  • Hete bliksem
  • Farfalle met krabvlees
  • Uientaart
  • Chili Con Carne
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Hazenrug
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Chocomousse
  • Geroosterde kwartels
  • Spek met eieren in microgolf
  • Vogelnestjes
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Zuurkoolschotel
  • Marmercake
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Sabayon
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Gehaktballen in microgolf
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Risotto met zeevruchten
  • Witloof - Hamtaart
  • Rozijnenbrood
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Pompoen-ovenschotel
  • Finettes met champignonsaus
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Ajuinstoemp
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jozef1950
    blog.seniorennet.be/jozef19
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!