NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
gerardkeijser
blog.seniorennet.be/gerardk
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tenerife
    blog.seniorennet.be/tenerif
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    adcboz
    blog.seniorennet.be/adcboz
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    20-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBQ: Gegrilde sardines
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    2 à 3 sardines per persoon
    zeezout (naar keuze)
    citroenen
    rauwkost naar keuze (tomaat, sla…)
    aardappel in de schil of stokbrood
    Maak de sardines schoon, maar laat kop en staart zitten. Maak met een mes drie dwarse inkepingen in beide zijden van elke sardine. Leg ze op een grillrooster en bestrooi met zeezout. Bak ze ± 4 minuten aan beide kanten, tot ze gaar zijn, het vel vertoont dan blaasjes. Serveer met citroenhelften om ze te besprenkelen, rauwkost naar keuze, aardappel of brood en een fris biertje.


    Categorie:Barbecue
    Tags:sardine, zeezout, citroen, barbecue, aardappel, biertje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met champignons en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    150 g champignons
    1 sneetje ham (gekookt of gerookt)
    3 eieren
    2 eetl melk
    3 eetl geraspte kaas (emmenthal, gruyere...)
    boter
    1-2 eetl bieslook, fijngesnipperd
    Snijd de champignons in schijfjes, de ham in stukjes en bak ± 5 min in een beetje boter. Goed omroeren. Giet het mengsel op een bordje. Eieren even met een beetje melk loskloppen. Kruiden met peper en zout. Een goede klont boter smelten, vuur lager zetten, en de eieren in de pan gieten. De boter en eieren meteen mengen met een spatel of vork, want eieren houden van boter en zo bekom je een smeuige omelet. Verdeel onmiddellijk het champignonmengsel over de eieren en bestrooi met de kaas. Deksel op de pan en laat verder bakken op zacht vuur tot de eieren gestold zijn. Bestrooien met bieslook en onmiddellijk serveren.
    Tip: Een blikje uitgelekte champignons kan ook. Gebruik liefst verse kruiden.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:omelet, ham, gekookte hesp, eieren, kaas, melk, champignon, verse kruiden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bloemige aardappelen zoals bintjes zijn ideaal voor kroketten. Als de nieuwe patatjes op komst waren, maakte ik met de overblijvende voorraad oude aardappelen kroketten, die dan ingevroren werden.
    Voor 4 personen
    1 kg bintjes - aardappelen
    2 eieren
    1 eetlepel boter (± 30 gr) op kamertemperatuur
    peper, zout, nootmuskaat
    paneermeel
    1 eetlepel maizena – zetmeel
    Schil de aardappelen en spoel ze in water. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een kookpot en vul met water zodat ze juist onder staan. Breng aan de kook met deksel op de kookpot. Als het water bijna kookt, zet je het vuur lager op middelmatig en laat de aardappelen 20 minuten zachtjes koken. Giet ze af en laat ze in de kookpot nog even verdampen en schud de aardappelen zodat ze bloemig worden en opdrogen. De gekookte aardappelen nu, als ze nog warm zijn, door een roerzeef of “passe – vite” draaien. Meng de puree met de boter, de eierdooiers (eiwit apart in koelkast zetten), peper, zout, nootmuskaat en het zetmeel. Proef even of de kruiding goed is. Nu doen we de massa in een kroketmachine (millecroquettes, met 3 ronde gaten), of we rollen ze zelf eerst rond en dan in langwerpige kroketten van ± 7 cm. Allen op een schaal of plank schikken en onafgedekt of met een keukenhanddoek in de koelkast of op een koele plaats zetten. Liefst tot de volgende dag, zo kunnen ze opdrogen en afkoelen. ’s Anderdaags het eiwit lichtjes opkloppen in een diep bord. In een ander bord strooien we paneermeel. We rollen eerst de kroketten door het eiwit en daarna in het paneermeel. Nu zetten we ze in de koelkast tot ze gebakken worden. Warm het frituurvet of olie tot 180°C. Bak de kroketten met zo’n 6 à 8 tegelijk gedurende ± 3 minuten. Laat het mandje in de frietketel tijdens het bakken, zonder te schudden. Na het bakken laten uitlekken op huishoudrol (witte kant).
    Deze kroketten kan je invriezen. Leg ze naast mekaar indien mogelijk. Het is best om nadien het aantal kroketten een half uurtje te laten ontvriezen op een bord, zo zijn de ijskristallen verdwenen en barsten ze niet open bij het bakken.
    Warmhouden van een grotere hoeveelheid kan in een oven van ± 80°C.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:kroketten, croquettes, bintje, paneermeel, eieren, frituren, millecroquettes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmrolletje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 rolletjes
    Snijd twee sneetjes zalm in repen van ± 3 cm breed. Neem een blik kleine, fijne, asperges en laat uitlekken. Snijd de aspergepunten af, en rol ze in een zalmreepje zodat ze mooi uitsteken boven de zalm. Steek er een prikker in en bestrooi de aspergekopjes met wat fijngeknipte peterselie. Gebruik de overgebleven aspergestukjes in een aperitiefglaasje.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gerookte zalm, asperge, hapje
    >> Reageer (0)
    15-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets (diepvries)
    250 g tagliatelli
    2 doosjes tuinkers
    2 eetl water
    2 dl room
    peper, zout
    Water aan de kook brengen met een beetje olijfolie en zout. De diepgevroren zalmfilets in een microgolfschaal leggen. Afgedekt 6 à 8 min (naargelang grootte) in microgolf 800 Watt. Laat afgedekt nagaren. Tuinkers afknippen juist boven de bodem. Afgedekt in microgolfpotje, met water, 30 sec op 800 Watt. In mixerkom room en tuinkers een paar seconden mixen. Kruiden met peper en zout en opwarmen. Kook de tagliatelli en giet af. Schik de zalm op een bord met de pasta en overgiet met de saus.
    Tip:
    Naar keuze kan je nog andere kruiden toevoegen aan de room zoals peterselie, kervel, waterkers en spinazie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, zalmfilet, tuinkers, pasta, tuinkruiden, room, kervel, waterkers, spinazie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 eihapjes
    6 hardgekookte eieren

    1 aardappel

    2 eetlepels mayonaise

    1 koffielepel citroensap

    3 eetlepels lente-uitjes, fijngesneden

    50 gr gerookte zalm, fijngesneden

    zout, peper
    Snijd de aardappel in kleine stukjes en met water aan de kook brengen. 10 à 12 minuten op zacht vuur laten garen. Giet af en zet apart. Halveer de gekookte eieren en haal het eigeel eruit. Zet de halve eiwitten koud. In een kom de aardappelstukjes, eigelen, mayonaise en citroensap goed mengen en kruiden met wat zout en peper. In een andere kom de zalmsnippers en de lente-uitjes mengen. Zet apart koud. Maak de eieren klaar met de vulling. Lepel het aardappelmengsel met het zalmmengsel en vul hiermee de 12 eiwitten. Je kan deze gevulde eieren nog minstens 2 uur tot 24 uur in de koelkast zetten tot bij het opdienen.

    Andere vullingen

    50 g grijze garnalen met wat fijngeknipte dille en het eimengsel. Op ieder ei een garnaaltje.

    50 gr gerookte forel mengen met het eimengsel. Garneer met peterselie.

    50 gr tonijn, krab of zalm (uit blik op eigen nat, uitgelekt en fijngeplet) met eimengsel. Garneer de tonijn met stukjes olijf, de krab met krabstukjes, de zalm met plukje dille of tuinkers.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, aardappel, mayonaise, lente-ui, zalm, garnaal, forel, krab, zalm
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 gr witloof
    boter
    peper, zout, nootmuskaat
    1dl water
    250 g champignons
    2 dl room
    Of
    1 bokaal champignonsaus
    Het witloof halveren of in dunne reepjes snijden. In een tefalpan een klontje boter smelten en het witloof rondom lichtjes laten kleuren. Blussen met 1 dl water en op zacht vuur gedurende ± 15 min stoven met deksel op de pan. De laatste minuten het vocht zoveel mogelijk laten verdampen. De champignonsaus over het witloof gieten en laten opwarmen. Naar smaak kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Past uitstekend bij gebraden vlees, met aardappelen of kroketten. Gebruik je verse champignons,snijd ze in schijfjes en laat deze dan ± 5 min. stoven in boter. Voeg de room toe en laat inkoken op hoog vuur, onder voortdurend roeren, tot een romige saus. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:witloof, champignon, room, seizoensgroenten, groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocadosalade met grijze garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker fris als voorgerecht of lunchmaaltijd.
    Voorgerecht voor 2 personen
    100 g grijze garnalen
    1 avocado
    50 g krulsla
    1 gekookt ei in stukjes
    citroensap
    olijfolie, azijn, mosterd
    tuinkruidendressing
    Snijd het vruchtvlees van een geschilde avocado in stukken. Besprenkel met citroensap. Meng 2 eetl olijfolie met 1 eetl azijn en 1 koffielepel mosterd en schep in een kom door de krulsla. Verdeel de avocado, stukjes ei en garnalen over de krulsla. Serveer de dressing er apart bij.
    Tuinkruidendressing: 2 eetlepels zure room mengen met 2 eetlepels mayonaise (of yoghurt) en 2 eetlepels versgehakte tuinkruiden (bieslook, peterselie) Kruid met peper.
    Als lunchmaaltijd de hoeveelheden verdubbelen. Geef er stokbrood bij.


    Categorie:Salades
    Tags:avocado, garnaal, krulsla, dressing, ei, yoghurt, mayonaise, tuinkruiden, lunch
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel met tomaten - hamsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rijst en tomatensaus gaan goed samen met venkel. Geraspte kaas is hier zeer lekker bij. Voor 2 personen.
    1 venkelknol
    2 eetl olijfolie
    4 dl water + ½ kippenbouillonblokje
    3 eetl tomatenpuree
    1 eetl bloem
    ½ koffielepel oregano
    ½ koffielepel basilicum
    250 g gekookte ham in stukjes
    Grana Padano of Parmesan
    Snij de stelen van de venkel, hou het groen apart als garnering. Verwijder de lelijke stukken van de knollen, spoel in water en halveer vertikaal. Bak rondom lichtbruin in de olie op middelmatig vuur. Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat ± 20 tot 30 minuten (naargelang grootte) gaar stoven op zacht vuur. Kook ondertussen de rijst. Haal de knollen uit de pan en hou warm. Meng de tomatenpuree met de bloem, voeg al roerend bij het kookvocht en laat ± 3 min koken onder voortdurend roeren. Roer de kruiden en de hamstukjes door de saus. Kruid naar smaak met peper en een weinig suiker. Warm nog even op. Schenk de hamsaus over de venkelknollen en bestrooi met de kaas. Serveer met gekookte rijst en garneer met het fijngesneden venkelgroen.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, ham, tomatenpuree, geraspte kaas, rijst, olijfolie, oregano, basilicum
    >> Reageer (2)
    13-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaalse groentesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6-8 personen
    2 preiwit
    2 uien, grofgesneden
    400 g aardappelen, geschild en stukgesneden
    4 gepelde tomaten of 1 blik (400 g)
    4 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 venkelknol
    3 eetl olijfolie
    1,5 l water + 3 groentebouillonblokjes
    cayennepeper, zout
    Snijd het wit van de prei in ringen en de tomaten in stukjes. Verwijder het groen van de venkel, hak fijn en zet opzij (garnering). Verwijder eventuele lelijke stukken van de venkelknol en stengels en snijd in stukken. Verhit de olijfolie op middelmatig vuur en voeg de uien, prei, aardappel, tomaten, knoflook en venkel toe. Laat ongeveer 5 min stoven met deksel op de kookpot. Roer om en giet het water en de groentebouillonblokjes erbij. Breng tot kookpunt en laat 30 min gaar koken op zacht vuur. Mix de soep. Kruid naar smaak met cayennepeper en zout. Voeg het venkelgroen toe en dien op.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, ui, aardappel, tomaat, look, venkel, bouillon, soep
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visballetjes in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een ongewoon en smakelijk eenpansgerecht.
    Voor 2 personen
    Voor de visballetjes
    400 g witvis (pollak, kabeljauw...)
    1 capsule saffraan
    ½ bosje peterselie, fijngeknipt
    1 ei
    1 ½ eetl olijfolie
    1 eetl citroensap
    3 eetl paneermeel of witbroodkruim
    zout, peper
    Vooraf:
    Snijd de vis in blokjes. Los de saffraan op in 2 eetl warm water. Doe dit in een keukenmachine met de visblokjes, peterselie, olijfolie, paneermeel, citroensap, peper, zout en het ei. Pureer 10-20 sec tot de vis is fijngemalen en alles goed is vermengd. Vorm kleine balletjes, leg ze naast mekaar op een bord en zet, onafgedekt, minstens een uur in de koelkast.
    Voor de saus:1 kleine ui, fijngesneden – 1 knoflookteentje, fijngesnipperd – 4 tomaten, gepeld in blokjes – 1 rode paprika - 4 eetl olijfolie – 1 dl water – 1 eetl citroensap
    Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd in reepjes. Doe in een hapjespan de ui, knoflook, tomaten, rode paprika, olijfolie en water. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus met het deksel schuin op de pan 10-15 min zachtjes sudderen. Roer regelmatig.
    Afwerking:
    Roer het citroensap door de warme saus en leg de visballetjes erin. Gaar de visballetjes afgedekt 15 min in de saus. Draai ze regelmatig om met behulp van twee lepels. Bestrooi met peterselie en dien rechtstreeks uit pan op met gekookte aardappelen of rijst.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:witvis, pollak, kabeljauw, saffraan, tomaat, look, paprika, visballetjes, eenpansgerecht
    >> Reageer (1)
    10-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker hapje of bij een koud buffet.
    10 hardgekookte eieren (large)

    2 eetlepels mayonaise

    1 koffielepel mosterd

    De eieren 8 minuten koken, afkoelen en pellen. Snijd ze doormidden met een scherp mes, haal de eigelen er voorzichtig uit en plet ze fijn met een vork. Meng ze met de mayonaise en mosterd en kruid met versgemalen peper en zout. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de eieren met een toefje. Garneer naar keuze met fijne stukjes zwarte olijf, tomaat of plukjes kruiden.

    Variaties

    Gerookte zalm: Snijd de zalm heel fijn en meng door de basisbereiding, vul de eieren en werk af met fijne reepjes zalm en bieslooksnippers

    Tuinkruiden: Meng verse fijngehakte kruiden door de basisbereiding  zoals peterselie, kervel en bieslook.

    Kip: Vul de eieren met tuinkruidenvulling en garneer met fijne reepjes kip, plakjes olijf en schilfers parmezaan

    Tonijn: Mix uitgelekte tonijn (blik, in eigen nat) door de basisbereiding en kruid naar smaak met peper en zout.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, ei, mayonaise, mosterd, tuinkruiden, kip, zalm, tonijn, pasen
    >> Reageer (0)
    09-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spagetti met scampi en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    24 scampi, gepeld
    2 eetl olijfolie, 1/2 tabletje visbouillon
    2 teentjes knoflook en 1 sjalotje, fijngesneden
    2 eetl fijngesneden peterselie
    1 blik gepelde tomaten (± 400 g)
    ½ koffiel pili-pili, peper, zout
    2 dl room
    100 g grijze garnalen
    250 g fijne spagetti
    Grana Padano of Parmesankaas
    sausbinder (± 1 eetl)

    Fruit de sjalot en scampi in de verwarmde olijfolie op middelmatig vuur. Wanneer de scampi verstijfd zijn de pili-pili en knoflook toevoegen. Nog 1 min stoven. Het blik tomaten, visbouillontabletje, peper, zout en room toevoegen en alles goed omroeren. Breng even aan de kook en laat op zacht vuur nog 10 min pruttelen. Af en toe omroeren. Kook ondertussen de pasta. Sausbinder toevoegen zodat je een mooie gebonden saus bekomt. Peterselie en garnalen onder de saus roeren en nog 1 min laten opwarmen (niet langer anders worden de garnalen taai).Verdeel de pasta over de borden en giet er de saus over. Onmiddellijk opdienen. Bestrooi met de kaas.
    Tip:
    Met verse gepelde tomaten i.p.v. blik, 5 eetl water toevoegen.
    Leg de diepgevroren scampi een paar minuten in warm water zo kan je ze makkelijk pellen.


    Categorie:Pasta's
    Tags:scampi, grijze garnalen, pasta, pili-pili, spagetti, tomaten, room, Grana Padano,
    >> Reageer (0)
    04-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauwfilets in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekkere visschotel met korstdeeg (crumble).
    Voor 2 personen
    2 kabeljauwfilets (of andere visfilets)
    2 kleine tomaten
    50 g geraspte emmenthal
    1 eetl paneermeel
    3 eetl peterselie, fijngehakt
    2 sjalotjes, fijngesnipperd
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    1 citroen, in schijfjes (eventueel geschild)
    1 dl olijfolie

    Oven voorverwarmen op 200°. Kook aardappelen. Meng peterselie en emmenthal. Snij een kapje van de tomaten, hol ze een beetje uit. Kruid met peper en zout. Vul de holte op met het mengsel van peterselie en emmenthal en zet het kapje erop. Kruid de vis met peper en zout. Doe in een ovenschaal de sjalotjes, knoflook en olijfolie. Leg de vis hierop en leg de citroenschijfjes bovenop de vis. Bestrooi met het paneermeel en overgebleven peterselie en emmenthal. Schik de tomaten hierbij of in een andere ovenschotel. Zet in oven gedurende 20 min, naargelang de dikte van de vis. Na de helft van de braadtijd kan je de vis overgieten met de braadjus, dan krijgt die een goudbruin korstje. Serveer met aardappelpuree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:kabeljauw,tomaat,paneermeel,peterselie,sjalot,look,citroen, visgerechten, crumble
    >> Reageer (6)
    03-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fusilli met gegrilde zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g fusilli (of andere korte pasta)
    olijfolie
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 kleine ui, fijngesneden
    4 gepelde tomaten, in stukjes
    10 basilicumblaadjes, fijngeknipt
    2 eetl peterselie fijngeknipt
    2 dl room
    1 groentebouillonblokje
    2 zalmfilets, elk 125 g (diepvries)

    Verhit 2 eetl olijfolie en bak knoflook en ui, op middelmatig vuur, tot die glazig is. Tomaten toevoegen (met sap) en het bouillonblokje. Breng aan de kook en laat zachtjes 20 min pruttelen met deksel op de kookpot. Roer af en toe. In gezouten kokend water, met een scheutje olijfolie, de fusilli koken (14 min) volgens verpakking. Zalm in vuurvaste ovenschaal schikken, kruiden met peper en instrijken met olijfolie. Onder de ovengrill zetten gedurende 10-15 min. Room onder saus mengen en laten indikken op hoger vuur. Basilicum en peterselie toevoegen. Omroeren en vuur uitzetten. Pasta afgieten. Zalm op bord schikken met pasta en saus. Versieren met basilicumblaadjes en peterselie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:fusilli, zalm, basilicum, peterselie, pasta, tomaten, room, bouillonblokje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soepvleesfricassee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 g soepvlees
    1 takje of 1 koffiel gedroogde tijm
    peper, zout
    ½ liter bouillon (kookvocht)
    3 eetl boter
    3 eetl bloem
    sap van ½ citroen
    1 eierdooier
    1 klein doosje champignons

    Leg het soepvlees in ± 2 liter kokend water. Het vlees moet juist onder water staan. Kruid met peper, zout en tijm. Laat op een zacht vuur 2 uur koken. Zo stollen de eiwitten onmiddellijk en blijft het vlees sappiger en voedzamer. Meet ½ liter af voor de fricassee en maak met de rest van de bouillon een lekker soepje of vries in. Verwijder eventueel het vetgedeelte van het gekookt soepvlees en snijd het magere vlees in blokjes. Maak nu een zure eiersaus: smelt de boter, roer er de bloem onder, voeg de bouillon toe en laat onder flink roeren de saus indikken. Kruiden naar smaak met peper en zout. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Breng op smaak met citroensap. Het soepvlees en de champignons toevoegen. Goed opwarmen. Serveer met aardappelen, puree (met peterselie), in korstgebak (vol-au-vent) of met brood.
    Tips
    Meng onder de puree fijngesneden pijpajuintjes of peterselie.
    Maak eventueel soepballetjes, laat ze even koken in de bouillon en voeg erbij.
    Of ter afwisseling met fijngesneden hesp en geraspte kaas.
    Soepvlees kan ook klaargemaakt worden met tomatensaus, currysaus of gegratineerd in een ovenschotel met een dikke kaassaus.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:soepvlees, zure eiersaus, fricassee, ragout, runderborst, boelie, bouilli
    >> Reageer (2)
    02-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelen in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g wortelen
    3 eetlepels water
    een klontje boter
    fijngeknipte peterselie

    Wortelen schillen met dunschiller of schrappen. In schijfjes van ± 1,5 cm snijden en in een microgolfschaal naast elkaar schikken. De boter bovenop de wortelschijfjes leggen en het water toevoegen. Afgedekt in microgolf garen. Halverwege de kooktijd even omroeren. Kontroleer of ze gaar zijn met een prikker. Laat nog even afgedekt verder nagaren. Kruiden naar smaak met peper en zout. Bestrooien met peterselie.
    Jonge wortelen in geheel : 5 – 6 min ca. 850 Watt.
    Winterwortelen in fijne schijfjes : 9 – 10 min ca 850 Watt
    De kooktijd is sterk afhankelijk van de kwaliteit en het seizoen. Worteltjes kan je opfrissen door ze een poosje in koud water te leggen.
    Doe er ook aardappelen,geschild en in stukjes gesneden, bij en wat meer water zodat alles half onder water staat. Als alles gaar is plet je alles en je hebt snelle wortelstoemp. Lekker met worst.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:wortelen, magnetron, boterklontje, peterselie
    >> Reageer (0)
    01-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosterdsoep met spekblokjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    3 eetl zachte mosterd
    75 g spekblokjes
    1 ui, fijngesneden
    5 dl water + 1 bouillonblokje
    1 dl room of koffiemelk
    1 eetl bakboter
    1 eetl peterselie, fijngeknipt

    De spekblokjes in een weinig boter bruinbakken. Uit de kookpot halen en apart houden. Voeg wat boter toe en stoof de ui ± 5 min op middelmatig vuur met deksel op de pot. Voeg water, bouillonblokje en mosterd toe en roer om. Breng aan de kook en laat zachtjes ± 10 min. koken. Roer juist voor het opdienen de room en peterselie door de soep. Verdeel de spekblokjes over de borden en overgiet met de warme soep.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:mosterd, spekblokjes, ui, room, soep, peterselie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met witloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 lamskoteletjes
    4 witloofstronkjes
    bakboter of olijfolie
    2 knoflookteentjes, gepeld
    2 verse tijmtakjes
    takje rozemarijn
    versgemalen peper
    1 dl water
    1 eetl honing

    Verwijder de lelijke blaadjes van het witloof en snijd onderaan een stukje van de verkleurde kern. Smelt 2 eetlepels bakboter in een tefalpan en bak de witloofstronken goudbruin op een middelmatig vuur. Met deksel op de pan ± 20 min laten stoven. Rits de tijmblaadjes van de takjes. Rozemarijn fijnhakken. Wrijf de koteletjes in met een doormidden gesneden knoflookteentje, bestrooi ze met de rozemarijn, tijmblaadjes (houd een beetje apart voor de afwerking) en kruid met peper. Bak ze in 2 eetlepels hete bakboter of olijfolie, op hoog vuur 3 min. aan één zijde. Omdraaien en met deksel op de pan nog 3 min aan andere kant bakken. Haal ze uit de pan en schik op het bord. Blus de pan met het water, voeg de honing toe, omroeren en even laten inkoken. Schik ook het witloof op het bord en werk af met een lepeltje saus en bestrooi met de overige tijmblaadjes. Geef hierbij aardappelkroketten of gekookte aardappelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Lam
    Tags:lamskotelet, witloof, honing, tijm, rozemarijn, knoflook
    >> Reageer (2)
    26-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse omelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 rode uien, in dunne ringen
    6 eieren
    ± 150 gr chorizo, in sneetjes of blokjes
    1 dl melk
    2 eetl peterselie, fijngeknipt
    2 eetl olijfolie
    peper, zout

    Klop de eieren met de melk, kruid met peper en zout, en roer er de peterselie door. Bak de uiringen in de olijfolie zacht en glazig. Voeg de chorizo toe, en giet de losgeklopte eieren hierover. Bak de omelet op een laag vuur en leg even het deksel op de pan. De omelet is goed wanneer de bovenkant nog zacht en glanzend is. Serveer onmiddellijk met een fris groen slaatje en boeren - of stokbrood.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:rode ui, eieren, chorizo, slaatje
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (11)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (10)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (21)
  • Vleesgerechten (12)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Aardbeien met sabayon
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Kippenbouillon met asperges
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergerolletje
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalensaus
  • Aardbeibloesem
  • Trostomaatjes gegrild
  • Nieuwe aardappelen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Boterboontjes
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Bloemkool
  • Asperges met garnalen
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Toast Champignon
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Seldersoep
  • Venkelsoep
  • Tomaat met vinaigrette
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Avocado met krab
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Appelsoep
  • Witloofsoep
  • Witloofroomsaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Wortelsoep
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Witloof met veldsla
  • Boterham met aardbeien
  • Bolognesesaus
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges met beenham
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Asperges: Basisrecept
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Aspergeslaatje
  • Veldsla met uien en spek
  • Spinazie
  • Appelcake
  • Verse tomatensoep
  • Rijstpap
  • Chili Con Carne
  • Provencaalse saus
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preisoep met aardappelen
  • Gehaktballen met krieken
  • Bloemkoolsoep
  • Preirolletjes met ham
  • Varkenskotelet charcutiere
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Mosterdsaus
  • Kip met preiroomsaus
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Wortelstoemp
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Prei - witloofsoep
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Uitsmijter
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Tomaten met eieren
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Andijvie, gestoofd
  • Rond Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Omelet met champignons en kaas
  • Aardappelkroketten
  • Zalmrolletje
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Gevulde eieren
  • Witloof met champignonsaus
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Gevulde eitjes
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Soepvleesfricassee
  • Wortelen in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Spaanse omelet
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Courgette in tomatensaus
  • Koolrabi
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Kaassaus
  • Rijst met tonijn
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Wafels
  • Archiducsaus
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Rode bietensoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Pasta met zalm en garnalen
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Appeltjes in de oven
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Rundtong met champignonsaus
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Peren in koffie
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Tortelloni
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    andre1
    blog.seniorennet.be/andre1

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!