NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
ninneke44
blog.seniorennet.be/ninneke
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    bomske
    blog.seniorennet.be/bomske
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gina_creas
    blog.seniorennet.be/gina_cr
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    15-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterboontjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g boterboontjes

    2 sjalotjes, fijngesnipperd

    2 eetlepels bakboter of olijfolie

    1 teentje knoflook ( naar keuze)

    peper, zout
    Spoel de boterboontjes en verwijder beide uiteinden. Kook de boterboontjes 13 min in gezouten kokend water. Giet af en laat uitlekken. Smelt de bakboter of warm de olijfolie op middelmatig vuur en voeg de sjalot toe. Stoof de sjalotjes glazig (niet bruin) en voeg dan de fijngesnipperde look en dan de boterboontjes toe. Kruid met peper en zout en laat even opwarmen. Roer om en serveer met gebraden vlees en gekookte aardappelen.


    Categorie:Groenten
    Tags:boterboontjes, sjalot, seizoensgroenten, knoflook
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilets met asperges en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 visfilets
    500 g asperges (vers of uit bokaal)
    100 g kruidenboter
    2 dl room
    100 g grijze garnalen
    peper, zout
    1 eetl water
    Kook de asperges volgens basisrecept of verwarm de asperges uit bokaal een paar minuten in microgolf met het vocht. Breng de room aan de kook en voeg van het vuur de kruidenboter in klontjes toe. Warm opnieuw op en laat zo’n 5 min inkoken. Roer regelmatig. Pocheer ondertussen de visfilets. Kruid ze met zout en peper en leg ze in een microgolfschaal met 1 eetl water, 4 - 5 min, afgedekt, ca 700 Watt. Laat even nagaren. Garnalen toevoegen aan de saus en nog even zachtjes opwarmen. Schik op het bord de visfilets naast de asperges en lepel er de saus over. Versier met peterselie en dien op met gekookte aardappelen.
    Tip:
    Diepvriesgarnalen kan je zo toevoegen zonder te ontdooien. Even opwarmen, anders krimpen de garnalen en worden ze taai.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, asperges, kruidenboter, grijze garnalen, garnalen
    >> Reageer (1)
    14-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verrukkelijk spekslaatje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Krulsla ! Knapperig en fris. Als lunch.
    Voor 2 personen
    1 krulsla of zakje gemengde sla
    200 g fijngesneden spekjes
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    2 eetlepels azijn
    1 dl room
    1 eetl fijngeknipte peterselie
    2 hardgekookte eieren
    2 tomaten
    een handvol broodkorstjes of toast
    Verdeel de sla over grote diepe borden. Bak de broodkorstjes in wat olijfolie. Bak de spekjes krokant in een pan, gooi er de sjalot bij, giet er de azijn over en laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe zodat je een bouillonachtige vloeistof verkrijgt. Giet de warme vinaigrette over de salade en versier met kwartjes ei en tomaat. Werk af met de peterselie en korstjes of geef er een toast bij.
    Variaties: - Combineer de spekjes met heel dun gesneden reepjes gerookte zalm en enkele reepjes gemarineerde, zongedroogde tomaten.
    - De stukjes ei kan je vervangen door een of twee gepocheerde eieren. Je legt ze bovenop de salade en bestrooi ze met verse kruiden.


    Categorie:Salades
    Tags:spek, gerookte zalm, ei, krulsla, broodkorstjes, toast, vinaigrette, kruiden, spekjes
    >> Reageer (0)
    13-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koop een bloemkool zonder lelijke plekken en frisse groene bladeren.
    Voor 4 personen
    1 bloemkool
    ½ liter koude melk
    50 g bloem
    50 g boter
    peper, zout, muskaatnoot
    1 eierdooier (naar keuze)
    Verwijder de groene bladeren en snijd de roosjes van de harde kern. Spoel in koud water. In een kookpot met kokend gezouten water 13 minuten gaarkoken. Ondertussen maken we een witte- of bechamelsaus. Boter smelten en de bloem toevoegen. Goed roeren met klopper tot een blond papje. Melk toevoegen en op middelmatig vuur de saus laten indikken, regelmatig roeren. Neem van het vuur en kruid met peper, zout, muskaatnoot. Meng de eierdooier door de witte saus. De gekookte bloemkool afgieten en in de kom of schotel overgieten met de saus.
    Variatie: Kaassaus
    Als de saus voldoende ingedikt is van het vuur 50 g geraspte kaas (emmenthal, gruyere...) bij de witte saus voegen. Kruid met peper en zout en laat nog even opwarmen.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:bloemkool, bechamelsaus, kaassaus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    12-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als lunch voor 2 personen
    ½ kg asperges
    200 g grijze garnalen
    malse slablaadjes
    2 eieren, hardgekookt
    2 eetl mayonaise
    6 eetl aspergevocht of water
    1 eetl fijngeknipte peterselie

    Kook de asperges volgens basisrecept en laat uitlekken. De hardgekookte eieren pellen, in stukjes snijden en mengen met een weinig peterselie. Mayonaise met aspergevocht en peterselie kort mixen tot een lopende saus. Schik enkele slablaadjes op een bord. Asperges naast elkaar en langs iedere kant een lepeltje hardgekookt ei. Onderaan de garnalen schikken. Serveer de saus in een potje apart. Geef hierbij gebakken krielpatatjes of een stukje stokbrood.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, garnalen, ei, mayonaise, peterselie, krielaardappel, stokbrood, kropsla
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene aspergesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 kg groene asperges

    1 liter water

    1 blokje groenten- of kippenbouillon

    2 dl room ( of light)

    peterselie, fijngeknipt
    Groene asperges dienen niet geschild te worden. Snijd alleen het houtige uiteinde van de asperges en spoel ze met water. Snijd de aspergepunten op ± 6 cm lengte af en hou apart. Snijd de rest van de asperges in stukjes en doe ze in een kookpot met 7,5 dl water. Breng aan de kook met het bouillonblokje en laat 15 min zachtjes koken. Kook de aspergepunten apart in 2,5 dl water gedurende ± 8 min, met deksel op de pot. Haal ze uit het kookvocht en zet apart.

    Het kookvocht aan de rest van de soep toevoegen en mixen. Roer de room door de soep. Kruid met peper (en zout) en voeg de aspergepunten toe. Bestrooi eventueel met peterselie.

     

     


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:groene asperge, bouillon, soep, peterselie
    >> Reageer (2)
    11-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Belgische asperges zijn een delicatesse en alom gekend. Asperges zijn rijk aan mineralen en vitaminen. Kijk naar de uiteinden en koop geen houterige asperges. Voor de soep kan je onregelmatige en zelfs dikkere asperges kopen. Ze zijn voordeliger qua aankoopprijs.
    Voor 2 – 3 personen
    ½ kg verse asperges, diepvries of bokaal
    ½ liter water 1 kippen- of groentebouillonblokje
    fijngehakte peterselie
    peper, zout
    Schil de asperges met dunschiller (zie basisrecept). Snijd de aspergepunten (2 à 3 cm) af en hou apart in een bodempje water. Snijd de stengels in stukjes van ± 2 cm en leg in water. Vul een kookpot met de schillen en uiteinden en bedek met water. Breng aan de kook en laat ± 10 min zachtjes koken. Giet door een zeef en neem hiervan een halve liter kookvocht. Breng aan de kook met de aspergestukjes, voeg bouillonblokje toe en laat 30 min zachtjes koken. Soep mixen. De aspergepunten toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Vuur afzetten en minstens een vijftal minuten laten staan. Op smaak brengen met peper (en zout).
    Voor roomsoep ½ dl room toevoegen. Niet meer laten koken. Versieren met peterselietakje.
    Tip: Verse asperges kan je ook ongeschild koken in bouillon. De vezels in de gemixte soep zijn gezond en zitten boordevol vitaminen! Neem in dit geval geen dikke, maar eerder fijne tot middelmatige grootte. Asperges uit bokaal afgieten, de stengels in stukken snijden en aan de kook brengen met de bouillon. Mixen en punten toevoegen. Diepvriesasperges zijn reeds geschild en dus zeer handig.

    Categorie:Soepen A - J
    Tags:asperges, soep, vitaminen, seizoensgroenten, bouillon, roomsoep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast Champignon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht of lunch.
    Voor 2 personen
    250 g champignons (in schijfjes gesneden)
    2 eetl boter
    1 kofielepel tijmblaadjes
    nootmuskaat, peper, zout
    1 dl water
    1 dl room
    2 grote of 4 kleine sneetjes brood of toastbrood
    peterselie (versiering)
    citroenpartjes
    Snijd de korsten van het brood (bij toastbrood niet nodig) en steek in toaster. Smelt de boter in een tefalpan en bak de champignons op hoog vuur gedurende 10 min. zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Goed omroeren (champignons maken piepend geluid). Blus met het water en laat even doorkoken. Bestrooi met tijm en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de room toe en laat al roerend inkoken tot een romige saus. Dit gaat snel. De champignons verdelen over de toast. Versier met verse peterselie en geef hierbij een partje citroen om uit te knijpen.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:champignon, toast, tijm, voorgerecht, lunch
    >> Reageer (1)
    10-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ijsbergsla met paprika en komkommer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 kropje ijsbergsla
    ½ rode paprika
    ½ groene paprika
    ½ komkommer
    fijngeknipte bieslook
    fijngeknipte peterselie
    4 eetl slaolie
    4 eetl azijn
    ½ dessertlepel mosterd
    peper, zout
    Was de ijsbergsla. De steel en zaadlijsten uit de paprika’s verwijderen, wassen, en in dunne reepjes snijden. Komkommer wassen, de uiteinden afsnijden en in dunne schijfjes schaven. Alle ingredienten in een slakom vermengen en de peterselie en bieslook overstrooien. De slasaus hierover gieten.
    Slasaus: De slaolie, azijn, mosterd, peper en zout vermengen.


    Categorie:Salades
    Tags:ijsbergsla, paprika, komkommer, slasaus, mosterd, azijn, slaolie, kruiden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seldersoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met bleekselder is de smaak fijner en zachter. Met groene selder is de smaak sterker. Fijngesneden selderblaadjes geven deze soep een pittig aroma.
    Voor 4 – 6 personen
    1 groene selder met loof
    3 aardappelen, geschild en in stukjes
    1 ui, fijngesneden
    1,2 liter water
    2 kippenbouillontabletjes
    1 takje tijm
    1 klontje bakboter
    Spoel de selder in water en verwijder lelijke gedeelten. Snijd de stengels in stukjes. De bladeren fijnsnijden of knippen en hiervan een gedeelte opzij zetten voor de afwerking. Smelt de boter in een kookpot en voeg ui en aardappelblokjes toe. Op middelmatig vuur met deksel op de pot een paar minuutjes stoven. Roer om en voeg de fijngesneden selderstengels en blaadjes toe. Overgiet met water en voeg bouillonblokjes en tijm toe. Deksel op de pot en aan de kook brengen. Vuur zacht zetten en 30 minuten gaarkoken. Soep fijnmixen. Laat nog even opwarmen. Strooi in ieder bord wat fijngesneden selderblaadjes. Ter afwisseling kan er ook room of koffiemelk toegevoegd worden.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:groene selder, witte selder, bleekselder, soep, aardappel, ui, bouillon, soyaroom
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkelsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 venkelknol + veel groen
    1,5 l water + 2 visbouillonblokjes
    2 aardappelen, geschild, in stukjes
    1 eetlepel verse kaas (zoals philadelphia)
    of lightroom
    Extra afwerking:
    Gepelde garnalen
    pastis of sherry

    De venkel schoonmaken en in grove stukken snijden. Een gedeelte van de groene pluimpjes opzij zetten voor versiering en de rest fijnknippen. In een kookpot de venkel, aardappelen en bouillon aan de kook brengen. Op zacht vuur 30 min gaarkoken. Soep mixen. Neem in een pollepel soep, roer er de verse kaas onder, en voeg bij de rest van de soep. Het fijngeknipte venkelgroen toevoegen en de soep nog even opwarmen (niet koken). Opdienen met een paar pluimjes groen.
    Ter afwisseling kan je in ieder bord een eetlepel gepelde garnalen strooien en/of een koffielepel pastis of sherry toevoegen.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:venkel, garnalen, sherry, philadelphia, soep
    >> Reageer (0)
    09-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaat met vinaigrette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    2 trostomaten
    peper, zout
    peterselie, basilicum, fijngeknipt
    50 ml azijn
    2 koffielepels mosterd
    ½ koffielepel suiker of honing
    100 ml olijfolie
    Meng mosterd met azijn en kruid met peper, zout en suiker. Olijfolie al kloppend toevoegen. Peterselie en eventueel fijngesneden sjalotje of knoflook toevoegen. Je kan alle ingredienten, in de juiste volgorde, in een glazen potje of shaker doen en dan schudden. Tomaten in schijfjes snijden en op bord schikken. Kruiden met peper en zout. Afwerken met wat peterselie of basilicum. Laat een kwartier rusten. Serveer met vinaigrette bij gebraden vlees. Voor een carpaccio de tomaten in dunne schijfjes snijden en in een cirkel op het bord schikken. Kruiden en lepel er wat vinaigrette over. Afwerken met wat basilicum en een paar krullen Parmezaanse kaas.


    Categorie:Salades
    Tags:tomaat, carpaccio, parmezan, honing, suiker, mosterd, olijfolie, azijn, trostomaat, peterselie, basilicum
    >> Reageer (0)
    08-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolata met zongedroogde tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    12 chipolata
    2 sjalotjes, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 blikje tomatenpuree (70 g)
    1 potje zongedroogde tomaten (±300 g)
    1 pakje gemengde sla
    1 dl water
    yoghurtdressing
    krieltjes of andere aardappeltjes, gekookt
    Tomaten laten uitlekken en olie opvangen, zet opzij. Tomaten in reepjes snijden. Warm de olie van tomaten op en fruit de sjalotjes en knoflook hierin. Tomatenpuree toevoegen en 1 min meebakken. Tomaatreepjes en 1 dl water bijvoegen en zachtjes een 10-tal minuten laten koken.Kruid met peper en zout. Bak de chipolata en de aardappeltjes in de pan. Sla met dressing mengen. Chipolata met tomatensaus, sla en aardappeltjes serveren.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:chipolata, tomatenpuree, zongedroogde tomaten, malse sla, yoghurtdressing
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocado met krab
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Licht voorgerecht.
    Voor 2 personen
    1 blik krab, uitgelekt
    1 grote avocado
    ½ citroen
    cocktailsaus
    mayonaise
    Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel cocktailsaus. Snijd de avocado in de lengte in twee. Draai om en verwijder de pit. Haal het vruchtvlees eruit met een lepel en snijd in stukjes. Hou de schil om opnieuw te vullen. Besprenkel het vruchtvlees met het citroensap en roer om. Schep opnieuw in de schil. Vul met het krabvlees en een toefje zachte cocktailsaus.
    Tip: Een halve avocado kan je, met pit, afgedekt met plastiekfolie, nog een dag bewaren in de koelkast.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:krabvlees, avocado, cocktailsaus, lunch, voorgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsfilet met champignonkorfjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 lamsfilets
    250 g champignon, in schijfjes gesneden
    0,5 dl water
    1,5 dl room
    peper, zout, 1 koffiel tijm
    2 aardappelen in schil gekookt
    2 tomaten
    4 sneetjes brood, zonder korst
    boter
    peterselie
    Oven voorverwarmen op 180°. De sneetjes brood met een deegrol platrollen en één kant insmeren met boter. Ovenvaste potjes of bakvormpjes met boter insmeren en bekleden met de sneetjes brood (beboterde kant naar boven). Mag gerust over of op mekaar, het heeft geen belang voor het roosteren.
    Aardappelen en tomaten in schijfjes snijden en in een ovenvaste schotel schikken Doe dit daksgewijs en afwisselend. Kruid met peper en zout en verdeel 2 eetl gesmolten boter hierover. Zet de broodkorfjes en aardappelschotel in de oven gedurende 15 min. Bak ondertussen de lamsfilets in 1 eetl verhitte boter, ± 5 min langs iedere kant. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en dek af met alufolie of bord. Blus de pan met het water. Voeg de champignons toe en roer goed om. Kruiden met peper, zout en tijm. Room toevoegen, op hoog vuur ± 5 min laten inkoken en regelmatig roeren zodat de saus mooi gebonden is. De broodkorfjes uit de oven nemen en voorzichtig uit de vormpjes nemen. Op ieder bord twee champignonkorfjes schikken en vullen met de champignonsaus. Serveer het vlees hierbij en de aardappelgratin. Bestrooi met peterselie.
    Tip:
    Neem aardappelen van gelijke grootte. Aardappelen wassen en in een microgolfschaal schikken. Aan de bovenkant insnijding maken en water toevoegen zodat ze half onder water staan. Afgedekt 8 min op 850 Watt. Laat 2 min afgedekt nagaren. Kontroleer gaarheid met houten prikker.


    Categorie:Vleesgerechten-Lam
    Tags:lamsfilet, brood, champignon, tomaat, paasfeest, familiefeest
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met ham en kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 g verse asperges, diepvries of blik
    200 g gekookte ham
    Voor de kaassaus
    1,25 dl melk
    1,25 dl kookvocht van de asperges
    1 eetl bloem
    1 eetl boter
    100 g geraspte emmenthal of gruyere
    peper, zout, paprikapoeder
    Kook de asperges zoals in het basisrecept of uit blik. Laat ze uitlekken en leg in ovenschaal. Oven voorverwarmen op 200° C. Snijd de ham in reepjes en strooi over de asperges.
    Kaassaus: Maak een roux met de boter, bloem, kookvocht en melk. Breng op smaak met peper, zout en een beetje paprikapoeder. Laat al roerend ± 5 min zachtjes koken tot een gebonden saus. Neem van het vuur en roer de kaas onder de saus. Schenk de saus in de ovenschotel. Zet ± 20 – 25 minuten in de voorverwarmde oven tot er een mooi goudbruin korstje op komt. Geef hierbij gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:kaassaus, asperges, ham, gekookte hesp, ovenschotel
    >> Reageer (1)
    07-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker!
    Voor 4 personen
    ½ kg appelen
    ½ kg tomaten, gepeld
    2 kruidnagels
    8 dl water + 2 kippenbouillonblokjes
    1 appel als versiering, geschild
    boter

    Schil de appelen en snijd in stukjes. De pitten uit de gepelde tomaten verwijderen en opvangen in een zeef. Laat uitlekken boven de kookpot. Het tomatenvruchtvlees in stukken snijden en samen met de appelstukjes in de kookpot. Overgiet met het water en voeg bouillonblokjes en kruidnagels toe. Breng aan de kook en laat 30 min op zacht vuur gaarkoken. Verwijder kruidnagels en mix de soep. Doorboor het klokhuis van de geschilde appel en snijd in stukjes of schijfjes. Zet afgedekt 3 minuten in microgolf, 750 Watt (kontroleer gaarheid met prikker) of laat een paar minuten bakken in een pannetje met een beetje boter. Serveer de soep met de appelstukjes.
    Tip:
    Doe de kruidnagels in een thee-eitje, zo kan je ze makkelijk uit de soep halen.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:appel, tomaat, kruidnagels, bouillon, soep
    >> Reageer (4)
    06-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk met garnalen of stukjes krab.
    Gekruid met curry geeft dit een unieke smaak.
    Voor 6 - 8 personen
    500 g witloof, grofgesneden
    2 geschilde aardappelen, in blokjes gesneden
    1 ui, grofgesneden
    1 liter water
    2 groenten- of kippenbouillonblokjes
    1 takje tijm
    klontje bakboter
    ½ koffielepel currypoeder (naar keuze)
    Smelt boter en stoof de ui glazig (niet bruin) op middelmatig vuur. Voeg het witloof en de aardappelblokjes erbij. Laat 10 min zachtjes stoven met deksel op de kookpot. Water, bouillonblokjes en tijm bijvoegen en aan de kook brengen. Laat ongeveer 20 min zachtjes koken. Haal een paar eetlepels witloofsnippers uit de kookpot en mix de soep fijn. Kruid de soep eventueel met currypoeder. Nog even opwarmen. Opdienen en in ieder bord wat witloofsnippers als garnering.
    Variaties: Kleine onregelmatige witloofstronkjes zijn minder duur en ideaal voor de soep. 
    Als witloofroomsoep: een eidooier loskloppen, samen met 1 dl room en eventueel fijngeknipte peterselie. Bij de hete soep voegen. Niet meer koken. 
    Vervang de aardappelen naar keuze door twee bleekselderstengels.
    Als afwerking kan je een stronk witloof fijnsnijden en in een afgedekt microgolfpotje zetten, met een koffielepel water, 4 minuten op volle kracht.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:Witloof, aardappelen, ui, bouillon, tijm, curry, room, peterselie, feestelijk
    >> Reageer (15)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Lekker bij gebakken vlees. Voor 2 personen.
    300 g witloof ( fijngesneden )
    klontje boter ( 30 gr)
    3 eetlepels water
    1 dl room
    peper, zout
    Smelt de boter en voeg het fijngesneden witloof en het water toe. Stoof het gedurende ± 10 min met deksel op de kookpot. Kruid het witloof naar smaak met peper en zout. Voeg de room toe en laat op hoog vuur inkoken (± 5 min). Regelmatig roeren met klopper. Serveer de saus bij gebakken steak of varkensvlees (gekruid met een weinig nootmuskaat).

    Categorie:Sauzen
    Tags:witloof, room, steak,varkensvlees, mignonettes, kotelet, gebraden vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met kruidenkorst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk haasje met verse kruiden.
    Verrukkelijke geuren in de keuken.
    Voor 2 personen
    1 varkenshaasje ( ± 400 g)
    1 bosje peterselie
    1 bosje basilicum
    2 tijmtakjes
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 sjalot, fijngesnipperd
    6 eetl paneermeel
    6 eetl olijfolie
    50 g boter, gesmolten
    peper, zout

    Kruiden afspoelen en droogdeppen. De peterselie en basilicumblaadjes fijnknippen met schaar. Tijmblaadjes van de takjes afritsen. Vermengen met paneermeel, olijfolie, sjalot, knoflook en kruiden met peper en zout. Varkenshaasje droogdeppen met keukenpapier en rondom inwrijven met peper en zout. Twee eetlepels olijfolie verhitten en het vlees rondom mooi bruin bakken. Uit de pan nemen, het fijne uiteinde omvouwen en in een vuurvaste schotel leggen. Het vlees bedekken met een laag kruidenmengsel. Verdeel de rest over de schaal. De gesmolten boter over het geheel verdelen. In een voorverwarmde oven 220° C braden gedurende 30 – 35 min. Na 20 min temperatuur minderen naar 200° C. en het vlees bedruipen met het braadvocht. Serveer hierbij gekookte aardappelen en gestoofde erwtjes of wortelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkenshaasje, kruidenkorst, familiefeest, peterselie, basilicum, tijm, look, sjalot, paneermeel, olijfolie
    >> Reageer (2)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (11)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (10)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (21)
  • Vleesgerechten (12)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Appeltaart
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Aardbeien met sabayon
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Kippenbouillon met asperges
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergerolletje
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalensaus
  • Aardbeibloesem
  • Trostomaatjes gegrild
  • Nieuwe aardappelen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Boterboontjes
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Bloemkool
  • Asperges met garnalen
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Toast Champignon
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Seldersoep
  • Venkelsoep
  • Tomaat met vinaigrette
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Avocado met krab
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Appelsoep
  • Witloofsoep
  • Witloofroomsaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Wortelsoep
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Witloof met veldsla
  • Boterham met aardbeien
  • Bolognesesaus
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges met beenham
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Asperges: Basisrecept
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Aspergeslaatje
  • Veldsla met uien en spek
  • Spinazie
  • Appelcake
  • Verse tomatensoep
  • Rijstpap
  • Chili Con Carne
  • Provencaalse saus
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preisoep met aardappelen
  • Gehaktballen met krieken
  • Bloemkoolsoep
  • Preirolletjes met ham
  • Varkenskotelet charcutiere
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Mosterdsaus
  • Kip met preiroomsaus
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Wortelstoemp
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Prei - witloofsoep
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Uitsmijter
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Tomaten met eieren
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Andijvie, gestoofd
  • Rond Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Omelet met champignons en kaas
  • Aardappelkroketten
  • Zalmrolletje
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Gevulde eieren
  • Witloof met champignonsaus
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Gevulde eitjes
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Soepvleesfricassee
  • Wortelen in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Spaanse omelet
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Courgette in tomatensaus
  • Koolrabi
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Kaassaus
  • Rijst met tonijn
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Wafels
  • Archiducsaus
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Rode bietensoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Pasta met zalm en garnalen
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Appeltjes in de oven
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Rundtong met champignonsaus
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Peren in koffie
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Tortelloni
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    engelen
    blog.seniorennet.be/engelen

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!