NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
annielice
blog.seniorennet.be/annieli
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    artlarooij
    blog.seniorennet.be/artlaro
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gerardkeijser
    blog.seniorennet.be/gerardk
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    13-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwten en wortelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze groenten zijn een klassieker met rosbief of ander gebraad en kroketten. Maar met een stukje hespenspek of gezouten spek is dit een dagelijkse kost.Voor 2 personen
    200 g wortelen

    200 g erwtjes (diepvries)

    1 sjalotje, fijngesnipperd

    2 eetl bakboter

    1 laurierblad, takje tijm

    peper, zout

    1 dl water

    Sausbinder

    Schil de wortelen met een dunschiller. Halveer in de lengte en snijd in staafjes van 5 à 6 cm . Smelt boter en voeg sjalotje toe. Laat even glazig stoven op middelmatig vuur. Wortelen, kruiden en water toevoegen. Op middelmatig vuur 15 min laten stoven. Erwtjes bijvoegen en nogmaals 15 min stoven. Saus binden met sausbinder. Dien op met gekookte aardappelen en gebraden vlees naar keuze. Zie ook andere recepten : jonge wortelen in hun geheel gestoofd met stukje groen van het loof of erwtjes gestoofd.


    Categorie:Groenten
    Tags:erwten, wortel, sjalot, larier, tijm, groentenkrans, rosbief
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaalse groentesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6-8 personen
    2 preiwit
    2 uien, grofgesneden
    400 g aardappelen, geschild en stukgesneden
    4 gepelde tomaten of 1 blik (400 g)
    4 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 venkelknol
    3 eetl olijfolie
    1,5 l water + 3 groentebouillonblokjes
    cayennepeper, zout
    Snijd het wit van de prei in ringen en de tomaten in stukjes. Verwijder het groen van de venkel, hak fijn en zet opzij (garnering). Verwijder eventuele lelijke stukken van de venkelknol en stengels en snijd in stukken. Verhit de olijfolie op middelmatig vuur en voeg de uien, prei, aardappel, tomaten, knoflook en venkel toe. Laat ongeveer 5 min stoven met deksel op de kookpot. Roer om en giet het water en de groentebouillonblokjes erbij. Breng tot kookpunt en laat 30 min gaar koken op zacht vuur. Mix de soep. Kruid naar smaak met cayennepeper en zout. Voeg het venkelgroen toe en dien op.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, ui, aardappel, tomaat, look, venkel, bouillon, soep
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visballetjes in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een ongewoon en smakelijk eenpansgerecht.
    Voor 2 personen
    Voor de visballetjes
    400 g witvis (pollak, kabeljauw...)
    1 capsule saffraan
    ½ bosje peterselie, fijngeknipt
    1 ei
    1 ½ eetl olijfolie
    1 eetl citroensap
    3 eetl paneermeel of witbroodkruim
    zout, peper
    Vooraf:
    Snijd de vis in blokjes. Los de saffraan op in 2 eetl warm water. Doe dit in een keukenmachine met de visblokjes, peterselie, olijfolie, paneermeel, citroensap, peper, zout en het ei. Pureer 10-20 sec tot de vis is fijngemalen en alles goed is vermengd. Vorm kleine balletjes, leg ze naast mekaar op een bord en zet, onafgedekt, minstens een uur in de koelkast.
    Voor de saus:1 kleine ui, fijngesneden – 1 knoflookteentje, fijngesnipperd – 4 tomaten, gepeld in blokjes – 1 rode paprika - 4 eetl olijfolie – 1 dl water – 1 eetl citroensap
    Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd in reepjes. Doe in een hapjespan de ui, knoflook, tomaten, rode paprika, olijfolie en water. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus met het deksel schuin op de pan 10-15 min zachtjes sudderen. Roer regelmatig.
    Afwerking:
    Roer het citroensap door de warme saus en leg de visballetjes erin. Gaar de visballetjes afgedekt 15 min in de saus. Draai ze regelmatig om met behulp van twee lepels. Bestrooi met peterselie en dien rechtstreeks uit pan op met gekookte aardappelen of rijst.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:witvis, pollak, kabeljauw, saffraan, tomaat, look, paprika, visballetjes, eenpansgerecht
    >> Reageer (1)
    10-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets (diepvries)
    250 g tagliatelli
    2 doosjes tuinkers
    2 eetl water
    2 dl room
    peper, zout
    Water aan de kook brengen met een beetje olijfolie en zout. De diepgevroren zalmfilets in een microgolfschaal leggen. Afgedekt 6 à 8 min (naargelang grootte) in microgolf 800 Watt. Laat afgedekt nagaren. Tuinkers afknippen juist boven de bodem. Afgedekt in microgolfpotje, met water, 30 sec op 800 Watt. In mixerkom room en tuinkers een paar seconden mixen. Kruiden met peper en zout en opwarmen. Kook de tagliatelli en giet af. Schik de zalm op een bord met de pasta en overgiet met de saus.
    Tip:
    Naar keuze kan je nog andere kruiden toevoegen aan de room zoals peterselie, kervel, waterkers en spinazie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, zalmfilet, tuinkers, pasta
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bloemige aardappelen zoals bintjes zijn ideaal voor kroketten. Als de nieuwe patatjes op komst waren, maakte ik met de overblijvende voorraad oude aardappelen kroketten, die dan ingevroren werden.
    Voor 4 personen
    1 kg bintjes - aardappelen
    2 eieren
    1 eetlepel boter (± 30 gr) op kamertemperatuur
    peper, zout, nootmuskaat
    paneermeel
    1 eetlepel maizena – zetmeel
    Schil de aardappelen en spoel ze in water. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een kookpot en vul met water zodat ze juist onder staan. Breng aan de kook met deksel op de kookpot. Als het water bijna kookt, zet je het vuur lager op middelmatig en laat de aardappelen 20 minuten zachtjes koken. Giet ze af en laat ze in de kookpot nog even verdampen en schud de aardappelen zodat ze bloemig worden en opdrogen. De gekookte aardappelen nu, als ze nog warm zijn, door een roerzeef of “passe – vite” draaien. Meng de puree met de boter, de eierdooiers (eiwit apart in koelkast zetten), peper, zout, nootmuskaat en het zetmeel. Proef even of de kruiding goed is. Nu doen we de massa in een kroketmachine (millecroquettes, met 3 ronde gaten), of we rollen ze zelf eerst rond en dan in langwerpige kroketten van ± 7 cm. Allen op een schaal of plank schikken en onafgedekt of met een keukenhanddoek in de koelkast of op een koele plaats zetten. Liefst tot de volgende dag, zo kunnen ze opdrogen en afkoelen. ’s Anderdaags het eiwit lichtjes opkloppen in een diep bord. In een ander bord strooien we paneermeel. We rollen eerst de kroketten door het eiwit en daarna in het paneermeel. Nu zetten we ze in de koelkast tot ze gebakken worden. Warm het frituurvet of olie tot 180°C. Bak de kroketten met zo’n 6 à 8 tegelijk gedurende ± 3 minuten. Laat het mandje in de frietketel tijdens het bakken, zonder te schudden. Na het bakken laten uitlekken op huishoudrol (witte kant).
    Deze kroketten kan je invriezen. Leg ze naast mekaar indien mogelijk. Het is best om nadien het aantal kroketten een half uurtje te laten ontvriezen op een bord, zo zijn de ijskristallen verdwenen en barsten ze niet open bij het bakken.
    Warmhouden van een grotere hoeveelheid kan in een oven van ± 80°C.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:kroketten, croquettes, bintje, paneermeel, eieren, frituren, millecroquettes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grondwitloof is in de handel verkrijgbaar van oktober tot april en bewaart een paar weken in de groentelade, in papier verpakt. Witloof op watercultuur is het ganse jaar verkrijgbaar. Gebruik voor het stoven kleine stronkjes die minder duur zijn.
    Voor 2 personen
    6 witloofstronkjes
    50 g boter
    1 dl water
    peper, zout
    sausbinder

    Snijd het verkleurde gedeelte van de stronk en verwijder de lelijke buitenste blaadjes. Snijd de stronk kruisgewijs in. De boter smelten en het witloof rondom lichtjes laten kleuren (niet bruinbakken). Blussen met 1 dl water en kruiden met peper en zout naar smaak. Op zacht vuur ± 15 min stoven met deksel op de pan. Draai het witloof halverwege om. De laatste minuten het vocht zoveel mogelijk laten verdampen. De saus eventueel met sausbinder binden.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:witloof, grondwitloof, groenten, seizoensgroenten
    >> Reageer (5)
    08-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosterdsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker bij vis en varkensvlees
    1 dl water
    4 eetl mosterd
    2 dl room ( light of soyaroom)
    peper en zout
    Bak het vlees, neem uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Blus de braadpan met het water en schraap de aanbaksels los. Zet de pan even van het vuur en doe er de room en de mosterd bij en roer goed om met klopper. Breng al roerend aan de kook en laat even indikken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:mosterd, room, vis, varkensvlees
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelen gevuld met prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groenten en fruit als bijgerecht.
    Voor 4 personen
    400 g preiwit
    4 appelen (jonagold,....)
    4 eetlepels griessuiker
    bakboter

    Het preiwit fijnsnijden. In een pan ½ eetlepel boter smelten, prei toevoegen en ± 5 minuten stoven op middelmatig vuur. De appelen schillen en doorboren om het klokhuis te verwijderen. Schik ze op een microgolfschaal en bestrooi iedere appel met een lepel suiker. Vul de gaatjes met een klontje boter en de gestoofde prei. De overige prei in de schaal schikken. Zet onafgedekt 6 à 8 minuten in microgolf, ± 850 Watt. Kontroleer of ze zacht zijn met een houten prikker. Of in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 25 à 30 min. Geef hierbij gebraden kip, varkensvlees, worsten of pensen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:prei, suiker, appel, magnetron, bijgerecht
    >> Reageer (1)
    03-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met preiroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kippefilets
    2 preiwit ( 300 g), fijngesneden
    100 g boter
    2 eetl olijfolie
    1 dl water + 1 eetl citroensap (of witte wijn)
    1 dl room

    Smelt 50 g boter en 2 eetl olijfolie en laat de kip rondom bruinbakken. Zet vuur lager, kruid naar smaak met peper en zout en laat nog 15 min zachtjes verder bakken. Ondertussen in een andere kookpot 50 g boter smelten. Prei afspoelen en met aanhangend water bijvoegen. Zet vuur lager en ± 15 min laten stoven met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Voeg water, citroensap en room toe. Kruid met peper (molen) en zout en breng aan de kook. Laat nog ± 5 – 8 min koken op hoog vuur, zonder deksel, zodat de saus kan indikken. Goed roeren. De saus is nu mooi romig. Serveer de saus met de warme kip. Dien op met gekookte aardappelen of kroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, kippefilet, prei, room, kroketten, aardappelen
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijgenconfituur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker op brood of met wildpaté als voorgerecht. Iedereen zal wel zo’n potje willen met de feestdagen. Neem 1 kg geschilde vijgen en meng met het sap van œ citroen. Breng aan de kook en voeg langzaam en al roerend een zakje Pec Imperial toe. Als het goed doorkookt langzaam 550 g fijne suiker toevoegen. Zodra het blijft doorkoken (ook als je roert) 1 volle minuut laten koken. Spoel gereinigde bokaaltjes, samen met de deksels, in heet zuiver water. Vul de potjes met de hete konfituur en veeg de hals eventueel schoon met een vochtige doek als je morst. Sluit onmiddellijk af met de deksels en zet op een natte handdoek tot ze afgekoeld zijn. Bewaar de potjes op een droge en koele plaats.


    Categorie:Confituren
    Tags:vijgen, wildpate, brood, confituur
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lintpasta met spinazie en kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    200 g tagliatelli of pappardelle
    2 kippefilet
    4 eetlepels olijfolie of bakboter
    300 g verse spinazie + 1 dl room
    of
    spinazie met room (diepvries ± 400 g)
    Geraspte kaas (Grana Padano of Parmesan)

    Kruid de kippefilets met zout en peper. Warm 2 eetlepels olijfolie op in een tefalpan. Bak de kippefilets op middelmatig vuur rondom bruin en zet het deksel op de pan. Laat 10 – 15 minuten verder garen. Draai regelmatig om. Warm de diepvriesspinazie op in microgolf of pannetje. Verse spinazie stoven in 2 eetlepels opgewarmde olijfolie. Omscheppen zodat alle blaadjes mals worden. Room toevoegen en een paar minuten laten inkoken. Kruid naar smaak met peper en zout. Ondertussen in gezouten kokend water met wat olijfolie, de pasta koken volgens de aangegeven kooktijd. Regelmatig omroeren. Bij het afgieten van de pasta een weinig kookwater in de kookpot behouden. Spinazie toevoegen en omscheppen. Deksel op de pot en even laten rusten op het gedoofde vuur zodat de smaken kunnen mengen. Schep de pasta op een bord en serveer met de kippefilet. Strooi naar keuze wat geraspte kaas over de pasta.


    Categorie:Pasta's
    Tags:papardelle, kipfilet, spinazie, grana padano
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltjes in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer een appel per persoon en geef deze bij gevogelte, varkensvlees of wild.
    4 appelen
    50 g gesmolten boter
    1 zakje vanillesuiker
    konfituur (rodebessen, kersen, veenbessen....)
    of Siroop

    De appelen schillen en het klokhuis verwijderen met een appelboor. Zet de appelen in een ovenschaal. De opening vullen met de konfituur. De gesmolten boter mengen met de vanillesuiker en hiermee de appelen overgieten. In een voorverwarmde oven van 180°C zetten gedurende ± 20 – 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de appelen). Kontroleer met een houten prikker. Serveer bij gevogelte, varkensvlees of wild.
    Variaties:
    1 blikje smeerpaté – 1 fijngehakt uitje – melk – peper – gesmolten boter
    De smeerpaté met een beetje melk vermengen om deze romig te maken en op smaak brengen met uitje en peper. Vul de appelen hiermee en overgiet met gesmolten boter.
    100 g gehakt – rozijnen en/of walnoten
    Appelen hiermee vullen en overgieten met gesmolten boter.
    50 g bruine suiker – een beetje donker bier – boter
    De appelen opvullen met bruine suiker en een nootje boter. De bodem van de schaal bedekken met bier.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, boter, vanillesuiker, bier, rozijnen, paté
    >> Reageer (2)
    02-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelen in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g wortelen
    3 eetlepels water
    een klontje boter
    fijngeknipte peterselie

    Wortelen schillen met dunschiller of schrappen. In schijfjes van ± 1,5 cm snijden en in een microgolfschaal naast elkaar schikken. De boter bovenop de wortelschijfjes leggen en het water toevoegen. Afgedekt in microgolf garen. Halverwege de kooktijd even omroeren. Kontroleer of ze gaar zijn met een prikker. Laat nog even afgedekt verder nagaren. Kruiden naar smaak met peper en zout. Bestrooien met peterselie.
    Jonge wortelen in geheel : 5 – 6 min ca. 850 Watt.
    Winterwortelen in fijne schijfjes : 9 – 10 min ca 850 Watt
    De kooktijd is sterk afhankelijk van de kwaliteit en het seizoen. Worteltjes kan je opfrissen door ze een poosje in koud water te leggen.
    Doe er ook aardappelen,geschild en in stukjes gesneden, bij en wat meer water zodat alles half onder water staat. Als alles gaar is plet je alles en je hebt snelle wortelstoemp. Lekker met worst.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:wortelen, magnetron, boterklontje, peterselie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeevruchtenspagetti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    750 g zeevruchten
    1 eetl olijfolie
    1 ui, fijngesneden
    1 dl droge witte wijn
    100 g tomatenconcentraat
    2 eetl peterselie, fijngeknipt
    blik gepelde tomaten, 800g
    500 g spagetti
    Stoof de ui in de olijfolie tot hij zacht is. Doe de wijn, tomatenconcentraat en blik gepelde tomaten bij. Breng aan de kook, en laat dan op een laag vuur zonder deksel ± 10 min sudderen, tot de saus indikt. Doe de zeevruchten erbij en laat 5 min doorkoken tot de zeevruchten gaar zijn. Roer af en toe. Peterselie erdoor roeren.
    Kook de pasta en laat uitlekken. Serveer de zeevruchten op de pasta.


    Categorie:Pasta's
    Tags:zeevruchten, spagetti, tomaten, wijn, pasta
    >> Reageer (0)
    01-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met witloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 lamskoteletjes
    4 witloofstronkjes
    bakboter of olijfolie
    2 knoflookteentjes, gepeld
    2 verse tijmtakjes
    takje rozemarijn
    versgemalen peper
    1 dl water
    1 eetl honing

    Verwijder de lelijke blaadjes van het witloof en snijd onderaan een stukje van de verkleurde kern. Smelt 2 eetlepels bakboter in een tefalpan en bak de witloofstronken goudbruin op een middelmatig vuur. Met deksel op de pan ± 20 min laten stoven. Rits de tijmblaadjes van de takjes. Rozemarijn fijnhakken. Wrijf de koteletjes in met een doormidden gesneden knoflookteentje, bestrooi ze met de rozemarijn, tijmblaadjes (houd een beetje apart voor de afwerking) en kruid met peper. Bak ze in 2 eetlepels hete bakboter of olijfolie, op hoog vuur 3 min. aan één zijde. Omdraaien en met deksel op de pan nog 3 min aan andere kant bakken. Haal ze uit de pan en schik op het bord. Blus de pan met het water, voeg de honing toe, omroeren en even laten inkoken. Schik ook het witloof op het bord en werk af met een lepeltje saus en bestrooi met de overige tijmblaadjes. Geef hierbij aardappelkroketten of gekookte aardappelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Lam
    Tags:lamskotelet, witloof, honing, tijm, rozemarijn, knoflook
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundtong met champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    250 g soepgroenten (prei, selder, ui, wortel)
    1 rundtong
    1 takje tijm, 1 laurierblad, peper, zout

    50gr bloem
    50gr bakboter
    800 ml bouillon (kookvocht)

    2 dl maderawijn
    1/2 eetlepel rundbouillon
    60gr tomatenpuree

    ½ kg champignons of een groot blik
    Spoel de rundtong onder koud, stromend water en leg ze daarna helemaal onder in gezouten water. Voeg de grof gesneden groenten, tijm, laurier, peper, zout en de rundbouillon toe. Breng aan de kook en laat op een zeer zacht vuurtje langzaam garen tot ze helemaal gaar is. Dit zal 2 à 3 uur zijn. De tong is gaar als het vel makkelijk lost. Als de tong gaar is uit de bouillon halen, even laten afkoelen tot je ze kan vastnemen en dan het vel verwijderen (pellen) terwijl ze nog warm is. Tong laten afkoelen om makkelijk te snijden in dunne sneetjes en leg in een schotel. Dek af. Maak nu de saus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Goed omroeren. Voeg het kookvocht toe met de maderawijn en laat even opkoken. Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met peper en zout. Bak de champignons in een hete pan met wat bakboter. Gebruik je een blik giet de champignons af. Voeg ze aan de saus toe en goed omroeren. Laat de schotel in de koelkast een nachtje rusten, het zal nog lekkerder zijn. Warm het vlees de volgende dag op in een weinig bouillon, schik in een ovenschaal en giet de warme saus erover. Bestrooi met fijngeknipte peterselie en serveer met gekookte aardappelen, aardappelkroketten of pommes duchesses. Ook lekker met stokbrood als avondmaal.

    De rest van het kookvocht kan je gebruiken voor een soepje.

     


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:tong, rundtong, groenten, maderawijn, rundbouillon, champignon, tomatenpuree
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsoep in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In microgolf voor 2 personen
    250 g verse champignons
    3 dl warm water
    2 dl melk
    1 kippebouillonblokje
    peper, zout
    citroensap of sherry
    peterselie of verse tijmblaadjes

    Was de champignons en snijd in schijfjes. Zet ze afgedekt in een hoge microgolfschaal ( ± 2 liter) 4 min op ± 850 Watt. Voeg het water, melk en verkruimeld bouillonblokje toe en roer om. Breng de soep aan de kook, 8 min op ± 850 Watt. Deze soep kan je naar keuze mixen of zo opdienen. Kruid met zout, peper en enkele druppels citroensap of een koffielepel droge sherry. Nogmaals 2 min verwarmen. Dien op en bestrooi met peterselie of tijmblaadjes.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:champignon, soep, magnetron, bouillon, sherry, tijm
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslapje Napolitaine met pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen. Klaar in 10 min.
    250 g pasta ( tagliatelli, spagetti)
    2 kalfslapjes ( escalopes, dun gesneden)
    1 bokaal napolitaanse saus ( 400 ml )
    gemalen kaas (Grana Padano of Parmesan)
    Breng gezouten water met een scheutje olie aan de kook en kook de pasta (volgens verpakking).
    Bak ondertussen de kalfslapjes 3 à 4 min per kant.
    Warm de saus in de microgolf ( 5 min, ca 750 Watt) of in een pannetje.
    Serveer de kalfslapjes met de pasta en overgiet met de saus. Bestrooi naar smaak met de gemalen
    kaas.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfslapje, napolitaine, gemalen kaas, pasta
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosterdsoep met spekblokjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    3 eetl zachte mosterd
    75 g spekblokjes
    1 ui, fijngesneden
    5 dl water + 1 bouillonblokje
    1 dl room of koffiemelk
    1 eetl bakboter
    1 eetl peterselie, fijngeknipt

    De spekblokjes in een weinig boter bruinbakken. Uit de kookpot halen en apart houden. Voeg wat boter toe en stoof de ui ± 5 min op middelmatig vuur met deksel op de pot. Voeg water, bouillonblokje en mosterd toe en roer om. Breng aan de kook en laat zachtjes ± 10 min. koken. Roer juist voor het opdienen de room en peterselie door de soep. Verdeel de spekblokjes over de borden en overgiet met de warme soep.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:mosterd, spekblokjes, ui, room, soep, peterselie
    >> Reageer (0)
    30-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktbrood met spekjasje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit vleesbrood (pain de veau) is met spek omwikkeld en lekker met groenten en aardappelen of warme kriekjes en brood. Tegenwoordig is het gehakt reeds gekruid in de handel verkrijgbaar.
    Voor 2 personen
    500 g gehakt (vb. varken of gemengd met rund)

    1 ei

    50 g paneermeel

    peper, zout, muskaatnoot

    1 eetlepel boter

    6 fijne sneetjes ontbijtspek
    Indien het gehakt niet gekruid is , dan vermeng je het gehakt met het ei, paneermeel, peper, zout en muskaatnoot, of naar eigen keuze met kruiden. Rol het tot een ovaal broodje en wikkel het spek rond het gehaktbroodje. Smelt op middelmatig vuur boter in een tefalpan en leg het gehaktbrood in de pan. Deksel op de pan en 30 minuten laten bakken op zacht vuur. Draai het broodje regelmatig om zodat het een mooi bruin korstje krijgt. Serveer naar keuze.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:gehakt, ei, paneermeel, muskaatnoot, ontbijtspek, pain de veau
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Gevulde aardappeltjes
  • Krabgratin
  • Everzwijnragout
  • Kip met mandarijntjes
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Sint-Jakobsschelp
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Martini - Zalm
  • Peren met vijgenpuree
  • Vissoep
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Garnalensoep
  • Preiroomsoep
  • Grissinistokjes met ham
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Oesters met kruidenboter
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Witloofsoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Currysaus
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Microgolf: Warme appelen
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Knolseldersoep
  • Groenekoolstoemp
  • Pudding met frambozen
  • Cappuccino van soep
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Cake met appelen
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Aperitiefglaasjes
  • Hemelse peer
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Spruitjessoep
  • Creme brulee
  • Rode kool
  • Venkel met kaaskorstje
  • Hete bliksem
  • Farfalle met krabvlees
  • Uientaart
  • Chili Con Carne
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Hazenrug
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Chocomousse
  • Geroosterde kwartels
  • Jenthes keuken
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Zuurkoolschotel
  • Marmercake
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Sabayon
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Gehaktballen in microgolf
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Risotto met zeevruchten
  • Witloof - Hamtaart
  • Rozijnenbrood
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Finettes met champignonsaus
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Prei op vlaamse wijze
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Doperwten in microgolf
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fonsdemunter
    blog.seniorennet.be/fonsdem
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!