NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
tricia
blog.seniorennet.be/tricia
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rud
    blog.seniorennet.be/rud
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    christina_riskja
    blog.seniorennet.be/christi
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    30-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 12 stuks
    ½ kg zelfrijzende bloem
    ½ l melk
    ½ l spuitwater
    2 eieren
    150 g olie (zonnebloem,mais...)
    2 pakjes vanillesuiker
    De eiwitten tot sneeuw kloppen met een snuifje fijne suiker. In een kom de vanillesuiker over de bloem strooien. De melk met kleine hoeveelheden eronder mixen (lage snelheid). Dan achtereenvolgens de eierdooiers, het spuitwater en de olie. Even mixen zodat je een gladde deeg bekomt. Dan de opgeklopte eiwitten bijvoegen. Vet de tefalpan in met behulp van keukenpapier en olie. Laat de pan goed heet worden. Giet het beslag met een pollepel in de pan en beweeg de pan zodat de bodem helemaal bedekt is met het beslag. Er komen luchtgaatjes in de deeg en dan omdraaien. Voor de volgende pannenkoeken dient de pan niet ingevet te worden. Dek het bord af met een ander bord, zo blijven de pannenkoeken even warm. Dien op met bruine of fijne suiker, kandijsiroop, stroop, confituur, speculaaspasta, chocoladesaus, stukjes vers fruit zoals aardbei, banaan, meloen (naargelang het seizoen), opgeklopte slagroom of een bolletje ijs. Of fijne appel-,peren-, of banaanschijfjes in de pan leggen vooraleer men dan wat meer deeg in de pan giet. Of bestrooi de warme pannenkoeken met kaneelsuiker : 250 g fijne suiker mengen met 1 theelepel kaneelpoeder. Of bouw een taart door afwisselend een pannenkoek, een laagje chocolade, een pannenkoek en een laagje frambozenconfituur (of andere) te stapelen en te eindigen met een pannenkoek. Laat minstens 1 uur staan op een koele plaats en bestrooi bij het opdienen met bloemsuiker. Snijd zoals een taart in stukken. 
    Weetje: Je kan de pannenkoeken invriezen na afkoeling. Later laat je ze afgedekt ontdooien en kan je ze opwarmen in een tefalpan of op een bord verwarmen in de microgolf, 30 seconden (ongeveer 600 Watt) per pannekoek.
    Voor de chocoladesaus giet je 2 dl kokende room op 200 g fijn verbrokkelde chocolade. Dek af en wacht 2 minuten. Meng dan met een klopper tot een homogeen mengsel en laat even afkoelen op kamertemperatuur.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:bloem, melk, spuitwater, olie, vanillesuiker, kaneelsuiker,crepes, pannekoek, fruit, speculaaspasta, microgolf, bruine suiker, pannekoekentaart, flensjes, poffertjes
    >> Reageer (3)
    25-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleesballekes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem naar keuze varkens-, kalfs-, kippen-, of gemengd gehakt vlees voor deze ballekes of frikadellen. Meestal is het reeds gekruid. Lekker met gekookte aardappelen en appel- of abrikozenmoes. Met brood en warme krieken. Ook koud in sneetjes tussen je boterham (eventueel met wat mosterd). Voor 2 personen
    400 g gehakt
    klont bakboter (of vloeibaar)

    Rol balletjes van middelmatige grootte. Smelt boter op middelmatig vuur in tefalpan. Leg de balletjes in de pan en laat op laag vuur zachtjes bakken. Na ± 10 minuten omdraaien en met deksel op de pan zachtjes verder laten bakken. Wordt de boter te bruin, voeg er dan een klein klontje bij zodat het vlees niet aanbakt. Serveer warm naar keuze of laat ze afkoelen in afgedekt bord en zet koel.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ballekes, boulet, frikadellen, warme krieken, gehakt
    >> Reageer (0)
    24-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselder met witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knolselder bevat veel vezels en ijzer. Neem stevige en niet te grote exemplaren. Als je erop tikt en ze klinken hol is het vruchtvlees binnenin soms houterig. Je kan de groente in staafjes snijden en rauw eten. Geraspt als salade, gekookt als groente, in puree met aardappelen of voor een lekkere soep. Voor 2 personen

    ½ knolselder (400 g)
    25 g bakboter
    25 g huishoudbloem
    ¼ liter volle of halfvolle melk
    peper, zout, nootmuskaat
    fijngeknipte peterselie
    Snijd de knolselder in tweeën en schil alleen het deel dat je gebruikt. Eventueel het andere deel besprenkelen met citroensap, afdekken met plastiekfolie en bewaren in de koelkast. Gebruik het voor een lekker soepje. Schil de knolselder tot op het witte vruchtvlees en snijd in blokjes van ± 4 cm. De blokjes in gezouten kokend water gaarkoken gedurende 25 à 30 minuten. Prik erin om te kontroleren of ze mals, maar niet platgekookt zijn. Giet af in een vergiet en maak een bechamelsaus- of witte saus (zie ook recept). Smelt 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper. Het papje even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper en de saus laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Giet de saus over de gekookte knolselderblokjes en bestrooi eventueel met wat fijngeknipte peterselie. Lekker met gebakken vlees.

    Categorie:Groenten
    Tags:knolselder, bloem, boter, melk, bechamelsaus, witte saus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    23-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preistoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen
    250 g preiwit, fijngesneden
    1 klont boter
    nootmuskaat, peper, zout
    Schil de aardappelen en snijd in niet te grote stukken. Breng ze in lichtgezouten water aan de kook in kookpot met deksel. Voeg de fijngesneden prei toe als het water bijna kookt. Op zacht vuur 15 minuten laten garen met deksel op de kookpot. Giet de groenten af en opnieuw in de kookpot met pureestamper grof pletten. Kruid met voldoende nootmuskaat, peper, een weinig zout en een ferme klont boter. Goed omroeren. Serveer met vlees, vis of een zachtgekookt eitje.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:aardappel, prei, boter, stoemp, preiwit, seizoensgroenten
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hespengebraad met bloemkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 450 g hespengebraad
    1 kleine bloemkool
    currypoeder, paprikapoeder
    soya, een paar druppels
    2 eetl olijfolie
    witte saus
    peper, zout, peterselie
    Dep het vlees droog met keukenpapier. Wrijf het in met paprika, en currypoeder. Bak het in de olijfolie langs alle kanten bruin. Voeg een paar druppels soyasaus toe en laat op een zacht vuur ± 25 min verder garen met het deksel op de pan. Keer het vlees regelmatig om. Kook de bloemkool ± 13 min beetgaar in kokend gezouten water. Maak ondertussen een witte saus, en voeg een beetje currypoeder toe. Kruid het vlees met peper en zout en snij in schijfjes. Serveer onmiddellijk met de bloemkool, de witte saus en gekookte aardappelen. Bestrooi met peterselie.
    Variatie:
    Snij het gebraad in stukjes en bak rondom bruin in de pan of wok met de kruiden en soya. Het vlees is dan sappiger en de braadtijd zeer kort.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:hespengebraad, bloemkool, curry, olijfolie, varkensvlees, paprika, curry
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cordon blue
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dunne sneetjes kalfsvlees, ham en kaas, in paneermeel gewenteld. Nu ook verkrijgbaar met gehakt.
    Voor 2 personen
    2 cordon blue ( klaargemaakt bij de slager)
    250 g spagetti
    ± 300 g warme tomatensaus, vers of blik
    trostomaatjes (met kroontjes)
    peper, zout
    olijfolie
    bakboter
    Smelt voldoende boter schuimend goudbruin in een tefalpan en bak de cordon blue op een matig vuur, 4 à 5 minuten aan een kant, 3 à 4 minuten aan de andere kant. Na het omdraaien het vuur wat lager zetten. Kook de spagetti (volgens verpakking) in kokend en gezouten water met een scheutje olijfolie. Giet af in zeef en serveer onmiddellijk met warme tomatensaus en cordon blue. Geef hierbij enkele gegrilde trostomaatjes.
    Gegrilde trostomaatjes:
    In ovenschaal een tros met tomaatjes leggen. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Onder hete grill 6 min grillen tot het velletje openbarst.
    Zelf tomatensaus maken:
    Stoof een fijngesneden ajuin, samen met 3 gepelde en ontpitte vleestomaten. Kruid met tijm en laurierblad en voeg 1 dl rode wijn toe. Laat 15 min op matig vuur stoven met deksel op de pot. Verwijder laurierblad en fijnmixen. Opwarmen en 2 eetlepels room onderroeren.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfslapje, cordon blue, tomatensaus, trostomaat
    >> Reageer (0)
    21-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren gefrituurd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eieren in de frietketel met lekkere frietjes.
    Warm  de frituurolie tot 180°C. Bak eerst frietjes en haal dan het mandje uit de frietketel. Breek een ei in een kopje en laat het voorzichtig glijden in de frituurolie. Met een vork of schuimspaan het ei wat ronddraaien zodat het ei samen blijft. Laat enkele minuten goudbruin frituren(dit gaat snel). Schep het ei eruit met het schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak het volgende ei. Serveer de eieren onmiddellijk in een bord bovenop de frietjes , zo kan het eigeel smeuig uitlopen op de frietjes. Bestrooi met wat zout.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, frituren, frietjes
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 porties
    lasagneblaadjes (ongekookt)
    200 g sneetjes gerookte of verse zalm
    500 g spinazie met room (diepvries)
    100 g geraspte kaas
    ½ l witte saus (bechamelsaus)
    peper, zout, nootmuskaat

    Spinazie opwarmen en kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak de witte saus: smelt 50 g boter en voeg 50 g bloem toe. ½ l melk toevoegen en goed omroeren. Laten indikken. In een ovenschaal of schaaltje de bodem bedekken met een dun laagje witte saus. Hierop een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad, sneetje gerookte zalm, een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad en eindigen met een laagje witte saus. Bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel minstens een paar uren in de koelkast (lasagneblaadjes zullen het vocht opnemen). In voorverwarmde oven van 210 ° bakken gedurende 30 – 35 min.
    Tip:
    Individuele aluminiumbakjes van 500 g (in handel) zijn zeer handig. Breek de lasagneblaadjes in stukken van gewenste grootte.


    Categorie:Pasta's
    Tags:lasagne, zalm, spinazie, kaas, bechamelsaus
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten gevuld met gehakt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenpansgerecht voor 2 personen
    5 tomaten
    250 g varkensgehakt
    1 teentje knoflook, gesnipperd (facultatief)
    2 sjalotjes, gesnipperd
    3 eetl paneermeel of broodkruim
    1 ei
    1 builtje rijst (125 g)
    0,5 dl water
    Snijd het hoedje van 4 tomaten en hol ze uit met een lepeltje. Kruid de binnenkant met peper en zout. Doe het vruchtvlees en één gepelde stukgesneden tomaat in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Strooi de rijst hierover en voeg het water toe. Doe een beetje olijfolie of boter in een microgolfpotje en verwarm even. Doe de sjalotjes en knoflook hierin en 2 min afgedekt op max vermogen. Maak het gehakt op met het ei, paneermeel, peper, zout, knoflook en sjalotjes. Vul de tomaten met het gehakt en schik ze in de ovenschotel op de rijst. Zet in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 30 min.
    Weetje
    De rijst zal het vocht opslorpen van de tomaten en het gehakt, en heeft een lekkere smaak.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:tomaat, varkensgehakt, rijst, sjalot, look
    >> Reageer (7)
    20-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfricassee voor vol au vent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kipvulling voor vol-au-vent. Een aloud recept. Een soepkip 2 uur zachtjes laten gaarkoken. Hier ook een andere versie. Koninginnehapje als voorgerecht in kleine bladerdeeggebakjes. Vol-au-vent als hoofdgerecht opgediend met frieten of kipfricassee met aardappelpuree.
    Kipfricassee voor 2 personen
    200 g kippefilet
    200 g gehakt (varkens-gemengd, kip of kalfs )
    klein blikje Parijse champignons (naar keuze)
    1 laurierblad, 1 takje tijm, enkele peterselietakjes
    2 bouillonblokjes (1 kip + 1 groenten)
    1 liter water
    1 volle eetlepel boter, 2 eetlepels huishoudbloem
    ½ liter zure eiersaus
    Breng 1 liter water aan de kook en voeg laurier, peterselie, tijm (eventueel samengebonden) en bouillonblokjes toe. Leg de kippefilet in de kookpot en laat op zacht vuur ± 30 minuten gaarkoken. Haal de kip uit de bouillon en snijd in stukken. Maak balletjes van het gehakt en laat een paar minuten garen in de warme(niet kokende) bouillon, tot ze bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet afgedekt opzij. Verwijder ook de kruiden uit de bouillon of giet de bouillon door een zeef. Maak een zure eiersaus met de bouillon.
    ZURE EIERSAUS:
    50gr bloem, 50gr boter, ½ l bouillon, 1 eierdooier, sap van ½ citroen, zout, peper, muskaatnoot, ½ dl room (light of koffieroom)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap. Voeg stukjes kip, gehaktballetjes en uitgelekte champignons toe aan de saus en roer voorzichtig om. Laat even opwarmen. De kipfricassee opdienen met aardappelpuree of frieten. Je kan dit gerecht vooraf klaarmaken, het zal nog lekkerder zijn. Opwarmen op zacht vuur en voorzichtig regelmatig roeren (vooral op de bodem) of in de voorverwarmde oven, afgedekt, 45 minuten op 100°C. In microgolf is wel handig en gaat snel.
    Met soepkip: Kip juist onder water zetten in kookpot en met groentenruiker (100 gr prei, 100 gr bleekselder, 100gr wortel, 100 gr ui, 1 takje tijm, 1 laurierblad, 2 peterselietakjes) aan de kook brengen. Op een zacht vuur 2 uur laten gaarkoken ( voor een braadkip zal 1 uur volstaan). Haal de kip uit de bouillon en laat even afkoelen, maar niet koud worden. Het vel en de karkas kan je nu makkelijk verwijderen en het vlees in stukken snijden. De bouillon door zeef gieten. Voor deze fricassee neem je ½ kg gehakt, 1 liter zure eiersaus, 250 g champignons en 1 citroen. Met de overige bouillon maak je een soepje.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:soepkip, vol au vent, koninginnehapje, kip, zure eiersaus, bladerdeeg, pasteitjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi pikant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 sjalot, fijngesnipperd
    2 teentjes look, fijngesnipperd
    2 rode pepertjes, ontdaan van zaadjes, fijngesneden
    12 – 18 scampi ( diepgevroren)
    1 eetl olijfolie
    1 dl room
    2 eetl echte boter

    Zet de scampi even in warm water om te ontdooien. Pel de scampi, behalve staartje, dit is makkelijk om vast te nemen. Stoof de sjalot in olijfolie en voeg na 1 min knoflook en rood pepertje toe. Laat even stoven en voeg room toe. Kruiden naar smaak met een beetje zout. Laat ± 5 - 10 min zachtjes pruttelen. Roer de boter onder de saus.
    Leg 6-8 scampi in een schaaltje, zet in microgolf, onafgedekt, 1 min, ca 750 Watt. Omdraaien, saus overgieten, en nogmaals 1 min in microgolf. Doe hetzelfde met het tweede schaaltje. Serveer onmiddellijk met stokbrood.
    Weetje: Kan ook in de oven. Op 200° ± 5 min, omdraaien, saus toevoegen, nogmaals 5 min.
    Ik gebruik ook wel een kleine koffielepel Harissa (tube) i.p.v. rode pepertjes.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:scampi, pepertjes, look, boter, harissa, pikant
    >> Reageer (4)
    18-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilets gegratineerd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de microgolf voor 2 personen
    2 verse of ontdooide visfilets
    2 eetl citroensap
    1 eetl paneermeel
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    3 volle eetl geraspte kaas
    50 g boter
    zout
    Dep de visfilets droog met keukenrol en leg ze naast mekaar in een platte microgolfschaal. Bestrooi met zout, besprenkel met het citroensap en wrijf gelijkmatig in met de hand. Meng het paneermeel met de kaas en peterselie. Bedek de vis ermee. Zet onafgedekt in microgolf 7 min op ± 850 Watt. Leg de boter in klontjes op de vis en nog 3 min. Geef hierbij aardappelpuree, eventueel gemengd met fijngeknipt bieslook.
    Tip:
    Diepvriesfilets 5 min onafgedekt op ontdooistand of 2 u op kamertemperatuur.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:vis, paneermeel, kaas, boter, peterselie, puree, magnetron
    >> Reageer (3)
    17-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde paprika's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem per persoon twee niet te grote, rode of groene paprika’s.
    Voor 2 personen
    Met gehaktvulling
    4 paprika’s
    500 g varkensgehakt, gekruid
    paneermeel
    boter
    1 dl water
    Snijd het bovendeel met steeltje weg. Zaad en zaadlijsten verwijderen. Vul de paprika’s met het gehakt. Bestrooi met weinig paneermeel en klein klontje boter. In microgolfschaal schikken. Nog 1 dl water in de schaal gieten. Zet in microgolf afgedekt 10 min op ca 800 Watt, totdat het gehakt grijsbruin en de paprika’s donkerder van kleur zijn. Laat nog 5 minuten afgedekt na-garen. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.
    Met tonijnvulling
    Meng 1 blikje uitgelekt tonijn (op olie) met 1 teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje, 1 eetlepel mayonaise en kruid met peper en zout. Vul de paprika’s en bestrooi met geraspte kaas. In een microgolfschaal 8 à 10 min op 800 Watt. Laat even nagaren.
    Variatie:
    In de handel is het gehakt gewoonlijk gekruid. Desgewenst kan je nog een eierdooier en een eetlepel paneermeel toevoegen. Ook fijngeknipte kruiden zoals peterselie en bieslook.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:paprika, tonijn, knoflook, sjalot, kruiden, microgolf, magnetron
    >> Reageer (0)
    16-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    500 g champignons
    7,5 dl water
    1 kippenbouillonblokje
    1 sjalotje, fijngesneden
    boter
    1 dl room of melk
    peterselie, fijngeknipt

    Snijd de champignons in grove stukken. Stoof de sjalot in de boter op middelmatig vuur en voeg de champignons toe. Laat een paar minuten bakken onder voortdurend roeren. Voeg het water en bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten gaarkoken op een zacht vuur. Mix de soep en kruid met peper en zout. Voeg de room of melk toe en warm nog even op. Serveer en bestrooi met peterselie.
    Variatie: Voeg eens een knofloofteentje bij. Met kastanjechampignons of wilde paddestoelen ontstaat een vollere smaak, maar wordt de soep bruin.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:soep, champignon, boschampignon, bouillon, look, kastanjechampignon, sjalot, peterselie
    >> Reageer (0)
    15-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenekoolsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker. Voor 4 à 6 personen.
    ½ groene kool (savooikool)
    1 ui, fijngesneden
    2 aardappelen
    1 klont boter
    12 dl water + 2 groentebouillontabletjes
    ½ koffielepel curry
    peper, zout
    Verwijder de lelijke bladeren van de kool. Snijd de kool doormidden en verwijder de dikke nerven. Snijd fijn en spoel af onder de kraan. Smelt de boter. voeg ui, aardappelen en kool toe. Laat een paar minuten stoven op middelmatig vuur met deksel op de kookpot Roer regelmatig om, zodat de kool kan slinken. Water, bouillontabletjes, curry, peper en zout toevoegen. Breng aan de kook en laat 25 min zachtjes koken. Mix de soep. Opdienen.
    Maak met de andere helft van de kool eens groenekoolstoemp.
    Variatie:
    In een tas room of koffiemelk mengen met een beetje hete soep. Voeg bij de rest van de soep.
    Of 250 g krokant gebakken spekreepjes bijvoegen na het mixen.
    Of 250 g spekreepjes bijvoegen en de soep nog een paar minuten laten koken.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:savooikool, groenekool, savooiekool, groentebouillon, spekreepjes, soep, koolsoep
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spruitjes spoelen we eerst onder de kraan en onderaan snijden we een dun schijfje van de verkleurde kern. We verwijderen de verlepte blaadjes. Kook ze gaar in 8 à 10 minuten in lichtgezouten kokend water. Ze moeten nog licht krokant zijn. Verfris onder stromend water en stoof ze nog even op in een dikke klont gesmolten boter. Naar smaak kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voor spruitjesstoemp voegen we gekookte aardappelen bij de gestoofde spruitjes, pletten met stamper, mengen met wat melk en kruiden. Lekker met worst of chipolata en eventueel wat mosterd. Voor een éénpansgerecht meng je gerookte spekreepjes met de spruitjesstoemp.
    Spruitjes met appelschijfjes
    Voor 2 personen
    400 g spruiten ( vers of diepvries)
    2 rode appelen (hier Kanzi-appel)
    2 eetl bakboter
    peper, zout, nootmuskaat
    Snijd verse spruitjes in twee of in dikke schijfjes naargelang de grootte. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de spruitjes toe. Deksel op de kookpot en ± 10 minuten laten garen. Ze moeten nog licht krokant blijven. Spoel de appelen onder de kraan, snijd in dikke schijfjes en verwijder het klokhuis. Ongeschild geeft dit een mooi kleurkontrast. Voeg de appelstukjes bij de spruitjes en laat nog 5 minuten garen. Roer tussenin éénmaal om en laat verder garen, niet te veel roeren anders krijg je appelmoes. Kruid naar smaak met peper en weinig zout. Geef hierbij gebakken vlees en gekookte aardappelen.


    Categorie:Groenten
    Tags:spruitjes, choux de bruxelles, Brussels sprout, worst, chipolata, appel, kanzi, seizoensgroenten
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijke herfstsmaken op je bord.
    Voor 2 personen
    250 g kastanjechampignons
    250 g tagliatelle of linguine
    25 g bakboter
    2 dunne kalfslapjes
    2 dl room of soyaroom
    olijfolie
    peper, zout
    takje verse tijm en peterselie (optioneel)
    Snijd de champignons in schijfjes. Breng het water voor de pasta aan de kook met wat zout en olijfolie. Verhit de boter in een tefalpan en bak het vlees langs beiden kanten ± 1 à 2 minuten. Haal uit de pan en hou warm onder alufolie. Blus de pan met een eetlepel water, zodat de aanbaksels loskomen. Voeg de champignons toe en bak ± 5 minuten op hoog vuur. Roer regelmatig om. Kruid naar smaak met peper, zout en de verse tijmblaadjes. Voeg de room toe en roer goed om. Even laten inkoken. Kook ondertussen de tagliatelle (volgens gebruiksaanwijzing) en giet af. Meng met de champignonsaus en serveer met het kalfslapje. Bestrooi eventueel met fijngeknipte peterselie. In de herfst maak je dit ter afwisseling met boschampignons, cantherellen of eekhoorntjesbrood. Gedroogd eekhoorntjesbrood ± 2 uur in lauw water laten weken, spoelen onder de kraan en uitknijpen.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, kastanjechampignon, boschampignon, cantherellen, eekhoorntjesbrood, tijm, lintpasta, tagliatelle, kalfslapje, linguine, soyaroom, pasta
    >> Reageer (0)
    13-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvlees met witloofroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    300 g witloof ( fijngesneden )
    klontje boter ( 30 gr)
    olijfolie
    3 eetl water
    1 dl room
    peper,zout, muskaatnoot
    2 varkenskotelet of mignonettes
    Smelt de boter en voeg het fijngesneden witloof en het water toe. Stoof op middelmatig vuur gedurende ± 10 min met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Bak ondertussen het vlees in ½ boter en ½ olijfolie. Het vlees krijgt zo een mooi goudkleurig korstje. Op middelmatig vuur aan iedere kant 5 min bakken. Kruid het witloof naar smaak met peper, zout en voeg de room toe. Laat op hoog vuur inkoken (± 5 min) en roer regelmatig om. Serveer de saus bij het vlees en kruid naar smaak met een weinig muskaatnoot. Geef hierbij frieten of kroketten. Deze witloofroomsaus is ook zeer lekker bij biefstuk en ander gebraden vlees.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:witloof, room, varkensvlees, mignonettes, kotelet, gebraden vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goelash
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 – 3 personen
    500 g rundstoofvlees
    2 grote uien, fijngesneden
    2 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 groene en 1 rode paprika
    1 blikje tomatenpuree (70g)
    4 aardappelen
    2 eetl paprikapoeder
    1 eetl kummel of karwijzaad (facultatief)
    1/2 liter water + 1 rundbouillonblokje
    zout
    Het vlees in gesmolten boter of olie een korstje geven. De uien en knoflook toevoegen en ± 5 min mee stoven. Pan van het vuur nemen, paprikapoeder en kummel over het mengsel strooien en goed omroeren. Overgieten met het water (het vlees moet net onder staan) en het verkruimeld bouillonblokje en tomatenpuree toevoegen. Geheel aan de kook brengen, zachtjes ± 1 uur laten sudderen met deksel op de pan. Zaadjes uit paprika’s halen en in reepjes snijden. De geschilde aardappelen in stukjes snijden. Door het vlees scheppen, kruiden met zout en nog 45 min gaar sudderen tot het vlees mals is. Eventueel sausbinder toevoegen.
    Voor de liefhebbers:
    Eventueel 100 ml volle yoghurt op kamertemperatuur laten komen en bijvoegen. Of verkruimelde fetakaas.
    Tip:Je kan dit gerecht ook met 2 rode paprika’s maken. Of met 3 verschillende voorverpakte paprika’s.
    Voor goelashsoep: 1,5 liter water toevoegen en 2 bouillonblokjes.


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:rundsvlees, stoofvlees, goulash, goelasj
    >> Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde selder met gehaktballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het loof van een witte selder of bleekselderij is fris van kleur en heeft geen slappe, maar knapperige stengels. Zeer lekker rauw met of zonder dipsausje en de rest gebruiken we in de soep of bij mosselen.
    Voor 2 personen
    350 g gehakt
    1 bleekselder
    4 dl water
    2 eetlepels bakboter
    peper, zout
    maizena of sausbinder

    Snijd onderaan de bleekselder de harde kern af. Breek de buitenste stengels met plekken af en snijd verlepte blaadjes weg. Snijd de kleine vertakkingen met blaadjes af , snijd fijn en vries eventueel in voor het maken van een soepje of als groente bij mosselen. Snijd de brede takken in stukjes van ± 3 - 4 cm en neem ± 400 gr. Spoel onder de waterkraan. Het gehakt wordt gewoonlijk gekruid verkocht, dus rollen we er vier gehaktballetjes van. Smelt de boter in een stoofpan en op middelmatig vuur de balletjes even licht aanbakken. Na een paar minuten omdraaien. Voeg het water toe in kleine hoeveelheden. De bleekselder toevoegen en onder de balletjes roeren. Kruiden met peper en weinig of geen zout. Alles moet bijna onder water staan. Even het vuur hoger zetten, tot het kookpunt en dan op middelmatig vuur verder stoven gedurende 30 – 40 minuten. Draai de balletjes tussenin even om. Als de selder mals is binden we de saus. Los in wat water één eetlepel maizena op en roer onder de saus. Laat even indikken. Naar keuze kan de saus ook gebonden worden met een paar lepels sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:witte selder, bleekselderij, selder, ballekes, gehakt
    >> Reageer (1)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Soepvleesfricassee
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Kaassaus
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Wafels
  • Archiducsaus
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Rode bietensoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Andijvie, gestoofd
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Krabgratin
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Vispannetje
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Oesters met kruidenboter
  • Aperitiefglaasjes
  • Gerookte zalm met toast
  • Martini - Zalm
  • Messinaroom
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Osso Bucco met pasta
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Avocado met krab
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Minibroodjes
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Kip met mandarijntjes
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Sint-Jakobsschelp
  • Scampi in lookboter
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Peren met vijgenpuree
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Garnalensoep
  • Preiroomsoep
  • Grissinistokjes met ham
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vispasteitje
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Witloofsoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Microgolf: Warme appelen
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Knolseldersoep
  • Groenekoolstoemp
  • Pudding met frambozen
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Cake met appelen
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Chocomousse met bier
  • Hemelse peer
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Spruitjessoep
  • Creme brulee
  • Aardappeltjes in de oven
  • Appelen met kaneel
  • Rode kool
  • Zure eiersaus
  • Venkel met kaaskorstje
  • Hete bliksem
  • Farfalle met krabvlees
  • Uientaart
  • Chili Con Carne
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Hazenrug
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Chocomousse
  • Juliennesoep
  • Geroosterde kwartels
  • Pladijs
  • Spek met eieren in microgolf
  • Vogelnestjes
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Zuurkoolschotel
  • Marmercake
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Sabayon
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Gehaktballen in microgolf
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Gevulde uien met tomatensaus
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Risotto met zeevruchten
  • Witloof - Hamtaart
  • Rozijnenbrood
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Pompoen-ovenschotel
  • Finettes met champignonsaus
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    didi2
    blog.seniorennet.be/didi2

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!