NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
tom
blog.seniorennet.be/tom
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    staf007
    blog.seniorennet.be/staf007
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gerrit1937
    blog.seniorennet.be/gerrit1
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    07-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croque-Monsieur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook gekend onder de naam tosti. Twee sneetjes brood belegd met gekookte ham en kaas roosteren. Meestal gebruiken we geen dagvers, maar oud brood en snijden het op maat van het tosti-ijzer of toestel. Toastbrood is handig en heeft een zoetere smaak. Bij Croque-Hawaienne komt er nog een uitgelekt schijfje ananas tussenin bij. Voor Croque-Madame wordt er nog een spiegelei bovenop gelegd. Een weinig bolognesesaus bovenop wordt dan een Croque-boem-boem. Minder gekend een Croque-vidée met kipragout (vidée) bovenop.
    Besmeer het brood langs beide kanten lichtjes met smeerboter of olijfolie. Beleg een sneetje brood met een sneetje ham en een handvol geraspte kaas (emmenthal of gruyere) of een sneetje kaas. Hierop het tweede sneetje brood. Enkele minuten in het croque-monsieur toestel tot het mooi goudgeel gekleurd is. Serveer naar keuze met fijne augurkjes, enkele blaadjes sla, tomaatstukjes, wittekoolsalade, geraspte wortel, mayonaise en/of ketchup. Als we de croque in kleine driehoekjes snijden is dit een lekker aperitiefhapje. We steken er dan leuke prikkers in.
    Originele vullingen:
    Gerookte zalm en verse kaas met kruiden (zoals boursin), of geitenkaas
    Roastbeef in sneetjes met mosterd en gehakt uitje
    Tomaatschijfjes bestrooid met Grana Padano, anjovisfilets en olijven
    Koude sneetjes varkens- of kippevlees met appelmoes
    Tonijn (uitgelekt) met tomaatschijfjes, peper en zout
    Sneetjes gerookt spek met ¼ appel in schijfjes gesneden.
    Weens worstje met geraspte kaas of mosterdkaas.
    Parmaham met mozzarella en fijne reepjes gedroogde tomaten. Kruid met provencaalse kruiden.
    Spekplakjes met raclettekaas en schijfjes gekookte aardappelen.


    Categorie:Snacks - Brood
    Tags:Croque-monsieur, kaas, hesp, tosti, ananas, slaatje, ketchup, toastbrood
    >> Reageer (0)
    06-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergesalade met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verfrissende en verrassende combinatie.
    Voorgerecht voor 2 personen
    ± 250 g fijne gekookte asperges of bokaal
    200 g aardbeien
    75 g sneetjes gekookte ham (in stukjes gesneden)
    krulandijvie of andere fijne sla
    vinaigrette naar keuze of salad dressing met fijne kruiden
    muntblaadjes
    Snij de asperges in stukjes van ± 4 cm.Schik de uitgelekte aspergesstengels in het midden van de salade en strooi de ham hierover. Verdeel de aspergepunten per twee over het bord en schik de aardbeien er tussenin. Werk af met een muntblaadje. Naar eigen keuze vinaigrette of salad dressing hierover.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, aardbeien, ham, sla, vinaigrette, munt, voorgerecht
    >> Reageer (1)
    05-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paella
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 – 3 personen
    3 eetl olijfolie
    1 kleine ui, fijngesneden
    1 rode paprika
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    200 g rijst
    200 g kippefilet, in blokjes gesneden
    1/2 L kippebouillon (water + 1 tabletje)
    1 capsule saffraan, 1/2 koffielepel paprikapoeder
    1 tomaat, gepeld, ontpit, in blokjes gesneden
    100 g diepvrieserwtjes
    6 scampi + 8 mosselen ( naar keuze)
    Warm het water (microgolf) en voeg het verbrokkelde tabletje, saffraan en paprikapoeder toe. Roer om. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd in reepjes. Verhit de olie in een tefalpaella- of hapjespan. Voeg de ui, paprika en look toe en laat een paar minuten stoven op middelmatig vuur. Steeds regelmatig omroeren. Doe er de kip bij en laat ± 5 min verder bakken. Rijst en tomaat toevoegen en nog even meebakken. Goed omroeren. Bouillon bijvoegen en kruiden met peper en zout. De nog bevroren erwtjes bijvoegen en aan de kook brengen. Scampi en mosselen opleggen. Afdekken met aluminiumfolie of deksel zodat de pan goed afgesloten is. Vuur zeer zacht zetten en 30-35 min laten sudderen. Neem langs de zijkant een lepeltje en proef of de rijst gaar is en het kookvocht verdampt is. Laat nog 5 min van het vuur afgedekt staan. Serveer eventueel met citroenpartjes.
    Tip:
    De kip kan vervangen worden door vis en inktvisringen. Combineer naar eigen keuze. Ook fijne sperzieboontjes kunnen bijgevoegd worden.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:paella, rijst, kip, scampi, mosselen, spanje, saffraan, look, paprika, erwtjes
    >> Reageer (9)
    04-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade Niçoise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker fris als maaltijd of lunch.
    Voor 2 personen
    2 blikjes tonijn in olie (± 190g)
    100 g zwarte olijven
    2 eieren
    4 eetlepels citroensap
    slablaadjes (±100 g)
    1 tomaat
    1 ui
    200 g sperziebonen
    De ui pellen en in fijne ringen snijden. De eieren 10 min hard koken, afspoelen onder koud water, laten afkoelen, pellen en in vieren snijden. De tomaat in kleine partjes snijden. In lichtgezouten kokend water de verse sperzieboontjes 13 minuten koken ( 10 min voor diepvries). Onmiddellijk onder koud stromend water afkoelen, zo blijven ze krokant. Doe ieder blikje tonijn (met olie) in een kom en besprenkel telkens met 2 eetlepels citroensap. Roer voorzichtig om met een vork. Verdeel de slablaadjes op het bord met daarop enkele uiringen en olijven. De tonijn in het midden van het bord schikken met daarrond de groene boontjes. Werk af met partjes tomaat en gekookt ei. Hierbij geef je naar keuze stokbrood of koude aardappelsalade. Ook zeer lekker met gebakken krieltjes of frieten.


    Categorie:Salades
    Tags:tonijn, olijven, eieren, citroensap, kropsla, tomaat, ui, sperziebonen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte of rode koolsalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een zoetzure salade met witte of rode kool, die zeer fris smaakt bij gebraden vlees.
    150 g fijngeraspte witte kool (of rode)
    3 eetlepels olijfolie
    3 eetlepels azijn
    2 eetlepels fijne suiker of honing
    peper, zout
    De wittekool mengen met de olie, azijn en suiker. Kruiden met peper en zout. Een uurtje in een afgedekt potje in de koelkast zetten. De kool zal wat zachter worden en zal nu een zoetzure smaak krijgen. Als variatie kan je bij witte koolsalade nog stukjes tomaat of sinaasappel of rozijnen bijvoegen. Bij rodekoolsalade zijn stukjes appel lekker.


    Categorie:Salades
    Tags:wittekool, rodekool, zoetzuur, honing, appel, slaatje
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauwfilets in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekkere visschotel met korstdeeg (crumble).
    Voor 2 personen
    2 kabeljauwfilets (of andere visfilets)
    2 kleine tomaten
    50 g geraspte emmenthal
    1 eetl paneermeel
    3 eetl peterselie, fijngehakt
    2 sjalotjes, fijngesnipperd
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    1 citroen, in schijfjes (eventueel geschild)
    1 dl olijfolie

    Oven voorverwarmen op 200°. Kook aardappelen. Meng peterselie en emmenthal. Snij een kapje van de tomaten, hol ze een beetje uit. Kruid met peper en zout. Vul de holte op met het mengsel van peterselie en emmenthal en zet het kapje erop. Kruid de vis met peper en zout. Doe in een ovenschaal de sjalotjes, knoflook en olijfolie. Leg de vis hierop en leg de citroenschijfjes bovenop de vis. Bestrooi met het paneermeel en overgebleven peterselie en emmenthal. Schik de tomaten hierbij of in een andere ovenschotel. Zet in oven gedurende 20 min, naargelang de dikte van de vis. Na de helft van de braadtijd kan je de vis overgieten met de braadjus, dan krijgt die een goudbruin korstje. Serveer met aardappelpuree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:kabeljauw,tomaat,paneermeel,peterselie,sjalot,look,citroen, visgerechten, crumble
    >> Reageer (6)
    03-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fusilli met gegrilde zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g fusilli (of andere korte pasta)
    olijfolie
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 kleine ui, fijngesneden
    4 gepelde tomaten, in stukjes
    10 basilicumblaadjes, fijngeknipt
    2 eetl peterselie fijngeknipt
    2 dl room
    1 groentebouillonblokje
    2 zalmfilets, elk 125 g (diepvries)

    Verhit 2 eetl olijfolie en bak knoflook en ui, op middelmatig vuur, tot die glazig is. Tomaten toevoegen (met sap) en het bouillonblokje. Breng aan de kook en laat zachtjes 20 min pruttelen met deksel op de kookpot. Roer af en toe. In gezouten kokend water, met een scheutje olijfolie, de fusilli koken (14 min) volgens verpakking. Zalm in vuurvaste ovenschaal schikken, kruiden met peper en instrijken met olijfolie. Onder de ovengrill zetten gedurende 10-15 min. Room onder saus mengen en laten indikken op hoger vuur. Basilicum en peterselie toevoegen. Omroeren en vuur uitzetten. Pasta afgieten. Zalm op bord schikken met pasta en saus. Versieren met basilicumblaadjes en peterselie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:fusilli, zalm, basilicum, peterselie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensla
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer fris bij gegrild vlees of met spagetti.
    Voor 2 personen
    300 g kers- of cocktailtomaten
    1 sjalot, fijngesneden
    handvol blaadjes verse basilicum, fijngeknipt
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    peper, zout
    ½ koffielepel suiker
    De tomaatjes spoelen onder de kraan en halveren. In een schotel mengen met sjalot, basilicumblaadjes, peper en zout. Tomaten met de handen uitknijpen gedurende enkele minuten. Knoflook toevoegen en ± 20 min laten rusten. Naar smaak een beetje suiker toevoegen.
    Variatie
    Meng tomaten, basilicum, knoflook, 1 eetlepel olijfolie en ½ eetlepel azijn. Kruiden met peper en zout. Spagetti koken, afgieten en nog warm mengen met de tomatensla. Fris en luchtig.


    Categorie:Salades
    Tags:kerstomaat, cocktailtomaat, sjalot, basilicum, look, suiker, spagetti, gegrild vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillepudding met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    250 g aardbeien
    sap van ½ appelsien
    1 eetlepel poedersuiker
    ½ zakje (25 g) vanillepuddingpoeder
    5 dl melk
    5 eetlepels fijne suiker

    Spoel de aardbeien onder stromend water, verwijder dan de steeltjes en laat uitlekken. Snijd de aardbeien in stukjes en leg ze in een afsluitbaar (plastiek) potje. Strooi er de poedersuiker over en het appelsiensap. Schud even en zet minstens ½ uur in koelkast. Tussentijds even omschudden. Maak de vanillepudding volgens de uitleg op de verpakking met de melk en suiker. Spoel individuele potjes, kopjes of tulbandvorm met koud water. Giet de pudding erin en laat een paar uur afkoelen en opstijven. Stort de pudding op een bordje en schik de aardbeistukjes rondom. De rand van het bord eerst bestrooien (met behulp van een zeef) met poedersuiker oogt zeer mooi. Eventueel een muntblaadje als versiering.
    Variaties: Kan ook met ander fruit zoals frambozen, bosvruchten, tropisch fruit.....


    Categorie:Desserten
    Tags:aardbei, pudding, munt, dessert, frambozen, bosvruchten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker!
    Voor 4 personen
    ½ kg appelen
    ½ kg tomaten, gepeld
    2 kruidnagels
    8 dl water + 2 kippenbouillonblokjes
    1 appel als versiering, geschild
    boter

    Schil de appelen en snijd in stukjes. De pitten uit de gepelde tomaten verwijderen en opvangen in een zeef. Laat uitlekken boven de kookpot. Het tomatenvruchtvlees in stukken snijden en samen met de appelstukjes in de kookpot. Overgiet met het water en voeg bouillonblokjes en kruidnagels toe. Breng aan de kook en laat 30 min op zacht vuur gaarkoken. Verwijder kruidnagels en mix de soep. Doorboor het klokhuis van de geschilde appel en snijd in stukjes of schijfjes. Zet afgedekt 3 minuten in microgolf, 750 Watt (kontroleer gaarheid met prikker) of laat een paar minuten bakken in een pannetje met een beetje boter. Serveer de soep met de appelstukjes.
    Tip:
    Doe de kruidnagels in een thee-eitje, zo kan je ze makkelijk uit de soep halen.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:appel, tomaat, kruidnagels, bouillon, soep
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele-Paprikasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    3 gele paprika’s
    2 sjalotten, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 groentebouillonblokje
    2 eetl boter
    6 dl water
    peterselie, fijngeknipt

    Paprika’s doormidden snijden en pitten en steel verwijderen. Spoelen onder kraan en in reepjes snijden. Boter smelten en sjalot, paprika en knoflook toevoegen. Op middelmatig vuur stoven gedurende ± 5 minuten met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Water en verkruimeld bouillonblokje toevoegen. Aan de kook brengen en dan 20 à 30 min zachtjes laten koken. Fijnmixen. Eventueel kruiden naar smaak met peper en zout. Dien op en bestrooi met fijngehakte peterselie.
    Variatie:
    Een eetlepel room of soyaroom in ieder bord.
    Feestelijk:
    Versier de soep met in stukjes gesneden gerookte zalm.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:gele paprika, soep, familiefeest, feestelijk, gerookte zalm
    >> Reageer (8)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iets dikkere asperges, gestoofd, heerlijk.
    Voor 2 personen
    500 g asperges
    50 g boter
    verse peterselie
    peper, zout
    boter

    Leg de asperges ½ u in koud water zodat ze makkelijker schillen. Schil met een dunschiller en begin van net onder het kopje naar de onderkant toe. Ze moeten dik geschild worden, anders heb je nadien draderige asperges. Breek het houterige gedeelte onderaan af of snijd ± 2 cm weg. Snijd de asperges nu in stukjes van ± 4 à 5 cm.Leg de geschilde asperges onmiddellijk in een schaal met koud water. Gebruik de schillen en stukjes voor een soepje (zie basisrecept). Smelt de boter op middelmatig vuur in een hoge antikleefpan. Voeg de asperges toe en kruid naar smaak met wat peper en zout. Deksel op de pan en ± 20 minuten (naargelang dikte) laten garen op zacht vuur. Bestrooi met de fijngesneden peterselie, roer even om en serveer met gekookte aardappelen en gebraden vlees.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, boter, peterselie, groenteschotel, seizoensgroenten
    >> Reageer (1)
    02-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges en Serranoham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ½ kg asperges
    100 g Serranoham
    2 hardgekookte eieren
    50 g boter
    1 eetlepel citroensap
    Parmesaanschilfers
    peper, zout
    gekookte kleine aardappelen
    Schil en kook de asperges volgens basisrecept en laat uitlekken. Kook ook de aardappeltjes 15 à 20 minuten en giet af. Op een bord de Serranoham losjes naast elkaar schikken met de gehalveerde eieren. Smelt de boter en meng er het citroensap onder. Schik ook de asperges en de aardappelen op het bord en lepel er de boter over. Kruid met vers gemalen peper en strooi de Parmesanschilfers over de asperges en de ham.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperge, ham, ei, krielaardappel, citroen, Parmesaanschilfers
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als voorgerecht voor 2 personen
    500 g verse witte asperges, diepvries of bokaal
    2 hardgekookte eieren
    1 eetlepel fijngeknipte peterselie
    75 g echte boter
    peper, zout, nootmuskaat

    Schil en kook de asperges volgens basisrecept of verwarm de asperges uit bokaal een paar minuten in microgolf met het vocht. Laat uitlekken op huishoudpapier. Pel de eieren, versnipper het eigeel en eiwit apart en meng dan samen met de fijngeknipte peterselie. Smelt de boter in een pannetje ( niet bruin laten worden) en kruid met peper en zout. Voeg 2 eetlepels kookvocht van de asperges toe en laat even opwarmen. Warm ondertussen de borden op. Druppel wat water op de borden en verwarm 1 min 30 sec in de microgolf. Droog ze even en schik de uitgelekte warme asperges op het bord. Bestrooi met een weinig nootmuskaat. Bestrooi de onderkant van het bord met het ei- en peterseliemengsel en lepel er de gesmolten boter over. Dien onmiddellijk op.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, eieren, peterselie, boter, voorgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges: Basisrecept
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In februari krijgen we eerst de serreteelt. De asperges uit volle grond zijn er vanaf half april tot 24 juni (Sint - Jan), zo kort duurt het aspergeseizoen. Asperges zijn rijk aan mineralen en vitaminen. Koop frisse asperges. De onderkant mag niet ingedroogd en houterig zijn.
    Basisrecept
    Reken 250 à 300 g per persoon. Bewaar asperges in een vochtige doek in de koelkast, en niet langer dan 2 dagen. Leg ze een half uur in koud water en het schillen gaat veel makkelijker. Schil de witte asperges met een dunschiller. Begin voorzichtig te schillen van net onder het kopje naar onderkant toe. Asperges moeten dik geschild worden, anders heb je nadien draderige asperges. Snij het houterige gedeelte onderaan ± 2 cm weg of breek het af. Bind ze eventueel opnieuw met de koord die er rond was bij de aankoop. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Alleen onderkant verwijderen. Kook ze in kokend gezouten water ± 4 à 5 minuten. Ze moeten nog krokant zijn. Je vindt ook wilde asperges: heel dun en heel lekker.(lijken op strohalmen). Ze hebben amper een paar minuutjes nodig, gewoon even stomen of pocheren in gezouten, kokend water...en klaar.
    Klassiek:
    Leg de asperges in een kookpot met koud water, breng aan de kook en voeg wat zout toe. Als het water kookt de asperges ± 5 minuten laten koken. Neem de pot van het vuur en laat nog 15 à 20 minuten afgedekt staan zodat de asperges verder garen. De kooktijd is afhankelijk van de versheid en de dikte. Prik even in het onderste gedeelte om te kontroleren. Neem de asperges voorzichtig uit de kookpot, met een schuimspaan of met twee vorken en laat uitlekken op een zuivere keukendoek of dikke keukenrol.
    Microgolf: 500 gr asperges
    In een ovale microgolfschaal de asperges met de punten in dezelfde richting naast elkaar leggen. Voeg water toe tot ze juist onder staan. De afgedekte schaal 8 – 10 min op 850 Watt (naargelang dikte) in microgolf zetten. Neem schotel uit microgolf (pas op heet) en laat nog ongeveer 10 min afgedekt rusten en nagaren. Controleer met prikker of ze gaar zijn. Neem ze uit het water en even laten uitlekken. Hierbij een witte saus of op z'n Vlaams.
    Zoete aspergepunten met ijs
    Heel langzaam de 3 à 4 cm fijne aspergepunten met veel poedersuiker laten garen in echte boter, gedurende 15 à 20 min met deksel op de pan tot ze zacht zijn. Als ze nog wat meer tijd nodig hebben, een scheutje water toevoegen om verkleuring te vermijden. Verrassend lekker met een bolletje vanille-ijs.
    Tip:
    Hou het kookvocht van de asperges voor een volgende aspergesoep of groentesoep in vb. diepvries. De schillen en onderkantjes kunnen ook gekookt worden. Laat nadien ± 30 min. trekken in kokend water en giet door zeef. Het kookvocht kan je verspreid over de dag, opdrinken en werkt bloedzuiverend, urine en vochtuitdrijvend. Ze bevat de stof asparagine. Dit heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, reuma, vermoeidheid, lage bloeddruk.
    Invriezen:
    Asperges laten zich goed invriezen. Schil de asperges, droog ze daarna zorgvuldig, verpak ze in een plastic zakje en doe ze onmiddellijk rauw in de diepvries (niet blancheren). Blijven 4 tot 6 maanden houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Bij gebruik moet je de asperges niet ontdooien, maar in bevroren toestand in kokend water laten garen gedurende ± 20 min.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, seizoengroenten, invriezen, slankmakend, jicht, reuma, bloedzuiverend, vochtafdrijvend, Sint-Jan, Vlaams, a la flamande, aspergeseizoen
    >> Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Cake met gekarameliseerde appelschijfjes en zo klaar !!
    4 eieren
    250 g suiker
    160 g echte boter
    250 g zelfrijzende bloem
    2 pakjes vanillesuiker
    2 appelen (golden), middelgroot
    2 à 3 eetl bruine suiker

    Oven voorverwarmen 165°C. Schil de appelen en snijd ze in dikke schijven. Doe in een grote ronde kom eerst de eieren ( helemaal) + de suiker + vanillesuiker. Mix schuimig en luchtig. Doe er dan de gesmolten boter bij. Opnieuw even mixen. Dan beetje bij beetje de bloem bijvoegen. Beboter een cakevorm en strooi de bruine suiker over de bodem. Schik de appelschijven op de bodem. Giet het deeg hierover. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 1 uur op 165 ° of 4-5. Haal de cake uit de oven, laat ± 5 min staan en draai om, zodat de appelen bovenaan komen te liggen. Kan ook met peren.


    Categorie:Dessert - Cake
    Tags:cake, appelcake, ei, suiker, bloem, vanillesuiker, appel, golden, bruine suiker
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast Champignon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht of lunch.
    Voor 2 personen
    250 g champignons (in schijfjes gesneden)
    2 eetl boter
    1 kofielepel tijmblaadjes
    nootmuskaat, peper, zout
    1 dl water
    1 dl room
    2 grote of 4 kleine sneetjes brood of toastbrood
    peterselie (versiering)
    citroenpartjes
    Snijd de korsten van het brood (bij toastbrood niet nodig) en steek in toaster. Smelt de boter in een tefalpan en bak de champignons op hoog vuur gedurende 10 min. zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Goed omroeren (champignons maken piepend geluid). Blus met het water en laat even doorkoken. Bestrooi met tijm en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de room toe en laat al roerend inkoken tot een romige saus. Dit gaat snel. De champignons verdelen over de toast. Versier met verse peterselie en geef hierbij een partje citroen om uit te knijpen.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:champignon, toast, tijm, voorgerecht, lunch
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pudding met frambozen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Vanillepudding met zakje vanillebloem of zoals hier met verse eieren. Lekker dessert  in kleine glaasjes en afgewerkt met frambozen.
    Voor 8 glaasjes naargelang grootte.
    6 dl melk
    1,5 dl room of soyaroom
    6 eierdooiers (eiwit gebruiken we niet)
    100 g fijne suiker
    1 vanillestokje (of vanillesuiker)
    50 g maizena (maïszetmeel)
    poedersuiker (afwerking)
    verse frambozen of ander fruit 
    Snijd het vanillestokje in twee en doe dit samen met de melk en room in een kookpot. Op een middelmatig vuur aan de kook brengen. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker tot die volledig opgelost is. Voeg de maïzena toe, klop nog goed op en giet een kleine hoeveelheid warme melk bij. Roer goed met de klopper en giet dan alles bij gekookte melk, waar je het vanillestokje uitgehaald hebt. Laat nog indikken op middelmatig vuur en blijf goed roeren. Als er dikke blazen openbarsten is de pudding klaar. Haal van het vuur en schenk in de glaasjes met een kleine pollepel of sauslepel. Laat afkoelen. Spoel de frambozen voorzichtig onder de waterkraan en schik bovenop de pudding. Bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker bij het opdienen.  
    Ter afwisseling kan je (in plaats van fruit) de pudding ook afwerken met een mengeling van verkruimelde speculaas of Petit-beurrekoekjes en wat bruine suiker. Bestrooi de warme pudding hiermee en laat dan afkoelen.
    Chocoladekrullen of een toefje slagroom is ook eenvoudig en lekker.

    Categorie:Desserten
    Tags:melk, room, soyaroom, eigelen, eierdooiers, vanillestokje, maiszetmeel, crumble, vanillebloem
    >> Reageer (0)
    01-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen op z'n italiaans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer bij in olijfolie gebakken vlees of vis en bij hamburgers of vleesbrood.
    Voor 2 personen
    6 vastkokende aardappelen (Nicola, Charlotte....)
    1 fijngesnipperde grote ui
    4 eetl olijfolie
    1 fijngesneden teentje knoflook
    ½ bosje gehakte basilicum

    Kook de geschilde aardappelen 12 min (ze moeten nog half hard zijn). Snij ze dan in grote dobbelstenen. Verhit de olijfolie en voeg de stukken aardappel en ui toe en blijf roeren gedurende 4 minuten ( ze moeten glazig worden maar niet bruin). Voeg het knoflook toe en roerbak nog gedurende 1 minuut. Kruid met peper en zout. Neem de pan van het vuur en roer de gehakte basilicum door de aardappelen.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:vastkokend, aardappel, basilicum, knoflook, olijfolie, ui, nicola
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met ham en kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 witloofstronken
    4 sneetjes gekookte ham
    100 g geraspte kaas (emmenthal of gruyere)
    1/2 liter kaassaus
    Snijd de onderkant van het witloof kruisvormig in. Kook het ± 15 minuten in kokend gezouten water of 10 min. in microgolf, afgedekt en met een bodempje water. Zeer goed laten uitlekken.(Doe dit door met een vork in de kern te steken en omgekeerd te houden). Bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje kaassaus. Rol de witloofstronken in een sneetje ham en schik ze naast elkaar bovenop de saus. Overgiet met de resterende kaassaus. Bestrooi met 50 g geraspte kaas. Laat 15 min gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C tot een goudbruine korst gevormd wordt. Geef hierbij aardappelpuree.
    Kaassaus:
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk
    50 g geraspte kaas (gruyere, emmenthal of oude kaas)
    peper en zout
    Maak een roux. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Voeg de koude melk erbij en laat onder voortdurend roeren indikken. Kruiden. Neem van het vuur en roer er de gemalen kaas onder.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:kaas, ham, witloofrolletjes, witloof in oven, kaassaus, grondwitloof
    >> Reageer (2)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Asperges met beenham
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Asperges met garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Paella
  • Salade Niçoise
  • Witte of rode koolsalade
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Tomatensla
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Preirolletjes met ham
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Koolrabi
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Witloof gestoofd
  • Kip met preiroomsaus
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Appeltjes in de oven
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Zalmrolletje
  • Kalfsfricassee
  • Soepvleesfricassee
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Spaanse omelet
  • Omelet met champignons en kaas
  • Tomaten met eieren
  • Uitsmijter
  • Gevulde eieren
  • Gehakt in witloofjasje
  • Gevulde eitjes
  • Fijne kippesoep
  • Andijvie, gestoofd
  • Vispotje met lengfilet
  • Visgratin met spinazie
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Knolselderstoemp
  • Komkommer Polonaise
  • Champignonsaus
  • Juliennesoep
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Goelash
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Schorseneren
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Knolselder met witte saus
  • Archiducsaus
  • Rode bietensoep
  • Wafels
  • Doperwtensoep
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Stoofvleespotje met appel
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Bleekselder of witte selder
  • Venkelvelouté met scampi
  • Vispannetje
  • Gehaktbrood
  • Havermoutpap en koekjes
  • Groene-peperroomsaus
  • Pompoen-ovenschotel
  • Chocomousse met bier
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Appelen met kaneel
  • Osso Bucco met pasta
  • Aardappeltjes in de oven
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Vogelnestjes
  • Zure eiersaus
  • Kwartels met druiven
  • Vleesballekes
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Witloof met ham en kaas
  • Scampi pikant
  • Preistoemp
  • Lasagne met zalm
  • Eieren gefrituurd
  • Groenekoolsoep
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Champignonsoep
  • Visfilets gegratineerd
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Spruiten
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloofsoep
  • Scampi in lookboter
  • Gevulde paprika's
  • Cordon blue
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Kip op jagerswijze
  • Wittekoolsoep
  • Witloofstoemp
  • Visfilet met pizzaiola
  • Wittekool
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2018
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Ajuinsoep
  • Aspergerolletje
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Hemelse peer
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Waterkerssoep
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Peren met vijgenpuree
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Oesters met kruidenboter
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Garnalensoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Pastinaaksoep
  • Preiroomsoep
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Creme brulee
  • Krabgratin
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Kip met mandarijntjes
  • Aperitiefglaasjes
  • Martini - Zalm
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Vissoep
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Grissinistokjes met ham
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Sint-Jakobsschelp
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Minibroodjes
  • Visrolletjes met courgettes
  • Wortelstoemp
  • Appelcompote
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Marmercake
  • Hazenrug
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Garnaalkroketten
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Rozijnenbrood
  • Rundtong met champignonsaus
  • Preisoep
  • Kalfslapje Napolitaine met pasta

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mick
    blog.seniorennet.be/mick

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!