Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!
Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
27-12-2018
Krabgratin
Voorgerecht voor 4 personen 2 blikken krabvlees van 200 g 3 eieren, hardgekookt en gepeld 1 dessertl mosterd 75 g boter 3 eetl sherry of droge witte wijn 2 eetl peterselie, fijngeknipt 120 ml room 2 lente-uitjes, fijngesneden paneermeel cayennepeper Oven voorverwarmen op 180°. Verbrokkel het krabvlees in grote stukjes. Plet in een andere kom de eierdooiers met een vork. Voeg mosterd, 50 g boter en een beetje cayennepeper toe en roer tot pasta. Roer er de sherry en peterselie door. Snijd het eiwit fijn en voeg het bij de pasta met de room en lente-uitjes. Voeg nu het krabvlees toe en kruid met peper en zout. Verdeel over 4 ingevette ovenschaaltjes of lege st-Jacobsschelpen. Bestrooi met paneermeel en verdeel de resterende boter in klontjes erover. Plaats ongeveer 20 min in de oven zodat het goed heet en goudbruin is. Versier eventueel met een sprietje bieslook en takje peterselie.
Categorie:Voorgerechten Tags:krab, ei, mosterd, sherry, wijn, room, cayennepeper, voorgerecht
Voorgerecht Gerookte zalm Tuinkers Citroen Sjalot fijngesneden Toast Leg de fijne sneetjes gerookte zalm op een bord. Strooi hierover de sjalot. Garneer met tuinkers en partjes citroen. Serveer met warme toastjes in driehoek gesneden.
Voorgerecht voor 2 personen ± 200 g gerookte zalm 1 gesnipperde sjalot 1 hardgekookt ei 150 g zachte roomkaas 2 eetl verse fijngesnipperde dille 4 sneetjes vierkant brood
Snipper de eidooier en eiwit apart. Meng de kaas met de dille. Rooster de sneetjes brood. Snij één sneetje in driehoek en de andere in soldaatjes. Vul een hoog MARTINI-glas met een lepel kaas. Schik de stukken gerookte zalm langs de rand van het glas. Steek de soldaatjes in het glas. Strooi in het midden eerst eigeel, dan eiwit en sjalot. Hierop opnieuw de roomkaas en een driehoekige toast. Garneer met een takje dille. Klaargemaakte roomkaas met kruiden is nog handiger.
Categorie:Voorgerechten Tags:zalm, ei, toast,soldaatjes,sjalot,dille
Licht voorgerecht. Voor 2 personen 1 blik krab, uitgelekt 1 grote avocado ½ citroen cocktailsaus mayonaise Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel cocktailsaus. Snijd de avocado in de lengte in twee. Draai om en verwijder de pit. Haal het vruchtvlees eruit met een lepel en snijd in stukjes. Hou de schil om opnieuw te vullen. Besprenkel het vruchtvlees met het citroensap en roer om. Schep opnieuw in de schil. Vul met het krabvlees en een toefje zachte cocktailsaus. Tip: Een halve avocado kan je, met pit, afgedekt met plastiekfolie, nog een dag bewaren in de koelkast.
Voorgerecht voor 4 personen 12 kleine nieuwe aardappeltjes 250 g grijze garnalen 1 bosje waterkers 1 eetl bieslook, fijngesnipperd klontje echte boter peper, zout, muskaatnoot Kook de aardappeltjes beetgaar in de schil. Snij er hoedjes af en hol ze gedeeltelijk uit met een lepeltje. Plet het aardappelkruim met de boter, de helft van de garnalen, en de bieslook. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Vul de aardappeltjes hiermee. Schik per persoon en bordje 3 aardappeltjes op een bedje van waterkers en strooi de rest van de garnalen errond. Een paar bieslooksprieten is zeer decoratief.
Voorgerecht Voor 2 personen 2 peren (conference...) 4 fijne sneetjes gedroogde ham (vb Ganda) 1 citroen 3 eetl water 1 eetl suiker Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Rol ze in citroensap om verkleuring te voorkomen. Schik ze in een kring, in een microgolfschaal, met de punten naar het midden. Water toevoegen en bestrooien met suiker. Zet afgedekt in microgolf, 800 Watt gedurende 6 min. Zet koel weg en laat afkoelen. Laat uitlekken, snijd iedere helft in partjes en schik op een bordje. Twee sneetjes gedroogde ham oprollen en als een bloem schikken in het midden van het bord. Kan ook met peren uit blik.
Categorie:Voorgerechten Tags:peer, ganda, ham, voorgerecht
Voorgerecht voor 4 personen 8 kleine tomaatjes 2 eieren 100 g geraspte kaas 4 eetl room 1 eetl peterselie, fijngeknipt 2 eetl boter peper, zout Snij een kapje van de tomaten. Hol ze uit met een lepeltje. Bestrooi met zout en laat ze omgekeerd uitlekken. Klop de eieren los met de kaas, room, peterselie, peper en zout. Vul de tomaatjes met dit mengsel en zet de kapjes erop. Zet ze in een beboterde ovenschotel en bedruppel met een beetje gesmolten boter. Zet ± 15 min in de voorverwarmde oven 220°. Geef hier toast met boter of stokbrood bij.
Voorgerecht voor 2 personen 1 meloen (Cavaillon) rauwe of gerookte ham De meloen halveren en met lepeltje de pitjes uithalen. De twee halve meloenen telkens in drie stukken snijden. De schil verwijderen. Op elk bord drie partjes leggen. De plakjes ham over en naast de meloen schikken.
Categorie:Voorgerechten Tags:meloen, ham, Gandaham, cavaillon
Voorgerecht Per persoon 2 sneetjes gedroogde ham 75 g knolseldersalade reepjes tomaat tuinkers Leg in het midden van ieder bordje een torentje knolseldersalade. Schik de gedroogde ham er boven en rond. Versier met stukjes tomaat en een paar plukjes tuinkers. Weetje: Knolseldersalade vind je klaargemaakt in de handel. Je kan ook zelf knolselder raspen, besprenkelen met citroen en mengen met een weinig mayonaise.
Categorie:Voorgerechten Tags:gedroogde ham, knolselder, gandaham, voorgerecht
Voorgerecht. Klaar in 15 min. Voor 4 personen 250 g grijze garnalen 4 tomaten 4 eetl mayonaise ( naar keuze) slaolie sla Pel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng de mayonaise met de garnalen en de tomaatblokjes. Bestrijk 4 kleine hoge koffiekopjes of vormpjes met een beetje slaolie en vul ze met het garnalenmengsel. Laat ze tot gebruik in de koelkast staan. Op ieder bord een paar blaadjes sla. Keer de kopjes om en laat het garnalenmengsel er voorzichtig uitglijden. Garneer met een paar sprietjes bieslook of peterselie. Geef een stukje stokbrood bij.
De meloen halveren. Pitten verwijderen en schillen. In schijfjes snijden van ± 2 cm snijden. Op een bordje schikken. De sneetjes gerookte zalm dubbel plooien en oprollen tot een roosje. Twee zalmroosjes per bord met een plukje dille.
Voorgerecht of lunch. Voor 2 personen 250 g champignons (in schijfjes gesneden) 2 eetl boter 1 kofielepel tijmblaadjes nootmuskaat, peper, zout 1 dl water 1 dl room 2 grote of 4 kleine sneetjes brood of toastbrood peterselie (versiering) citroenpartjes Snijd de korsten van het brood (bij toastbrood niet nodig) en steek in toaster. Smelt de boter in een tefalpan en bak de champignons op hoog vuur gedurende 10 min. zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Goed omroeren (champignons maken piepend geluid). Blus met het water en laat even doorkoken. Bestrooi met tijm en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de room toe en laat al roerend inkoken tot een romige saus. Dit gaat snel. De champignons verdelen over de toast. Versier met verse peterselie en geef hierbij een partje citroen om uit te knijpen.
Voorgerecht voor 4 personen 100 g bloem 100 g bakboter 1 liter melk 1 blikje champignons 140 g tomatenconcentraat 200 gr emmentaler, gemalen 450 g gekookte beenham 4 bladerdeegpasteitjes Peper, zout, nootmuskaat Peterselie, fijngeknipt
Verwarm de oven voor op 150°C. Laat de boter smelten en voeg de bloem al roerend toe. Laat het mengsel even bakken en voeg geleidelijk de melk toe onder voortdurend roeren tot je een gladde saus bekomt (= bechamelsaus). Roer er het tomatenconcentraat door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er de champignons met vocht aan toe. Snij de ham in stukjes en roer samen met de gemalen kaas door de saus. Verwarm de pasteitjes in de oven. Vul de pasteitjes en werk af met gehakte peterselie.
Een voorgerecht van kipfricassee in bladerdeegpasteitjes (vidés) opgediend. Voor 4 personen 200 g kippefilet 200 g gehakt (varkens-gemengd, kip of kalfs ) klein blikje Parijse champignons (naar keuze) 1 laurierblad, 1 takje tijm, enkele peterselietakjes 2 bouillonblokjes (1 kip + 1 groenten) 1 Liter water 1 volle eetlepel boter, 2 eetlepels huishoudbloem ½ liter zure eiersaus (zie recept kipfricassee) 4 bladerdeegpasteitjes (vidés) Breng 1 liter water aan de kook en voeg laurier, peterselie, tijm (eventueel samengebonden) en bouillonblokjes toe. Leg de kippefilet in de kookpot en laat op zacht vuur ± 30 minuten gaarkoken. Haal de kip uit de bouillon en snijd in stukken. Maak balletjes van het gehakt en laat een paar minuten garen in de warme(niet kokende) bouillon, tot ze bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet afgedekt opzij. Verwijder ook de kruiden uit de bouillon of giet de bouillon door een zeef. Maak een zure eiersaus met de bouillon. Voeg stukjes kip, gehaktballetjes en uitgelekte champignons toe aan de saus en roer voorzichtig om. Laat even opwarmen. De bladerdeegpasteitjes 10 minuten in een voorverwarmde oven 180°C opwarmen en ze juist voor het opdienen vullen zodat het bladerdeeg krokant blijft. Je kan dit gerecht vooraf klaarmaken, het zal nog lekkerder zijn. Opwarmen in microgolf is wel handig en gaat snel. Of op zacht vuur en voorzichtig regelmatig roeren (vooral op de bodem) of in de voorverwarmde oven, afgedekt, 45 minuten op 100°C. Even voorzichtig omroeren. Zet de bladerdeegjes het laatste kwartier bij in de oven. Lees ook het gerecht: Kipfricassee voor vol au vent