Deze morgen keek ik uit het raam naar de windhaan om te zien of de wind eventueel van richting was veranderd , maar nee , geen wind en mistig weer . En mag ik in dit geval wel van een windhaan spreken ???
In deze streek hebben ze mooie koeien en als ze in de weide staan , krijgen ze al gauw het gezelschap van Koereigers . Deze waren aan het kijken of ze konden meedrinken .
Doordat het water in het meer zo laag staat , zijn de diverse kleuren van de grond , mooi te zien . Jammer dat het nog steeds zo donker is .
In de vijvers zitten hier duizenden kleine visjes en daar komt deze Fuut graag zijn deel van meepikken . Hij blinkt van het heldere water .
Het meer van Horre was bijna helemaal leeg en op die donkere moddervlakte zat een Witgat . Hij is zot van die kleine beestjes die nu op en in de modder zitten .
Als je in de namiddag zo een bende Kraanvogels ziet afkomen in de verte , zou je eigenlijk het geluid moeten opnemen . Eens ze dichterbij zijn is het een lawaai van jewelste en een geluid dat je nooit meer vergeet . Met hoe meer vogels ze zijn , hoe meer ze tateren in de vlucht . Dit ging luid !
In de late namiddag was er net iets meer licht en nam ik nog eens een foto van het lac du Der . Het zag er al iets beter uit , maar jammer genoeg moet ik morgenvroeg mijn matten oprollen en naar huis rijden .
En of het nu grijs is of mistig , dit vogeltje is altijd mooi en het maakt ook mijn dag goed . Met een ijsvogel in de buurt is het altijd mooi weer .
Volgende maand worden het waarschijnlijk terug de Ardennen , maar dat zien we dan wel weer .
Het is zeker niet mijn favoriete kleur en al helemaal niet als ik op een tripje ben en foto's wil maken . Mijn midweekje aan het Lac du Der in Frankrijk is niet in het water gevallen , maar in de grijze smurrie ...
Lac du Der is een hotspot voor Kraanvogels die op trek zijn , hier komen ze even op krachten op de omringende velden om daarna verder te trekken naar het zuiden van Spanje . De lucht was zo grijs dat ik de foto's moest bewerken , of je zag ze niet vliegen ... Aan het meer was het niet veel beter , wat een sfeer !
De Dodaarsjes trokken zich daar niet veel van aan , in de omgeving zijn twee kleinere vijvers waar het vol zit van kleine visjes . Hupla weeral beet .
Ondanks de luide knallen die je overal kan horen en de grote aantallen jagers , zag ik toch nog een paar grotere beestjes . Dit koppel kon zich voorlopig nog verstoppen en in leven blijven .
Op de weinige akkers waar nog wat te rapen valt , komen de Kraanvogels samen en dan krijg je van die lange troepen vogels op een veld .
Ik was hier in het verleden nog al en meestal op hetzelfde tijdstip , de week van mijn verjaardag is een goeie week voor Kraanvogels . Maar ook de eerste week van het winteruur en bij grijze dagen heb je dan om 3 uur in de namiddag , nog minder licht .
Nog zo een grijze verschijning die wel houd van grijs weer is de Waterral . Als alles grijs is , zie je hem nauwelijks zitten .
Nu een restaurant zoeken en hopelijk is het de volgende dagen beter weer .
De zomer is nu echt voorbij en dat is voor veel dieren het sein om warmere oorden op te zoeken . Andere dieren die een korter leven hebben , sterven na de zomer . Een voorbeeld hiervan is dit Icarusblauwtje dat ik deze week nog zag , het zag er een beetje versleten uit en genoot nog van een warme dag in de zon .
Let op ! Niet alle vlinders gaan dood na de zomer , velen zijn trekkers en zoeken de zon op als het hier te koud is . De Distelvlinder is zo een voorbeeld , andere gaan dan weer in een soort winterslaap en komen in de lente terug uit hun schuilplaats . Heel veel insecten verdwijnen wel uit ons zicht , om dan volgende lente terug te komen , deze Duitse Wesp is daarop geen uitzondering . Deze week zag ik hem nog zitten in de zon , maar lang zal dat niet meer duren .
Veel vogels vertrekken nu ook naar het zuiden , Zuid Frankrijk , Spanje of Afrika , het maakt hen niet veel uit . Als het maar warm is en er veel te eten is . Deze mooie vogel die hier is sinds de lente , is nu bezig om ons tijdelijk te verlaten . De Tapuit gaat op trek .
Sprinkhanen zijn ook aktief van de lente tot eind Oktober , eerst als larve , dan als nimf en in de zomer als imago . Dit is zo een imago van de Bramensprinkhaan die ik eergisteren nog zag . Ook hij springt op zijn laatse pootjes .
Libellen kent iedereen , sommigen zijn er zelfs bang van ... Deze onschadelijke diertjes worden ook gezien als zomerdieren . En voor een deel is dat ook waar , de meeste hebben hun eieren al gelegd en sommige soorten zijn al niet meer te zien . Maar taaie tantes zoals de Heidelibellen zie ik soms tot eind November . Deze Bruinrode Heidelibel zag ik deze week en ze zag er nog goed uit .
Een beestje dat nu echt in het moment van het jaar zit , is deze Europese rodeEekhoorn . Je ziet ze nu overal en in grote getallen en dat komt omdat ze hun voedselvoorraad aan het vergaren zijn . Noten allerhande vallen nu af en die gaan ze zoeken om dan te verstoppen om de winter door te komen .
En dan zijn er natuurlijk de beestjes die op komst zijn , Kramsvogels , Koperwieken , Klapeksters . Het zijn slechts enkele soorten die jullie vanaf deze winter terug op deze blog zullen zien . Vanaf nu zullen ook de Kraanvogels te bewonderen zijn in Wallonie en de Ardennen , ook zij beginnen hun trek naar het warme Spanje . Het zijn de Benidorm Basterds onder de vogels . Gedaan dus met de kleine zomerkriebelbeestjes en welkom aan de wintergasten !
Heel af en toe vind ik nog eens een nieuwe vogel in ons landje , logisch , hoe meer je er reeds gezien hebt , hoe moeilijker . Deze keer is het een dwaalgast die anders nooit bij ons te zien is .
Dit is een vrouwtje Aziatische Roodborsttapuit , ze worden soms aanzien als een ondersoort van de gewone Roodborsttapuit , in andere landen zijn ze een aparte soort . Ze behoren tot de familie van de vliegenvangers ( doelmannen) .
Hun leefgebied is voornamelijk in de volgende streken , Oost Turkije , Iran , Siberie en de Himalaya . U begrijpt waarom ze dwaalgasten genoemd worden . Deze vogel is ver van zijn huis .
Blijkbaar kan zo een klein ding toch, zonder op het vliegtuig te kruipen, grote afstanden afleggen . Wij zouden dat eens moeten proberen . Deze vogel zit al een paar dagen in Oostende en laat zich gemakkelijk fotograferen .
Als er zulke speciallekes op het internet staan ga ik daar nooit naartoe rijden voor één vogel , nu had ik een familiefeestje in Jabbeke en wou ik toch van s'morgens vroeg eens naar Oostende gaan kijken . Ik heb er geen spijt van .
Ik weet niet wat het is deze week , maar iedere keer als een Buizerd mij zag komen , vloog hij op . Zouden ze mij niet meer herkennen omdat ik naar de kapper geweest ben ?
De tegenhanger van Natuurpunt in Wallonie is Natagora , ook zij kopen natuurgebieden op om ze beter te kunnen beschermen tegen het groot geld , dat overal wil bouwen . Als u deze borden ziet , niet betreden !
Een Bruinrode Heidelibel van dichtbij , op foto's zoals deze kan je mooi de kenmerken bekijken en dan zie je dat dit een mannetje is .
Mijn eerste in ons land en deze foto was enkel mogelijk met de P 1000 . Deze Kruisbek is geen grote vogel en de "biervliegjes" rond zijn kop zijn al helemaal klein . Toch is deze genomen van op 250 meter afstand ... Een zoveelste bewijs dat ik niet drink als ik wandel , zonder statief moet je een heel vaste hand hebben .
Het neefje van de Gouden tor is niet glinsterend groen/goud , maar matzwart met stippen en hij vind dat maar niks . Daarom heet hij ook de Rouwende Gouden tor . Nieuwe waarneming !
Zwarte Heidelibellen zijn zeldzaam in ons land , deze twee proberen om er een aantal bij te maken , het vrouwtje is in de zomer geel en is nu naar hetzelfde zwart veranderd als de mannetjes , ze heeft enkel nog een blauwe schijn . Deze twee worden lid van de bond van grote gezinnen .
Aangezien ik ze alle dagen zag , mag de Rode Wouw er nog eens op .
Mijn mooiste nieuwe waarneming van de week , dit is de 1123 ste wilde diersoort die ik ooit zag . En wat een mooi beestje is dit , rechtstreeks uit de prehistorie , de Gouden Sprinkhaan .
Altijd opletten met het internet , ik dacht van een luxe appartement te huren en ik kreeg deze kleine studio ...
Volgende keer ga ik terug naar mijn gewoon hotel .
In Duitstalig Belgie is de doodstraf nog in voege , twee Rode Wouwen op de electrische stoel .
Zo flew als maar kan , David Hamilton's Tjif Tjaf .
Warme opstijgende lucht in combinatie met een tele , Vos in weide .
Deze had grote honger en dacht dat hij mij wel aan kon , hij kwam heel dicht , maar trok toen toch weer op . Rode Wouwen , mijn lievelingen .
Wereldrecord paalzitten voor Torenvalken met muis .
Fons , de Bosmestkever is op stap ...
QUIZVRAAG zonder prijzen : Wat zien jullie hier ? Wie of wat is dit ?
Kievit zonder kuif ? Nee hoor , tijdens het vliegen kunnen ze die plat leggen .
Ook bij onze Duitstalige vrienden kijken ze naar het programma , Boer zoekt vrouw . Deze heeft ze blijkbaar gevonden en heeft al onmiddelijk heel erg dom gedaan .
Een weekje met redelijk mooi weer , maar harde wind en toch veel beestjes. Fotoreportage van de streek moeten jullie niet meer verwachten , in de voorbije jaren toonde ik zo een beetje de ganse streek . Maar toch enkele markante beelden en heel veel mooie , soms nieuwe , beestjes .
Ochtendgrijze Zwarte Roodstaart mannetje .
Circusschool voor Blauwe Reigers .
Op stap , de Hulk onder de kevers ...
Sprietje onkruid verknalde foto van Graspieper .
Gehakkelde Aurelia , dan heet ik nog liever Johan .
Mannetje Zwarte Heidelibel bezig aan zijn laatste weken .
Er zijn geen barsten in die vloer , maar de sprieten van het Gewone Spitskopje zijn wel heel lang .
Verdronken vlinder was een lied van Boudewijn de Groot , dit is mijn cover . Verdronken Blauwe Glazenmaker vrouwtje , veel te lang om een hit te worden .
Is dit nu een Boomkandelaar of een Kandelaarboom ?
Weeral een nieuwe maand , het gaat veel te vlug en de dagen lijken door mijn vingers te sijpelen . Gelukkig is er af en toe een dag die uitsteekt boven de rest van de week . Vandaag was zo een dag , ik zag een nieuw vogeltje . Ik maak hem dan ook maar kennismaking van de maand September !
Dit mooie beestje komt uit de familie van de Rallen en is waarschijnlijk zeer breekbaar , het heet dan ook het Porseleinhoen .
Redelijk zeldzaam in onze streken , het zijn dieren die in overstroomde weilanden of in zeggemoerassen leven . Bij ons zijn het voornamelijk zomergasten . Dat wil dus zeggen van April tot September . Ze zijn hier dus ook om te broeden . Heel weinigen proberen te overwinteren .
Deze vond ik in de meersen van Gentbrugge , een groot gebied met heel wat overstroomde weiden , vooral met zo een nat voorjaar . Grote delen niet toegankelijk en dus is er ook rust voor broedende vogels .
Dat het Porseleinhoen zou genoemd zijn naar de hit van Yasmine , dat kan ik niet bevestigen , maar net zoals het nummer is ook dit beestje heel mooi .