Inhoud blog
  • Indonesische gerechten
  • vegetarische gerechten
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    receptenzoekertje
    zoek hier je favoriet gerecht
    16-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Indonesische gerechten

    Ajam boemboe roedjak - Kip in rode saus
    Hoofdgerecht voor 4 personen of rijsttafelgerecht voor 8 personen - Indonesische keuken


     

    1 grote rode paprika
    grote ui
    2 teentjes knoflook
    5-6 kemirienoten
    1 stengel sereh
    5-6 eetlepels olie
    2 djeroek poeroetblaadjes
    2 doan salamblaadjes
    2 schijfjes laos van 1 cm dik (of 2 theelepels laospoeder)

    2 schijfjes verse gemberwortel van 1 cm
    3 tomaten (of klein blikje tomatenpuree)
    ½-1 theelepels trassi
    25 gr goeloe djawa of bruine suiker
    400 gr kipfilet en 4 drumsticks
    3-4 dl kokosmelk (uit blik)
    zout
    sambal oelek


    Maak de paprika schoon en snijd deze in enkele stukken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Pof de kemirienoten boven een open gasvlam. Maak de paprika, de ui, de knoflook en de kemirienoten in de vijzel of keukenmachine fijn tot een pasta. Snijd de sereh open en leg er een knoop in. Verhit de olie in wok of braadpan en fruit hierin de paprikapasta 4 à 5 minuten al omscheppend. Voeg de salam- en djeroek poeroetblaadjes, de laos en gember, de sereh en wat zout toe en bak dit 5 minuten mee. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Voeg de tomaten (of tomatenpuree) met de trassi en de goeloe djawa toe. Snijd de kipfilet in enkele stukken, doe ze met de drumsticks in de pan en schep ze goed door het kruidenmengsel en braad dit nog even goed door. Schenk de kokosmelk erbij (niet direct het hele blik) en laat de kip circa 40 minuten pruttelen tot ze gaar is en de saus enigszins dik. Voeg indien nodig, tussentijds wat kokosmelk toe. Breng op smaak met zout en sambal. Verwijder voor het serveren de blaadjes en wortels. Lekker met rijst en groente of bij de rijsttafel.

     

    Gekruide Indonesische kip
    6 personen - Indonesische keuken
    voorbereiding 25 minuten / kooktijd 1 uur

     

    1,5 kg kippenbouten 
    1 grote ui, grof gesnipperd 
    2 theelepels knoflook, geperst 
    1 theelepel gemberwortel, versgeraspt 
    1/2 theelepel gemalen kurkuma 
    1/2 theelepel gemalen peper

    2 theelepels gemalen koriander 
    1 theelepel zout 
    3 reepjes citroenschil 
    4 dl kokosmelk 
    2,5 dl water 
    2 theelepels palmsuiker of bruine suiker


    Spoel de kip af onder de kraan. Dep hem droog met keukenpapier en verwijder eventueel overtollig vet. Meng ui, knoflook en gember in de keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg eventueel wat water toe. Breng de kip, het uimengsel en de overige ingrediënten in een grote pan langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel afgedekt 45 minuten (of tot de kip gaar is) sudderen. Roer af en toe. Doe de kip in een schaal en verwijder de citroenschil. Breng de saus aan de kook, zet het vuur hoog en laat hem onafgedekt inkoken. Roer regelmatig. Braad de kip aan beide kanten bruin op een rooster in de hete oven. Serveer de kip met de saus of geef de saus er apart bij.

     

    Atjarbiet - zoetzuur van rode bieten
    Indonesische keuken


     

    4-5 gekookte bieten
    4 eetlepels suiker
    2 theelepels zout
    4-5 kruidnagelen
    12 peperkorrels
    4 eetlepels azijn
    3 dl water

     


    Snijd de bieten in niet te dunne plakjes. Kook de suiker met het zout, de kruidnagelen en peperkorrels in 3 dl water. Voeg zodra het water kookt de biet toe en breng alles nogmaals aan de kook. Giet de azijn hierbij en laat nog 3 minuten sudderen. Laat de bietjes afkoelen in een diepe kom. Indien koel weggezet kan atjar biet lang bewaard worden.

    Atjar Ketimoen - komkommerzoetzuur
    bijgerecht - Indonesische keuken

     

    1 komkommer
    1 sjalot of rode ui
    1 rode lombok
    1-2 theelepel(s) zout
    4-5 eetlepel(s) azijn
    25 gram goela djawa

     


    Was de komkommer en snijd deze in de lengte in 4 kwarten. Snijd elk kwart in schuine stukjes. Pel en snipper de sjalot of de ui. Was de lombok en snijd deze in schuine smalle reepjes. Doe alles in een kom. Verwarm de azijn in een pannetje en los zout en goela djawa hierin op. Schep de oplossing door de komkommer en laat alles enige uren intrekken.

     

    Frikadel Poeroet (geurig gehakt)
    4 personen - Indonesische keuke


     

    1 ui
    500 gram mager rundergehakt
    4 eieren nr. 3
    2 theelepels ketoembar
    2 theelepels knoflookpoeder
    3 djeroek poeroetblaadjes (liefst vers)
    1 dl kokosmelk (uit blik)
    zout en peper

     

     

    Pel en snipper de ui. Doe het gehakt in een magnetron/oven-bestendige schaal. Voeg de ui, de eieren, de kokosmelk, wat peper en zout, de ketoembar en het knoflookpoeder toe. Meng alles goed door elkaar. Was de djeroek poeroetblaadjes en druk ze met de achterkant van een houten lepel onder het gehakt. Strijk de bovenkant glad. Plaats de schaal in de magnetron en laat de frikadel in circa 10 minuten op 600 Watt gaar worden. Laat de frikadel even nagaren en serveer met rijst en atjar ketimoen.

    Indien geen magnetron aanwezig, kan dit ook in de oven bereid worden. Verwarm de oven tot 200°C en zet de frikadel er circa 30 minuten in.

    Abon Abon - Abon van Rundvlees
    2 personen - Indonesische keuken


     

    500 gram bieflappen of ander zacht rundvlees
    1 dl water
    3 eetlepels olie
    2 eetlepels gesnipperde ui
    2 teentjes knoflook
    3 theelepels ketoembar
    1 theelepel djinten
    2 theelepels javaanse suiker
    stukje asem (walnootgrootte)
    zout

     

    Kook het vlees met het water, asem en een weinig zout door en door gaar. Wrijf de uien, knoflook, ketoembar, djinten en suiker tot een brij. Rafel het vlees met twee vorken uit elkaar en marineer het enige tijd in de kruidenbrij. Maak de olie heet en bak het gemarineerde vlees hierin tot het krokant is.  

    Geef hierbij witte rijst of nasi, maar een pilaf smaakt hier ook goed bij.

     

    Ossenhaas met kokos
    4 personen - Indonesische keuken
    Voorbereiding: 15 minuten+1 uur marineren; Bereiding: 10 minuten


     

    500 gram ossenhaas
    2 teentjes knoflook
    2 theelepels geraspte citroenschil
    1 theelepel verse gemberwortel, geraspt
    2 theelepels gemalen koriander
    2 theelepels geraspte palmsuiker of bruine basterdsuiker
    3 eetlepels arachideolie
    50 gram gemalen kokos
    3 lente-uitjes, in dunne ringen
    1,25 dl kokosmelk

     


    Snijd het vlees in reepjes. Meng knoflook, citroenschil, gember, gemalen koriander, kurkuma, suiker en 2 eetlepels olie. Schep het vlees erdoor en laat het afgedekt 1 uur in de koelkast marineren. Verhit de rest van de olie in een wok of koekenpan. Roerbak het vlees in porties; schroei het snel dicht. Roerbak lente-ui en kokos 1 minuut. Doe het vlees terug in de wok, voeg de kokosmelk toe en laat het geheel door en door warm worden. Serveer met rijst.

     

    Pangsit Gembersaus
    Indonesische keuken

     

    ¼ ui, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel tomatenketchup
    1 eetlepel ketjap
    1 eetlepel gember, fijngesneden
    ½ theelepel ve-tsin
    suiker
    azijn
    stukje rode peper

     


    Bak de ui en knoflook in wat olie. Voeg tomatenketchup, ketjap en de gember toe. Op smaak maken met de ve-tsin, suiker, zout, azijn en peper. Eventueel iets verdunnen met water. In plaats van verse gember kun je ook gember op siroop gebruiken.   Deze saus laat zich goed smaken bij Pangsit Goreng.

     

    Pangsit Goreng
    8 stuks - Indonesische keuken


     

    8 pangsitvelletjes
    60 gram gehakt
    25 gram garnalen (ik vind zelf de Hollandse garnalen het lekkerst)
    1 eetlepel bladselderij, fijngesneden
    1 eetlepel prei, fijngesneden
    2 teentjes knoflook
    zout
    peper
    ve-tsin
    sambal trassi

     


    Snij de garnalen zo fijn mogelijk en braad ze rul samen met de gehakt. Voeg hierbij de met zout fijngestampte
    knoflook, peper, ve-tsin en wat sambal trassi. Voeg daarna de fijngesneden selderij en prei toe en
    laat even meebakken. Laat het mengsel afkoelen en maak er kleine balletjes van.
    Leg op elk pangsitvelletje een balletje en plak het dicht met geklopt eigeel.
    De velletjes vouw je in een driehoek dicht
    Bak de pangsit goudbruin in hete olie.

    Serveer hierbij Pangsit gembersaus.

    Rendang (gestoofd rundvlees)
    4 personen - Indonesische keuken


     

    1 ui
    2 teentjes knoflook
    4 kemirienoten
    1 theelepel trassi
    1 eetlepel sambal oelek
    1 theelepel koenjit
    zout
    1-2 theelepels suiker
    3 eetlepels olie

    600 gram mager rundvlees in blokjes
    2 salamblaadjes
    2 djeroek poeroetblaadjes
    1 stengel seréh
    mespunt djahé
    2 schijfjes laos
    mespunt ve-tsin
    5 dl. dunne kokosmelk
    50 gram geraspte kokos

     

    Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak ze met de kemirienoten, de trassi, de sambal, de koenjit, wat zout en de suiker in de vijzel of de keukenmachine fijn. Verhit de olie in een wadjang of hapjespan en bak hierin het vlees met het uimengsel al omscheppend 2 à 3 minuten op hoog vuur. Voeg de salam, de poeroet, de seréh, de schijfjes laos, de djahé en de ve-tsin toe en bak alles al omscheppend nog enkele minuten. Schenk de kokosmelk bij het vlees en laat het 3-4 uur heel zachtjes stoven. Controleer tussentijds of er voldoende vocht is. Rooster de kokos in een koekenpan op niet te hoog vuur lichtbruin.
    Wrijf de kokos in een vijzel fijn en stoof de kokos het laatste uur mee. Serveer met rijst en groente.

    16-01-2007 om 20:01 geschreven door tomias  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    15-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vegetarische gerechten


     

    Champignoncurry

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    120 g prei, 1 teentje knoflook (geperst), ¼ theelepel geraspte gember, 1 theelepel kerriepoeder, ½ theelepel garam massala, 1 eetlepel olie, 1 bakje champignons,

    60 g geraspte kokos, 2 theleepels citroensap, peper en zout, 200 g Pandanrijst

    Bereiding:

    Kook de rijst gaar en droog. Snijd de champignons in vieren. Snijd de prei in dunne ringetjes. Bak de prei, knoflook, gember en specerijen in de olie tot alle

    ingrediënten zacht zijn. Voeg de champignons toe en laat deze op laag vuur gaar worden. Voeg de kokos toe en laat het geheel zacht koken tot de kokos vooledig is

    opgelost. Voeg zo nodig water bij indien het gerecht te droog wordt. Breng het gerecht met citroensap, zout en peper op smaak. Serveer het met de rijst.

    Chili con tahoe

    Ingrediënten:

    1½ blik bruine bonen, 2 grote uien, 1 grote paprika, 1 teentje knoflook, 30 g boter of olie, 200 g tahoe, 2 theelepels chilipoeder, mespunt oregano, 1 klein blikje

    tomatenpuree, 1 eetlepel tomatenketchup, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels water

    Bereiding:

    Marineer de in blokjes gesneden tahoe in de ketjap met water. Giet de bonen af en bewaar het vocht. Fruit de knoflook, ui en paprika in de olie of boter. Laat dit

    ca. 7 minuten bakken. Voeg het chilipoeder toe. Warm de overige ingrediënten mee. Voeg op het laatst wat sap van de bonen toe.

    Voedingswaarde p.p.: 1449 kiloJoules (347 calorieën), 21 g eiwit, 7 g vet, 39 g koolhydraten

    Courgette-rijstsalade met kaas

    Ingrediënten:

    100 g rijst, zout, peper, 1 ui, 2 courgettes, 100 g champignons, 25 g boter, 150 g 30+ kaas, 125 ml Room Fris of zure room, 1 eetlepel halvanaise, 1 eetlepel

    gesnipperde salie, 1 eetlepel gesnipperde peterselie

    Bereiding:

    Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Laat de rijst afkoelen. Pel en snipper de ui. Maak de courgettes schoon en snijd ze in blokjes. Borstel de

    champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en roerbak de groente ca. 3 minuten. Breng ze op smaak met peper en zout en laat

    ze afkoelen. Maak een sausje van de Room Fris of zure room, halvanaise en kruiden. Breng het op smaak met peper en zout. Schep de rijst, groenten, de helft

    van de kaas en het sausje door elkaar. Garneer de rest van de kaasblokjes en de toefjes peterselie.

    Voedingswaarde p.p.: 1532 kiloJoules (366 calorieën), 19 g eiwit, 19 g vet, 30 g koolhydraten

    Eiercurry met sperziebonen

    Ingrediënten:

    rijst, 6 eieren, 1 ui, 2 eetlepels olie, 1½ theelepel kerrie, 1 blik sperziebonen, 1 blik tomatenblokjes, zout, peper, 3 eetlepels peterselie

    Bereiding:

    Kook de rijst gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten. Spoel ze af onder koud water en pel ze. Bak de ui in de olie. Roer de kerrie erdoor. Voeg de sperziebonen

    en de tomatenblokjes toe. Snijd de eieren in 4 parten en roer ze voorzichtig door het groente mengsel. Breng het gerecht op smaak met peper en zout en strooi

    de peterselie erover.

    Frittata van champigons, paprika en bleekselderij

    Ingrediënten:

    175 g champignons,olie, 1 ui, 1-2 teentjes knoflook, 1 kleine groenepaprika, 1 kleine rode paprika, 2 stengels bleekselderij, 5 eieren, 3 eetlepels water, zout, peper,

    2-3 eetlepels geraspte cheddar

    Bereiding:

    Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de ui. Pers de knoflook. Snijd de paprika in dunne ringen. Doe de champigons met wat water

    in een kleine pan en kook ze tot ze net gaar zijn. Verhit in een kleine roerbakpan de olie en bak hierin de ui, knoflook, paprika en selderij 2-3 minuten. Schep de

    ingrediënten met een schuimspaan uit de pan en leg ze apart. Klop de eieren los met hetwater en breng ze met peper en zout op smaak. Zet de koekepan wer op

    het vuur, voeg eventueel nog wat olie toe en giet het eiemengsel in de pan. Laat de onderkant iets stijf worden en strooi vervolgens de kaas erover en verdeel de groente

    erover. Zet het vuur laag, dek de pan af en verhit de frittata 10-12 minuten zacht tot alle ei gestold is. Maak de randen los en leg de frittata op een schaal. Snijd hem

    in punten en serveer hem direct.

    Gebakken rijst met ei

    Ingrediënten:

    300 g droogkokende rijst, 3 eieren, 2 theelepels sesamolie, 1-2 theelepels sambal oelek, zout, 3 eetlepels olie, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 4 eetlepels gefruite

    uitjes

    Bereiding:

    Kook de rijst gaar. Laat het goed afkoelen en zet het ca. 1 uur in de koelkast (of bereid het een dag vantevoren en zet het in de koelkast). Klop de eieren los met de

    sesamolie, sambal en wat zout. Verhit de olie in een wok of andere grote pan met hoge rand. Voeg de rijst toe en roerbak dit ca. 4 minuten, tot de rijst goed is

    doorgewarmd. Giet het eimengsel erbij en roerbak nog ca. 3 minuten tot het ei gestold is. Bestrooi het met peterselie en gefruite uitjes. Geef er een salade bij.

    Gevulde paprika met linzen

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    75 g bruine linzen, zout, 2 eetlepels boemboe gedrooge nasigroente, 2 paprika's, 1 ui, 2 eetlepels hazelnoten, 2 takjes peterselie, 10 g margarine, 1 teentje knoflook

    Bereiding:

    Was de linzen en kook ze in water met zout in 45 minuten gaar. Giet ½ dl kokend water over de boemboe en laat dit 10 minuten wellen. Was de paprika's en snijd er

    een kapje af. Verwijder de zaadjes en pitjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Hak de hazelnoten grof. Was de peterselie en knip het fijn. Fruit de ui en pers het

    teentje knoflook erboven uit. Bak de boemboe en de hazelnoten kort mee. Voeg de uitgelekte linzen en de peterselie toe en breng het geheel op smaak met peper en

    zout. Vul hiermee de paprika's en leg de kapjes erop. Zet de paprika's in een pan met een bodempje water en laat ze in 20 minuten gaar worden.

    Voedingswaarde p.p.: 970 kiloJoules (230 calorieën), 11 g eiwit, 12 g vet, 22 g koolhydraten

    Gevulde aubergine met rijst en komijnekaas

    Ingrediënten:

    150 g rijst, zout, peper, 2 grote aubergines, 2 uien, 2 knoflookteentjes, 1 gele paprika, 1 vleestomaat, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels tomatenpuree, 4 eieren, 4 eetlepels

    crème fraîche, 200 g komijnekaas, 2 eetlepels gesnipperde dille, paprikapoeder

    Bereiding:

    Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Was de aubergines, snijd ze overlangs doormidden en schep het vruchtvlees

    tot op ca. 1 cm van de schil eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Pel en snipper de uien en knoflook. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snijd

    het vruchtvlees in stukjes. Kruis het velletje van de tomaat in, dompel hem enkele seconden in kokend water en trek het velletje eraf. Halveer de tomaat, verwijder de

    zaadjes en het vocht en snijd hem in stukjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de ui- en knoflooksnippers, de aubergine en paprika ca. 5 minuten. Roer de stukjes

    tomaat en de tomatenpuree erdoor. Neem de pan van het vuur en laat het groentemengsel iets afkoelen. Klop de eieren los met de crème fraîche en meng ze door het

    groentemengsel. Snijd de kaas in blokjes. Schep de rijst, de helft van de kaas en de dille erdoor. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Leg

    de uitgeholde auberginehelften naast elkaar in een ovenschaal en vul ze met het rijstmengsel. Strooi de rest van de kaas erover. Laat de aubergines in het midden van de

    oven in ca. 35 minuten gaar en lichtbruin worden. Serveer het gerecht met een tomatensalade.

    Groentecouscous

    Ingrediënten:

    2 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 1 aardappel, 2 wortelen, 1 kleine koolraap, ½ groene paprika, ½ theelepel gemalen komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder,

    425 g kikkererwten (1 blik), 2,8 dl groentebouillon, 120 g courgette, 30 g rozijnen, 30 g gedroogde abrikozen, zout, peper, 225 g couscous, 2 eetlepels yoghurt

    Bereiding:

    Snijd de ui in ringen. Schil de aardappel en snijd hem in stukjes. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes. Schil de koolraap en snijd hem in blokjes. Snijd de paprika in

    reepjes. Laat de kikkererwten uitlekken. Maak de courgette schoon en snijd hem in plakjes. Hak de abrikozen grof. Verhit de olie in een grote braadpan of wok en fruit

    de knoflook en ui. Voeg de aardappel, wortel, koolraap en paprika toe en laat het 5 minuten meebakken. Voeg de specerijen toe en laat het 1 minuut meebakken. Voeg

    dan de erwten, bouillon, courgette, rozijnen en abrikozen toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes

    koken. Doe de couscous in een grote kom en giet er kokend water over. Laat de couscous 15 minuten staan en doe het vervolgens in een stoompan. Laat het 15 minuten

    stomen. Schep de couscous op een schaal en verdeel de groenten erover. Garneer het gerecht naar wens met wat yoghurt.

    Knolselderijrösti met noten en kaas

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    1 kleine knolselderij van ca. 500 g, 50 g blanke hazelnoten, 2 eieren, 3 eetlepels yoghurt, 40 g bloem, 150 g gearspte belegen Goudse kaas, zout, peper, 50 g boter,

    4 tomaten, 2 eetlepels gesnipperde peterselie

    Bereiding:

    Schil en was de knolselderij en rasp de knol grof. Hak de hazelnoten fijn en meng ze door de geraspte knolselderij. Klop de eieren los met de yoghurt en roer de bloem

    erdoor. Roer het eiermengsel en de helft van de geraspte kaas door de geraspte knolselderij en voeg naar smaak zout en peper toe. Verwarm de oven voor op 200 °C.

    Verhit de helft van de boter in een koekepan met anti-aanbaklaag. Schep de helft van het selderijmengsel erin, spreid het mengsel uit over de bodem van de pan en druk

    het met de achterkant van een lepel goed aan. Bak de onderkant van de rösti op eenmatig hoog vuur lichtbruin in 3-4 minuten. Keer de rösti met behulp van een deksel

    en bak de andere kant lichtbruin in 2-3 minuten. Laat de gebakken rösti op een ovenvast bord glijden. Verhit de rest van de boter en bak de tweede rösti. Laat deze ook

    op een ovenvast bord glijden. Maak de tomaten schoon en snijd ze in plakken. Verdeel de plakken tomaat erover en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de

    borden op een rooster, 1 richel boven het midden in de oven. Laat de kaas smelten in ca. 10 minuten. Bestrooi de rösti's tenslotte met gesnipperde peterselie.

    Macaronischotel met spinazie en Hüttenkäse

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    3 eetlepels rozijnen, 150 g macaroni, zout, peper, 750 g spinazie, 1 kleine ui, 10 g margarine, 150 g Hüttenkäse, 25 g geraspte 30+ kaas, 1 eetlepel tomatenpuree,

    1 theelepel Italiaanse kruiden, 1 klein blikje maïskorrels

    Bereiding:

    Was de rozijnen en laat ze in heet water wellen. Kook de macaroni in ruim water met zout. Was de pinazie en laat deze uitlekken. Snipper de ui en fruit hem met peper

    en zout in de margarine glazig. Voeg de spinazie toe en smoor de groente in 5-10 minuten gaar. Meng de Hüttenkäse met de geraspte kaas, tomatenpuree en de

    Italiaanse kruiden. Laat de spinazie en maïs uitlekken. Schep de spinazie, maïs en het Hüttenkäse-mengsel door de uitgelekte macaroni en warm het gerecht goed door.

    Voedingswaarde p.p.: 2300 kiloJoules (550 calorieën), 33 g eiwit, 11 g vet, 77 g koolhydraten

    Mini-rijstrandje met kaas-notenragoût

    Ingrediënten:

    125 g gemengde wilde en witte rijst, zout, peper, 25 g geschaafde amandelen, 25 g walnoten, 25 g cashewnoten, 1 stengel prei, 25 g boter, 25 g bloem, 3 dl melk,

    4 eetlepels crème fraîche, 100 g geraspte kaas, 4 eetlepels gesnipperde peterselie

    Bereiding:

    Kook de rijst gaar en droog in water met wat zout. Roer onderussen de amandelen in een droge kokepan goudbruin en laat ze op een bord afkoelen. Hak de noten grof.

    Snijd de prei in smalle ringetjes. Verhit de boter in een pan en roerbak de prei ca. 2 minuten. Roer dan de bloem erdoor en laat het engsel al roerende 1-2 minuten

    zachtjes pruttelen. Voeg beetje bij beetje de melk en crème fraîche toe en blijf roeren tot de ragoût glad gebonden is. Roer de gehakte noten, kaas en de helft van de

    peterselie door de ragoût en laat de kaas al roerende smelten. Breng de ragoût op smaak met peper en zout.

    Oosterse roerbakschotel

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    2 uitjes, 1 blikje maïskolfjes, 2 eetlepels olie, 1 pakje Oosterse Quorn (250 g), 200 g doperwtjes, 125 g mihoen, 1 nectarine

    Bereiding:

    Breng een ruime pan water aan de kook. Ondertussen de uien snijden en in de olie fruiten. Voeg de gehalveerde maïskolfjes toe. Roerbak dit 1-2 min. Schep de Quorn,

    1 dl water en doperwtjes erdoor. Laat dit afgedekt 6 min. sudderen. Leg intussen de mihoen in het kokende water en laat het van het vuur af in ca. 4 min. gaar worden.

    Was de nectarines en snijd ze in schijfjes. Meng dit door het Quornmengsel en warm het ca. 1 min. mee. Giet de mihoen af en serveer de mihoen en het Quornmengsel

    apart.

    Oosterse rijstschotel

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    2 dl groentenbouillon, 20g rijst, 60 g sojabrokjes, ½ zakje boemboe gedrooge nasigroenten, 200 g prei, 2 takjes selderij, 15 g margarine, ½ theelepel sambal, 50 g taugé,

    1 eetlepel ketjap manis, 2 eetlepels seroendeng

    Bereiding:

    Kook de sojabrokjes 10 minuten in de bouillon. Kook de rijst gaar. Laat de boemboe wellen. Maak de prei schoon en snijd het in ringen. Was de selderij en snijd de takjes

    klein. Bak de uitgelekte sjabrokjes en de boemboe in de margarine. Voeg de prei en sambal toe en smoor het geheel 5 minuten. Schep de gare rijst erdoor en bak deze kort

    mee.Voeg de selderij en de gewassen taugé toe en warm het gerecht goed door. Maak het op smaak met de ketjap. Strooi de seroendeng er aan tafel over.

    Voedingswaarde p.p.: 2400 kiloJoules (570 calorieën), 28 g eiwit, 8 g vet, 96 g koolhydraten

    Ovenschotel van koolrabi met cashewnotenkorstje

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    1 kilo aardappelen (kruimig), zout, 2 koolrabi's, 1 zakje witte sauspoeder, 2 eetlepels crème fraîche, 150 g geraspte Leerdammer of belegen Goudse kaas, 3½ dl melk,

    25 g boter/margarine, peper, nootmuskaat, 60 g ongezouten cashewnoten, 1 eetlepel boter/margarine om in te vetten

    Bereiding:

    Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een ruime pan met water in ca. 20 minuten gaar. Schil de koolrabi's, was ze en snijd ze in partjes. Kook ze in 15-20 minuten

    gaar. Maak in een pannetje de saus met 2½ dl melk volgens de gebruiksaanwijzing. Roer de crème fraîche en 100 g kaas erdoor. Verwarm in een apart pannetje de rest

    van de melk, maar laat het niet koken. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Maak er een smeuïge puree van met boter en warme melk. Breng het op smaak met zout,

    peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in. Verdeel de koolrabi over de bodem en schenk de saus erover. Dek de groente af met een laag puree. Hak de cashewnoten

    tot fijne korrels. Meng de noten met de rest van de kaas en strooi het over de puree. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de koolrabischotel in het midden van de oven

    in ca. 30 minuten lichtbruin en heet worden.

    Voedingswaarde p.p.: 2268 kiloJoules (540 calorieën), 21 g eiwit, 28 g vet, 50 g koolhydraten

    Paksoischotel met paddestoelen en een kaas-kokoskorstje

    Ingrediënten:

    1 kilo aardappelen, zout, peper, 2-3 eieren, 1 struik paksoi à 750 g, 200 g paddestoelen, 35 g boter + boter voor het invetten, 2 eetlepels ketjap manis, 1-2 theelepels

    sambal oelek, 1 zakje pindasaus, 2 dl melk, 2 eetlepels geraspte kokos, 50 g geraspte kaas

    Bereiding:

    Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout gaar in 20 minuten. Kook de eieren hard in 10 minuten, laat ze schrikken

    en pel ze. Snijd de eieren in stukjes. Verwijder de stronk van de paksoi en was hem. Snijd de stelen in reepjes en het blad in stukjes. Borstel de paddestoelen schoon en

    snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een grote koekepan en roerbak de paksoi. en de paddestoelen ca. 3 minuten tot al het vocht verdampt is. Voeg de ketjap, sambal

    en zout en peper naar smaak toe. Neem de pan van het vuur. Bereid de pindasaus volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Klop beetje voor

    beetje de melk erdoor tot de puree smeuïg is. Breng de puree op smaak met peper en zout. Vet een ovenschaal in, schep het paksoimengsel erin en verdeel de pindasaus

    en de stukjes ei over het paksoimengsel. Dek het geheel af met de aardappelpuree. Vermeng de geraspte kokos met de kaas en strooi het over de puree. Verwarm de oven

    voor op 200 °C en bak de schotel goudbruin en heet in ca. 30 minuten.

    Pittige bonenschotel

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    2 eetlepels olie, 1 bouillonblokje, 1 ui, 1 stevige appel, 1 wortel, 1½ eetlepel tomatenpuree, 140 ml kokend water, 1 eetlepel witte wijnazijn, 2 theelepels mosterdpoeder,

    ½ theelepel oregano, ½ theelepel komijn, 1 theelepel bruine suiker, zout, peper, 225 g gekookte kidney neans, 3 eetlepels zure room

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de ui, schil de appel en rasp de appel en ui. Verhit de olie in een wok, verkruimel het bouillonblokje erover en voeg de ui, appel en

    wortel toe. Roerbak dit 5 minuten. Meng de tomatenpuree met het kokende water en voeg de azijn, mosterdpoeder, oregano, komijn, bruine suiker, zout en peper toe. Roer

    dit mengsel goed door elkaar, dek het af en laat het 2 minuten koken. Voeg de bonen toe en doe het mengsel in een ovenschaal. Dek de schaal af en bak het gerecht 35-40

    minuten in de oven. Voeg zo nodig een scheutje water toe na 20 minuten. Serveer het gerecht en garneer het met de zure room.

    Quorn Goulash

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    1 pakje gemarineerde Quorn Hachee stukjes (300 g), 100 g sperziebonen, 2 eetlepels olijfolie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 rode paprika's, ½ eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel

    chilipoeder, 1 theelepel tijm, 1 dl rode wijn, zout, peper

    Bereiding:

    Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika in stukjes. Haal de sperziebonen af, snijd ze in drieën en kook ze in een pan met ruim water en zout in ca. 8 minuten

    beetgaar. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook ca. 2 minuten. Schep de paprika met het paprikapoeder, chilipoeder en de tijm erdoor en smoor de groente

    afgedekt ca. 5 minuten. Schep de Quorn Hachee stukjes met de marinade door het paprikamengsel, voeg de wijn en sperziebonen toe en laat de goulash ca. 10 minuten

    zachtjes sudderen. Serveer het gerecht met rijst of aardappelen.

    Voedingswaarde p.p.: 1100 kiloJoules (275 calorieën), 10 g eiwit, 14 g vet, 19 g koolhydraten

    Roergebakken groenten met tofu

    Ingrediënten:

    1 stronk broccoli, 120 g mini-maïskolfjes, 4 eetlepels olijfolie, 30 g gepelde amandelen, 1 rode paprika, 120 g peultjes, 4 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel sesamolie,

    1 theelepel sherry, 140 ml groentebouillon, 2 theelepels maïzena, 120 g taugé, 4 lenteuitjes, 225 g tofu, zout, peper

    Bereiding:

    Snijd de lente-uitjes in kleine ringetjes. Snijd de mini-maïskolfjes in de lengte doormidden. Snijd de tofu in kleine blokjes. Verhit de olie in een grote koekepan of wok.

    Bak de amandelen hierin tot ze lichtbruin zijn. Schep ze daarna uit de pan en leg ze apart. Roerbak de maïs in de resterende olie. Voeg na ca. 1-2 minuten de paprika,

    peultjes en broccoliroosjes toe en roerbak dit nog zo'n ca. 5 minuten. Roer in een klein schaaltje de ketjap, sesamolie, sherry, bouillon en maïzena door elkaar. Giet deze

    saus in de pan en roer het net zo lang tot de saus bindt. Voeg de taugé, gebakken amandelen, lenteui en tofu toe en verhit dit 2-3 minuten. Breng het gerecht op smaak

    met peper en zout. Serveer het gerecht met (meergranen)rijst.

    Roergebakken Quorn met paksoi en spinaziesaus

    Ingrediënten:

    3 teentjes knoflook, 3 eetlepels medium dry sherry, 6 eetlepels ketjap manis, 350 g Quorn (in stukjes), 4 kleine uien, 1 Spaanse peper, 4 eetlepels olie, 1,5 dl (kokos)melk,

    200 g pindakaas, 1 struik paksoi, 2 cm verse gemberwortel

    Bereiding:

    Pers 2 teentjes knoflook boven een kom uit. Roer de sherry en 4 eetlepels ketjap erdoor. Schep de stukjes Quorn erdoor en laat ze ca. 10 minuten staan. Pel en snipper

    de uien en het derde teentje knoflook. Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en hak de peper fijn. Verhit in een pan 1 eetlepel olie. Fruit de uien met de knoflook en

    de helft van de peper zachtjes aan. Roer de koksomelk en de pindakaas erdoor. Verwarm het geheel al roerende tot een mooie saus ontstaat en breng de saus op smaak

    met ketjap. Laat de pindasaus ca. 10 minuten heel zachtjes pruttelen. Maak de paksoi schoon en snijd de bladeren en de stelen in brede repen. Schil de gember en hak

    het stukje fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de stukjes Quorn al omscheppend knapperig bruin. Bak de gember en de rest van de fijngehakte peper even mee.

    Voeg de paksoi toe en bak het al omscheppend ca. 2 minuten op hoog vuur en laat de paksoi slinken. Voeg de marinade toe en verwarm het gerecht nog ca. 3 minuten.

    Geef de pindasaus er apart bij. Lekker met rijst.

    Spaghetti met spinaziesaus, ei en blauwe kaas

    Ingrediënten:

    1 pakje spinazie à la crème (450 g), zout, 4 eieren, 200 g blauwschimmelkaas (bv. Danish Blue of Gorgonzola), scheutje olie, 300 g spaghetti

    Bereiding:

    Kook de spaghetti beetgaar in ca. 10 minuten. Maak de spaghetti klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Kook de eieren ca. 6 minuten. Halveer de eieren.Verkruimel de

    kaas grof. Schep de afgegoten spaghetti in een met heet water omgespoelde schaal, schep er de spinazie op, bestrooi het met de kaas en garneer met de halve eieren.

    Serveer meteen.

    Spitskoolcurry met ei

    Ingrediënten:

    750 g spitskool, zout, 4 eieren, 1½ dl kokosmelk van santen, 20 g geraspte kokos, sap van 1 citroen, 3 eetlepels boter, 4 uien, 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar),

    1 eetlepel kerrie

    Bereiding:

    Kook de eieren hard. Snijd de spitskool in repen. Kook de spitskool vervolgens beetgaar in 1 minuut. Snijd de eieren in plakken. Meng de santen met de geraspte kokos en

    citroensap. Snijd de uien in ringen. Verhit de boter en fruit daarin de uiringen met de koriander en kerrie. Schenk het santenmengsel erbij en laat het geheel 10 minuten op

    een klein vuurtje koken. Schik de kool met de hardgekookte eieren op een schotel. Schenk de currysaus erop. Serveer het met gekookte (Pandan)rijst.

    Pikante Chinese kool met cashewnoten (2 pers.)

    Ingrediënten:

    500 g Chinese kool, 1 rode Spaanse peper, ½ zakje verse koriander, 2 eetlepels olie, 100 g gezouten cashewnoten, 1 eetlepel Chinese sojasaus, (bv.Chinese Emperor),

    1 eetlepel azijn, ½ eetlepel vloeibare honing, zout

    Bereiding:

    Was de kool en snijd hem in reepjes. Was en halveer de peper en snijd hem in smalle reepjes. Knip de koriander fijn. Roerbak de cashewnoten ca. 2 minuten in de olie.

    Haal ze uit de pan. Roerbak de peper ca. 1 min. Voeg dan de kool toe. Roerbak dit tot de kool geslonken is. Roer intussen de sojasaus, azijn en honing door elkaar. Schep

    het sojamengsel en de cashewnoten door de kool. Roerbak dit nog 1-2 min. Breng het op smaak met wat zout. Schep de koriander erdoor. Serveer het met Chinese eiermie.

    Tortilla's met pittige Quorngehakt

    Ingrediënten (voor 2 pers.):

    1 pakje Quorn fijngehakt (175 g), 1 eetlepel olie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 kleine rode peper, 1 theelepel oregano, ½ theelepel gemalen komijn, 1 dl tomatensap, 2 eetlepels

    fijngehakte koriander, 2 flourtortilla's (Casa Fiësta), 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 zakje gemengde eikebladsla

    Bereiding:

    Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Snijd de rode peper in ringetjes. Verhit een halve eetlepel olie in een wok en fruit de ui, knoflook en rode peper zachtjes aan. Schep

    het Quorn fijngehakt met de oregano en de komijn erdoor. Bak alles, onder voortdurend omscheppen ca. 1-2 minuten. Voeg het tomatensap toe en verwarm alles nog ca. 3

    minuten en laat het vocht verdampen. Schep de koriander erdoor. Bestrijk de tortilla's dun met olie en bak ze na elkaar in een droge koekepan knapperig bruin. Bestrijk de

    tortilla's met de zure room en verdeel de sla erover. Schep het gehakt erop. Vouw de onderkant over de vulling en klap dan de twee zijkanten naar elkaar toe, of klap alleen

    de tortilla's dubbel. Leg ze op twee borden.

    Voedingswaarde p.p.: 1250 kiloJoules (300 calorieën), 17 g eiwit, 13 g vet, 30 g koolhydraten

    15-01-2007 om 22:04 geschreven door tomias  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 15/01-21/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!