Inhoud blog
  • Indonesische gerechten
  • vegetarische gerechten
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    receptenzoekertje
    zoek hier je favoriet gerecht
    16-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Indonesische gerechten

    Ajam boemboe roedjak - Kip in rode saus
    Hoofdgerecht voor 4 personen of rijsttafelgerecht voor 8 personen - Indonesische keuken
    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


     

    1 grote rode paprika
    grote ui
    2 teentjes knoflook
    5-6 kemirienoten
    1 stengel sereh
    5-6 eetlepels olie
    2 djeroek poeroetblaadjes
    2 doan salamblaadjes
    2 schijfjes laos van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1 cm dik (of 2 theelepels laospoeder)

    2 schijfjes verse gemberwortel van 1 cm
    3 tomaten (of klein blikje tomatenpuree)
    ½-1 theelepels trassi
    25 gr goeloe djawa of bruine suiker
    400 gr kipfilet en 4 drumsticks
    3-4 dl kokosmelk (uit blik)
    zout
    sambal oelek


    Maak de paprika schoon en snijd deze in enkele stukken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Pof de kemirienoten boven een open gasvlam. Maak de paprika, de ui, de knoflook en de kemirienoten in de vijzel of keukenmachine fijn tot een pasta. Snijd de sereh open en leg er een knoop in. Verhit de olie in wok of braadpan en fruit hierin de paprikapasta 4 à 5 minuten al omscheppend. Voeg de salam- en djeroek poeroetblaadjes, de laos en gember, de sereh en wat zout toe en bak dit 5 minuten mee. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Voeg de tomaten (of tomatenpuree) met de trassi en de goeloe djawa toe. Snijd de kipfilet in enkele stukken, doe ze met de drumsticks in de pan en schep ze goed door het kruidenmengsel en braad dit nog even goed door. Schenk de kokosmelk erbij (niet direct het hele blik) en laat de kip circa 40 minuten pruttelen tot ze gaar is en de saus enigszins dik. Voeg indien nodig, tussentijds wat kokosmelk toe. Breng op smaak met zout en sambal. Verwijder voor het serveren de blaadjes en wortels. Lekker met rijst en groente of bij de rijsttafel.

     

    Gekruide Indonesische kip
    6 personen - Indonesische keuken
    voorbereiding 25 minuten / kooktijd 1 uur

     

    1,5 kg kippenbouten 
    1 grote ui, grof gesnipperd 
    2 theelepels knoflook, geperst 
    1 theelepel gemberwortel, versgeraspt 
    1/2 theelepel gemalen kurkuma 
    1/2 theelepel gemalen peper

    2 theelepels gemalen koriander 
    1 theelepel zout 
    3 reepjes citroenschil 
    4 dl kokosmelk 
    2,5 dl water 
    2 theelepels palmsuiker of bruine suiker


    Spoel de kip af onder de kraan. Dep hem droog met keukenpapier en verwijder eventueel overtollig vet. Meng ui, knoflook en gember in de keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg eventueel wat water toe. Breng de kip, het uimengsel en de overige ingrediënten in een grote pan langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel afgedekt 45 minuten (of tot de kip gaar is) sudderen. Roer af en toe. Doe de kip in een schaal en verwijder de citroenschil. Breng de saus aan de kook, zet het vuur hoog en laat hem onafgedekt inkoken. Roer regelmatig. Braad de kip aan beide kanten bruin op een rooster in de hete oven. Serveer de kip met de saus of geef de saus er apart bij.

     

    Atjarbiet - zoetzuur van rode bieten
    Indonesische keuken


     

    4-5 gekookte bieten
    4 eetlepels suiker
    2 theelepels zout
    4-5 kruidnagelen
    12 peperkorrels
    4 eetlepels azijn
    3 dl water

     


    Snijd de bieten in niet te dunne plakjes. Kook de suiker met het zout, de kruidnagelen en peperkorrels in 3 dl water. Voeg zodra het water kookt de biet toe en breng alles nogmaals aan de kook. Giet de azijn hierbij en laat nog 3 minuten sudderen. Laat de bietjes afkoelen in een diepe kom. Indien koel weggezet kan atjar biet lang bewaard worden.

    Atjar Ketimoen - komkommerzoetzuur
    bijgerecht - Indonesische keuken

     

    1 komkommer
    1 sjalot of rode ui
    1 rode lombok
    1-2 theelepel(s) zout
    4-5 eetlepel(s) azijn
    25 gram goela djawa

     


    Was de komkommer en snijd deze in de lengte in 4 kwarten. Snijd elk kwart in schuine stukjes. Pel en snipper de sjalot of de ui. Was de lombok en snijd deze in schuine smalle reepjes. Doe alles in een kom. Verwarm de azijn in een pannetje en los zout en goela djawa hierin op. Schep de oplossing door de komkommer en laat alles enige uren intrekken.

     

    Frikadel Poeroet (geurig gehakt)
    4 personen - Indonesische keuke


     

    1 ui
    500 gram mager rundergehakt
    4 eieren nr. 3
    2 theelepels ketoembar
    2 theelepels knoflookpoeder
    3 djeroek poeroetblaadjes (liefst vers)
    1 dl kokosmelk (uit blik)
    zout en peper

     

     

    Pel en snipper de ui. Doe het gehakt in een magnetron/oven-bestendige schaal. Voeg de ui, de eieren, de kokosmelk, wat peper en zout, de ketoembar en het knoflookpoeder toe. Meng alles goed door elkaar. Was de djeroek poeroetblaadjes en druk ze met de achterkant van een houten lepel onder het gehakt. Strijk de bovenkant glad. Plaats de schaal in de magnetron en laat de frikadel in circa 10 minuten op 600 Watt gaar worden. Laat de frikadel even nagaren en serveer met rijst en atjar ketimoen.

    Indien geen magnetron aanwezig, kan dit ook in de oven bereid worden. Verwarm de oven tot 200°C en zet de frikadel er circa 30 minuten in.

    Abon Abon - Abon van Rundvlees
    2 personen - Indonesische keuken


     

    500 gram bieflappen of ander zacht rundvlees
    1 dl water
    3 eetlepels olie
    2 eetlepels gesnipperde ui
    2 teentjes knoflook
    3 theelepels ketoembar
    1 theelepel djinten
    2 theelepels javaanse suiker
    stukje asem (walnootgrootte)
    zout

     

    Kook het vlees met het water, asem en een weinig zout door en door gaar. Wrijf de uien, knoflook, ketoembar, djinten en suiker tot een brij. Rafel het vlees met twee vorken uit elkaar en marineer het enige tijd in de kruidenbrij. Maak de olie heet en bak het gemarineerde vlees hierin tot het krokant is.  

    Geef hierbij witte rijst of nasi, maar een pilaf smaakt hier ook goed bij.

     

    Ossenhaas met kokos
    4 personen - Indonesische keuken
    Voorbereiding: 15 minuten+1 uur marineren; Bereiding: 10 minuten


     

    500 gram ossenhaas
    2 teentjes knoflook
    2 theelepels geraspte citroenschil
    1 theelepel verse gemberwortel, geraspt
    2 theelepels gemalen koriander
    2 theelepels geraspte palmsuiker of bruine basterdsuiker
    3 eetlepels arachideolie
    50 gram gemalen kokos
    3 lente-uitjes, in dunne ringen
    1,25 dl kokosmelk

     


    Snijd het vlees in reepjes. Meng knoflook, citroenschil, gember, gemalen koriander, kurkuma, suiker en 2 eetlepels olie. Schep het vlees erdoor en laat het afgedekt 1 uur in de koelkast marineren. Verhit de rest van de olie in een wok of koekenpan. Roerbak het vlees in porties; schroei het snel dicht. Roerbak lente-ui en kokos 1 minuut. Doe het vlees terug in de wok, voeg de kokosmelk toe en laat het geheel door en door warm worden. Serveer met rijst.

     

    Pangsit Gembersaus
    Indonesische keuken

     

    ¼ ui, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel tomatenketchup
    1 eetlepel ketjap
    1 eetlepel gember, fijngesneden
    ½ theelepel ve-tsin
    suiker
    azijn
    stukje rode peper

     


    Bak de ui en knoflook in wat olie. Voeg tomatenketchup, ketjap en de gember toe. Op smaak maken met de ve-tsin, suiker, zout, azijn en peper. Eventueel iets verdunnen met water. In plaats van verse gember kun je ook gember op siroop gebruiken.   Deze saus laat zich goed smaken bij Pangsit Goreng.

     

    Pangsit Goreng
    8 stuks - Indonesische keuken


     

    8 pangsitvelletjes
    60 gram gehakt
    25 gram garnalen (ik vind zelf de Hollandse garnalen het lekkerst)
    1 eetlepel bladselderij, fijngesneden
    1 eetlepel prei, fijngesneden
    2 teentjes knoflook
    zout
    peper
    ve-tsin
    sambal trassi

     


    Snij de garnalen zo fijn mogelijk en braad ze rul samen met de gehakt. Voeg hierbij de met zout fijngestampte
    knoflook, peper, ve-tsin en wat sambal trassi. Voeg daarna de fijngesneden selderij en prei toe en
    laat even meebakken. Laat het mengsel afkoelen en maak er kleine balletjes van.
    Leg op elk pangsitvelletje een balletje en plak het dicht met geklopt eigeel.
    De velletjes vouw je in een driehoek dicht
    Bak de pangsit goudbruin in hete olie.

    Serveer hierbij Pangsit gembersaus.

    Rendang (gestoofd rundvlees)
    4 personen - Indonesische keuken


     

    1 ui
    2 teentjes knoflook
    4 kemirienoten
    1 theelepel trassi
    1 eetlepel sambal oelek
    1 theelepel koenjit
    zout
    1-2 theelepels suiker
    3 eetlepels olie

    600 gram mager rundvlees in blokjes
    2 salamblaadjes
    2 djeroek poeroetblaadjes
    1 stengel seréh
    mespunt djahé
    2 schijfjes laos
    mespunt ve-tsin
    5 dl. dunne kokosmelk
    50 gram geraspte kokos

     

    Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak ze met de kemirienoten, de trassi, de sambal, de koenjit, wat zout en de suiker in de vijzel of de keukenmachine fijn. Verhit de olie in een wadjang of hapjespan en bak hierin het vlees met het uimengsel al omscheppend 2 à 3 minuten op hoog vuur. Voeg de salam, de poeroet, de seréh, de schijfjes laos, de djahé en de ve-tsin toe en bak alles al omscheppend nog enkele minuten. Schenk de kokosmelk bij het vlees en laat het 3-4 uur heel zachtjes stoven. Controleer tussentijds of er voldoende vocht is. Rooster de kokos in een koekenpan op niet te hoog vuur lichtbruin.
    Wrijf de kokos in een vijzel fijn en stoof de kokos het laatste uur mee. Serveer met rijst en groente.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    09-11-2011
    BEZOEKJE
    Image and video hosting by TinyPic
    ONE LOOK IN YOUR EYES IS ENOUGH

    Hartelijke groetjes van Valerieke en familie
    Knuffeltjes xxxxxx en heel veel liefs van ons

    09-11-2011 om 14:12 geschreven door valerieke


    19-09-2011
    Lieve groetjes
    Allemaal heerlijke gerechten,liefs

    19-09-2011 om 10:31 geschreven door valerieke



    Archief per week
  • 15/01-21/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!