Ajam boemboe roedjak - Kip in rode saus Hoofdgerecht voor 4 personen of rijsttafelgerecht voor 8 personen - Indonesische keukenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> |
|
1 grote rode paprika grote ui 2 teentjes knoflook 5-6 kemirienoten 1 stengel sereh 5-6 eetlepels olie 2 djeroek poeroetblaadjes 2 doan salamblaadjes 2 schijfjes laos van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1 cm dik (of 2 theelepels laospoeder) |
2 schijfjes verse gemberwortel van 1 cm 3 tomaten (of klein blikje tomatenpuree) ½-1 theelepels trassi 25 gr goeloe djawa of bruine suiker 400 gr kipfilet en 4 drumsticks 3-4 dl kokosmelk (uit blik) zout sambal oelek |
Maak de paprika schoon en snijd deze in enkele stukken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Pof de kemirienoten boven een open gasvlam. Maak de paprika, de ui, de knoflook en de kemirienoten in de vijzel of keukenmachine fijn tot een pasta. Snijd de sereh open en leg er een knoop in. Verhit de olie in wok of braadpan en fruit hierin de paprikapasta 4 à 5 minuten al omscheppend. Voeg de salam- en djeroek poeroetblaadjes, de laos en gember, de sereh en wat zout toe en bak dit 5 minuten mee. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Voeg de tomaten (of tomatenpuree) met de trassi en de goeloe djawa toe. Snijd de kipfilet in enkele stukken, doe ze met de drumsticks in de pan en schep ze goed door het kruidenmengsel en braad dit nog even goed door. Schenk de kokosmelk erbij (niet direct het hele blik) en laat de kip circa 40 minuten pruttelen tot ze gaar is en de saus enigszins dik. Voeg indien nodig, tussentijds wat kokosmelk toe. Breng op smaak met zout en sambal. Verwijder voor het serveren de blaadjes en wortels. Lekker met rijst en groente of bij de rijsttafel.
Gekruide Indonesische kip 6 personen - Indonesische keuken voorbereiding 25 minuten / kooktijd 1 uur |
1,5 kg kippenbouten 1 grote ui, grof gesnipperd 2 theelepels knoflook, geperst 1 theelepel gemberwortel, versgeraspt 1/2 theelepel gemalen kurkuma 1/2 theelepel gemalen peper |
2 theelepels gemalen koriander 1 theelepel zout 3 reepjes citroenschil 4 dl kokosmelk 2,5 dl water 2 theelepels palmsuiker of bruine suiker |
Spoel de kip af onder de kraan. Dep hem droog met keukenpapier en verwijder eventueel overtollig vet. Meng ui, knoflook en gember in de keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg eventueel wat water toe. Breng de kip, het uimengsel en de overige ingrediënten in een grote pan langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel afgedekt 45 minuten (of tot de kip gaar is) sudderen. Roer af en toe. Doe de kip in een schaal en verwijder de citroenschil. Breng de saus aan de kook, zet het vuur hoog en laat hem onafgedekt inkoken. Roer regelmatig. Braad de kip aan beide kanten bruin op een rooster in de hete oven. Serveer de kip met de saus of geef de saus er apart bij.
Atjarbiet - zoetzuur van rode bieten Indonesische keuken |
|
4-5 gekookte bieten 4 eetlepels suiker 2 theelepels zout 4-5 kruidnagelen 12 peperkorrels 4 eetlepels azijn 3 dl water |
|
Snijd de bieten in niet te dunne plakjes. Kook de suiker met het zout, de kruidnagelen en peperkorrels in 3 dl water. Voeg zodra het water kookt de biet toe en breng alles nogmaals aan de kook. Giet de azijn hierbij en laat nog 3 minuten sudderen. Laat de bietjes afkoelen in een diepe kom. Indien koel weggezet kan atjar biet lang bewaard worden.
Atjar Ketimoen - komkommerzoetzuur bijgerecht - Indonesische keuken |
1 komkommer 1 sjalot of rode ui 1 rode lombok 1-2 theelepel(s) zout 4-5 eetlepel(s) azijn 25 gram goela djawa |
|
Was de komkommer en snijd deze in de lengte in 4 kwarten. Snijd elk kwart in schuine stukjes. Pel en snipper de sjalot of de ui. Was de lombok en snijd deze in schuine smalle reepjes. Doe alles in een kom. Verwarm de azijn in een pannetje en los zout en goela djawa hierin op. Schep de oplossing door de komkommer en laat alles enige uren intrekken.
Frikadel Poeroet (geurig gehakt) 4 personen - Indonesische keuke |
|
1 ui 500 gram mager rundergehakt 4 eieren nr. 3 2 theelepels ketoembar 2 theelepels knoflookpoeder 3 djeroek poeroetblaadjes (liefst vers) 1 dl kokosmelk (uit blik) zout en peper |
|
Pel en snipper de ui. Doe het gehakt in een magnetron/oven-bestendige schaal. Voeg de ui, de eieren, de kokosmelk, wat peper en zout, de ketoembar en het knoflookpoeder toe. Meng alles goed door elkaar. Was de djeroek poeroetblaadjes en druk ze met de achterkant van een houten lepel onder het gehakt. Strijk de bovenkant glad. Plaats de schaal in de magnetron en laat de frikadel in circa 10 minuten op 600 Watt gaar worden. Laat de frikadel even nagaren en serveer met rijst en atjar ketimoen.
Indien geen magnetron aanwezig, kan dit ook in de oven bereid worden. Verwarm de oven tot 200°C en zet de frikadel er circa 30 minuten in.
Abon Abon - Abon van Rundvlees 2 personen - Indonesische keuken |
|
500 gram bieflappen of ander zacht rundvlees 1 dl water 3 eetlepels olie 2 eetlepels gesnipperde ui 2 teentjes knoflook 3 theelepels ketoembar 1 theelepel djinten 2 theelepels javaanse suiker stukje asem (walnootgrootte) zout |
|
Kook het vlees met het water, asem en een weinig zout door en door gaar. Wrijf de uien, knoflook, ketoembar, djinten en suiker tot een brij. Rafel het vlees met twee vorken uit elkaar en marineer het enige tijd in de kruidenbrij. Maak de olie heet en bak het gemarineerde vlees hierin tot het krokant is.
Geef hierbij witte rijst of nasi, maar een pilaf smaakt hier ook goed bij.
Ossenhaas met kokos 4 personen - Indonesische keuken Voorbereiding: 15 minuten+1 uur marineren; Bereiding: 10 minuten |
|
500 gram ossenhaas 2 teentjes knoflook 2 theelepels geraspte citroenschil 1 theelepel verse gemberwortel, geraspt 2 theelepels gemalen koriander 2 theelepels geraspte palmsuiker of bruine basterdsuiker 3 eetlepels arachideolie 50 gram gemalen kokos 3 lente-uitjes, in dunne ringen 1,25 dl kokosmelk |
|
Snijd het vlees in reepjes. Meng knoflook, citroenschil, gember, gemalen koriander, kurkuma, suiker en 2 eetlepels olie. Schep het vlees erdoor en laat het afgedekt 1 uur in de koelkast marineren. Verhit de rest van de olie in een wok of koekenpan. Roerbak het vlees in porties; schroei het snel dicht. Roerbak lente-ui en kokos 1 minuut. Doe het vlees terug in de wok, voeg de kokosmelk toe en laat het geheel door en door warm worden. Serveer met rijst.
Pangsit Gembersaus Indonesische keuken |
¼ ui, fijngesnipperd 1 teentje knoflook 1 eetlepel tomatenketchup 1 eetlepel ketjap 1 eetlepel gember, fijngesneden ½ theelepel ve-tsin suiker azijn stukje rode peper |
|
Bak de ui en knoflook in wat olie. Voeg tomatenketchup, ketjap en de gember toe. Op smaak maken met de ve-tsin, suiker, zout, azijn en peper. Eventueel iets verdunnen met water. In plaats van verse gember kun je ook gember op siroop gebruiken. Deze saus laat zich goed smaken bij Pangsit Goreng.
Pangsit Goreng 8 stuks - Indonesische keuken |
|
8 pangsitvelletjes 60 gram gehakt 25 gram garnalen (ik vind zelf de Hollandse garnalen het lekkerst) 1 eetlepel bladselderij, fijngesneden 1 eetlepel prei, fijngesneden 2 teentjes knoflook zout peper ve-tsin sambal trassi |
|
Snij de garnalen zo fijn mogelijk en braad ze rul samen met de gehakt. Voeg hierbij de met zout fijngestampte knoflook, peper, ve-tsin en wat sambal trassi. Voeg daarna de fijngesneden selderij en prei toe en laat even meebakken. Laat het mengsel afkoelen en maak er kleine balletjes van. Leg op elk pangsitvelletje een balletje en plak het dicht met geklopt eigeel. De velletjes vouw je in een driehoek dicht Bak de pangsit goudbruin in hete olie.
Serveer hierbij Pangsit gembersaus.
Rendang (gestoofd rundvlees) 4 personen - Indonesische keuken |
|
1 ui 2 teentjes knoflook 4 kemirienoten 1 theelepel trassi 1 eetlepel sambal oelek 1 theelepel koenjit zout 1-2 theelepels suiker 3 eetlepels olie |
600 gram mager rundvlees in blokjes 2 salamblaadjes 2 djeroek poeroetblaadjes 1 stengel seréh mespunt djahé 2 schijfjes laos mespunt ve-tsin 5 dl. dunne kokosmelk 50 gram geraspte kokos |
Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak ze met de kemirienoten, de trassi, de sambal, de koenjit, wat zout en de suiker in de vijzel of de keukenmachine fijn. Verhit de olie in een wadjang of hapjespan en bak hierin het vlees met het uimengsel al omscheppend 2 à 3 minuten op hoog vuur. Voeg de salam, de poeroet, de seréh, de schijfjes laos, de djahé en de ve-tsin toe en bak alles al omscheppend nog enkele minuten. Schenk de kokosmelk bij het vlees en laat het 3-4 uur heel zachtjes stoven. Controleer tussentijds of er voldoende vocht is. Rooster de kokos in een koekenpan op niet te hoog vuur lichtbruin. Wrijf de kokos in een vijzel fijn en stoof de kokos het laatste uur mee. Serveer met rijst en groente.
|