
HOLLANDSE KAZERNE - Kazernestraat.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In de Hollandse periode worden tussen 1825 en 1830 langs de Dender en aan de Zuidlaan arsenalen gebouwd, waarvan dat aan de Zuidlaan bomvrij is. De Scheldebrug wordt in 1822-25 vernieuwd met een versterkt bruggenhoofd op de linker Schelde-oever. In de jaren 1828-30 volgt nog als sluitstuk de constructie van deze bomvrije kazerne aan de Noordlaan binnen Bastion I. Een permanent garnizoen zorgt ervoor dat de stad in staat van verdediging blijft. Oorspronkelijk zorgde een metersdikke laag aarde bovenop deze kazerne, dat het gebouw bestand was tegen inslaande mortieren.

Binnen deze kazerne waren er veertien zalen, verdeeld over twee verdiepingen. Rond het gebouw liep een brede gracht, die na de Belgische Omwenteling overwelfd is, en het open terrein werd als oefenplein gebruikt. Binnen de kazerne waren er naast slaapzalen ook een eigen bakkerij, keukens, kantines, leslokalen, plus een bibliotheek en een schermzaal. De onderofficieren hadden hun eigen slaapzalen en refter. Na de Tweede Wereldoorlog is de bedekking met aarde vervangen door platte daken.

Maar het meest opmerkelijk is vandaag de enorme, over beide verdiepingen oprijzende, dubbele houten poort. Daarachter huizen de drie Dendermondse reuzen Goliath (anno 1626), Mars (1648) en Indiaan (1714), respectievelijk van de Sint-Jorisgilde der kruisboogschutters, de Sint-Andriesgilde van de kolveniers en de Sint-Sebastiaangilde van de handboogschutters.

Daarnaast zijn er historische figuren uit de Ommegang, zoals een opgetuigd schip, een walvis - omdat er ooit eentje is aangespoeld in de Schelde voor Dendermonde - en de Knaptanden, een soort wolfskoppen die hun bek kunnen bewegen en daarmee naar hoeden en petten van de toeschouwers happen.
Maar hét pronkstuk dat hier opgeborgen is, is natuurlijk het Ros Beiaard, waarvan alleen het holle hoofd al 1m30 hoog reikt en rond 1600 is gemaakt. Doch de legende maakt het enkele eeuwen ouder en een werkstuk van Lieven Van de Velde. Die beeldhouwer zit dan in de Dendermondse gevangenis en is veroordeeld tot de strop. Omdat echter het vroegere Beiaard-hoofd geheel vermolmd is en een Blijde Intrede van hertog Jan Zonder Vrees voor de deur staat, moet er snel een nieuw hoofd komen. Lieven wordt verzocht daarvoor te zorgen en als beloning zal zijn lichaam dan na zijn terechtstelling niet aan de galg blijven bungelen, maar in gewijde grond worden begraven. Lieven ziet zijn kans en bedingt dat hij best zon Beiaardkop wil beitelen, maar dan in ruil voor zijn vrijheid. Hij krijgt zijn zin en wordt na zijn vrijlating een voorbeeldig burger. Maar sommigen beweren, dat hem toch eerst nog de ogen worden uitgestoken, opdat hij nooit meer een tweede identiek kunstwerk zal kunnen maken ...

|