
Carnaval heeft een rijk verleden en bestaat al langer dan velen wel vermoeden.
Die van Aalst zullen het niet graag horen maar de viering van Vastenavond is te Dendermonde eeuwenoud. In de middeleeuwen liepen ook hier jongelingen uit gegoede milieus vermomd en begeleid door ketelmuziek door de straten. Dezen groepeerden zich al vlug in wijkverenigingen en toonden vanaf het begin van de 15e eeuw hun kunsten op de markt met vastenavond. Zo noteerde men in de stadsrekening van 1404 dat de hoogbaljuw of stadsschepenen en hun dienaren op vastenavond op het 'Schepenhuys' vertoefden en er van stadswege wijn werd aangeboden voor het feest....xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Misschien mogen we wel zeggen dat het hedendaags carnaval in onze stad eigenlijk een beetje teert op het werk van degenen die in het verleden de ijver aan de dag gelegd hebben om de viering van het feest toe te laten en mogelijk te maken. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer men kon spreken van een werkelijk georganiseerd carnaval. In een publicatie die wijzelf daaromtrent schreven in 1992 (beschikbaar in de stedelijke bib) en in een uitgebreid schrijfsel van de heer Aimé Stroobants is daarover meer informatie te vinden..

In 1939 is er sprake van een comité carnaval, maar dit betrof eigenlijk een stedelijk feestcomité dat uitgebreid werd met een tweetal mensen om specifiek de carnavalsviering te organiseren. In 1949 kan men spreken van een organiserend comité onder voorzitterschap van Olivier Broeckaert.

|