"Op de trappe" wordt in de stad al eens gezegd wanneer men het heeft over het justitiepaleis. Ooit lag ongeveer op deze plaats de burcht van de heren van Dendermonde op een eilandje in de rivier. Later werd een karmelietenklooster op die plek gebouwd, dat na de bezetting van de Fransen (eind 18e eeuw) leeg komt te staan en als eerste gerechtshof wordt gebruikt. In 1822 is het klooster vervangen door een groot gerechtshof met neoklassieke tempelingang van vier hoge zuilen. In 1882 doet het dienst als krijgsarsenaal.

Ondertussen werd een kleiner neogotisch gebouw met spitsboogramen pal voor het andere gebouw gezet. Dit overleeft WO I niet, waardoor in 1923 wordt gestart met de bouw van een nieuw (het huidige) justitiepaleis.

De architect, Valentin Vaerewyck, zorgt voor een zakelijk gebouw van 100 m lang en 50 m breed met toch een Vlaamse toets in vorm en decoratie: de toren met achtkantige koperen bekroning draagt bovenaan een Ros Beiaard met zijn vier berijders. Het beeld is 6 meter hoog en is van de hand van kunstmid Isidoor Blanquaert. Op de torenhoeken staan 4 stenen uilen als wijsheidssymbolen. Deze werden gemaakt door Oscar Sinnia. Lager op het gebouw staan gevelreliëfs van Geo Verbank, met onder meer de wapenschilden van de kantons waarvoor de rechtbank is bevoegd.

De bouwkosten zijn indertijd zeer hoog opgelopen en dit was niet naar de zin van iedereen. Er waren op dat ogenblik nog heel wat gezinnen die in noodwoningen huisden ten gevolge van WO I. De officiële inhuldiging vond plaats in april 1927.

|