Inhoud blog
  • foto's Bosjesmannen
  • Boekbespreking
  • Eén van de parels van Namibië
  • Dieren spotten in zuidelijk Afrika
  • De Afrikamicrobe
  • Avontuurlijk kamperen
  • Een hart voor Afrika
  • Konten kijken
  • Het verhaal van de gnoe en de koedoe
  • gnoe en koedoe
  • Dagboek Namibië-reis J&S sept.-okt. 2013 met 4x4-camper
  • Enkele sfeerfoto's Namibië-reis sept.-okt. 2013
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    jules-kroniekje
    de kracht van een verhaal
    Bedenkingen, columns en rijmelarij van een levensgenieter, die dankbaar is, nog (reis)plannen maakt en contacten onderhoudt.
    04-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avontuurlijk kamperen

    Op avontuurlijke kampeerreis

    Samen avontuurlijk kamperend een vakantiedroom realiseren houdt in: - het beheersen van berekende risico’s - ook ‘het onderweg zijn’ is een essentieel deel van de reisbeleving - avontuurlijk kamperen hoeft niet duur te zijn - materiële voorbereiding: materiaal, reisschema, documentatie - maar ook mentale voorbereiding: inspraak en instemming, de reisgenoten voorlichten, het inschatten van de tijdsduur en fitheid, de gemoedsrust bewerkstelligen - avontuurlijk kamperen met een groot gezin: betrokkenheid en welbevinden nastreven => Gedurfde wensdroom omzetten in een boeiend verhaal    

    Zijn jullie ook zo tuk op buitenlucht en op het gevoel van vrijheid? Bij elke zonnestraal jeukt en kriebelt de kampeerdrang.  

    Avontuurlijk kamperen is dat ietsje meer, is de traditionele paden durven te verlaten en/of wat verder te toeren met de tent, de vouwwagen (campingcar), de caravan of de motorhome. Deze manier van kamperen betekent niet noodzakelijk exotische bestemmingen opzoeken of vermoeiende  reisroutes aan te durven, maar vooral het ‘samen’ verwezenlijken van dromen, het op ontdekking gaan, de zucht naar ruimte. Het is de grote verlokking van het nieuwe, het onbekende. Maar tegelijkertijd met de vaste wil om die uitdaging telkens voor elkeen veilig en wel te volbrengen.  

    Avontuurlijk kamperen, zich iets verder van huis bewegen, betekent zeker niet impulsief of lukraak vertrekken. Het is meer het beheersen van het berekend risico en het blijven inbouwen van veiligheid. Het vraagt alleszins een weloverwogen en degelijke voorbereiding en dit samen met de gezinsleden of de reisgezellen.  

    Welnu, het is tijd om de sprong te wagen. Het doel is dat jij en je gezinsleden er maximaal kunnen van genieten, van het ontdekken en bewonderen van de bestemmingen: wadlopen in Friesland en kamperen op één van de Waddeneilanden, historische plaatsen bezoeken in Griekenland, pittoreske landschappen in Noorwegen, de natuurpracht van bergen en dalen in Oostenrijk, woestenij en poesta in Hongarije, het azuurblauw van de Middellandse Zee en de zonsopgangen aldaar. Maar ook het plezier beleven aan de verplaatsingen er naartoe. Van zodra je weg bent, ben je immers op avontuur, op vakantie.  

    Zijn jullie op zoek naar de warme, zuiderse Franse of Italiaanse zon? Zijn het de hoge bergen van de Alpen of de Pyreneeën? Is het de rust van de weidse Zweedse landschappen met de rendieren en af en toe een eland of zijn het de prachtig gekleurde wolken- en sterrenhemels in Finland? Zijn het de typische steden en landelijke taferelen in de vroegere Oostbloklanden? Of willen jullie de bakens helemaal verzetten met het verkennen van het rijke wildleven en de fascinerende cultuurverschillen en eetgewoontes in Zuidelijk Afrika en daar rondtoeren met een huurjeep met daktent. Of vallen jullie voor het doorkruisen van de onuitputtelijke flora van Canada met een gehuurde motorhome?  

    Zeg je: die laatste twee voorbeelden zijn niet naar mijn budget of nog niet. Toegegeven, als je het oude continent Europa verlaat en verre vliegreizen onderneemt, moet je eerlijk cijferen en misschien passen. Maar avontuurlijk kamperen op zich is goedkoop!. Als je van de buitenlucht geniet, kun je zeer sober leven: de plaatselijke ingrediënten van de dag smaken na een marktbezoek ergens in Tsjechië, je fiets meenemen om je ter plekke in Denemarken te verplaatsen en om de omgeving van Skagen te verkennen. Kies een camping aan de rand van een toeristische zone, niet in Nice zelf, maar op het Franse platteland in de Provence. Als je in de mogelijkheid bent om buiten het hoogseizoen te kamperen, valt er heel wat vermindering te rapen met campingcheques e.d.  

    Al kamperend je eigen bakens verzetten doe je niet improviserend, niet onbezonnen. De voorbereiding samen met je genoten is van kapitaal belang, zowel de materiële als de mentale.  

    Als je zinnens bent wat afstanden af te leggen is de keurige paraatheid van het kampeermateriaal en van je rollend kapitaal van enorm belang in functie van de veiligheid en zekerheid. Als je ‘gerust’ op weg en onderweg kunt, voel je je fitter en alerter. Dan zal ook de gemoedsrust van je gezellen er wel bij varen. Dan is iedereen wat ‘zekerder van zichzelf’.    

    Werk jullie reisschema gezamenlijk uit of toch met grote onderlinge inspraak en instemming. Schat jullie concentratievermogen, gezondheid en lichamelijke conditie zo correct mogelijk in. Voorzie voldoende aangepaste (reserve) geneesmiddelen voor eventuele ongemakken die je kunnen overkomen. Begin niet te vermoeid aan jullie trip. Een uitgerust en energievol kampeerdersgezin kan bergen verzetten en dromen vervullen. Wie goed gedocumenteerd aan zijn boeiende onderneming begint, is assertief en weerbaar. Die attitude zal uitstralen naar de reisgenoten. Ongetwijfeld zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen goede, welkome deugden.  

    De gemoedsrust, de mentale ingesteldheid, het zich een beeld kunnen vormen van wat komend is en de inschatting van de tijdsduur, spelen een cruciale rol als jullie zinnens zijn  om meerdere weken er samen op uit te trekken. Het is heerlijk te kunnen ‘overherfsten’ nabij de witte dorpen of langs de prachtige stranden van Andalusië (Zuid-Spanje), de bloemenmaand mei in de Algarve of in een ander deel van Portugal door te brengen of met het hele gezin in de grote vakantie over de plas een tijd kamperend rond te gaan reizen in het groene Wales en het mysterieuze Schotland onder die adembenemende wolkenformaties.    

    Avontuurlijk kamperen ook met een groot gezin is zeer goed te doen. Kinderen leggen heel makkelijk contacten. Terwijl de ouders verder uitpakken en opstellen, hebben zij al vriendschappen gesloten.  

    Informeer ze over wat ze te wachten staat. Betrek ze effectief bij het gebeuren. Eens de kampplaats gekozen, geef ze een haalbare specifieke taak en verantwoordelijkheid (hun specialisatie of een beurtsysteem): tentstokken en haringen in volgorde aanreiken, scheerlijnen voorlopig aantrekken, hun eigen ondertentjes opstellen en in orde brengen. De betrokkenheid en hun welbevinden zullen er baat bij hebben.  

    De kinderen beletten je vaak dat je te veel hooi op de vork neemt of té grote afstanden ineens wil afleggen. Zij zien details die de volwassenen ontgaan, ze kijken door een andere bril. Hou een soort dagboek bij, elke avond één of enkele paragraafjes. Noteer op naam en bewaar voor later enkele van hun spontane, rake uitspraken of frappante reacties. Met hen een kabbelende beek of een paadje langs een berghelling tussen de rotsblokken volgen, is voor elkeen misschien meer (ont)spannend en avontuurlijker dan het bezoek aan een duur pretpark. De kinderen prefereren nogal eens een knusse barbecue op de camping boven uitgebreid gaan tafelen in een restaurant.   

    Als je enthousiaste kinderen ziet genieten van het exploreren van het natuurschoon: de bloemen, de vogels, de duinen en noem maar op, dan voel je je zelf ook voldaan. ’s Avonds zijn ze zelden lastig, want ze zijn doodop van de spanning, de belevenissen, de ervaringen en ze vallen ‘als een blok’ in slaap.  

    Hopelijk heeft de avontuurlijke kampeermicrobe je te pakken om met de nodige lef en durf erop uit te trekken. Waag het erop met je enthousiaste ondernemingszin en zet je kampeerdroom om in een boeiend verhaal.    

    Nog enkele raadgevingen:  

    - Maak copies van uw belangrijke persoonlijke papieren en boordformulieren en scan deze in. Stuur ze per e-mail naar je eigen e-mailadres. Zo kun je ze indien nodig oproepen in een internetomgeving.  

    - Bij een vliegreis steek je de belangrijke medicamenten in je handbagage.  

    - Wacht in dunbevolkte gebieden niet te lang om te tanken. Eens je tank halfleeg vul je bij de volgende gelegenheid  best bij.  

    - Hou steeds voldoende drinkwater bij de hand.  

    - Als je naar de Scandinavische landen trekt, neem dan wat eet- en vooral drankvoorraden mee.  

    - Als je voelt dat het nodig is, las dan een extra rustdag in. Pas desnoods je reisschema aan.  

    - Informeer je goed naar de diverse buitenlandse verkeersregels.  

    - Hou steeds wat reserve contant geld ergens goed weggeborgen achter de hand.  

    - In de zee rond de landen van Zuid-Europa kunnen langs de kust zee-egels voorkomen. Voorzie voor de kinderen watersandalen. Ook nuttig voor keienstranden.  

    - Hou er rekening mee dat men in het buitenland streng kan zijn voor het vervoeren en toelaten van huisdieren (op campings).  

    - In Afrika: Tank alleen in de buurt van grote plaatsen bij een bekend brandstofmerk.    

    - Als je een huurauto of een camper ophaalt, laat je dan niet overweldigen door de zenuwen, maar neem rustig de tijd om foto’s te nemen van eventuele deukjes en krassen, doe de moeite om de inventarissen te checken, controleer of alles werkt en vraag indien nodig om verduidelijking. Het kost enige tijd, maar het kan veel ergernis besparen.  

    Avontuurlijk kamperen is 33,3% voorbereiding, 33,3% beleving en 33,3% nagenieten!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 24/02-02/03 2014
  • 30/12-05/01 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!