Inhoud blog
  • Keetclub Oss:
  • keetavond 1 maart 2007
  • Recepten Keetavond 10 januari 2007
  • Recepten Keetavond donderdag 7 december
  • Recepten Keetavond woensdag 25 oktober 2006
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Keetclub Oss
    kook- en eetclub voor mannen
    11-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten Keetavond 10 januari 2007

    Keetclubavond 10 januari  2007

     

    Menu

     

    Taartje met tomaat, olijven en ansjovis

    *

    Rode paprikasoep met olijven citroenrasp en yoghurt

    *

    Coq au vin met rodekool en puree

    *

    Creme au vin blanc

     

     

     

     

     

    Taartje met tomaat, olijven en ansjovis (voorgerecht voor 4 personen).

    Ingrediënten:

    4 plakjes bladerdeeg

    2 el rode pesto

    20 rode kerstomaatjes, gehalveerd

    24 zwarte ontpitte olijven, in plakjes

    8 ansjovisfilets, in de lengte gehalveerd

    1 tl gedroogde oregano

    geraspte kaas (parmezaan of pecorino) naar smaak

    citroenrasp naar smaak

    zout, peper

    olijfolie

    takjes oregano

     

    Bereiding:

    1.         Verwarm de oven voor op 200 oC

    2.         Snijplank met bloem bestuiven. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar.

    3.         Snij de randen van elk plakje iets in met een scherp mes 0,75 cm van de kanten en vouw die iets omhoog (bakje)

    4.         Bestrijk de deegbodem met pesto en verdeel de tomaten, olijven en ansjovis erover. Bestrooi de taartjes met oregano kaas, citroenrasp zout, peper en schenk er wat olijfolie over.

    5.         Bak de taartjes in 10-15 minuten gaar en lichtbruin.

    6.         Garneer met een takje oregano

     

    Rode paprikasoep met olijven, citroenrasp en yoghurt  (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    4 rode paprika’s, in de lengte gehalveerd en ontdaan van zaadlijsten

    2 el olijfolie

    2 teentjes knoflook, licht gekneusd

    1 kleine rode ui, gesneden

    4 rijpe tomaten, gepeld en fijngesneden

    200 gr gewone griekse (turkse) yoghurt

    20  ontpitte zwarte olijven, grof gesneden

    fijn geraspte schil van 1 citroen

    blaadjes van 2 takjes rozemarijn, fijngehakt

    Bereiding:

    1.      Verhit de grill in de hoogste stand en bedek bakplaat met aluminiumfolie en leg daarop de paprika’s met het vel naar boven.

    2.      Rooster ongeveer 30 minuten (of korter) tot het vel blazen vertoont en geblakerd is, eventueel verplaatsen om ze gelijkmatig te roosteren.

    3.      Doe de paprika’s in een schaal en dek af met plasticfolie of doe ze in een afgesloten plastic zak. Na circa 10 minuten kun je het velletje verwijderen.

    4.      Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 5 minuten.

    5.      Voeg tomaten toe en laat koken tot ze beginnen te pruttelen.

    6.      Scheur de paprikahelften in grove stukken en doe ze in de pan voeg 750 ml water toe en breng aan de kook.

    7.      Zet vuur lager, deksel op de pan en ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

    8.      Haal van het vuur, teentje knoflook eruit en pureer. De soep moet tamelijk dik zijn, anders iets inkoken.

    9.      Op smaak afmaken met zout en peper.

    10.  Soep opscheppen, dot yoghurt in het midden, gegarneerd met gehakte olijven , citroenrasp en rozemarijn.

     

    Coq au vin met rodekool en aardappelpuree (voor 4 personen)

     

    Ingrediënten:

    100 gr ontbijtspek

    250 gr champignons

    1 potje zilveruitjes (klein)

    4 kippenbouten

    2 el olie

    2 dl rode wijn

    1 laurierblaadje

    1 tl tijm

    zout, peper

    125 ml crème fraîche

     

     

    Bereiding:

    1.      Het spek in stukjes snijden, de champignons schoonmaken en in plakjes snijden. De zilverruitjes afgieten.

    2.      De kippenbouten inwrijven met peper en zout.

    3.      In een braadpan de olie verhitten hierin de het spek zachtjes krokant uitbakken en uit de pan scheppen.

    4.      De kippenbouten in de braadpan leggen en rondom bruinbakken in het achtergebleven spekvet. De wijn, het laurierblad, de tijm en de zilveruitjes toevoegen.

    5.      Met het deksel op de pan de kip zachtjes ca. 30 minuten stoven.

    6.      De champignons toevoegen en ca. 10 minuten meestoven.

    7.      De kippenbouten uit de pan nemen, op een schaal leggen en warm houden.

    8.      De saus op hoog vuur iets laten inkoken, de crème fraîche erdoor roeren, de helft van het spek erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.

    9.      Kippenbouten op de borden leggen en de saus over de kippenbouten schenken en de rest van het spek erover strooien. Aardappel puree en rode kool toevoegen.

     

     

    Aardappelpuree (bijgerecht)

    (Voor 4 personen)

     

    Ingrediënten:

     

    1 kg kruimige aardappels

    250-300  ml warme melk

    zout, nootmuskaat

    1 scheut truffelolie

     

    Bereiding:

    1. Kook de aardappelen met zout tot ze gaar zijn, afgieten.
    2. Stamp ze fijn en vermeng ze met de kokende melk en roer ze goed glad en maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat.  Voeg eventueel een scheutje truffelolie toe.

     

     

    Rodekool (bijgerecht)

    (Voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    500 gr gesneden panklare rodekool

    2 appels (goudrenet) in stukjes

    4 kruidnagels

    1 sjalotje

    1 plak ontbijtkoek

    1 el rietsuiker

     

     

     

    Bereiding:

     

    1. Sjalotje pellen en kruidnagels erin steken.
    2. Rodekool met 1/2 tl zout en sjalot in de pan doen. Bodempje water op de kool schenken en aan de kook brengen. Vuur laag draaien en rodekool met deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar laten worden. Na 10 minuten appel en ontbijtkoek erdoor scheppen en meewarmen.
    3. Als rodekool gaar is, sjalot met kruidnagels verwijderen en op smaak brengen met rietsuiker, zout en peper.

     

     

    Crème au vin blanc   (voor 4 personen)

     

    Ingrediënten:

    2 dl witte wijn (Elzasser wijn of gewürztrauminer)

    100 gr suiker

    1 zakje vanillesuiker

    4 eierdooiers

    1 ei

    2 tl citroenrasp

    8 lange vingers

    hittebestendige beslagkom

     

    Bereiding:

    1.      In pan waarin beslagkom past ruim water aan de kook brengen.

    2.      In andere pan wijn, suiker en vanillesuiker aan de kook brengen.

    3.      In beslagkom, eierdooiers, ei en citroenrasp loskloppen.

    4.      Pan met wijnmengsel van vuur afnemen en ca. 10 minuten laten afkoelen.

    5.      Wijnmengsel in dun straaltje, al kloppend aan eimengsel toevoegen.

    6.      Beslagkom op kokend water zetten (au bainmarie). Vuur laag draaien en onder voortdurend kloppen met garde in 5 à 8 minuten kloppen tot een lobbige, dikke saus. Het mengsel mag niet koken.

    7.      Beslagkom van vuur afnemen, in bak met koud water zetten en met garde nog 1 minuut doorkloppen.

    8.      Lange vingers in kleine stukjes snijden. In witte wijn dopen en onder in de coupes leggen.

    9.      Crème in 4 coupes scheppen. Tot gebruik in koelkast zetten

     

     

     

    Wijnsuggestie:

    1.      Voorgerechten droge witte wijn(Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of een Chardonnay)

    2.      Hoofdgerecht, droge rode wijn(Bourgogne of Côtes de Rhône)

    3.      Nagerecht, zoete Gewürtztraminer.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per week
  • 26/02-04/03 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 04/12-10/12 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 20/09-26/09 2004
  • 15/09-21/09 2003

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!