Rode paprikasoep met olijven citroenrasp
en yoghurt
*
Coq au vin met rodekool en puree
*
Creme au vin blanc
Taartje met tomaat, olijven en ansjovis (voorgerecht
voor 4 personen).
Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg
2 el rode pesto
20 rode kerstomaatjes,
gehalveerd
24 zwarte ontpitte
olijven, in plakjes
8 ansjovisfilets, in
de lengte gehalveerd
1 tl gedroogde oregano
geraspte kaas
(parmezaan of pecorino) naar smaak
citroenrasp naar smaak
zout, peper
olijfolie
takjes oregano
Bereiding:
1.Verwarm de oven voor op 200 oC
2.Snijplank met bloem bestuiven. Leg de
plakjes bladerdeeg naast elkaar.
3.Snij de randen van elk plakje iets in met
een scherp mes 0,75 cm
van de kanten en vouw die iets omhoog (bakje)
4.Bestrijk de deegbodem met pesto en verdeel
de tomaten, olijven en ansjovis erover. Bestrooi de taartjes met oregano kaas,
citroenrasp zout, peper en schenk er wat olijfolie over.
5.Bak de taartjes in 10-15 minuten gaar en lichtbruin.
6.Garneer met een takje oregano
Rode paprikasoep met olijven,
citroenrasp en yoghurt (voor 4
personen)
Ingrediënten:
4 rode paprikas, in
de lengte gehalveerd en ontdaan van zaadlijsten
2 el olijfolie
2 teentjes knoflook,
licht gekneusd
1 kleine rode ui,
gesneden
4 rijpe tomaten,
gepeld en fijngesneden
200 gr gewone griekse
(turkse) yoghurt
20ontpitte zwarte olijven, grof gesneden
fijn geraspte schil
van 1 citroen
blaadjes van 2 takjes
rozemarijn, fijngehakt
Bereiding:
1.Verhit de grill in de hoogste stand en bedek bakplaat
met aluminiumfolie en leg daarop de paprikas met het vel naar boven.
2.Rooster ongeveer 30 minuten (of korter) tot het vel
blazen vertoont en geblakerd is, eventueel verplaatsen om ze gelijkmatig te
roosteren.
3.Doe de paprikas in een schaal en dek af met
plasticfolie of doe ze in een afgesloten plastic zak. Na circa 10 minuten kun
je het velletje verwijderen.
4.Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook
ongeveer 5 minuten.
5.Voeg tomaten toe en laat koken tot ze beginnen te
pruttelen.
6.Scheur de paprikahelften in grove stukken en doe ze in
de pan voeg 750 ml water toe en breng aan de kook.
7.Zet vuur lager, deksel op de pan en ongeveer 30 minuten
zachtjes koken.
8.Haal van het vuur, teentje knoflook eruit en pureer. De
soep moet tamelijk dik zijn, anders iets inkoken.
9.Op smaak afmaken met zout en peper.
10.Soep
opscheppen, dot yoghurt in het midden, gegarneerd met gehakte olijven ,
citroenrasp en rozemarijn.
Coq au vin met rodekool en aardappelpuree (voor
4 personen)
Ingrediënten:
100 gr
ontbijtspek
250 gr
champignons
1 potje
zilveruitjes (klein)
4
kippenbouten
2 el olie
2 dl rode wijn
1
laurierblaadje
1 tl tijm
zout, peper
125 ml crème
fraîche
Bereiding:
1.Het spek in
stukjes snijden, de champignons schoonmaken en in plakjes snijden. De
zilverruitjes afgieten.
2.De kippenbouten
inwrijven met peper en zout.
3.In een braadpan
de olie verhitten hierin de het spek zachtjes krokant uitbakken en uit de pan
scheppen.
4.De kippenbouten
in de braadpan leggen en rondom bruinbakken in het achtergebleven spekvet. De
wijn, het laurierblad, de tijm en de zilveruitjes toevoegen.
5.Met het deksel
op de pan de kip zachtjes ca. 30 minuten stoven.
6.De champignons
toevoegen en ca. 10 minuten meestoven.
7.De kippenbouten
uit de pan nemen, op een schaal leggen en warm houden.
8.De saus op hoog
vuur iets laten inkoken, de crème fraîche erdoor roeren, de helft van het spek
erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
9.Kippenbouten op
de borden leggen en de saus over de kippenbouten schenken en de rest van het
spek erover strooien. Aardappel puree en rode kool toevoegen.
Aardappelpuree (bijgerecht)
(Voor
4 personen)
Ingrediënten:
1 kg kruimige
aardappels
250-300ml warme melk
zout, nootmuskaat
1 scheut truffelolie
Bereiding:
Kook
de aardappelen met zout tot ze gaar zijn, afgieten.
Stamp
ze fijn en vermeng ze met de kokende melk en roer ze goed glad en maak op
smaak met zout, peper en nootmuskaat.Voeg eventueel een scheutje truffelolie toe.
Rodekool (bijgerecht)
(Voor
4 personen)
Ingrediënten:
500 gr gesneden panklare
rodekool
2 appels (goudrenet) in
stukjes
4 kruidnagels
1 sjalotje
1 plak ontbijtkoek
1 el rietsuiker
Bereiding:
Sjalotje
pellen en kruidnagels erin steken.
Rodekool
met 1/2 tl zout en sjalot in de pan doen. Bodempje water op de kool schenken
en aan de kook brengen. Vuur laag draaien en rodekool met deksel op de pan
in ca. 20 minuten gaar laten worden. Na 10 minuten appel en ontbijtkoek
erdoor scheppen en meewarmen.
Als
rodekool gaar is, sjalot met kruidnagels verwijderen en op smaak brengen
met rietsuiker, zout en peper.
Crème au vin blanc(voor 4 personen)
Ingrediënten:
2 dl witte
wijn (Elzasser wijn of gewürztrauminer)
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eierdooiers
1 ei
2 tl citroenrasp
8 lange vingers
hittebestendige beslagkom
Bereiding:
1.In
pan waarin beslagkom past ruim water aan de kook brengen.
2.In
andere pan wijn, suiker en vanillesuiker aan de kook brengen.
3.In
beslagkom, eierdooiers, ei en citroenrasp loskloppen.
4.Pan
met wijnmengsel van vuur afnemen en ca. 10 minuten laten afkoelen.
5.Wijnmengsel
in dun straaltje, al kloppend aan eimengsel toevoegen.
6.Beslagkom
op kokend water zetten (au bainmarie). Vuur laag draaien en onder voortdurend
kloppen met garde in 5 à 8 minuten kloppen tot een lobbige, dikke saus. Het
mengsel mag niet koken.
7.Beslagkom
van vuur afnemen, in bak met koud water zetten en met garde nog 1 minuut
doorkloppen.
8.Lange
vingers in kleine stukjes snijden. In witte wijn dopen en onder in de coupes
leggen.
9.Crème
in 4 coupes scheppen. Tot gebruik in koelkast zetten
Wijnsuggestie:
1.Voorgerechten
droge witte wijn(Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of een Chardonnay)
2.Hoofdgerecht,
droge rode wijn(Bourgogne of Côtes de Rhône)