Inhoud blog
  • Keetclub Oss:
  • keetavond 1 maart 2007
  • Recepten Keetavond 10 januari 2007
  • Recepten Keetavond donderdag 7 december
  • Recepten Keetavond woensdag 25 oktober 2006
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Keetclub Oss
    kook- en eetclub voor mannen
    04-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.keetavond 1 maart 2007

    Menu 1 maart 2007xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

     

    Soupa yaouti-domata

     

    Dolmadakia jemista / Tzatziki

     

    Skoubria gemista / Horiatiki Salata

     

    Pagoto fistikia

     

     

     

    Alle beschrijvingen zijn voor 4 personen !

     

    Soupa yaouti-domata

    (tomaten-joghurt soep)

     

    4 grote tomaten

    2 el olijfolie

    1 ui, klein gesneden

    1 teen knoflook, fijngesneden

    3dl groentebouillon

    2 zachte, zongedroogde tomaten, kleingesneden

    1 tl fijngesneden verse tijm

    ½ tl kaneel

    3 dl Griekse yoghurt

    zout en peper

     

    Bereidingswijze:

     

    Ontvel de tomaten, bak de ui en knoflook in de olijfolie glazig, voeg de fijngehakte tomaten toe en bak alles 5 minuten op laag vuur.

    Voeg de bouillon, de zongedroogde tomaten, tijm, kaneel en wat zout en peper toe. Breng de soep aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes trekken.

    Laat even afkoelen, pureer de soep en roer de yoghurt er door.

    Desgewenst verwarmen voor het opdienen, niet koken! Kan ook koud worden geserveerd.

     

    Dolmadakia jemista

    (gevulde wijnbladeren, 3 stuks pp)

     

    12 wijnbladeren op zout water

    10 gram verse peterselie

    5 gram verse basilicum

    1 kleine ui

    200 gram lamsgehakt

    50 gram rijst

    1 teentje knoflook

    snufje zout

    1 el citroensap

    1 el olijfolie

    ½ groentebouillontablet

     

    bereidingswijze:

     

    De wijnbladeren losmaken en in een pan met ruim water 10min. laten koken. Bladeren laten uitlekken, peterselie, ui, basilicum fijnhakken en met de rijst en het gehakt in een kom doen. De geperste knoflook toevoegen, op smaak brengen met peper en zout.

    Het wijn blad met de nerf naar boven op het werkblad leggen, van het gehaktmengsel 1 volle eetlepel op een blad leggen, vanaf de onderkant het blad 1 slag oprollen, de zijkanten naar binnen vouwen en het blad verder stevig oprollen. De rolletjes in een pan leggen met de naad naar beneden, besprenkelen met citroensap en olijfolie, onder water zetten en een bouillontablet toevoegen. Een hittebestendig bord op de rolletjes leggen en iets aandrukken, vervolgens de rolletjes op laag vuur in 30 min. gaar koken. Naar wens warm, lauw of koud serveren met de tatziki.

     

     

    Tzatziki

     

    2 komkommers

    4dl griekse yoghurt

    2 teentjes knoflook

    3 el fijngehakte verse munt

    1 el citroensap

     

    bereidingswijze :

     

    de komkommers in de lengte doorsnijden, de zaadlijsten verwijderen. Grof raspen in een zeef, zouten en 15 minuten laten uitlekken.

    Doe de yoghurt, de geperste knoflook, munt en citroensap in een kom en meng het.

    Spoel de komkommer af en knijp het vocht eruit. Roer de komkommer door het yoghurtmengsel en breng de tzaziki op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Garneer met muntsnippers.

     

     

    Skoubria gemista

    (makreel gevuld met rozijnen en pijnboompitten)

     

    3el olijfolie

    1 ui, fijngesneden

    100 gram broodkruim

    50 gram rozijnen

    100 gram pijnboompitten

    1 citroen

    1el verse dille

    2el verse peterselie

    zout en peper

    1 losgeklopt ei

    4 makrelen (of forellen) elk ca 250 gram, schoongemaakt

     

    bereidingswijze:

     

    verhit olijfolie in een koekenpan en bak de ui glazig.

    Vermeng in een grote kom het broodkruim, de rozijnen, de pijnboompitten, het citroenrapsel de dille, peterselie en wat zout en peper. Meng de ui en ei er goed door.

    Vul de buikholte van de vis met het mengsel en druk het goed aan. Leg de vissen in een ingevette, ondiepe ovenschaal waarin ze naast elkaar passen. Kerf elke vis enkel malen scherp in. Sprenkel het citroensap en de resterende olie eroveren laat het gaar worden in de oven, 30 minuten op 190 graden.

     

    Horiatiki Salata

    (griekse boerensalade)

     

    4 stevige rode tomaten

    1 komkommer

    1 middelgrote ui

    1 groen paprika

    150 gram fetakaas

    10 zwarte olijven

    1 el kappertjes

    2 el olijfolie

    ½ tl oregano

    Zout

    olijfbrood

     

    bereidingswijze:

     

    Ontvel de tomaten, snij de tomaten en de komkommer en de paprika fijn. Snij de ui in ringen. Doe alles in een kom en voeg de olijven, kappertjes en de oregano toe, bestrooi met zout en meng het door elkaar. Snij de feta in stukjes meng dit met de salade en besprenkel dit met olie. Serveer dit met het loijfbrood en eventueel de tzatziki.

     

     

    Pagoto fistikia

    (pistache ijs)

     

    een halve bak pistache ijs

    poedersuiker

    150 gram kristalijs

    3 el water

    75 gr. gedopte pistachenoten, ongezouten

     

    bereidingswijze:

     

    Bestrijk een bakplaat met olie.Doe de suiker met het water in een pan en laat het goudbruin karameliseren. Haal de pan van het vuur en schep er de hele pistaches door. Schenk het karamelmengsel uit op de bakplaat en laat het op een koele plaats 1 uur uitharden. Breek de karamel aan stukken, en hak het fijn. Leg op een besuikerd bord een paar bolletjes pistache-ijs en strooi dan het pistache mengsel over het ijs.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per week
  • 26/02-04/03 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 04/12-10/12 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 20/09-26/09 2004
  • 15/09-21/09 2003

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!