Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Oude prentkaarten






22-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lieve Kerstman



http://img192.imageshack.us/img192/8067/indelucht.jpg


Lieve Kerstman

 
vlieg maar hoog boven onze daken
niet te veel lawaai met de rendieren maken
want in het midden van de nacht
ben jij diegene die op kerstnacht op ons wacht

 
vlieg de wereld maar rond
maak het daar boven niet te bond
geniet van de kerstbomen die stralen
lieve Kerstman geniet van de kerstnacht




» Reageer (0)
21-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.A Joyful Yuletide


Oude Kerstkaart uit Maleisië


A Joyful Yuletide



http://img686.imageshack.us/img686/7599/oudekerstkaartuitmaleis.jpg




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar komt de Kerst en Nieuwjaarskaart vandaan

Waar komt de Kerst en Nieuwjaarskaart vandaan



http://img690.imageshack.us/img690/5189/kerstkaart.jpg



Het uitbrengen van een kerstgroet is ouder dan men zou denken. In de Middeleeuwen werden op het Europese vasteland houtsnijwerken met religieuze kersttaferelen aangeboden aan geliefden of kasteelheren.


Het massaal verzenden van kerst-nieuwjaarsgroeten stamt eigenlijk uit de 19e eeuw. De Engelse tekenaar John Callcott Horsley maakte in 1843 de eerste kerstkaart met de pakkende tekst "A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” (Vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar voor u) Deze eerste kaart toonde een kerstviering van een gezin.


In de Verenigde Staten begon de in Duitsland geboren drukker Louis Prang omstreeks 1875 met het massaal produceren van kerstkaarten. Deze kaarten waren zeer in trek bij het Amerikaanse publiek en het verzenden van kerstkaarten werd een feit.




» Reageer (0)
20-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fonkelende lichtjes



http://img695.imageshack.us/img695/5843/kerstballen.jpg


een boom met wat linten en bollen
fonkelende lichtjes
een ster voor het raam die schittert
als je langs al die lichtjes gaat
is het is niet zo donker en koud meer op straat
fijne Kerstdagen



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmis



http://img132.imageshack.us/img132/4430/nu2oc8.jpg


Één keer per jaar
mogen ze stout zijn in de hemel
wat is dat daar dan
een gewemel
engelen bengelen als ballen
aan de denneboom
en elf van de apostelen
zijn alles aan het borstelen
één van hen moest naar de hel
het zal er warmer zijn dan hier
dat wel
en de witte hemelpluisjes
dwarrelen dan naar beneden
zachtjes rond de huisjes
Jozef en Maria
zijn ook van de partij
die hebben klokjes
lampjes
en slierten slingers bij
om alles te versieren
en binnenkort
het grote feest
dat kerstmis heet
te vieren




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het meisje met de zwavelstokjes


Het meisje met de zwavelstokjes


Het beroemde sprookje van Andersen over een arm meisje


http://img707.imageshack.us/img707/6286/hetmeisjemetdezwavelsto.jpg



Het was afschuwelijk koud, het sneeuwde en het begon donker te worden. Het was de laatste avond van het jaar.

In die kou en in dat donker liep er op straat een arm, klein meisje, zonder muts en op blote voeten. Ze had wel pantoffels aangehad toen ze van huis ging, maar dat hielp niet veel: het waren heel grote pantoffels, haar moeder had ze het laatst gedragen, zo groot waren ze, en het meisje had ze bij het oversteken verloren, toen er twee rijtuigen vreselijk hard voorbijvlogen. De ene pantoffel was niet te vinden en met de andere ging er een jongen vandoor: hij zei dat hij hem als wieg kon gebruiken als hij later kinderen kreeg.

Daar liep dat meisje dus op haar blote voetjes, die rood en blauw zagen van de kou. In een oud schort had ze een heleboel zwavelstokjes en één bosje hield ze in haar hand. Niemand had nog iets van haar gekocht, de hele dag niet. Niemand had haar ook maar een stuivertje gegeven.

Hongerig en koud liep ze daar en ze zag er zo zielig uit, dat arme stakkerdje! De sneeuwvlokken vielen in haar lange, blonde haar, dat zo mooi in haar nek krulde, maar aan dat soort dingen dacht ze echt niet. Uit alle ramen scheen licht naar buiten en het rook overal zo lekker naar gebraden gans; het was immers oudejaarsavond en daar dacht ze wel aan.

In een hoekje tussen twee huizen, waarvan het ene een beetje vooruitstak, ging ze in elkaar gedoken zitten. Haar beentjes trok ze onder zich op, maar ze kreeg het nog kouder, en naar huis durfde ze niet, want ze had geen zwavelstokjes verkocht en ook geen stuivertje gekregen. Haar vader zou haar slaan en thuis was het trouwens ook koud. Ze woonden vlak onder het dak en daar blies de wind doorheen, ook al waren de ergste kieren met stro en oude lappen dichtgestopt.

Ze had bijna geen gevoel meer in haar handjes van de kou. O, wat zou een zwavelstokje lekker warm zijn! Zou ze er eentje uit het bosje durven trekken en het tegen de muur afstrijken om haar handen te warmen?

Ze trok er een uit. "Ritsss..." Wat vlamde dat, wat brandde dat! Het gaf een warm, helder vlammetje, net een kaarsje, toen ze haar handen eromheen hield.

Een wonderlijk licht gaf het. Het meisje dacht dat ze voor een grote, ijzeren kachel zat met glimmende koperen ballen en een koperen trommel. Het vuur brandde zo heerlijk, het was zo lekker warm.

Maar wat was dat? Het meisje strekte haar voetjes al uit om die ook te warmen - toen ging de vlam uit, de kachel verdween - en zij zat met een stompje van het afgebrande zwavelstokje in haar hand.

Ze stak er nog een aan. Het brandde, het gaf licht en waar het schijnsel op de muur viel, werd die doorzichtig, net als een sluier. Ze keek zo de kamer in, waar de tafel gedekt was met een spierwit tafelkleed, met het fijnste porselein. De gebraden gans, gevuld met pruimen en appeltjes, stond heerlijk te dampen. En wat het aller-heerlijkst was, de gans sprong van de schaal en waggelde met een vork en mes in zijn rug over de grond. Hij kwam recht op het arme meisje af; toen ging het zwavelstokje uit en was alleen de dichte, koude muur er nog.

Ze stak er nog een aan. Toen zat ze onder de mooiste kerstboom, nog groter en nog rijker versierd dan de boom die ze door de glazen deur bij de rijke koopman had gezien, vorig jaar met Kerstmis. Er brandden wel duizend kaarsjes aan de groene takken, en gekleurde prentjes, zoals je die in etalages ziet, keken haar aan. Het meisje strekte haar beide handen uit - toen ging het zwavelstokje uit, de vele kerstkaarsjes gingen de lucht in en veranderden in sterren, zag ze. Eentje viel er en liet een lange streep van vuur achter aan de hemel. "Nu gaat er iemand dood," zei het meisje. Want haar oude grootmoeder, de enige die lief voor haar was geweest, maar die nu dood was, had gezegd: "Als er een ster valt, gaat er een zieltje naar God."

Ze streek weer een zwavelstokje af tegen de muur, het gaf licht en in het schijnsel stond haar oma, heel duidelijk, heel stralend, heel vriendelijk en lief. "Oma!" riep het meisje. "O, neem me mee! Ik weet dat je weg bent, als het zwavelstokje uitgaat. Weg, net als de warme kachel, de gebraden gans en die prachtige, grote kerstboom."

Haastig streek ze de rest van de zwavelstokjes uit het bosje af, want ze wilde oma vasthouden. De zwavelstokjes gaven zoveel licht dat het klaarlichte dag leek. Oma had er nog nooit zo mooi en zo groot uitgezien. Ze nam het kleine meisje op haar arm en ze vlogen, stralend en blij, heel, heel hoog. Er was geen kou, geen honger, geen angst - ze waren bij God.

Maar in het hoekje bij het huis zat in de koude wintermorgen het kleine meisje met de rode wangen, met een glimlach om haar mond  doodgevroren op de laatste avond van het oude jaar.

Het werd nieuwjaarsochtend en de kleine dode zat daar met haar zwavelstokjes, waarvan een bosje bijna was opgebrand. Ze heeft zich willen warmen, zeiden ze. Niemand wist wat voor moois ze had gezien, hoe stralend ze met oma de vreugde van het nieuwe jaar was ingegaan.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straten versierd met lichtjes



http://img696.imageshack.us/img696/5814/46016692.jpg



straten versierd met lichtjes
de wegen bedekt met lagen sneeuw
de nacht is helder
vol met blinkende sterren
wat een gezellige kerstsfeer



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wees blij met kerstmis



http://img691.imageshack.us/img691/876/christmaszb.jpg



Wees blij met kerstmis en vier het met elkaar
want kerstmis komt maar één keer per jaar



» Reageer (0)
19-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kerstpiek

De kerstpiek


http://img43.imageshack.us/img43/795/kerstpiek.jpg



De piek maakt onderdeel uit van de versiering van de kerstboom. Zij wordt altijd bovenaan de boom geplaatst, waardoor haar spitse vorm de lucht in wijst en daarmee het hoogste punt van de kerstboom is. Soms ziet men ook pieken in de vorm van een ster.

Het is niet precies duidelijk wat de herkomst van de piek is. Volgens sommige bronnen verwijst de piek naar de Ster der Wijzen of een geabstraheerde weergave daarvan. Volgens een andere theorie zou de piek een gespieste appel zijn (vergelijk de vorm van de piek), daar appels van oudsher een versiering waren van de Germaanse boom op het Joelfeest, het Germaanse Zonnewendefeest.


http://img244.imageshack.us/img244/570/piekso7.jpg





» Reageer (0)
18-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Niet iedereen heeft zo'n geluk als wij



http://img38.imageshack.us/img38/37/stera.jpg


Niet iedereen heeft zo'n geluk als wij
Niet iedereen is zo gelukkig en blij
Sommige mensen hebben het niet zo goed
Sommige mensen leven niet zoals het moet
Er is dan niet genoeg drinken of eten
Dat wou ik je even laten weten
Zodat je bij deze kerst denkt aan anderen
Zoals de daklozen die honger lijden
Met zijn allen kunnen we iets veranderen
Sta voor elkaar klaar
Dan wordt het een mooie en leuke kerst voor iedereen
Niet alleen voor de mensen om ons heen




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude glazen kerstversiering

Oude glazen  kerstversiering


http://img366.imageshack.us/img366/2799/kerstboomcw2.jpg


Kerstbal

Een kerstbal is een ornament dat in de kerstboom wordt gehangen.

In een kerstboom hangen vaak tientallen kerstballen. Kerstballen zijn oorspronkelijk van geblazen glas, maar worden, vanwege de breekbaarheid, ook van kunststof gemaakt.Met name de rage om kerstverlichting en bomen in de tuin te plaatsen heeft hiermee te maken.



http://img300.imageshack.us/img300/7137/bol1fl5.jpg



De oorspronkelijke kerstbal is van glas en aan de binnenzijde voorzien van een laagje metaal (meestal zilver). Meestal is een kerstbal dan ook spiegelend. De oorsprong van de kerstbal lijkt de heksenbal te zijn, die vroeger in huis aan de lamp hingen of in de tuin in de borders lag. Doordat men geloofde dat heksen geen spiegelbeeld hadden, kon men via de spiegelende bal makkelijk een heks herkennen als die zich in huis bevond. De zilveren ballen in de tuin hadden voornamelijk een decoratief doel.




http://img511.imageshack.us/img511/4162/klokjesy5.jpg



De oorsprong van de bal als versiering in de kerstboom heeft te maken met de opkomst van de glasblazerij in Oost-Europa. Men ging toen steeds vaker glazen ballen gebruiken in plaats van vergulde noten, rode appeltjes en koek. Voordat de kerstbal in de negentiende eeuw bij rijke mensen in de kerstboom kwam, werd de kerstboom versierd met papieren slingers en geknipte papieren figuren.De piek was onbekend. Meestal werd de boom bekroond met een ster.


Het zetten van een kerstboom was vóór de negentiende eeuw bij ons een zeldzaamheid. Het gebruik is eigenlijk Duits en waarschijnlijk via middenstanders ...



http://img118.imageshack.us/img118/2236/bolle2ew2.jpg





» Reageer (0)
17-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 december is het zo ver



http://img132.imageshack.us/img132/8836/kerstboomy.jpg



een kerstboom zo mooi van kleur
de heerlijke verse geur van een denneboom
hij wordt heel mooi versiert
aan elke tak hangt een kerstbal
vol fonkelende lichtjes
bovenop hangt een ster
daarna de cadeautjes onder de kerstboom
en 25 december is het zo ver
dan wordt de kerstman verwacht





» Reageer (0)
16-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kerstman



http://img704.imageshack.us/img704/2333/merrychristmaszh.jpg


De kerstman

het is donker buiten
regen tikt op het dak
ik zit in de huiskamer
en voel me op m’n gemak

opeens, zie ik iets komen
uit de openhaard
ik kijk wat het is en zie
het is de kerstman met zijn baard

Hij blijft hangen
ik denk: “wat doet ie nou?!”
ik ging naar hem toe
en vroeg wat ie wou

Ik wou dat ik wat minder dik was
lachte hij luid
maar geef me heel even
dan kom ik hier wel uit

En ja, het duurde niet lang
voordat hij weer vrij was
hij keek in het rond
en toen zag ik het pas

hij keek me aan
en pakte uit zijn zak
een heel groot
mooi ingepakt pak

Hij ging weer weg
maar nu door de deur
niet door de schoorsteen
hij had geen zin meer in dat gezeur




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kinderen van de straat

De kinderen van de straat


http://img163.imageshack.us/img163/8950/zwavelstokjes.jpg


tijdens kerstmis lag een meisje
te kleumen in de sneeuw
het gebeurde heel lang geleden
zeker langer dan een eeuw

zij warmde zich op aan zwavelstokjes
in die ijzig koude nacht
droomde van een prachtig kerstfeest
niemand die toen aan haar dacht

ook nu zwerven er nog kinderen
zwavelstokjes verkopen ze niet
maar ze zijn net zo ontredderd
door armoede en door verdriet

handel volgens de kerstgedachte
wees goed en barmhartig...
schenk een gedeelte van uw rijkdom
aan de kinderen van de straat




» Reageer (0)
15-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig nieuwjaar



http://img43.imageshack.us/img43/2060/ster1.jpg


Een ster
schijnt helder en klaar
ik hoop dat ze de weg mag wijzen
naar een gelukkig nieuwjaar



» Reageer (0)
14-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.arme sneeuwman



http://img686.imageshack.us/img686/442/sneeuwman2.jpg


met jou heeft men dolle pret
jij wordt volledig opgezet
met een pijp in de mond
een dikke buik ... heel rond
twee oogjes en een neus
weet je wat er dan gebeurt
dan komt de zon
je smelt en je verdwijnt
arme sneeuwman





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunststof-kerstboom pas na 17 jaar groener dan echte spar

Kunststof-kerstboom pas na 17 jaar groener dan echte spar


http://img46.imageshack.us/img46/1076/kerstboom.jpg


Echte kerstbomen uit de natuur zijn milieuvriendelijker dan namaakvarianten van kunststof. Alleen als zeventien jaar lang dezelfde plastic boom wordt gebruikt is er minder schadelijke uitstoot dan als ieder jaar rond kerst een nieuwe den in huis wordt gehaald.

Dat hebben ze in Australië uitgerekend. Een echte boom veroorzaakt bij het proces van kweken, transporteren en uiteindelijk verbranden ongeveer 3 kilo CO2-uitstoot. Bij de productie van een plastic boom is dat 48 kilo. Om echt 'groen' te zijn koop je echter best een kerstboom met kluit aan, die na de feestdagen in de tuin geplant kan worden om het jaar erna weer gebruikt te worden. Tuincentra zouden op deze basis ook kerstbomen kunnen gaan verhuren. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe viert men Kerst in in Denemarken

Hoe viert men Kerst in  in Denemarken


http://img96.imageshack.us/img96/6830/denemarken.jpg


Kerst in Denemarken

In Denemarken wordt traditioneel kerstavond gevierd met een diner met gans of eend, en gerechten als "brunede kartofler" (gekarameliseerde aardappelen). Het diner wordt afgesloten met rijstpudding met gehakte amandelen en warme kersensaus (Riz à l'Amande, door de Denen verbasterd tot iets dat klinkt als "risalamang"). Het is traditie om een hele amandel in de pudding achter te laten, degene die de hele amandel vindt krijgt een prijs, een cadeautje. Er zijn verscheidene trucs om er voor te zorgen dat kinderen altijd een hele amandel vinden, en dus een prijs krijgen.


Na het eten wordt er rond de kerstboom gedanst terwijl er kerstliederen gezongen worden. Daarna is het tijd om de cadeautjes die onder de kerstboom liggen uit te pakken.


Eerder op de dag van kerstavond gaan Denen die een godsdienst belijden naar de kerk.


Op eerste en tweede kerstdag gaan veel Denen op familiebezoek en eten een kerstlunch ("Jule frokost") met onder andere gemarineerde haring samen met een glas akvavit en bier.




» Reageer (0)
13-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dennenboom



http://img380.imageshack.us/img380/9728/14huytrvb6.jpg



O dennenboom
't wordt zachtjes aan
weer tijd
dat ik u van 't zolder haal
en u versier
in vol ornaat
zodat u straks
te pronken staat
met alle pracht en praal



» Reageer (0)
12-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kerstsfeer is overal al voelbaar




http://img163.imageshack.us/img163/2610/wensen.jpg


De Kerstsfeer is overal al voelbaar.

Kerstgedachte ieder vormt een bepaald beeld bij dit woord.

Met veel gevoelens en gedachten, vrede, licht, warmte, gezelligheid, liefde,

romantiek, familie en vrienden.

Een vriendelijk woord,maar waarom niet het hele jaar van dit alles.

Wens iedereen sfeervolle kerstdagen toe.


 


» Reageer (0)


Foto

Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto


hobbytop kerst_en_nieuwjaar


Lieve bezoekers
vind U mijn blog goed
dan kun je hier stemmen
door op de button te
drukken...Dank U

Foto


bestblogs kerst_en_nieuwjaar

Lieve bezoekers
vind U mijn blog goed
dan kun je hier stemmen
door op de button te
drukken...Dank U


Foto

Foto

Archief per maand
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 09-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 08-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!