Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    05-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken zoals de Amerikanen

     

    Hier is het nog volop Corona ellende…

     Een reisje maken naar het buitenland is bijna riskant geworden; mogelijk mag je van je vakantiebestemming niet meer terug naar huis of misschien mag je er hier niet meer in!?

     Toch zijn juli en augustus nu eenmaal de vakantiemaanden bij uitstek een daarom dacht ik er aan om gedurende enkele weken wat authentieke recepten op te geven uit verschillende verre landen… En dan zo wat te dromen van verre reizen terwijl je thuis deze exotische gerechten bereidt, dat houdt de vakantiesfeer er mogelijk wel in.

     Ik heb een hele collectie recepten in voorraad en niet zo maar recepten uit Frankrijk of Italië maar recepten uit exotische locaties zoals Nepal, Myanmar, Iran, Mexico, Korea, Turkije, Rusland, China, noem het maar en ik heb ook ook een drietalig dik boek vol recepten uit het Pamir-gebergte… Bijvoorbeeld hoe je op primitieve wijze alcohol van moerbeien kan distilleren… Of hoe thee met boter en brood te bereiden, het nationale gerecht aldaar…

     Zelfs heb ik een boek met trucjes om in het midden van de Sahara toch nog aan voedsel te komen… Maar daar komt meestal niet veel bereiding aan te pas; de gevangen schorpioen even boven een vlammetje houden is al voldoende en zorgen dat je handen niet te dicht in de buurt van zijn achterlijf houdt…

     Om te beginnen heb ik gekozen voor een land dat geen al te exotische keuken heeft, er wordt soms soms zelfs lacherig over gedaan; de keuken van de Verenigde Staten! Alles komt ons nog vrij bekend voor, denk maar aan de hamburger. Is er nog iets meer Amerikaans?

    Maar de US is een enorm land waar elke staat een beetje zijn eigen specialiteitjes kent.

     Ik heb gekozen voor authentieke gerechten uit de staat Tennessee.

    De recepten heb ik gehaald uit een boek dat samengesteld is uit recepten ingestuurd door diverse huisvrouwen uit Tennessee.

    Het boek met de titel “Dining with pioneers”, werd uitgegeven in 1981 door de “Council of Tennessee Chapter #21” en ik heb het gekregen van Brenda, de vrouw van Ron de “caretaker“ (huisbewaarder) van de ranch waar we in 1986 meer dan een half jaar gewoond hebben en er toen geleefd hebben als god, niet in Frankrijk, maar in de staat Oregon.

     Maar Brenda haar origine was Tennessee en zij wist me telkens weer op het hart te drukken dat; “Good girls go to heaven. But bad girls go to Tennessee..!” En Elvis is ook van Tennessee!

     Ik heb drie recepten uit het boek gelicht die best haalbaar zijn maar die toch typisch Amerikaans zijn.

    Onder meer een recept voor een pastasalade, een ander voor gebarbecuede varkensribben en tenslotte, je neemt het niet voor mogelijk, een recept voor “Coca Cola-cake”.

     Alle hoeveelheden zijn opgegeven in “cups”; Dat is nu eenmaal zo in die Angelsaksische landen. Een Amerikaanse cup = ongeveer 250 ml. Op het internet zijn volop omrekentabellen te vinden.

    Macaroni en ham-salade

     2          cups     ongekookte macaroni

    3          stuks    hard gekookte eieren, grof gehakt.

    1          cup      fijn gesneden gekookte ham

    2          eetl      Spaanse pepertjes, fijn gehakt

     2/3       cup      zure room

    1/3       cup      mayonaise

    1          eetl      mosterdpoeder (Hier moeilijk verkrijgbaar… Colman’s?)

    Gehakte peterselie, naar keuze.

    Groene olijven in schijfjes, naar keuze

    Zout naar smaak.

     

    Kook de macaroni volgens de instructies op de verpakking. Laat uitlekken.

    Spoel met koud water en laat uitdruipen.

    Meng de macaroni, eieren, ham en het Spaanse pepertje. Meng goed.

    Meng goed de zure room, de mayonaise, zout en mosterd.

    Giet deze dressing over de andere ingrediënten en meng nogmaals.

    Koel goed en versier met peterselie of olijven indien gewenst.

    Dit recept is voldoende voor 8 tot 10 personen.

     

     Gebarbecuede varkenskoteletten met bier

    8          Varkenskoteletten van 2 centimeter dikte.

    2          Blikjes bier (Budweiser?)     

    Knoflookzout (mengsel van knoflookpoeder en zout)

    1 + 1/3 cup      ketchup

    2/3       cup      citroensap

    2          eetl      selderijzout

    4          eetl      Worcestershiresauce

    2                      laurierblaadjes

    1          eetl      peper

    ½         eetl      gedroogde basilicum

    1/8       eetl      pikante saus (Tabasco?)

     Leg de koteletten in een diepe schaal. Bestrooi met knoflookzout. Giet het bier over de koteletten en marineer ze in de koelkast gedurende 4 uur. Meng de overige ingrediënten in een sauspan en breng aan de kook. Laat 10 minuutjes zachtjes sudderen.

    Haal de koteletten uit de marinade en rooster ze tot ze voldoende gaar zijn. Het vlees ondertussen regelmatig bestrijken met de marinade.

    Voldoende voor 8 personen.

    Coca-Cola cake

      2          cups     niet gezeefde bloem

    2          cups     kristalsuiker

    2          sticks   Oleo (Is een merk van margarine. Eén stick = 4 ounces of 113 gram.

    3          eetl      cacaopoeder

    1          cup      Coca Cola

    ½         cup      botermelk

    1          eetl      bakpoeder

    2                      eieren, losgeklopt

    1          eetl      vanille-extract (= één pakje vanillesuiker)

    1 + ½   cup      miniatuur marshmallows. (Of grotere in stukjes snijden?)

     

     Zeef de bloem en suiker in een grote kom. Smelt de margarine (Oleo), cacaopoeder en Cola tot het kookpunt en giet dit over het bloemmengsel. Voeg de botermelk, bakpoeder, eieren, vanille-extract en marshmallows toe. Het beslag is vrij dun en de marshmallows zullen boven komen drijven. Giet dit beslag in een geoliede en bebloemde bakvorm. Bak bij 350° Fahrenheit (180° C) gedurende 30 tot 35 minuten. Werk de cake af met de “icing” (topping) terwijl de cake nog warm is.  

     De topping;

     ½         cup      boter

    3          eetl      cacaopoeder

    6          eetl      Coca Cola

    1          doos    poedersuiker   (ongeveer 450 gram)

    1          cup      grof gehakte noten (pecan noten?)

     Verwarm de eerste drie ingrediënten en giet dit bij de suiker en meng goed.

     Een caloriebom maar dat is de standaard in de US.

    Volgende keer ga ik eens bij de Turken kijken...

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    26-08-2020
    Spaanse pepertjes

    Dag Willy,

     

    Om te beginnen; de berichten van Seniorennet komen de laatste tijd met bijna een week vertraging toe Dus daarom pas nu een antwoord!

     

    Zoals jij ook wel weet bestaat er een onoverzichtelijke verwarring over de betekenis voor het woord piment, pimento, pimenton, pimiento. Niet te vergeten dat allspice bij ons ook piment genoemd wordt!

    Dus welke soort pepers die schrijfster hier bedoelt dat moet ieder maar voor zichzelf uitmaken. Misschien worden zelfs gewone paprikas bedoeld? Maar die heten bell-pepper in Amerika Trouwens de Amerikanen schrikken er niet voor terug om rijkelijk veel (Mexicaanse) jalapeno-pepers te gebruiken. De Mexicaanse keuken is daar dan ook heel populair. Toch in de Zuidelijke staten.

    De lange rode Spaanse pepertjes die hier gekweekt worden daar zit ook niet veel fut in hoor

    Groetjes

    Fons

    26-08-2020, 08:53 Geschreven door Nicolay


    19-08-2020
    Macaroni & hamsalade

    Beste Fons,

    2 eetepels Spaanse pepertjes is m.i. te veel van het goede...

    Volgens https://www.interglot.nl/woordenboek/en/nl/vertaal/pimento gaat het hier over een mildere soort ;-) 

    Culinaire groeten, goed bezig!

    Willy

    19-08-2020, 08:07 Geschreven door Willy Van Cammeren


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!