Hier is het nog volop Corona ellende…
Een reisje maken naar het buitenland is bijna riskant geworden; mogelijk mag je van je vakantiebestemming niet meer terug naar huis of misschien mag je er hier niet meer in!?
Toch zijn juli en augustus nu eenmaal de vakantiemaanden bij uitstek een daarom dacht ik er aan om gedurende enkele weken wat authentieke recepten op te geven uit verschillende verre landen… En dan zo wat te dromen van verre reizen terwijl je thuis deze exotische gerechten bereidt, dat houdt de vakantiesfeer er mogelijk wel in.
Ik heb een hele collectie recepten in voorraad en niet zo maar recepten uit Frankrijk of Italië maar recepten uit exotische locaties zoals Nepal, Myanmar, Iran, Mexico, Korea, Turkije, Rusland, China, noem het maar en ik heb ook ook een drietalig dik boek vol recepten uit het Pamir-gebergte… Bijvoorbeeld hoe je op primitieve wijze alcohol van moerbeien kan distilleren… Of hoe thee met boter en brood te bereiden, het nationale gerecht aldaar…
Zelfs heb ik een boek met trucjes om in het midden van de Sahara toch nog aan voedsel te komen… Maar daar komt meestal niet veel bereiding aan te pas; de gevangen schorpioen even boven een vlammetje houden is al voldoende en zorgen dat je handen niet te dicht in de buurt van zijn achterlijf houdt…
Om te beginnen heb ik gekozen voor een land dat geen al te exotische keuken heeft, er wordt soms soms zelfs lacherig over gedaan; de keuken van de Verenigde Staten! Alles komt ons nog vrij bekend voor, denk maar aan de hamburger. Is er nog iets meer Amerikaans?
Maar de US is een enorm land waar elke staat een beetje zijn eigen specialiteitjes kent.
Ik heb gekozen voor authentieke gerechten uit de staat Tennessee.
De recepten heb ik gehaald uit een boek dat samengesteld is uit recepten ingestuurd door diverse huisvrouwen uit Tennessee.
Het boek met de titel “Dining with pioneers”, werd uitgegeven in 1981 door de “Council of Tennessee Chapter #21” en ik heb het gekregen van Brenda, de vrouw van Ron de “caretaker“ (huisbewaarder) van de ranch waar we in 1986 meer dan een half jaar gewoond hebben en er toen geleefd hebben als god, niet in Frankrijk, maar in de staat Oregon.
Maar Brenda haar origine was Tennessee en zij wist me telkens weer op het hart te drukken dat; “Good girls go to heaven. But bad girls go to Tennessee..!” En Elvis is ook van Tennessee!
Ik heb drie recepten uit het boek gelicht die best haalbaar zijn maar die toch typisch Amerikaans zijn.
Onder meer een recept voor een pastasalade, een ander voor gebarbecuede varkensribben en tenslotte, je neemt het niet voor mogelijk, een recept voor “Coca Cola-cake”.
Alle hoeveelheden zijn opgegeven in “cups”; Dat is nu eenmaal zo in die Angelsaksische landen. Een Amerikaanse cup = ongeveer 250 ml. Op het internet zijn volop omrekentabellen te vinden.
Macaroni en ham-salade
2 cups ongekookte macaroni
3 stuks hard gekookte eieren, grof gehakt.
1 cup fijn gesneden gekookte ham
2 eetl Spaanse pepertjes, fijn gehakt
2/3 cup zure room
1/3 cup mayonaise
1 eetl mosterdpoeder (Hier moeilijk verkrijgbaar… Colman’s?)
Gehakte peterselie, naar keuze.
Groene olijven in schijfjes, naar keuze
Zout naar smaak.
Kook de macaroni volgens de instructies op de verpakking. Laat uitlekken.
Spoel met koud water en laat uitdruipen.
Meng de macaroni, eieren, ham en het Spaanse pepertje. Meng goed.
Meng goed de zure room, de mayonaise, zout en mosterd.
Giet deze dressing over de andere ingrediënten en meng nogmaals.
Koel goed en versier met peterselie of olijven indien gewenst.
Dit recept is voldoende voor 8 tot 10 personen.
Gebarbecuede varkenskoteletten met bier
8 Varkenskoteletten van 2 centimeter dikte.
2 Blikjes bier (Budweiser?)
Knoflookzout (mengsel van knoflookpoeder en zout)
1 + 1/3 cup ketchup
2/3 cup citroensap
2 eetl selderijzout
4 eetl Worcestershiresauce
2 laurierblaadjes
1 eetl peper
½ eetl gedroogde basilicum
1/8 eetl pikante saus (Tabasco?)
Leg de koteletten in een diepe schaal. Bestrooi met knoflookzout. Giet het bier over de koteletten en marineer ze in de koelkast gedurende 4 uur. Meng de overige ingrediënten in een sauspan en breng aan de kook. Laat 10 minuutjes zachtjes sudderen.
Haal de koteletten uit de marinade en rooster ze tot ze voldoende gaar zijn. Het vlees ondertussen regelmatig bestrijken met de marinade.
Voldoende voor 8 personen.
Coca-Cola cake
2 cups niet gezeefde bloem
2 cups kristalsuiker
2 sticks Oleo (Is een merk van margarine. Eén stick = 4 ounces of 113 gram.
3 eetl cacaopoeder
1 cup Coca Cola
½ cup botermelk
1 eetl bakpoeder
2 eieren, losgeklopt
1 eetl vanille-extract (= één pakje vanillesuiker)
1 + ½ cup miniatuur marshmallows. (Of grotere in stukjes snijden?)
Zeef de bloem en suiker in een grote kom. Smelt de margarine (Oleo), cacaopoeder en Cola tot het kookpunt en giet dit over het bloemmengsel. Voeg de botermelk, bakpoeder, eieren, vanille-extract en marshmallows toe. Het beslag is vrij dun en de marshmallows zullen boven komen drijven. Giet dit beslag in een geoliede en bebloemde bakvorm. Bak bij 350° Fahrenheit (180° C) gedurende 30 tot 35 minuten. Werk de cake af met de “icing” (topping) terwijl de cake nog warm is.
De topping;
½ cup boter
3 eetl cacaopoeder
6 eetl Coca Cola
1 doos poedersuiker (ongeveer 450 gram)
1 cup grof gehakte noten (pecan noten?)
Verwarm de eerste drie ingrediënten en giet dit bij de suiker en meng goed.
Een caloriebom maar dat is de standaard in de US.
Volgende keer ga ik eens bij de Turken kijken...
|