Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.And ze winner iiizzz !

    Just!

    Douze points, twelve points..



    Een paar weken geleden heb ik hier aangekondigd dat ik zou meedoen aan een wedstrijd met en over garnalen.

    Vanavond was het zover, het is nu donderdagavond of liever –nacht, 17 december, dit ter informatie..!

    Er waren zes kandidaten en slechts één kon er winnen. Een reisje naar de Waddeneilanden en een dagje met een garnalenvisser meevaren : vissen en vangen ?

    De Waddeneilanden liggen in de Noordzee, ten noorden van Nederland en Duitsland en ten westen van Denemarken, dit ook ter informatie. Texel, Schiermonnikoog, zijn enkele van de bekendste…

    De uitstap naar Nederland duurt drie dagen en niet levenslang….gelukkig maar.

    Nu was het vanavond juist een helse avond voor het verkeer. Chaos in het ganse land. Er lag twee centimeter sneeuw en België lag plat op zijn gat. Vijfhonderd kilometer file…

    Van het zuiden van Antwerpen naar het noorden heeft een uur en nog een half geduurd.

    En zo groot is Antwerpen nu ook weer niet hoor!

    Mijn broer was om vijf uur vertrokken in St-Niklaas om te sympathiseren en die is van ellende rond zes uur terug gedraaid, hij had 3 kilometer afgelegd in een heel uur… en zag toen de onoverzichtelijke file op de E 17 staan…

    De wedstrijd ging door in “Het kookeiland” gelegen ergens lang de Bischoppenhoflaan, te Deuren, in de opnamestudio’s van onder andere Pietje Huysentruyt.

    Onderweg nog een vriendin van mijn vrouw gaan ophalen en met een half uurtje vertraging zijn we er toch aangekomen. Gelukkig, ik was de laatste niet, er kwamen er nog drie na mij…

    Eerst de grote dorst gelest met een glaasje cava want dorst had ik wel na die lastige rit.

    Dan eens kennis gemaakt met de medekandidaten. Persoonlijk kende ik er niemand van.

    Twee namen klonken me wel bekend in de oren. Het bleek zelfs om een Antwerps onderonsje te gaan, drie kandidaten van Antwerpen zelf, als Berchem daar ook bij behoort en een van Turnhout. De twee andere zijn voor mij nog steeds onbekend, ’t zagen er wel toffe kerels uit.

    Vier mannen en twee vrouwen, vermits vrouwen steeds voor twee tellen was dat dus een evenwichtige verdeling.

    Grote chef, Felix Alen, was de jury samen met twee lieve vriendelijke dames, of waren het nog juffrouwen? Ik durfde het niet te vragen, mijn vrouw was er bij.

    Voor het maken van het gerecht kregen we een uur tijd. Na veertig minuten was ik er klaar mee, mentaal had ik het ook twintig keer voorbereid…!

    En dan, wachten…op Godot…

    Je ziet dan die anderen zwoegen, allerlei ingewikkelde mengseltjes brouwen en roeren en mixen en kloppen en dat gerecht van mij was zoiets eenvoudigs…

    Je hoopt stiekem altijd dat je zal winnen maar ik zou al tevreden geweest zijn met het boek dat in het andere geval de prijs zou zijn.

    ’t Was een leuke avond geweest, weer wat mensen leren kennen en zo blijven we bezig…alsof ik niets anders te doen heb!

    En dan de “proclamatie”… Chef Alen gaf wat aanmerkingen bij de bereidingen voor elke kandidaat en toen viel het mij al op dat hij maar één persoon noemde met de voornaam en dat in mijn gerechtje de smaak van de garnalen het beste tot zijn recht kwam. Natuurlijk; ‘k had er niets aan gedaan.

    Uiteindelijk bleek ik dan de winnaar te zijn…

    Mooi hé!

    Een snoepreisje voor vier. Ter waarde van 1000 euro! De twee medereizigers waren reeds gereserveerd…dus geen mails sturen om te vragen of je mee mag om mijn valiezen te dragen. ’t Is al te laat.

    Het recept van het gerecht is nog steeds hier te vinden.

    Ik heb het daar “oude wijn in nieuwe zakken” genoemd omdat het een nieuwe vormgeving is van een oude bekende: de garnalencocktail. Dat is ook wat er te horen is op het filmpje.

    ( Die oude zakken heeft niets met de bezoekers van SeniorenNet te maken hoor !!!)

    Om mij veel werk te besparen ; hier staat het hele relaas. Met foto’s en filmpjes !

    Dit waren de andere kandidaten:

    We mogen kiezen wanneer we het reisje zullen maken, vermoedelijk wordt dat iets voor het paasverlof.

    Daar zal ik dan uitgebreid verslag over geven…

    Dat doet er mij aan denken dat ik best wat pilletjes tegen zeeziekte zou kopen.




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (12)

    25-12-2009
    Nog ééntje
    Kom Fons, nog een klein sprintje inzetten en je staat terug aan kop van het seniorennet. 'k Weet wl dat je er niet zwaar aan tilt, je supporters vinden het echter wel plezierig. Bedankt voor de verhaaltjes, belevenissen en recepten van het afgelopen jaar. Jan

    25-12-2009, 13:23 Geschreven door Jan Faes


    24-12-2009
    Goe zunne !!!!!
    Perfect hoor !!! We wisten het wel dat je straf was !!!

    24-12-2009, 17:25 Geschreven door Ludo


    23-12-2009
    Prachtig gedaan.
    Ja, Felix Alen is voor éénvoud en zeker geen tralla. Heb samen met Felix de hotelschool doorlopen gedurende 5 jaar in een klas van 5 leerlingen. Prachtige tijd gehad, onze Leerkracht was Lehouck. Daar hebben we de basis gekregen. Moest je nog mee doen ergens, gebruik dan nooit eetbare bloemen, want Felix krijgt iets. Ps: Hij is de top in vacuumkoken.

    23-12-2009, 12:31 Geschreven door Jempie


    21-12-2009
    Proficiat
    Fons, je hebt de super gedaan. Nogmaals proficiat en veel plezier aan de Waddenzee! Groetjes Luigi

    21-12-2009, 09:16 Geschreven door Luigi Il Gambero


    20-12-2009
    mooi zo
    nen dikke proficiat met je overwinning, wat dat valiezen dragen dat wil ik nog wel aan een ander overlaten, maar als je al problemen kende van 't zuid naar 't noorden van Antwerpen dan wilde ik wel chauffeur naar Friesland spelen. Nu zit ik wel te wachten op je avonturen als "Fons de strandjutter".

    20-12-2009, 23:56 Geschreven door Jan Faes


    vèèèt!
    waw de max! proficiat van rob & anke ! fijne kerst van ons beiden aan jullie zeeziektepilletjes kan je altijd van ons krijgen

    20-12-2009, 21:36 Geschreven door anke


    ppsjes link naar onze uitstappen en nog van alles
    terecht verdient wij zijn fier op onze blogger 2u6k5tl.gif

    20-12-2009, 20:09 Geschreven door georges


    ..
    Ik heb er geen seconde aan getwijfeld dat jij zou winnen Fons en zoals je zelf zegt : less is more, iets dat mijn ventje ook niet goed begrijpt. Wat betreft je mail : ik laat je zo snel mogelijk iets weten (net de mail gelezen). Lieve groetjes,

    20-12-2009, 17:06 Geschreven door bojako


    proficiat
    Hey Fons, Nog nen dikke welverdiende proficiat vanuit het ondergesneeuwde Turnhout. Leuk kennis te maken en vooral ook een leuke babbel of je culinaire ervaringen overal ter wereld. Groeten,

    20-12-2009, 14:28 Geschreven door Sid Frisjes


    hartelijk
    Oude wijn in nieuwe zakken...........origineel en het ziet er lekker uit,je ziet waar het talent zit.Dikke proff.

    20-12-2009, 09:22 Geschreven door ph


    19-12-2009
    Proficiat...
    We hadden 't kunnen denken natuurlijk :) goed gewerkt! Dikke proficiat...

    19-12-2009, 13:53 Geschreven door Jan


    garnalen
    Een dikke proficiat! en veel plezier bij het garnalenvangen, én het opeten daarna.

    19-12-2009, 10:02 Geschreven door kaline


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!