Inhoud blog
  • Staande ovatie voor 'Boudewijn'
  • Boudewijn, le roi triste
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    BOUDEWIJN, LE ROI TRISTE (van Frans Depeuter)
    Een toneelstuk over koning Boudewijn bij Theaterspektakel
    17-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staande ovatie voor 'Boudewijn'

    Het Nieuws uit

    Herentals

    Nieuwsblad.be/herentals
    herentals@nieuwsblad.be

    Boudewijn, le roi triste: schitterend

    Staande ovatie vrijdagavond in 't Schaliken voor de acteurs van Theaterspektakel. Voor de allereerste keer werd het gloednieuwe toneelstuk 'Boudewijn, le roi triste' van de hand van Olenaar Frans Depeuter opgevoerd. Een meer dan waardige opvolger voor de koningstrilogie die Depeuter eerder schreef is geboren.

    Het verhaal wordt verteld door de 'Brusseleir' Swakke Bonheur, de kleinzoon van de beruchte Fré Bonheur die verhalen over de Leopold-en vertelde. Erik Goris, artistiek directeur bij Theaterspektakel, kruipt op zijn onnavolgbare manier in de huid van Swakke.

    Depeuter gaat geen heikel onderwerp uit de weg. De moeilijke jeugd van koning Boudewijn met de vroege dood van zijn moeder en de rol van de Coburgs tijdens de tweede wereldoorlog.

    Uiteraard volgt het huwelijk met Fabiola, de niet vervulde kinderwens, de amoureuze escapades van broer Albert, de abortuskwestie. Naast Erik Goris schitteren Luc De Peuter als Koning Boudewijn en Els Heylen ontpopt zich tot een waardige stand-in voor Koningin Fabiola.

    In de bijrollen zorgt het ministertrio Gaston Eyskens, Alfred Wigny en Harold D'aspremont-Lynden voor een bijzonder komisch gedeelte.

    In de voorstelling zit ook heel wat muziek gebracht door Hans Rombouts, Bert Geeraerts en Karl Leysen op de scéne bijgestaan door de clochards Stans, Stien en Wis. In het dagelijkse leven beter gekend als Vera Goris, Jackie De Smet en Anny Van Schijndel.

    Het publiek was na de première laaiend enthousiast. Auteur Frans Depeuter, die ook de teksten schreef voor de diverse liedjes, werd in de hulde betrokken.

    Frans is er duidelijk weer in geslaagd een stuk te brengen met veel ironie naar de Coburgs toe, maar je toch loopt je met een zeker respect voor de figuur Boudewijn de zaal uit.

    In de foyer van 't Schaliken kon je ondertussen ook gaan kijken naar een unieke fototentoonstelling over Boudewijn.

    De foto's zijn van Veerle Nys, met toestemming van Theaterspektakel.

    Geplaatst door Marc Peeters













    17-05-2008 om 15:45 geschreven door Pierrot


    04-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boudewijn, le roi triste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toneelstuk over koning Boudewijn

    Eindelijk…

    Eindelijk pakt het toneelgezelschap Theaterspektakel van Herentals uit met het vierde deel van de koningstetralogie.

    Het was Walter Rits, de betreurde stichter en ex-directeur van Theaterspektakel, die in 1989 de auteur Frans Depeuter ertoe bracht om een toneelstuk te schrijven over Leopold II. Dat werd Cleopold, koning der Belgen. Deze historische satire werd in 1990 op de Herentalse planken gezet en had zoveel succes dat Walter er bij Depeuter op aandrong om een tweede en daarna een derde stuk over de Coburgers te maken. Ook Leopold III, de gevangene van Laken (1992) en Leopold I, het orakel van Europa (1994, bekroond met de driejaarlijkse prijs voor toneel van de provincie Antwerpen) waren een schot in de roos.

    Toen koning Boudewijn op 31 juli 1993 overleed, vroeg Rits aan Depeuter om een vierde deel aan de reeks toe te voegen. Depeuter haakte echter af, omdat de dood van de geliefde vorst nog te vers in ons geheugen lag, maar regelmatig dook de vraag van Rits opnieuw op. En in het najaar 2002 nam de afspraak een definitieve vorm aan. Helaas, op Kerstdag 2002 overleed Walter schielijk en het plan verdween opnieuw in de kast.

    Toen Erik Goris, die in de drie koningsstukken op een schitterende wijze een Brussels ketje had neergezet, in 2005 de artistieke leiding van Theaterspektakel op zich nam, werd de idee nieuw leven ingeblazen. En nu is het dus zo ver: het Brusselse ketje Swakke Bonheur neemt de fakkel van zijn arrière-grand-père Florke, zijn bonpa Fré en zijn papa Filemon Bonheur over en vertelt ons alles over Boudewijn, le roi triste’. Zijn jeugd, de oorlog, de ballingschap, zijn troonsbestijging, zijn huwelijk, de Congokwestie en de moord op Lumumba, de liefdesperikelen van broer Albert, de abortuskwestie, Filip en Laurent, enz., het wordt allemaal in geuren en kleuren uit de doeken gedaan door een schare van acteurs.

    ‘Boudewijn, le roi triste’ is, in tegenstelling met wat de titel zou kunnen doen vermoeden, helemaal geen triestig stuk. Zoals we gewoon zijn bij Depeuter, gaan ook nu weer de lach en de traan hand in hand. Net als de vorige koningsstukken krijgen we een soort les in vaderlandse geschiedenis, die op een boeiende, humoristische manier wordt uitgebeeld, verteld en gezongen.

    Het is de allereerste keer dat een toneelstuk aan Boudewijn wordt gewijd. Het wordt een grootse productie met live muziek van De Nachtwacht (zang: Hans Rombouts). Naast Erik Goris, die het Brussels ketje Swakke Bonheur vertolkt, zien we op de scène Luc De Peuter (Boudewijn), Annie Van Schijndel, Vera Goris, Jackie De Smet (als clochardvrouwen) Isi Bogaerts (Leopold III), Lea Witvrouwen (koningin Elisabeth), Els Heylen (Fabiola), Paul Saelen (prins Albert), Tamara Derdin (prinses Paola), Matthias (prins Philip), Jan Snoeys (Wilfried Martens), Luc Stevens (Gaston Eyskens), Gert Van Mechelen (minister De Wigny), Ronny Van Rumst (minister d’Aspremont-Lynden)… Voor de regie tekent Tom Pernet.

    Wie meer wil weten over de voorstellingen, surft naar Theaterspektakel Herentals of Stad Herentals 't Schaliken

    04-05-2008 om 00:00 geschreven door Pierrot




    Archief per week
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!