Toneelstuk over koning Boudewijn
Eindelijk
Eindelijk pakt het toneelgezelschap Theaterspektakel van Herentals uit met het vierde deel van de koningstetralogie.
Het was Walter Rits, de betreurde stichter en ex-directeur van Theaterspektakel, die in 1989 de auteur Frans Depeuter ertoe bracht om een toneelstuk te schrijven over Leopold II. Dat werd Cleopold, koning der Belgen. Deze historische satire werd in 1990 op de Herentalse planken gezet en had zoveel succes dat Walter er bij Depeuter op aandrong om een tweede en daarna een derde stuk over de Coburgers te maken. Ook Leopold III, de gevangene van Laken (1992) en Leopold I, het orakel van Europa (1994, bekroond met de driejaarlijkse prijs voor toneel van de provincie Antwerpen) waren een schot in de roos.
Toen koning Boudewijn op 31 juli 1993 overleed, vroeg Rits aan Depeuter om een vierde deel aan de reeks toe te voegen. Depeuter haakte echter af, omdat de dood van de geliefde vorst nog te vers in ons geheugen lag, maar regelmatig dook de vraag van Rits opnieuw op. En in het najaar 2002 nam de afspraak een definitieve vorm aan. Helaas, op Kerstdag 2002 overleed Walter schielijk en het plan verdween opnieuw in de kast.
Toen Erik Goris, die in de drie koningsstukken op een schitterende wijze een Brussels ketje had neergezet, in 2005 de artistieke leiding van Theaterspektakel op zich nam, werd de idee nieuw leven ingeblazen. En nu is het dus zo ver: het Brusselse ketje Swakke Bonheur neemt de fakkel van zijn arrière-grand-père Florke, zijn bonpa Fré en zijn papa Filemon Bonheur over en vertelt ons alles over Boudewijn, le roi triste. Zijn jeugd, de oorlog, de ballingschap, zijn troonsbestijging, zijn huwelijk, de Congokwestie en de moord op Lumumba, de liefdesperikelen van broer Albert, de abortuskwestie, Filip en Laurent, enz., het wordt allemaal in geuren en kleuren uit de doeken gedaan door een schare van acteurs.
Boudewijn, le roi triste is, in tegenstelling met wat de titel zou kunnen doen vermoeden, helemaal geen triestig stuk. Zoals we gewoon zijn bij Depeuter, gaan ook nu weer de lach en de traan hand in hand. Net als de vorige koningsstukken krijgen we een soort les in vaderlandse geschiedenis, die op een boeiende, humoristische manier wordt uitgebeeld, verteld en gezongen.
Het is de allereerste keer dat een toneelstuk aan Boudewijn wordt gewijd. Het wordt een grootse productie met live muziek van De Nachtwacht (zang: Hans Rombouts). Naast Erik Goris, die het Brussels ketje Swakke Bonheur vertolkt, zien we op de scène Luc De Peuter (Boudewijn), Annie Van Schijndel, Vera Goris, Jackie De Smet (als clochardvrouwen) Isi Bogaerts (Leopold III), Lea Witvrouwen (koningin Elisabeth), Els Heylen (Fabiola), Paul Saelen (prins Albert), Tamara Derdin (prinses Paola), Matthias (prins Philip), Jan Snoeys (Wilfried Martens), Luc Stevens (Gaston Eyskens), Gert Van Mechelen (minister De Wigny), Ronny Van Rumst (minister dAspremont-Lynden)
Voor de regie tekent Tom Pernet.
Wie meer wil weten over de voorstellingen, surft naar Theaterspektakel Herentals of Stad Herentals 't Schaliken