Weer een nieuw woord voor velen, en wat is het? Iedereen gebruikt het maar weet soms niet goed hoe men het moet en kan gebruiken. Ik zal alles niet ineens opsommen anders zal het voor sommigen onder ons te zwaar worden. Kort wat is "Convenience food" letterlijk uit het engels "Gemakkelijk voedsel" Dat is voedsel die een bewerking heeft ondergaan En die bewerkingen zijn zowel kuisen en of voorwassen, fileren en of portioneren, blancheren of voorbakken, met of zonder garnituur. Ik geef hier een voorbeeld van de bewerkingsgraden van vis: graad 0 = rauwe vis (kabeljauw) gevangen en gekuist graad 1 = gefileerde kabeljauw. graad 2 = filets geportioneerd graad 3 = gekookt of gebakken graad 4 = met saus graad 5 = met groenten en saus en aardappelen vb: kant en klare kabeljauwfilet met bieslooksaus en aardappelen. Dus als U aan de visboer vraagt een kabeljauw te fileren en in gelijke stukken te portioneren dan heeft u reeds 2 bewerkingen laten uitvoeren die het u thuis gemakkelijker zullen maken het gerecht verder af te werken en U spaart tijd en hebt minder afval. Dit is een voorsmaakje van gemaks voedsel. Wordt vervolgt. Abatis.
Nog wat meer uit het lexicon van de Oosterse gastronomie: Nasi poetih = gestoomde witte rijst. Boeras = gevstoomde en gevulde witte rijst. Lemper = gevulde kleefrijst. Nasi rames = mini rijsttafel. Nasi goring = gebakken rijst. Nasi keboeli = geuri gebakken rijst met gefrituurde kip. Lemang = in bamboe gekookte kleefrijst. Oedang goreng balada = gefrituurde garnalen in een heet jasje. Goring tjoemi-tjoemi = gefrituurde inktvis. Ikan asam manis = vis in zoet zure saus. Karamelati = geroosterde vis. Garang asam ikan = gekruide visfilets Wordt vervolgt
Soms stap ik binnen in een toko en zoek een product maar de naam is niet in het nedrlands vermeld. Voor diegenen die regelmatig oosters koken is dat geen probleem maar voor onze gedreven hobbykoks(innen) zullen deze woorden toch een leidraad moeten zijn,hier gaan we dan: Djahe = gember Djinten = komijn Ketoembar = koriander Koenjit = geelwortel of kurkuma Sereh = citroengras Tauge = soja scheuten Ketjap = soyasaus Goele djawa = palmsuiker Sajoer asam = zure opgelegde groenten Kijk regelmatig op mijn blog er komen er nog, tot binnenkort. Abatis
Sambal = pasta van rode pepers of pasta van gebakken pepers Sambal trasi : garnalen sambal niet lang houdbaar erg heet Sambal terong: auberginesambal kan koud of warm gegeten worden Sambal ketjap : soyasambal Sambal tjoeka : azijnsambal Sambal kelapa : kokos sambal Sambal taotjo : sambal van gezouten gele bonen, kan lang bewaart worden. Sambal oelek : Chilipasta heet. Sambal ikan : vissambal Sambal badjak : gekruide sambal met uien Sambal manis : gebakken uien,kruiden en suiker,mild Sambal asem : uien en tamarinde Dit zijn de meest voorkomende in de Javaanse keuken zijn er nog enkele die hier moeilijk te vinden zijn, volgende maal enkele vertalingen van grondstoffen uit de Aziatische keuken. Veel kookplezier Abatis
Veel keukenbenamingen worden verkeerd naar voor geschoven die soms tot verwarring kan leiden. Ofwel is de vertaling niet juist of wordt het klakkeloos overgenomen van uit een of ander recept zonder eens na te kijken of de benaming wel past in het context. Ter verduidlijking: Mignon is iets aardigs, een fijn stukje vlees: filet mignon of een stukje vlees uit de haas van bv: rund, kalf of varken. Mignonnette: 1/ Daar mee bedoelen wij peper uit de pepermolen: poivre mignonnette. 2/ Andere vb van mignonnette zijn een monsterflesje voor sterke dranken 30 ml. 3/ Soort wilde andijvie. Dus in het vervolg kruiden wij de filet mignon met poivre mignonnette. Nog veel keuken plezier. Abatis.
hallo, vrijdag visdag. groot prbleem bij vele huismoeders en koks! altijd opletten dat de vis vers is. vis goed spoelen en zeer goed afrogen tussen een handdoek of met keuken papier. Sommige zeggen geen bloem andere zeggen wel door de bloem halen.(meunière) hoe ik het doe: Pan op het vuur iets laten voorverwarmen en een mengeling van boter(geklaarde en olie) toevoegen.De vetsof laten goed warm worden ,dan de vis kort door de bloemhalen afkloppen en in de pan leggen. De kant die zal gepresenteert leggen we naar beneden.af en toe eens voorzichtig schudden aan de pan de vis draaien en verden laten bakken.NOOIT een deksel op de pan leggen,bakken is niet stomen.Kruiden doen we op het laatste.De gebakken vis uithalen met een paletmes en op een bord leggen. Smakelijk.
hallo, vrijdag visdag. groot prbleem bij vele huismoeders en koks! altijd opletten dat de vis vers is. vis goed spoelen en zeer goed afrogen tussen een handdoek of met keuken papier. Sommige zeggen geen bloem andere zeggen wel door de bloem halen.(meunière) hoe ik het doe: Pan op het vuur iets laten voorverwarmen en een mengeling van boter(geklaarde en olie) toevoegen.De vetsof laten goed warm worden ,dan de vis kort door de bloemhalen afkloppen en in de pan leggen. De kant die zal gepresenteert leggen we naar beneden.af en toe eens voorzichtig schudden aan de pan de vis draaien en verden laten bakken.NOOIT een deksel op de pan leggen,bakken is niet stomen.Kruiden doen we op het laatste.De gebakken vis uithalen met een paletmes en op een bord leggen. Smakelijk.
wat is het verschil ? Julienne zijn fijne reepjes van 4 cm op 2 mm tot daar. Al eens julienne staafjes uit de diepvries gezien ? Zowel de frietjes als de groenten zijn bijna nooit in julienne gesneden. Julienne aardappelen om te frituren volgens de verpakking zijn gewone aardappelstekjes of pommes allumettes.En het geen julienne frietjes zouden moeten zijn hebben de naam van pommes pailles of strooaardappelen. Soms spijtig dat de industrie een foute benaming op de verpakking aanbrengt. abatis.
De alombekende dame blanche met een al dan niet lekkere(warme) chocolade saus is ons allen bekent.Maar oorsprongkelijk is een dame blanche zoals de naam het reeds zelf zegt een nagerecht die uitsluitend wit is.Bestaande uit: amandelroomijs, in vanille siroop gepocheerde witte perziken, witte aalbessen en citroensorbet. Zoals vele foute benamingen en verklaringen in de culinaire wereld is het soms boeiend daar eens over te praten. Af en toe kan een vanille roomijs met warme chocoladesaus mij ook bekoren
Vissoepmaken zoals het hoort en nog lekker ook: Benodigdheden voor 10 personen: 3stalen prei. 1 kleine witte selder 300 gr venkel 300 gr wortelen 300 gr uien 5 teentjes look 1 kg tomaten (pellen en concasseren) 1 dl olijfolie 100 gr tomaten puree 3 dopjes saffraan 1/2 l witte wijn ( blanc de blanc) 4 l visfumet zout en peper van de molen voor de garnituur reken ik ongeveer 150 gr vis per persoon in bruinoise gesneden
Bereiding: Was en snij alle groenten in een fijne brunoise (dobbelsteentjes). Warm de olijfolie in een tamelijk grote soeppot en stoof alle groenten aan uitgezonderd de tomaten. Bevochtig de groenten met de visfumet en de witte wijn doe de saffraan en de tomaten bij en kruid lichtjes met peper en zout.Breng op kookpunt en laat gedurende een 15 tal min. licht doorkoken. Proef en kruid bij naar eigen smaak.De soep niet mixen. De rauwe verse vis op het allerlaatste ogenblik toevoegen en eens laten opkoken, niet te lang anders wordt de vis taai. Opdienen met sneetjes brood die ingevreven zijn met look, en rouille afzonderlijk opdienen. Smakelijk. HEEFT U EEN KEUKENPROBLEEM VRAAG GERUST OM RAAD. Abatis.
Ik heb reeds tientallen recepten gelezen over tartaarsaus. De enige echte is basisrecept mayonnaise + gehakte uien en bieslook + fijn gesneden hard gekookte eieren dit alles op smaak brengen met peper van de molen.
twee bindmiddelen met bloem en boter: roux =500 gr boter laten smelten en 750 gr bloem toevoegen warme bereiding beurre manier = 500 gr zachte boter mengen met 500 gr bloem koude bereiding.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!