Natuurlijk stond mousaka op het menu. Een gerecht waar ik normaal niet zo dol op ben maar na ons bezoek aan kreta (ik heb het recept meegekregen) zal het toch ook regelmatig op ons menu staan.
Benodigdheden voor 8 personen
500gr courgettes
500gr aubergines
1 kg aardappelen
500 gr pommodore
1,5 kg gehakt
2 grote uien fijngesneden
1,5 kop olijfolie
4 koppen zonnebloemolie
1 eetlepel boter
1/2 kop peterselie fijngesneden
1 kop geraspte kaas
1 kop wijn
peper en zout
voor de bechamelsaus:
2 liter volle melk
9 eetlepels meel
3 eieren
4 eetlepels boter
1 kop geraspte kaas
peper, zout
De oven voorverwarmen op 200 graden. Decourgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. Deplakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. Deui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna dewijn, pommodore, de peterselie, peper en zout toevoegen. Tien minuten laten smoren.
Debechamelsaus maken: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan depan van het vuur nemen en de eierenen de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.
Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodemnaast elkaar deplakjes aardappelleggen. Hierop wat van de geraspte kaasstrooien en een laag courgetteserbovenop. Nu de helft van het gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt in de ovenschaal doen.Weer wat geraspte kaas. De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer een half uur is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetjebruin is geworden. Eet smakelijk; " kali orexi"
We bezochten de ruïnes van de belangrijkste Minoïsche paleizen. Knossos waarbij de ruïnes gedeeltelijk terug opgebouwd werden om te laten zien hoe het er waarschijnlijk uitgezien zou hebben. Phaestos waarbij de ruïnes in de staat zijn zoals ze gevonden zijn.
Op de foto zie je de ruïnes van Knossos uit de Minoïsche tijd en onze kinderen (van deze tijd).
Al rond 2500 v. Chr. was er sprake van een hoge beschaving op Kreta: de Minoïsche cultuur. Rond 1650 v. Chr. maakte de beschaving een bloeitijd door en werden prachtige paleizen gebouwd. Een enorme vulkaanuitbarsting op Santorini verwoestte vrijwel al deze pracht. Alleen het paleis van Knossos werd opnieuw opgebouwd, maar rond 1400 v. Chr. raakte ook dit in verval.
Tijdens de paasvakantie trokken we met ons gezin voor een week naar Kreta. Eén van de fijnste momenten vond ik de afdaling van de Imbroskloof.De meest gekende kloof is de Samariakloof maar deze was nog gesloten. We liepen ongeveer vier uur op keien en rotsen, tussen soms heel hoge wanden, toch wel vermoeiend. We hebben enorm genoten van de prachtige natuur, de immense stilte en het apparte gevoel van precies alleen op de wereld te zijn.
De Samaria kloof: 43 km ten zuiden van Chania ligt het grootste ravijn van Europa. Het heeft een lengte van 187 kilometer en een inspirerende natuur. Op bepaalde plaatsen is de doorgang maar 3 meter breed, terwijl de hoogte van de verticale rotswanden soms tot 600 meter reikt. Er stroomt een beek doorheen. Officieel is het ravijn geopend van mei tot eind september en als het weer het toelaat tot eind oktober.