Inhoud blog
  • Lekker eten in Kreta
  • De interessantste momenten in Kreta
  • Een leuk moment tijdens de reis
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kreta 2

    10-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker eten in Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen











    Natuurlijk stond mousaka op het menu.
    Een gerecht waar ik normaal niet zo dol op ben maar na ons bezoek aan kreta (ik heb het recept meegekregen) zal het toch ook regelmatig op ons menu staan.


    Benodigdheden voor 8 personen 

    500gr courgettes

    500gr aubergines

     1 kg aardappelen

    500 gr pommodore

    1,5 kg gehakt

    2 grote uien fijngesneden

    1,5 kop olijfolie

    4 koppen zonnebloemolie

    1 eetlepel boter

    1/2 kop peterselie fijngesneden

    1 kop geraspte kaas

    1 kop wijn

    peper en zout

    voor de bechamelsaus:

    2 liter volle melk

    9 eetlepels meel

    3 eieren

    4 eetlepels boter

    1 kop geraspte kaas

    peper, zout
     


    D
    e oven voorverwarmen op 200 graden. De  courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De  plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. De  ui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de  wijn, pommodore, de peterselie, peper en zout toevoegen. Tien minuten laten smoren.

     De  bechamelsaus maken: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de  pan van het vuur nemen en de eieren  en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

    Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes erbovenop. Nu de helft van het gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt in de ovenschaal doen.  Weer wat geraspte kaas. De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer een half uur is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje  bruin is geworden. Eet smakelijk; " kali orexi"

    SMAKELIJK

    10-05-2007 om 13:38 geschreven door kristel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De interessantste momenten in Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We bezochten de ruïnes van de belangrijkste Minoïsche paleizen.
    Knossos waarbij de ruïnes gedeeltelijk terug opgebouwd werden om te laten zien hoe het er waarschijnlijk uitgezien zou hebben.
    Phaestos waarbij de ruïnes in de staat zijn zoals ze gevonden zijn.

    Op de foto zie je de ruïnes van Knossos uit de Minoïsche tijd en onze kinderen (van deze tijd).

    Al rond 2500 v. Chr. was er sprake van een hoge beschaving op Kreta: de Minoïsche cultuur. Rond 1650 v. Chr. maakte de beschaving een bloeitijd door en werden prachtige paleizen gebouwd. Een enorme vulkaanuitbarsting op Santorini verwoestte vrijwel al deze pracht. Alleen het paleis van Knossos werd opnieuw opgebouwd, maar rond 1400 v. Chr. raakte ook dit in verval.

    09-05-2007 om 00:00 geschreven door kristel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een leuk moment tijdens de reis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Tijdens de paasvakantie trokken we met ons gezin voor een week naar Kreta.
    Eén van de fijnste momenten vond ik de afdaling van de Imbroskloof.De meest gekende kloof is de Samariakloof maar deze was nog gesloten. We liepen ongeveer vier uur op keien en rotsen, tussen soms heel hoge wanden, toch wel vermoeiend.
    We hebben enorm genoten van de prachtige natuur, de immense stilte en het apparte gevoel van precies alleen op de wereld te zijn.




    De Samaria kloof: 43 km ten zuiden van Chania ligt het grootste ravijn van Europa. Het heeft een lengte van 187 kilometer en een inspirerende natuur. Op bepaalde plaatsen is de doorgang maar 3 meter breed, terwijl de hoogte van de verticale rotswanden soms tot 600 meter reikt. Er stroomt een beek doorheen. Officieel is het ravijn geopend van mei tot eind september en als het weer het toelaat tot eind oktober.

    09-05-2007 om 00:00 geschreven door kristel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 07/05-13/05 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!