Inhoud blog
  • Vervolg Daniel Swarovski 1
  • Vervolg Daniel Swarovski.
  • Daniel Swarovski.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kristalhelder
    De weblog voor de kristal verzamelaar.
    19-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg Daniel Swarovski 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de modewereld stonden (ook in die tijd) de diamanten in het middelpunt van de belangstelling maar voor wie dat dus niet te betalen was deed al snel een greep naar de imitatiediamant vandaar dat o.a. in Gablonz steeds meer fabrieken werden geopend om op deze behoefte in te spelen.Daniel deed zodoende steeds meer zijn best de technieken en de gereedschappen te verbeteren voor het slijpen en polijsten van deze stenen.
    Uiteindelijk bleek zijn apparatuur een succes te zijn voor de (massa-) produktie van kristalbriljanten. De stenen waren van goede kwaliteit en werden tegen een goede prijs verkocht.
    In 1892 registreerde Daniel Swarovski zijn uitvinding in Praag en vroeg patent aan. Hij schreef:  "Deze slijpmachine maakt een compleet nieuwe produktiemethode mogelijk en de hele industrie veranderd daardoor".
    Door de enorme concurrentie in Gablonz, om de voorsprong op de anderen te beschermen en het gebrek aan waterkracht in dat gebied besloot Daniel om te verhuizen.
    Hij ging op zoek naar een geschikte lokatie en koos voor een oude en verlaten textielfabriek in Wattens, een klein dorp nabij Innsbruck, in een dal van de Inn in Oostenrijk.
    Op 1 oktober 1895, net voor zijn 33ste verjaardag, verhuisden Daniel en zijn gezin samen met de fam. Weis naar Wattens.
    De fabriek was binnen twee weken (al !) operationeel en draaide metteen naar wens er werden z'n 200 pakketten "Facetstenen" (elk pakket met z'n 1200 stenen) verzonden naar agenten in Parijs, Engeland, Amerika en Duitsland. Als blijk van waardering en eerbetoon jegens het berggebied waaraan hij zijn reputatie te danken had, koos Daniel als zijn eerste logo (handelsmerk) het sierlijke Edelweiss.
    Het succes van de fabriek maakte uitbreiding en verbetering van de werkomstandigheden mogelijk en Daniel kocht in 1900 de fabriek welke tot dan toe gehuurd was en installeerde o.a. ook elektrische verlichting. Het bedrijf telde op dat moment reeds rond de 100 personeelsleden.

    Bron : Swarovski "Kristallen betovering".

    19-01-2007 om 12:03 geschreven door Fred  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg Daniel Swarovski.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het jaar 1883 bleek voor Daniel Swarovski een keerpunt in zijn leven te worden ! Tijdens de eerste Internationale Elektrische Tentoonstelling in Wenen kregen zijn ideeen en experimenten vaste vorm. Hij ontdekte daar elektrische machines welke uitgevonden waren door zeer bekende genieen op dit gebied zoals Edison, Schuckert en Siemens en besefte daar dat deze industriele ontwikkeling het dagelijks leven zou gaan veranderen.
    Daniel Swarovski nam zich voor om als een van de eersten deze ongekende mogelijkheden toe te passen in zijn eigen industrie. Maar hij besefte ook dat de mogelijkheden daartoe in Bohemen beperkt waren en besloot voorlopig in Wenen te blijven en daar ervaringen op te doen met het slijpen en zetten van stenen.
    Zijn vader echter, Swarovski Senior, had hem gevraagd terug te komen i.v.m. een verhuizing naar Wiesenthal. Daniel is daar doorgegaan met experimenteren en begon een eigen bedrijf, samen met Edward Weis, waar hij sieraden maakte uit glazen platen en, later, gekleurde kralen van gefacetteerde glazen staven. In deze (slechte) periode hield hij zich o.a. ook bezig met metaalbewerking. Hij woonde in verschillende plaatsen en verhuisde ondermeer van Johannesthal naar Gablonz en weer terug.
    Rond 1891 begon Daniel aan een in briljantvorm geslepen kristalsteen, en aan een in diamantvorm welke zich later ontwikkelen tot de klassieke Swarovski-"Facetsteen".
    Om de glans van de stenen te verhogen werden zij voorzien van een dun laagje zilver.

    Bron: Swarovski "Kristallen betovering".

    10-01-2007 om 11:09 geschreven door Fred  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daniel Swarovski.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen             Daniel Swarovski, werd geboren op 24 oktober 1862 in Georgenthal, een dorpje in het Isergebergte in noordelijk Bohemen. Dit gebied dat deel uitmaakte van het grondgebied van de Donau monarchie was zeer bekend om zijn glasindustrie. Ook in dit dorp waren de meeste bewoners glasslijper en dus de vader van Daniel ook. Hij had daar uiteraard zijn eigen werkplaats en de jonge Daniel begon daar zijn carriere als leerling bij zijn vader.
                Vader en zoon produceerden met de hand geslepen stenen die van koperen pennetjes werden voorzien en gebruikt werden om er sieraden, haarkammen en access. mee te decoreren. Zij leverden exclusief aan een exportfirma : Feix.
                Om het e.e.a. te vesrnellen (met de hand slijpen was zeer arbeidsintensief) begon de jonge Daniel Swarovski al snel te experimenteren met manieren om zijn werk te mechaniseren. De automatisering had dus zijn intrede gedaan in huize Swarovski.
                In 1880, 18 jaar oud, vertrok hij naar Parijs, het centrum van de modewereld, om er in contact te komen met een klant van Feix. Hij liet daar zijn nieuwe producten zien en kreeg de gelegenheid om alle mogelijke creatieve toepassingen te doen met de stenen en de eindproducten te tonen. Terug in de Bohemen zette hij zijn experimenten voort welke zich nu concentreerden op het maken van glasslijpmachines.

    Bron: Swarovski "Kristallen betovering".

    09-01-2007 om 13:42 geschreven door Fred  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!