petanque
Foto
Foto

Het succes van het petanque na de Tweede Wereldoorlog is ook aan België niet voorbijgegaan. Bovendien is dit succes niet beperkt gebleven tot de recreatieve sportbeoefening; Belgische petanquebeoefenaars spelen op internationaal wedstrijdniveau. Hoogtepunt was het behalen van de wereldtitel in 1981 in Gent. De georganiseerde petanquesport wordt bestuurd door de Belgische Petanque Federatie (BPF) die in 1981 153 clubs en ongeveer 8000 aangesloten leden telde. Conform met het decreet betreffende de erkenning en subsidiëring van landelijk georganiseerde sportverenigingen werd de federatie opgesplitst in twee regionale liga's. Voor Vlaanderen is dit de Vlaamse Liga ter bevordering van de Petanquesport (VLPS) en voor Wallonië is dit de Fédération Belge Francophone de Pétanque (FBFP). Bij de Vlaamse liga zijn een kleine 2000 spelers aangesloten die lid zijn van een veertigtal clubs, waarbij het zwaartepunt ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, met name Gent. De aangesloten clubs kunnen in het kader van beide federaties deelnemen aan provinciale, liga- of nationale kampioenschappen.

Een duidelijke illustratie van het succes van het petanque in Vlaanderen zijn de participatiecijfers. Voor 1975 bedroeg dit cijfer 6,7%; in 1980 was het al gestegen tot 14,3% waarmee het petanque op een tiende plaats terechtkwam in de rangschikking van alle sporttakken volgens hun participatiegraad in Vlaanderen. Deze cijfers moeten wel enigszins worden gerelativeerd. In de eerste plaats omdat het petanque, meer dan waarschijnlijk enig andere sporttak, zich leent als vakantie-, strand- of tuinspel bij uitstek. Dit eigen karakter van het petanquespel kan ook afgeleid worden uit de opvallende discrepantie tussen gelegenheidsspelers en georganiseerde spelers. Een participatiegraad van 14,3% staat immers voor ongeveer een half miljoen mensen die tijdens het afgelopen jaar minstens eenmaal aan deze sporttak deelgenomen hadden terwijl volgens de gegevens van de VLPS er slechts een kleine tweeduizend bij haar clubs aangesloten zijn. Deze vaststelling wordt bevestigd door het onderzoek van 1980: 96,7% van diegenen die participeerden aan petanque deden dit in los verband, 3,8% in andere verenigingen en slechts 2,9% in clubverband. Een andere indicatie voor deze stelling is dat het activiteitsaandeel of het aandeel van het petanque in de totale sportbeoefening van de Vlaming beduidend lager ligt dan men op basis van de hoge participatiecijfers zou veronderstellen, nl. 1,3% in 1975 en 1,2% in 1980. Hiermee staat het petanque slechts op een negentiende plaats gerangschikt in de volgorde van de sporttakken volgens dit criterium. Kortom, petanque kent weliswaar een zeer ruime verspreiding onder de Vlaamse bevolking, maar wordt in de meeste gevallen beoefend als gelegenheidsspel tijdens vakantie, of als ontspannend gezelschapsspel eerder dan als een echte sporttak.

24-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Ik sta tegenwoordig op dieet, een streng en stram dieet, want een stafrijm kan ik er nog net bovenop gooien.
Het is een AVVZ-dieet met Arm Verzadigde Vetzuren, zo heet dat in het jargon.
Met magere soep ZZ en aardappelen ZZ en vlees of vis ZS.
ZZ is zonder zout en ZS is zonder saus.
En teveel suiker is ook weer niet goed.
Maar het klinkt wel allemaal mooi.
In het ziekenhuis kreeg ik 's zaterdags Soep Peter de Grote. Zonde van het water dacht ik, terwijl ik ze binnenlepelde met frisse tegenzin, want vers inlands Belgisch water kan zo lekker zijn, dat zeggen ze toch op de televisie.
Want die soep met Peter de Grote  te maken heeft, blijft mij een raadsel, al had ze toch een grauw, bruinachtig, Russisch kleurtje, maar ze was niet van die aard dat je ervoor naar Leningrad zou fietsen.
Trouwens 's anderdaags was er Lentesoep en die zag er niet alleen zo uit als die van Peter de Grote, zelfde kleur en even lauw, maar ze smaakte ook precies hetzelfde. Dat wil zeggen : dat ze eigenlijk helemaal naar niets smaakte. Zelfs niet naar zeepsop, hooguit wat naar een vreemd soort vernis.
Dat is zo typisch voor dieet : het smaakt helemaal niet, of toch helemaal anders dan het eruitziet, en vanaf het moment dat een bepaald gerecht toch naar iets begint te smaken, hebben ze er iets verkeerd in gedaan, want ' lekker schaadt de gezondheid ', daarover zijn we het allemaal eens.
De tomatensoep van de dinsdag was ook weer dezelfde, zelfde kleurmodaliteit, maar wel iets warmer, maar dat was duidelijk haar schuld niet, ze had gewoon iéts te lang in de micro-golfoven gestaan.
' Koninginnehapje ', dat stond er ook op.
' Koninginnehapje', niet van Peter de Grote, niet van Maria-Theresia, maar wel een beetje van Hendrik de Wisselvallige.
Dat potje van schilferdeeg was spoorloos, alleen wat kampernoelies en wat kip. Vulsel dus. En die kip ? Simon Carmiggelt heeft over zo'n kip geschreven : "Zij had al zoveel van het leven genoten dat er voor ons niets meer overbleef."
Het was inderdaad duidelijk vlees van een bejaarde kip, die uiteindelijk toch maar euthanasie had aangevraagd, maar die nooit de bedoeling had gehad nog ooit in het voedselcicuit terecht te komen, of toch hooguit in de veevoeders, daar wordt zo nauw niet gekeken. Wat kan het een varken schelen of zijn cholesterol te hoog is, je moet toch van iets sterven. En liefst een natuurlijke dood.
Dieet.
Ik zit ermee, met kruiden die alles oplossen, maar met een totaal andere smaak, die mij aan het zuiden van Spanje doen denken, maar dat is alleen maar ontgoochelend als ik naar buiten kijk. Met sojascheuten en nog van dat kanarievoedsel, als het maar mager is.
Gisteren ben ik nog een zakje friet tegengekomen.
Het was in een nachtmerrie.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een bericht achter te laten in mijn gastenboek

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Zoeken in blog


Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!