Leven zonder zorgen

27-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heffingen en zomeer

Pensioensparen is een hot topic! Langetermijnsparen heeft soms belastingsvoordelen. Vroeger werd er een onmiddellijke taxatie geheven op de bijeengespaarde pensioenspaarbedrag , maar die is nu omgezet naar een indirecte taks. Die heffing is van toepassingals u 60 wordt. En dat niettegenstaande of u al dan niet het geld opneemt. De derde pijler (fiscaal pensioensparen) is inderdaad lange termijn sparen, en zoals op aldeze producten wordt er door middel van de bank een taxatie geïnd. Als we spreken over de derde pijler (fiscaal pensioensparen) komt vadertje fiscus innen op uw 60. 10% bedraagt de taxatie. De overheid weet waar u woont. Deed u aan pensioensparen voor uw 55ste verjaardag, dan komt de overheid10% van uw opgebouwd bedrag afromen op uw 60. Dat wil zeggen dat u van uw 60ste levensjaar tot uw 64ste levensjaar nog kan de 3de pijler (fiscaal pensioensparen) doen zonder getaxeerd te worden. Deed u pensioensparen na uw 55ste levensjaar dan passeert de staat langs op vervaldag van het de derde pijler (fiscaal pensioensparen). Op voorwaarde dat je tenminste 10j opgebouwd hebt. Niet rechtstreekse belasting, dat is de titel voor de taks op het lange termijn sparen. Ze wordt belast door de bankinstelling of verzekeringsinstelling (bvb ERGO) waarbij u aan pensioensparen doet. Of je nu een pensioenspaarrekening hebt, of een pensioenspaarverzekering, de taxatie wordt belast op het bijeengespaarde bedrag. Derhalve bij welke bank of verzekeringsinstelling u ook bent zoals Ergo om aan pensioensparen te doen zal deze belasting worden gehanteerd. Bijvoorbeeld: u heeft op uw 60ste 40K EUR opgebouwd, dan moet u de staat 10%. Wat beduidend minder is dan de belastingsverminderingen waarvan u ieder jaar kon genieten. 10% is bijgevolg in feite niets. Deze taxatie gebeurt 1 keer. Wilt u smaken van uw geld op vervaldag geen zorgen. Wat u ziet staan op uw rekening zal u eveneens krijgen. Gelukkig is dit een eenmalige afhouding van uw opgebouwd bedrag. Derhalve als u het kapitaal opneemt op het einde van uw de derde pijler (fiscaal pensioensparen) (op uw 65ste verjaardag) zijn er geen afhoudingen meer. Zo heb je een zonneklaar idee van wat je zal krijgen op de vervaldag van je pensioensparen. 2 tijdstippen zijn belangrijk:

Situatie 1: Je hebt je pensioensparen aangevangen voor je 55ste jaar: Het pensioensparen eindigt in elk gevalop je 65ste, en die 10% waarover sprake wordt dan op je 60 geheven en gaat direct naar de fiscus. Daarna kan je verder blijven sparen tot je 65ste (en daarom eveneens je premies blijven inboeken op je belastingen) en daarom eveneens het kapitaal opnemen zonder nog belasting te dienen te dokken. Ergo, de premies die je dan betaalt tussen je 60ste en 64 zijn interessant. Want je blijft smullen van debelastingsvoordelen, je bouwt je som verder op , maar je zal er nimmer taks op dienen te betalen. Dan loopt je pensioensparen tot je 65ste jaar. De belasting zal dan geschieden op 60. Er zal dan 10% van je gespaarde bedrag worden overgeheveld aan de staat. Daarna kan je verder gewoon blijven opsparen tot je 65ste verjaardag (en eveneens je premies blijven aftrekken) en het kapitaal opnemen zonder nog verder taxatie. De premies die je dan betaalt tussen je 60 en 64ste zijn erg interessant. Je kan ze blijven afhouden van je inkomsten, maar er zal nimmer taxatie op dienen te betaald worden.

Gestart na je 55? Dan moet je pensioensparen minstens 10 jaar duren. De taxatie van 10% zal dan worden afgenomen van je bedrag op vervaldag van je de 3de pijler (fiscaal pensioensparen). Dan moet je de derde pijler (fiscaal pensioensparen) tenminste 10 jaar duren. De taks van 10% zal dan worden ingehouden van je kapitaal op vervaldag van je de 3de pijler (fiscaal pensioensparen).

De 3de pijler (fiscaal pensioensparen) of levenverzekering pensioensparen

De 3de pijler (fiscaal pensioensparen) kan je met een levenverzekering pensioensparen (bij een verzekeraar) of door middel van een pensioenspaarrekening (bij de bank). Er is een onderscheid tussen deze formules om het som voor de taxatie te berekenen:

  • Spreken we over een pensioenspaarverzekering: veelal gaat het hier om een verzekeringscontract met een verzekerd kapitaal. Naast dit kapitaal zal de verzekeringsinstelling soms nog winstbonus toewijzen. De taxatie van 10% op je 60ste heeft enkel betrekking op het deeltje van het spaargeld dat ontstaan is op het gegarandeerde bedrag. Winstdeelname is niet belast.
  • Vele mensen doen de derde pijler (fiscaal pensioensparen) door middel van een bank, maar let op. Je gespaard poen wordt ingelegd door die bankinstelling. Daarom er is geen zeker som omdat je geldaanwas of vermindering zal neerkomen op hoe bv. de effecten op de beurs presteren. De taks van 10% wordt gecalculeerd op een "niet bestaand" bedrag. Hiervoor wordt een rendementsgemiddelde gehanteerd, bv. 4%. Derhalve 40.000 EUR gespaard. 4% winst op dat totaalbedrag wordt je belast.

Wat zal de belasting zijn bij overlijden voor de leeftijd van 60 jaar?

Geen nood, de standaard 10% gaat af van de som dat je hebt opgebouwd. Echter, mocht je te komen overlijden, komt dat pensioenspaarbedrag min de 10% in je erfenis terecht. Wat bijgevolg zal uitmaken van je nalatenschap en bijgevolg opnieuw snoeihard zal belast worden.

Nog een belangrijke vraagje. Vadertje overheidis langsgeweest om de 10% in te houden, heb ik dan nog recht op de belastingsvoordelen?

Eigenlijk hebben we het al medegedeeld, je kan na de 10% taxatie blijven genieten van je belastingsvoordeel, of je nu een levenverzekering pensioensparen of een pensioenspaarrekening hebt . Hopelijk bent u verder geholpen met de explicatie over de zogeheten derde pijler van het de derde pijler (fiscaal pensioensparen). Neem daarom zonder twijfel contact op met je bank of verzekeraar (of makelaar). Passeer ook even bij ERGO, een van de grootste pensioenspaarverzekeraars van ons landje.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Lego politie spelletjes
  • De legendarische wereld van Lego Chima
  • Verschillende type wilsverklaringen
  • Heffingen en zomeer
  • Dé oplossing om eenvoudig goederen te verplaatsen: de reachtruck!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!