Inhoud blog
  • Joodse Invalide
  • Self-made miljonair Caransa overleden
  • Toerist mijdt Spaanse costa
  • Jort Kelder: "Volk zwijg, elite recht de rug en handel!"
  • Gerenommeerd beursbedrijf valt om
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wekelijkse Perikelen

    04-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moslima wil bad zonder inkijk
     
     
    Hallo Allemaal,
    Als je het onderstaande lees waan je, je weer in de dertiger jaren van de vorige Eeuw, of zelf nog verder terug wat is er toch aan de hand in Nederland laten wij ons echt leiden door de "minderheid "of hoe zit dat.
    Amsterdam een stad van vrijheid en tolerantie neemt maatregelen die Victoriaans aandoen, veel lees plezier. Leo
     
    Moslima wil bad zonder inkijk
    AMSTERDAM - De islamitische zwemvereniging De Waterlelie wil in het nieuwe zwembad Sportplaza Mercator weer beginnen met het gescheiden zwemmen voor vrouwen. Wie voor de kosten moet opdraaien van het afschermen van het bad, om inkijk van buitenaf te voorkomen, is onduidelijk.

    ''De vrouwen die bij De Waterlelie zwemmen zijn doorgaans erg gelovig,'' vertelt voorzitter Sedat Yüce van de zwemvereniging. De Waterlelie, die in 1993 werd opgericht, telt zo'n 150 leden. ''De vrouwen mogen vaak van hun mannen nergens anders zwemmen dan bij ons,'' zegt Yüce.

    In het voormalige Sportfondsenbad West was het voor De Waterlelie zondagavond vaste prik. Het bad werd hermetisch van de buitenwereld afgesloten en de vrouwelijke leden konden ongestoord, zonder mannen in de buurt, zwemmen.

    Het onlangs in De Baarsjes geopende zwembad Sportplaza Mercator is door de vele doorkijkjes in het complex en de grote ramen moeilijker af te sluiten. De Waterlelie wil na de ramadan, eind oktober, het bad weer op zondagavond huren. Dan mag er absoluut geen enkele man aanwezig zijn.

    ''In ons nieuwe bad is er door de architect heel veel glas gebruikt. Daar was de vereniging niet blij mee,'' zegt manager van Sportplaza Mercator, Menno Valk. ''Ze willen nu op die avonden gordijnen voor de ramen hangen, zodat het bad helemaal van de buitenwereld wordt afgesloten. Wij roosteren op onze beurt dan alleen vrouwen in, tot aan de schoonmakers toe.''

    Voor het raam dat tussen het grote bad en de entree zit moet nog een oplossing worden gevonden. De Waterlelie wilde graag een elektrisch rolgordijn voor dit raam. ''Ik zei: dat is prima, maar ik betaal het niet,'' aldus Valk.

    Het zwembad zelf organiseert ook een middag waar alleen vrouwen welkom zijn, onder wie veel dames van buitenlandse komaf. ''De vrouwen die hier komen zijn veel ontwikkelder en dus vrijer dan degenen die bij De Waterlelie zwemmen,'' zegt zwemonderwijzer Joyce van Egdon. Maar onderling is er ook veel verschil. ''Sommige meisjes komen gewoon in bikini en anderen zwemmen in legging en T-shirt,'' glimlacht Joyce.

    Bij het vrouwenzwemmen kan het zo zijn dat de zweminstructeur een man is en soms is er ook mannelijk personeel van het zwembad aanwezig. Ook hebben de eerste pottenkijkers zich al voor het raam gemeld, lacht Joyce: ''Als ze probeerden te kijken, ging ik er gewoon voor staan. De zwemsters gaven mij aanwijzingen waar de jongens stonden en dan schoof ik er voor.''

    Het vrouwenzwemmen is populair. Zowel bij De Waterlelie als bij Sportplaza Mercator is een wachtlijst. Volgens Sedat Yüce komen er zelfs vrouwen uit België naar Amsterdam.

    Toch staat het vrouwenzwemmen ook ter discussie, omdat het de integratie tussen allochtonen en autochtonen in de weg zou staan. ''Dan moeten ze eerst die mannen maar eens gaan opvoeden,'' zegt Joyce van Egdon: ''Het belangrijkste is toch dat die mensen leren zwemmen, of dat nou gescheiden is of niet.''

    Het gemengd zwemmen zorgt volgens Sedat Yüce 'wel degelijk voor integratie': ''Door het zwemmen ontstaan er nieuwe vriendschappen, ook met Nederlandse dames. Als hun isolement doorbroken wordt zijn ze ook mondiger tegen hun mannen.''

    Toch blijft het primaire doel van de vereniging, benadrukt de voorzitter, het aanbieden van leszwemmen. Yüce: ''Daarnaast is het goed voor hun sociale contacten, anders komen ze de deur niet meer uit. Je ziet dat bijvoorbeeld bij het verplicht stellen van het gemengd schoolzwemmen, daar komt bij de islamitische scholen bijna niemand meer.''


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 10/08-16/08 2009
  • 04/09-10/09 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!