|
22/12 Mensen denken dat ze gezond bezig zijn - Niburu
Zaadoliën lijken gezond omdat ze "plantaardig" zijn, maar wetenschappelijke studies (die jarenlang verborgen werden) tonen aan dat ze hartziekten juist erger maken en je vroeger laten sterven.. Je kunt dan ook beter terug gaan naar traditionele vetten zoals boter en kokosolie.
We kwamen onderstaand bericht tegen dat gaat over waarom zaadoliën (zoals zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie en saffloerolie) volgens de maker ongezond zijn en bijdragen aan hartziekten, obesitas en verslaving.
De titel noemt het de "onheilige drie-eenheid": koolhydraten (carbs), suiker en oliën.
De focus ligt vooral op zaadoliën (ook wel "vegetable oils" of "seed oils" genoemd).
Wat zijn zaadoliën? Dit zijn industriële oliën gemaakt uit zaden (bijv. zonnebloem, soja, canola). Ze zitten verstopt in bijna alle bewerkte voeding: chips, koekjes, sauzen, frituur, margarine, etc. Ze zijn goedkoop en worden overal gebruikt.
Waarom zijn ze slecht? Ze bevatten heel veel omega-6-vetzuren (linolzuur). Dat klinkt als "gezond vet", maar te veel omega-6 veroorzaakt ontstekingen in je lichaam. Bij verhitting (bakken, frituren) oxideren ze makkelijk en vormen ze giftige stoffen (aldehyden) die je bloedvaten beschadigen en hartziekten versnellen.
Belangrijke studies die dit aantonen: India-studie (1967): Spoorwegmedewerkers in Noord-India aten veel dierlijk verzadigd vet → weinig hartziekten. In Zuid-India aten ze meer plantaardige oliën (zaadoliën) en waren ze vaak vegetarisch → 7 tot 10 keer méér kans op hartziekten.
Sydney Diet Heart Study (jaren '60, resultaten pas in 2013 gepubliceerd):
Mannen die net een hartaanval hadden gehad, werden in twee groepen verdeeld.
Groep 1: bleef normaal eten (met boter en verzadigd vet).
Groep 2: moest boter vervangen door margarine en saffloerolie (veel omega-6 zaadolie).
Resultaat: De zaadolie-groep had 62% meer kans om te sterven en 70% meer kans op dood door hartproblemen. De resultaten waren zó slecht dat ze de studie bijna 50 jaar verborgen hielden!
Britse studie (2020): Bij meer dan 6% van je calorieën uit zaadoliën stijgt de sterfte aanzienlijk – zelfs meer dan bij te veel suiker. Andere problemen door zaadoliën: Ze maken je dik, ziek en verslaafd (samen met suiker en koolhydraten). Ze worden gepromoot als "hart-gezond", maar dat advies blijkt gebaseerd op verborgen of verkeerd geïnterpreteerde onderzoeken.
Wat kun je beter gebruiken? (advies uit de video/post)
Voor bakken en koken: boter, ghee (geklaarde boter), rundvet (tallow), kokosolie. Deze zijn stabiel bij hitte. Voor salades: extra vergine olijfolie (niet verhitten!).
Vermijd alle zaadoliën, margarine en bewerkte voeding waar ze in zitten.
Kort samengevat voor een leek:
Zaadoliën lijken gezond omdat ze "plantaardig" zijn, maar wetenschappelijke studies (die jarenlang verborgen werden) tonen aan dat ze hartziekten juist erger maken en je vroeger laten sterven. Beter terug naar traditionele vetten zoals boter en kokosolie.
Welke soorten zaadolie echt slecht zijn om te gebruiken bij het koken kan je zien in de volgende tabel:

|