Lezen is weten
Inhoud blog
  • Lees een goed boek: lees eerst een goede boekbespreking

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Kennis is macht
    23-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

    Trage wegen? Dat zijn de snelwegen tijdens de ochtend- en avondspits, aldus een gefrustreerde forens. Wij hebben het natuurlijk over wegen die hoofdzakelijk gebruikt worden door wandelaars (en fietsers): de buurtwegen (waarvan elke gemeente een atlas bijhoudt), kerkwegels, oude spoorbeddingen, dijkpaden, veld-, en boswegen…

     

    Tot voor enkele jaren sprongen we nogal slordig om met onze trage wegen. Met of zonder medeweten van de gemeentebesturen werden vele trage wegen afgesloten, omgeploegd, wegverkaveld, uit het landschap gewist.

     

    Als iets dreigt te verdwijnen – zoals het Nederlands in Frans-Vlaanderen – krijgen mensen er opeens weer aandacht voor. Zo is het ook met de trage wegen. Midden 2002 ontstond de vzw Trage wegen. Verschillende gemeenten hebben hun trage wegen in kaart gebracht en zijn volop bezig om deze wandelwegen bij uitstek in orde te brengen. Met eigenaars en gebruikers van gronden wordt onderhandeld om trage wegen opnieuw open te stellen.

     

    Sommige trage wegen bestaan al van in de Romeinse tijd of de middeleeuwen. Als we wandelen langs trage wegen leren we het landschap op een heel nieuwe manier kennen en waarderen. Kijk eens bij www.tragewegen.be

     

    23-12-2006, 17:12 geschreven door Karel M. Lodewijk

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    13-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lees een goed boek: lees eerst een goede boekbespreking


    Goede boekbesprekingen vind je op de sites van Vlaamse en Nederlandse kranten en tijdschriften.

    Ga naar http://www.humo.be/cps/rde/xchg/humo/hs.xsl/Boeken_Index.html, de boekenpagina van Humo en je krijgt behalve de meest recente ook een goed gevuld archief aangeboden van oudere boekbesprekingen.
    Het weekblad Knack (
    http://www.knack.be/focus/index.jsp) heeft eveneens een boekenrubriek, maar toont alleen recente recensies en heeft geen zoekmogelijkheden. Je moet bovendien abonnee zijn.

    De Morgen (
    http://www.demorgen.be/dm/nl/cultuur/dmliteratuur) laat je alleen kiezen uit haar meest recente boekbesprekingen en net zoals bij de krant De Standaard  (http://www.standaard.be/Lifestyle/) moet je een abonnement hebben om ze te kunnen lezen.

    De Nederlandse kranten doen het dan wel beter. Op de site van De Volkskrant (
    http://extra.volkskrant.nl/select/boeken/overzicht.php) kan je alle recensies vrij raadplegen, netjes geordend naar fictie, non-fictie, jeugd... Ook de boekenrubriek van Het Parool (http://www.parool.nl/boeken/) is zeer de moeite met een archief dat teruggaat tot 2003.

    13-12-2006, 17:33 geschreven door Karel M. Lodewijk

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!