Inhoud blog
  • mijn verhaal (3)
  • Mijn verhaal (2)
  • Over de Kyoto-bende en de Broeikas-meute.
  • Zeloten en fanatici
  • Mijn verhaal in 't kort. Al kan het wel heel lang worden...
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    LIJF & LEDEN
    gezondheid met een open geest
    13-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeloten en fanatici
    Een zeloot is iemand die op een geobsedeerde wijze overtuigd is van zijn gelijk en dat, desnoods met geweld, aan anderen wil opdringen. Neen, dit is geen politieke column en het gaat ook niet over godsdienst al begrijp ik zeer goed hoe u zo snel langs die lijnen kunt denken...
    Ik heb het in mijn eerste stukje al gezegd: het zou over gezondheid gaan.
    Recent las ik in Knack een artikel over alternatieve geneeskunde en weer bleek het in werkelijkheid om een éénzijdig forum te gaan waarin zeloot Wim Betz zijn torquemadische vrije gang mag gaan.
    Het perverse van het discours van Betz is dat hij steeds weer bij de (argeloze?) lezer de indruk mag wekken alsof de reguliere geneeskunde onfeilbaar is, zich strikt aan ethische en deontoligische normen houdt en nooit eens een patiënt 'mismeestert' zoals dat in de volksmond heet. Meer nog, hij baseert zijn hele gedachtengang op deze opzettelijk gewekte en uiteraard foute stelling.
    Want wat zegt Betz nu eigenlijk?
    "Alternatieve behandelwijzen moeten verboden worden, want ze vormen een levensbedreiging voor de patiënt die het onderscheid tussen bonafide en charlatanneske technieken niet kan maken."
    Daar bovenop stelt hij (indirect) dat alleen de reguliere behandelwijze over de kennis beschikt om de patiënt juist en met succes te behandelen.
    Dat impliceert natuurlijk dat reguliere artsen onfeilbaar zijn en over alle bestaande wetenschappelijke medische kennis beschikken en ze ook toepassen.
    De praktijk spreekt dat natuurlijk tegen. Een korte opsomming van feiten die niet kunnen weerlegd worden en onze grootinquisiteur in zijn zelotisch hemd zetten:
    •  voor elke patiënt die door een alternatieve therapeut dermate mishandeld wordt dat hij er aan sterft, zijn er tienduizend andere die door reguliere artsen 'vermoord' worden
    • elke reguliere arts die aan zijn patiënt bij het voorschrijven van een farmaceutisch product niet uitsdrukkelijk de risico's van het innemen van dit product toelicht is in de eigen termen zoals die door Betz worden gehanteerd wanneer hij het over alternatieve therapeuten heeft, een charlatan
    • een regulier arts die bvb. een rugoperatie met verwijderen en/of vervangen van tussenwervelschijven voorstelt als een 'formaliteit' zonder al te veel risico is een potentieel moordenaar, verantwoordelijk voor de dood van zijn patiënt indien het mis loopt. En het loopt vaker mis dan wordt toegegeven!
    • een regulier arts die aan een patiënt niet kan toegeven dat zijn medische kennis ontoereikend is om een correcte diagnose en of/behandeling voor te kunnen stellen en in de plaats stelt dat 'er geen therapie bestaat' is een oplichter
    • een regulier arts die opzettelijk weigert zich te informeren over nieuwe medische technieken omdat hij er niet 'in gelooft' is even onprofessioneel bezig als een alternatieveling die in een exotische behandeling 'gelooft' omdat ze 'er leuk uitziet'.
    Massa's reguliere artsen wereldwijd maken zich dagdagelijks schuldig aan al deze zaken. Veel en veel meer dan de alternatievelingen die meestal zeer voorzichtig te werk gaan precies omdat ze niet regulier zijn.
    Daarmee is het balonnetje van Betz doorprikt: er bestaat niet zoiets als een onfeilbaar geneeskundig apparaat en dus kun je je daarop ook niet baseren om de 'concurrentie' de mond te snoeren.
    Dat neemt niet weg dat misbruiken tegengaan een nobel doel is, maar je bereikt dat niet met bedrog, leugens en misleiding. Een regulier arts is per definitie niet goed geplaatst om kritiek te hebben op de alternatieve geneeskunde. Waarom? Omdat die te sterk beïnvloed worden door allerlei belangen groepen die de alternatieven vijandig gezind zijn.
    Ter illustratie kunnen we een parallel trekken naar het proces tegen het Vlaams Belang. Ongeacht of je die partij vriendelijk genegen bent of niet, je kunt toch niet stellen dat ze een eerlijk proces krijgen wanneer het geweten is dat de rechters die over hen moeten oordelen allen zonder uitzondering politiek benoemd zijn vanuit partijen die het VB vijandig gezind zijn, en dat bovendien de meeste lid zijn van een vrijmetselaarsloge die de vernietiging van het VB in zijn doelstellingen heeft staan?
    Op dezelfde wijze kunnen artsen uiteraard wel een mening hebben over de alternatieve geneeskunde en ze kunnen zich mengen in het debat - vrijheid van meningsuiting heet dat - maar in de uiteindelijke beoordeling moeten zij geweerd worden omwille van hun partijdigheid.
    Betz heeft zichzelf tot grootinquisiteur, rechter en executeur van de op voorhand veroordeelde alternatieven benoemd en elk medium dat aan zo iemand een forum biedt zonder degelijk weerwerk een kans te bieden, maakt zich schuldig aan heksenjacht.

    Erin, van het rusteloze licht.




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!