Door vermenging van legenden en historische feiten, blijft de oorsprong van Brussel (Brosella, Bruoscella ) een moeilijkte ontwarren kluwen.
Historici en specialisten hebben trouwens ieder hun standpunt in dat verband.
Het jaar 977 lijkt het meest weerhouden te worden als referentiedatum voor de stichting van de stad, toen Karel van Lotharingen op het Sint-Gorikseiland een Castrum (tijdelijk of definitief, versterkt kamp, gelijkend op een stad) liet bouwen.
Nu nog wordt de Sint-Goriksbuurt beschouwd als het historisch centrum van de stad Brussel.
Het Brussels daarentegen, heeft heel duidelijke origines, het komt van het Frankisch, een West-germaans dialekt.
Toen dat Babants was geworden en gesproken werd in de omgeving van Brussel, Leuven en omstreken, noemden de Brusselaars het in de 16e eeuw Vloms. Het is evenwel geen Vlaams dialect en nog minder Frans.
Eigenlijk is Brussels niets anders dan een mengeling van Vlaams, Frans, waarschijnlijk ook Spaans en zelfs Engels.
Taalspecialisten onderscheiden drie varianten :
-Het Marols
-Het Bargoens
-Het Beulkemans
Het Marols :
Veel Waalse arbeiders kwamen in het begin van de 18e eeuw naar Brussel werken.
Ze vestigden zich in de geografische zone tussen de Hoogstraat en de Wolstraat, vlakbij het klooster van de Maricollen (vereersters van Maria) en stonden mee aan de wieg van het Brussels Marols.
Het werd vooral populair in 1920 door de uitgebrachte
Les fables de Pitje Schramouille van de Gentse dichter, advokaat Roger Kervijn de Marcke ten Driessche, maar is nu bijna helemaal verdwenen.
Het Bargoens :
Historicus George-Henri Dumont heeft het in zijn werk
Histoire de Bruxelles Biographie dune capitale over het Bargoensch. Dat Bargoensch werd overigens gesproken door de marionnetten van Toone III in 1890, is eigenlijk gewoon een taaltje dat leentje-buur ging spelen bij het Vlaams, het Frans, het Latijn, het Hebreeuws, het Spaans en het Duits.
Het Beulemans :
Deze sappige mengtaal van het Vlaams en het Frans is ontstaan uit de vervorming van het Frans dat tweetalige Brusselaars van Vlaamse origine spraken, met behoud van de denkwijze in hun moedertaal. Het is sterk aanwezig in het Brussels en in wat de Fransen menen Belgisch te zijn.
Het toneelstuk : Le marriage de mademoiselle Beulemans van de auteurs Fonson en Wicheler, waarin een typische Brusselse familie, centraal staat, blijft tot op de dag van vandaag in het buitenland het cliché van het Belgisch.
Historisch gezien is de referentie naar het Nederlands de meest juiste, maar geleidelijk werden verwijzingen naar het Frans ingevoerd, naargelang de sociale en culturele evolutie van Brussel.
Het is trouwens deze verfransing van het Brussels, laat staan van het Vlaams, die resulteerde in wat we hierboven het Beulemans noemen.
Kortom, we kunnen dus stellen dat er eigenlijk drie soorten Brussels zijn : het Franse, het Vlaamse en het Marols Brussels.
Dit is een uittreksel uit : Assimil Benelux N.V. 2000
Sinds 1971 werkte ik in Brussel.In 1998 kwam ik er ook wonen, maar nog nooit had ik zo'n mooie 11 juliviering. Het begon allemaal in de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Om 11.00 uur bezocht ik de tentoonstelling van beeldend kunstenaaar Tjerrie Verhellen. Prachtige kunstwerken heeft hij vervaardigd.
Om12.30 uur begon Johan Verminnen aan een mooi aangepast programma. Proficiat Johan. Na het optreden van Johan, had ik honger gekregen en ging vlug naar hus om een stukje te eten.
Om 18.00 uur begaf ik me naar de Zetel van de Raad in de Lombardstraat 67 te Brussel waar de Retro Band van FC Brussels voor een opgewekte muzikale omlijsting zorgde op de receptie. Spijtig dat de meeste aanwezigen geen oren hadden voor de muziek en hun hele leven aan hun buren aan het vertellen waren. Daarna gaf de Voorzitter zijn toespraak.
Toen was de tijd aangebroken om mij, op uitnodiging van Vlaams Minister Bert Anciaux, naar het Brussels Stadhuis te begeven. Rond 20.00 uur werden we verwelkomd door Bert. De sfeer was aangenaam en vanop het balkon genoot ik van ht prachtige concert gepresenteerd door de organisator AB.
Dit was werkelijk de mooiste Gulden Ontsporing die ik ooit heb meegemaakt. Dank aan allen.
Ja opruimen levert soms schatten op. Bij het opruimen en openen van kartons die mee verhuist waren, maar nog niet geopend vond ik een reeks foto's. Ik heb ze gescand en hieronder vindt U het resultaat. Jo, dit loont de moeite om te kijken!!!!
De geuze breekt definitief door na de wereldtentoonstelling in Brussel
van 1897.
Een helder, zuiver bier met een heerlijke schuimkraag dat men lange
tijd kon bewaren in een voor die tijd revolutionaire verpakking,
een champagnefles.
Het idee om jonge en oude lambik te mengen en in een fles te laten
hergisten is zeer waarschijnlijk geïnspireerd,op de
méthode champenoise, vooral vanaf het moment dat glas niet meer
als luxeproduct werd beschouwd. In 1865 werd de belasting op het glas
afgeschaft.
Geuze kende niet alleen succes bij de gewone man, ook in de
hogere kringen vond men geuzeliefhebbers : prins Albert, de latere koning, was daar één van. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tijdens een receptie op het stadhuis te Brussel in 1901 burgemeester
De Mot geuze liet schenken in de plaats van de traditionele champagne. Alras kreeg geuze dan ook de eretitel Brusselse champagne.
Het succes van de geuze bleef zich echter niet beperken tot zijn
productiegebied : zo zong een echtpaar van marktzangers s zaterdags
en s zondags op de schoenmarkt te mechelen kort voor W.O. i :
In Brussel is het vroolijk leven stad van liefde en geuzelambik
Daarbovenopkreeg geuze ook nog het aureool van
gezondheidsdrank.
Zo schreef apotheker Coelst, plaatsvervangend burgemeester van
Brussel tijdens W.O. II in 1941 : .ik ben herstellende van een ernstige
ziekte en om me weer op de been te helpen, raadt de dokter me aan
iedere dag een glas geuze of liever nog een glas kriek te drinken.
De naam geuze zou verwijzen naar de geuzen, de liberalen van de
negentiende eeuw. Aangezien ieder dorp over een katholieke
brouwer en een liberale brouwer beschikte, zou geuzelambik kunnen betekenen dat de eerste, die op het idee kwam lambik te bottelen
een liberaal was : lambik van bij de geus, dus geuze-lambik!
Het Pajottenland is een land om lief te hebben en te koesteren.
Info en bestellen : Toerisme Vlaams-Brabant Dietsesteenweg 52 3010 Leuven E-mail : toerisme@vl-brabant.be
Om een beetje ruimte hebben voor nieuwe foto's had ik mijn blog wat opgeruimd. Maar de foto's van dit jaar dien ik er op aanvraag terug op te plaatsen.
21 juni 2008. Dag van de muziek. In de straat, toen we rond 23.00 uur op weg waren naar ons appartement, was er midden in de straat bal. Micheline en ik konden natuurlijk daar niet aan weerstaan!!!
Als er bij het brouwen van lambik al iets mysterieus gebeurt, dan is
het wel de bevruchting met de in de omgeingslucht aanwezige wilde gisten.
Het eigenlijke brouwproces is nu achter de rug. De brouwer heeft een
suikerrijke oplossing verkregen, die na filtratie de naam
wort meekrijgt.
Hiertoe laat hij het brouwsel rusten, zodat het kaf, van vooral de
mout, kan bezinken en op de geperforeerde bodem een natuurlijke filterlaag gaat vormen.Na deze filtratie wordt het helder wort naar de kookketel overgepompt.
In de kookketel : een oplossing van suikers, eiwitten en mineralen die
Gedurende 4 uur aan de kook gebracht worden. Nu hebben we de
lambikwort.
Waar de gewone brouwers alle contact met de lucht mijden als de
pest, heeft de lambikbrouwer deze zelfde lucht broodnodig!
Het koelschip, een open ondiepe kuip, bevindt zich meestal op de
zolder, waar de wind vrij spel heeft.
De volgende ochtend wordt het gekoelde en bevruchte wort naar de
houten vaten gepompt, waarin na drie à vier dagen de gisting op
gang komt.
Houten vaten van : 250 liter, pijpen van ca 600 liter en tenslotte
foeders met een inhoud van 6 à 10.000 liter.
Dan volgen vijf fasen :
- eerste : de wilde gisting
- tweede : de primaire alcoholische gisting
- derde : de melkzuurgisting
Dan volgen nog :
- vierde : na 6 à 8 maanden : secundaire alcoholische gisting
- vijfde en laatste fase : rijping genoemd, hier krijgt het bier de
typische smaak van lambik.
Het bier is nu klaar om als lambik geconsumeerd te worden of . om
Gebruikt te worden bij het vervaardigen van geuze.
Het Pajottenland en de Zennevallei, bakermat van lambik en geuze
Bron:-Provincie Vlaams Brabant
-VZW Horal
-De Hoge Raad van Ambachtelijke Lambikbieren
Woordje uitleg: Inderdaad, beste lezer, U hebt het bij het rechte eind! Volgens het groene boekje van de Nederlandse taal bestaat lambik inderdaad niet. Misschien als stripfiguur. De Grote Van Dale vermeld wel lambiek een soort zwaar Brussels bier. Toch zullen de Brusselaars vasthouden aan LAMBIK.
Inleiding :
Van alle bieren die wij nu kennen is lambik ongetwijfeld het oudste.
Volgens ingenieur Marcel Franssens, werd de eerste lambik
gebrouwen vóór 1300!
De bestanddelen : tarwe, hop, gist, houten tonnen,Pajottenlucht
en het Zennewater.
In onze streken was oorspronkelijk alle brouwactiviteit verboden
tussen 24 april (Sint-Joris) en 29 september (Sint-Michiel).
Van arm wort tot rijk bier :
De manier, waarop heden ten dage lambik gebrouwen wordt, gaat
grotendeels terug op een eeuwenoude brouwmethode en wijkt op
meerdere punten af van de moderne brouwtechnieken, die toegepast
worden in de brouwerijen, waar bieren van hoge, lage of gemengde
gisting geproduceerd worden.
Er zijn twee methodes :
- de oudste, de slijmmethode of troebel wort-methode genoemd,
waarbij de verkregen melkwitte vloeistof gescheiden wordt van de rest.
Timmermans,Cantillon, De Keersmaeker. De Troch en Lindemans
gebruiken deze oude methode, maar scheiden het roebel wort af
op een andere manier.
- Gebruikt deze methode niet : Lindemans, Drie Fonteinen, ,
zij voegen kokend water water toe, met hetzelfde resultaat.
Ik ben Loubin Michel
Ik ben een man en woon in Henri Marichalstraat 12 - 1050 Elsene (België) en mijn beroep is Commissaris bij de Federale Politie.
Ik ben geboren op 23/03/1952 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, uitstappen doen in de natuur, fotografie,schrijven.
Rondvraag / Poll
Zijn de veiligheid van de bevolkingen de tussenkomsten van de hervormde politie beter dan vroeger