Hier zie je recepten die mijn moeder vroeger maakte. En ik ben nu bijna 65. Dus de gewone degelijke recepten zonder poespas. Ze zijn wel voor 4 personen. Maar 2 dagen hetzelfde eten is niets mis mee. Of je bewaart het in de koelkast voor over 2 dagen.
100 gr. bloem 100 gr. koude harde boter 2 tl selderiezout peper 2 druppels azijn 1 ei, losgeklopt 2 el fijngehakte bladselderij
-----------------------------------------------
Maak een bladerdeeg van bloem, boter, selderiezout, peper, 1/2 dl water en azijn. Laat het deeg op een koele plaats opgevouwen 30 minuten rusten. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 3/4 centimeter dikte. Leg de lap op een beboterde bakplaat, bestrijk hem met losgeklopt ei en strooi er fijngehakte bladselderij over. Snijd de deeglap vervolgens in reepjes van 8 bij 2 1/2 centimeter. Bak de selderijstengels midden in de voorverwarmde oven 225C in 15 minuten gaar en goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven en laat de selderijstengels op een taartrooster afkoelen.
voor de soesjes: 50 gr. boter mespunt zout 60 gr. bloem, gezeefd 2 eieren voor de vulling; 100 gr. boter 150 gr. geraspte oude kaas zout en peper cayennepeper enkele druppels worcestersaus paprikapoeder
Beboter de bakplaat. Verwarm de oven voor p 210C. Breng in een emaille of roestvrijstalen kleine pan 1 dl water, boter en zout aan de kook. Voeg de bloem toe en blijf roeren tot zich een deegbal vormt. Neem de pan van het vuur en doe het deeg over in een kom. Klop met een mixer een voor een de eieren erdoor en blijf nog 5 minuten kloppen tot het deeg glanzend is en in stukken van de garde valt. Vul een spuitzak met wijde, gladde spuitmond met het deeg en spuit hiervan kleine bergjes met een onderlinge afstand van ongevver 3 centimeter op de bakplaat. Plaats de bakplaat midden in de voorverwarmde oven en bak de soesjes in ongeveer 25 minuten gaar en zandkleurig. Als de soesjes licht en bros aanvoelen en ook de barstjes lichtgekleurd zijn, zijn de soesjes gaar. Laat de soesjes geheel afkoelen. Bereid intussen de kaasboter. Roer de boter zacht en voeg de kaas toe. Breng de kaasboter op smaak met zout, peper, cayennepeper, worcestersaus en paprikapoeder. Knip of snijd de soesjes aan de zijkant open en vul ze met de kaasboter. Zet de kaassoesjes tot het serveren afgedekt in de koelkast om de boter op te laten stijven.
100 gr. bloem 100 gr. koude harde boter 250 gr. geraspte oude kaas zout en peper 2 druppels azijn 1 ei, losgeklopt
---------------------------------------------
Maak een bladerdeeg van bloem, boter, 150 gr. kaas, zout, peper, 1/2 dl water en azijn. Laat het deeg op een koele plaats opgevouwen 30 minuten rusten. Rol het deeg tot een rechthoekige lap van 3/4 centimetr dikte. Leg de lap op een beboterde bakplaat, bestrijk hem met losgeklopt ei en strooi er 100 gram geraspte kaas over. Snijd de deeglap vervolgens in reepjes van 8 bij 2 1/2 centimeter. Bak de kaasstengels midden in de voorverwarmde oven 225C in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven en laat de kaastengels op een taartrooster afkoelen.
2 T-bonesteaks van 400 gr. 1 el gehakte rozemarijn 2 teentjes knoflook, uitgeperst 1/2 dl oliezout en peper 1 citroen, in 4 partjes
---------------------------------------------
Doe rozemarijn en knoflook in een vijzel en wrijf het fijn. Roer de olie erdoor en voeg zout en ruim peper toe. Bestrijk de T-bonesteaks met dit mengsel en laat het 1 nacht marineren. Droog de steaks met een stuk keukenpapier. Verwarm de grill 10 minuten voor. Bestrijk het rooster met olie, plaats het 5 centimeter onder de grill en zet de bakplaat eronder. Leg de steaks op het rooster en grilleer ze 8 minuten per kant. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal en garneer met partjes citroen.
Info:
Dit machtige stuk vlees bestaat uit de entrecote met daarin de lendenwervel, die de vorm van een T heeft. Vooral in de Verenigde Staten is de T-bonesteak zeer populair. Hij wordt altijd gegrilleerd. Er wordt doorgaans een peterselieboter bij gegeven en grote gepofte aardappelen.
Bestrooi de lendenbiefstukken royaal met peper en laat dit even intrekken. Maak de saus door de sjalotjes met rode wijn, laurierblad, tijm len nootmuskaat in een pan aan de kook te brengen. Laat de wijn langzaam inkoken tot 1/4 dl en roer de Spaanse saus erdoor. Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken en zeef de saus. Schenk de saus in een pen en houd deze onder af en toe roeren warm. Zorg dat de saus niet meer kookt. Verhit 50 gr. boter in een koekenpan tot de boter donkerbruin ziet. Leg de biefstukken erin en bak ze 4 minuten per kant. Schuif de biefstukken tijdens het bakken heen en weer over de bodem van de pan, maar prik niet in het vlees. Voeg als de boter te bruin wordt een klontje boter toe. Neem de biefstukken uit de pan, bestrooi ze met zout en schik ze op een voorverwarmde schaal. Klop 25 gram boter in klontjes door de wijnsaus en voeg de peterselie toe.
1 lendenbiefstuk of entrecote van 500 gr. zout versgemalen peper 125 gr. boter 2 el melk of room
--------------------------------------------------- Wrijf de lendenbiefstuk in met zout en peper en laat dit even intrekken. Verhit 100 gram boter in een koekenpan tot het schuim is weggetrokken en leg de lendenbiefstuk erin. Schroei het vlees aan alle kanten dicht en prik niet in het vlees. Bak de lendenbiefstuk in 15 minuten rondom bruin. Schuif de biefstuk tijdens het bakken heen en weer over de bodem van de pan. Voeg als de boter te bruin wordt een klontje boter toe. Neem de lendenbiefstuk uit de pan. Voeg de resterende boter aan de bakboter toe, laat deze bruin worden. Neem de pan van de warmtebron en schenk de melk erbij. Laat dit even meebruinen, voeg 2 el water toe en roer alle aanzetsels los. Snijd het vlees in plakken en schik deze op een voorverwarmde schaal. Geef de jus er apart bij.
Info:
De entrecote wordt gesneden van de dunne lende, ook wel contrefilet genoemd. Men laat er een randje vet aan zitten, waardoor het vlees sappiger wordt. Bij een entrecote wordt bij voorkeur een klassieke Franse saus gegeven, zoals een bearnaisesaus of een rode wijnsaus. Bij gegrilleerde entrecote wordt doorgaans een kruidenboter, bijvoorbeeld peterselieboter, gegeven.
4 tournedos van 75 a 100 gr. 125 gr. boter zout en peper 2 el melk of room
-------------------------------------------------
Bestrooi de tournedos met peper en laat dit even intrekken. Verhit de helft van de boter in een koekenpan tot de boter donkerbruin ziet. Leg de tournedos erin en bak ze 3 minuten per kant. Voeg als de boter te bruin wordt een klontje boter toe. Neem de tournedos uit de pan, bestrooi ze met zout en schik ze op een voorverwarmde schaal. Voeg de resterende boter aan de bakboter toe, laat deze bruin worden. Neem de pan van het vuur en schenk de melk erbij. Laat deze even meebruinen en roer vervolgens alle aanzetsels los. Schenk een deel van de jus over de tournedos en geef de rest er apart bij.
Tournedos Rossini
bak de biefstukjes en leg ze op een sneetje knapperig gebakken brood. Maak een saus van de bakboter met 25 gram bloem en 2 1/2 deciliter bouillon. Leg op elke nournedos een plak ganzenleverpaté en bestrooi deze met stukjes truffel. Schenk de saus erover.
1 kg ossenhaas zout en peper 200 gr. boter 1 kg aardappelen, geschild 1 kleine bloemkool 500 gr. wortelen, schoongemaakt 8 kleine tomaten, ontveld 125 gr. gekookte doperwten 50 gr. boter 1/2 dl melk nootmuskaat 1/2 el fijngehakte peterselie
Maak een mengsel van zout en peper en wrijf de ossenhaas hiermee in. Verhit 150 gr. boter in een braadpan tot de boter bruin ziet en schroei hierin de ossenhaas aan alle kanten dicht. Leg het deksel schuin op de pan, temper het vuur en braad de ossenhaas in 20 minuten rondom bruin. Voeg als de boter te bruin wordt een klontje boter toe. Kook aardappelen, bloemkool en wortelen in 20 minuten gaar. Beboter een ovenvaste schotel, schik de tomaten erin en leg op elke tomaat een klontje boter. Stoof de tomaten in een voorverwarmde oven 175C in 10 minuten zacht. Verwarm de doperwten in een pan met een klontje botr. Maak de aardappelen fijn en vermeng ze met 10 gr. boter, 1/4 dl melk en zout, peper en nootmuskaat, zodat een luchtige puree ontstaat. Houd de bloemkool in het kookvocht warm en schud 10 gr. boter door de wortelen en de peterselie. Neem de ossenhaas uit de pan en laat het vlees even rusten. Voeg de resterende boter aan de braadboter toe en laat deze bruin worden. Neem de pan van het vuur en schenk 4 el melk erbij. Laat deze even meebruinen en roer alle aanzetsels los van de bodem van de pan. Snijd de ossenhaas in niet te dunne plakken en schik deze op een voorverwarmde schaal. Leg de verschillende groenten er per soort omheen. Spuit de aardappelpuree tussen de groenten als afscheiding tussen de verschillende soorten. Schenk een deel van de jus over de ossenhaas en geef de rest er apart bij.
Vermeng olie, citroensap, zout, peper, tijm, paprikapoeder en knoflook met elkaar en laat de blokjes biefstuk hierin 2 uur marineren. Rijg om en om aan 4 roosterpennen champignonhoedjes, biefstuk, lui en paprika. Begin en eindig met een champignonhoedje. Bestrijk de pennen met olie. Verwarm de grill voor en leg de pennen 5 centimeter onder de hete grill op het ovenrooster. Grilleer de rundvlees kebab in 8 minuten bruin. Keer de pennen tijdens het grilleren enige malen. Serveer er pilafrijst bij.