Maandthema 2024-06
Het thema van de maand juni
16-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandthema : Juni

Juni

Het maandthema is juni. Hiermee kunnen jullie alle kanten op. Het is aan jullie om daar een eigen invulling aan te geven, zolang het maar betrekking heeft op de maand juni

En voor deze tweede opdracht hebben we ook weer een zeer ruime keuze. Hierbij een paar onderwerpen en tips die kunnen dienen als inspiratie : 

Zomermaand – Rozenmaand
Braakmaand ( = maand dat er geploegd wordt) – Weidemaand
Examenmaand – Diploma maand
1 juni – Wereld melkdag
5 juni wereldmilieudag
20 juni - Wereldvluchtelingendag
21 juni zonnewende begin van de zomer – Midzomerfeest - Muziekfeest
Vaderdag

Luilak (Noord Holland)

Hier zijn nog een paar tips voor het maken van foto's met als thema de maand juni:

  1. Bloeiende bloemen: Juni staat bekend om zijn prachtige bloemen. Ga naar een lokale bloementuin, park of zelfs je eigen tuin en leg de kleurrijke bloesems vast. Experimenteer met close-upopnamen om de details van de bloemblaadjes vast te leggen.
  2. Zomerse landschappen: Juni markeert het begin van de zomer, dus ga naar buiten en leg het prachtige zomerlandschap vast. Denk aan groene velden, blauwe luchten, kabbelende beekjes of uitgestrekte stranden. Probeer verschillende tijdstippen van de dag voor verschillende lichteffecten.
  3. Activiteiten in de buitenlucht: Juni is een geweldige tijd om van het buitenleven te genieten. Leg jezelf of anderen vast terwijl ze picknicken, wandelen, fietsen, zwemmen of sporten. Vang de vreugde en het plezier van de zomerse activiteiten op camera.
  4. Zonsondergangen en zonsopkomsten: Met de langere dagen biedt juni prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen. Zoek een schilderachtige locatie en maak foto's van de kleurrijke hemel terwijl de zon opkomt of ondergaat.
  5. Feestdagen en evenementen: Juni kan worden gekenmerkt door verschillende feestdagen en evenementen, zoals Vaderdag, Midzomerfeesten, of lokale festivals. Leg de festiviteiten, versieringen en emoties van deze gebeurtenissen vast.
  6. Details van de natuur: Let op de kleine details die de natuur in juni kenmerken, zoals rijpend fruit, vlinders, bijen en andere insecten. Gebruik een macrolens om deze details van dichtbij vast te leggen.

Periodes en inzendingen

Vermits het thema de maand is zal elke thema beginnen de 1e van elke maand en eindigen op de laatste dag van de maand. Zoals nu zal je 2 foto’s kunnen insturen, eentje in de periode van 1 tot en met 15, een tweede in de periode van 16 tot en met einde maand. De foto’s dienen dus genomen te worden EN ingestuurd binnen de maand juni. 

Daar het thema zeer breed is en mogelijk ook streek of land gebonden, en om het voor iedereen begrijpbaar te maken gaan we je wel vragen om bij het insturen van je foto, deze te voorzien van een woordje uitleg, de bedoeling en/of waarom je zelf vindt dat hij past in het thema. Deze eigen commentaar is VERPLICHT en zal mee op het blog geplaatst worden. 

De titel van het bericht is MAANDTHEMA  zonder enige andere toevoeging

Gebruik van de JOKER

Iedereen krijgt ook elke maand één JOKER. Indien je een ingestuurde foto, na het krijgen van de commentaar of na raadgevingen van collega’s nog wil wijzigen/veranderen dan kan je één maal een JOKER inzetten en een nieuwe of verbeterde foto insturen. Zo kan je, indien gewenst, direct gebruik maken van de raadgevingen  om de kwaliteit van de inzending te verbeteren.
De joker zal één maal kunnen ingezet worden gedurende de ganse periode en betrekking hebben op de eerste OF de tweede inzending. De originele foto zal van het blog gehaald worden en vervangen door de  nieuwe versie en daarmee dan ook deelnemen aan de wedstrijd. Foto’s die vervangen worden zullen NIET meer van een commentaar worden voorzien. Eens de maand voorbij is zijn de inzendingen definitief en kan de joker niet meer gebruikt worden.

Bij het gebruik van de joker dien je dit verplicht te melden in de titel van het bericht : MAANDTHEMA JOKER en met in het bericht de vermelding om welke foto het gaat als je reeds 2 foto's hebt ingestuurd. Hier ook dient een woordje uitleg gevoegd.

Commentaar en raadgeving

We zullen de foto’s voorzien van een kleine commentaar. Een klein team van leden die bewezen hebben dat ze dit met de nodige kennis van zaken kunnen doen, in alle objectiviteit en eerlijkheid, zal hiervoor instaan. De commentaar zal anoniem geplaatst worden.

Leden die liever geen commentaar krijgen (wat jammer zou zijn) kunnen dat altijd melden.

Maandoverzicht

We laten het concept van een 'wedstrijd' los. Aangezien het thema breed geïnterpreteerd kan worden, is het lastig om inzendingen met elkaar te vergelijken. Daarom blijven we gewoon foto's insturen en genieten van het werk van andere leden. Door de commentaar te lezen, kunnen we nog wat leren en onze fotografie verbeteren. Er zal wel een makkelijk consulteerbaar overzicht komen.

Afmetingen foto's

- Breedte maximum 1200 pixels

- Hoogte maximum 900 pixels

- Zwaarte maximum 500 kB (= 512.000 Bytes)

- Exifs aanwezig

Veel succes iedereen. Ik hoop heel veel foto's te zien verschijnen.

 

 

Bijlagen:
Adagio - Roos.jpg (313.4 KB)   
AnnekeB - Margrieten.jpg (437.6 KB)   
HenLo - studenten.jpg (451.5 KB)   
HenLo - Wipschieten.jpg (206 KB)   
JMA Studeren.jpg (434.7 KB)   
MielMosterd De aula.jpg (393.8 KB)   
MielMosterd De studenten.jpg (373.1 KB)   
Sluiter Rode aalbessen.jpg (282.5 KB)   
wimo bij de kapper.jpg (316.4 KB)   
Wimper MVerde tuin in bloei.jpg (450.1 KB)   

16-05-2024 om 00:00 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-07-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 - Griffel - Joker

Beste Griffel

Je maakte gebruik van de joker ter vervanging van de originele foto.

Zelf omschreef je het als volgt : We beleven een van de zeldzame droge dagen in de natte maand juni, op de dijk van de Demer in Zichem.  Ze zijn daar, een renster omgeven door stof en toeschouwers spaart haar krachten niet. Het is nog lang niet gedaan, de aankomst is nog ver.Ik had alleen mijn 24-70mm lens bij me.

Onze oorspronkelijke commentaar was :

Mooi actiebeeld uit de koers. Je creëert diepte door de 3 niveaus ; renster, toeschouwers en een toren. Het stof vermindert ook het contrast wat de renster ook meer naar voor brengt. Misschien kan je dat nog even extra accentueren als je bewerkingsprogramma het toelaat deze renster alleen te selecteren. Schaduwen iets lichter en wat extra contrast.

De compositie op zich is goed, de renster rijdt het beeld in. Alleen jammer dat het onderste van de wielen er net niet bij op staat. Dat klein streepje straat er nog bij zou het beeld perfect maken.

Een mooie scène uit het typisch Vlaamse sportgebeuren in deze periode.







01-07-2024 om 10:15 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-06-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 - Maxi23 - Joker

Beste Maxi23

Je maakte gebruik van de joker ter vervanging van de originele foto..

Zelf omschreef je het als volgt : Op 5 juni hebben we met onze fotogroep een uitstap gemaakt naar Mechelen. Daar kwam ik deze klimroos tegen bij een begijnhofje.

ik vond het zo mooi van kleur en teer dat ik deze voor de maand juni als 1e inzending stuur.

Ik had alleen mijn 24-70mm lens bij me.

Onze oorspronkelijke commentaar was :

Wat vooral opvalt zijn precies de zachte pastelkleuren en de tederheid die er van uit gaat. Het beeld is hier ook samengesteld uit 3 niveaus van diepte (Bloem – takjes – achtergrond). Dit geeft diepte aan het geheel. Het feit dat de geblurde achtergrond is samengesteld uit dezelfde kleuren die ook terug te vinden zijn in het hoofdonderwerp maakt dat ze een sluitend geheel gaan vormen.

Op gebied van compositie is er de kleine roze partij uiterst rechts, op halve hoogte, die me wat stoort. Door die positie lijkt die er niet echt bij te horen.
Ik zou persoonlijk dus wat meer croppen zoals aangetoond in het bijgevoegde voorbeeld. Het randje moet dan natuurlijk ook wel volgen. De rozen komen zo ook nog meer op de sterke punten/lijnen te staan.

Een zeer mooie romantische foto.







22-06-2024 om 17:48 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 - AnnekeB

Beste AnnekeB

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni.

Zelf omschreef je het als volgt : Oranje Havikskruid bloeit hier volop in de bermen wat erg kleurrijk is.

Kleurrijk is het zeker en oranje en groen zijn kleuren die perfect bij elkaar passen.

 

Onze commentaar :

Wat mij wel meteen opvalt is dat focus iets te ver naar achter ligt waardoor de meeldraden niet helemaal scherp zijn. Je foto bevat nauwelijks of geen exif-gegevens, dus weet ik niet precies met welke instellingen de foto genomen werd maar ik veronderstel tamelijk ingezoomd en met een grote lensopening. Hierdoor krijg je weinig scherpte diepte, waardoor bij het minste zuchtje wind de bloem een ietsje gaat bewegen op het moment dat je afdrukt. (Zie bijlage 1).

Op gebied van compositie komt het wel goed. De bloem staat op een sterke lijn.

Verder zien we hier ook de veel voorkomende fout dat er weinig of geen contrastverschil/kleursaturatieverschil  is tussen voor en achtergrond. Hierdoor komt de bloem niet echt los van de achtergrond ondanks de perfecte blur, waarschijnlijk door inzoomen.

Aan dit laatste kan men relatief gemakkelijk iets aanpassen. Wat die scherpte betreft is dat een paar andere mouwen.

Zelf heb ik met mijn programma een bewerking gedaan (voorbeeld 2).  Maar dat werkt met een geavanceerd artificieel intelligentie systeem (AI). Met programma’s als Lightroom of gratis programma’s zal je dit zeker niet bereiken.

Jammer van de scherpte anders had het met wat aanpassing een geslaagde foto kunnen zijn.

 

 

 

 







22-06-2024 om 17:35 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 - FransF

Beste FransF

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni.

Zelf omschreef je het als volgt : Tijdens ons bezoek aan de Adriatische Kust in Kroatie hebben wij vele cactussen gezien in het wild met vele bloempjes. Bij gebrek aan mijn Sony a7 en macrolens heb ik de foto genomen met mijn Sony RX 100 M5 en daarna bewerkt in light room en sharpenAI .Ik zie uit naar Uw reactie.it gewoon een heel mooie bloem vind met prachtige structuren.

Ik vind het altijd verwonderlijk dat de cactusplant kan overleven in een barre droge omgeving, meestal in wat een onvruchtbare bodem lijkt te zijn, en er toch nog in slaagt om telkens weer deze mooie bloemen te produceren.

 

Onze commentaar :

Alle leden blijken er zin in te hebben om de uitdaging aan te gaan om rode bloemen te fotograferen. Maar natuurlijk is de voldoening achteraf ook groter als de foto geslaagd is. En dat is hij zeker.

De bloem staat op een goeie plaats en is heel scherp tegen een geblurde achtergrond. De bloem zelf is ook mooi belicht.

Wat we ook wel zien is dat het contrast en kleurintensiteit van het hoofdonderwerp en de achtergrond ongeveer gelijk zijn. Dit maakt dat de diepte in de foto wat onderdrukt wordt.

In een vorige bespreking hebben we al gezien dat we niet alleen diepte kunnen creëren in de foto door gebruik te maken van de scherpte/diepte maar zeker ook door contrastverschillen. Ik zou hier bij de bloem het contrast wat verhogen en bij de achtergrond het contrast wat verlagen en ook de kleursaturatie wat verminderen.

En terwijl we toch bezig zijn kan je eventueel ook rechts en zeker boven wat bijknippen Wat daar staat brengt niet echt iets bij tot de foto. Dit gaat de aandacht op deze mooie bloem nog verhogen.

Mooie geslaagde realisatie mede ook door de combinatie van het rode tegen de groene achtergrond en het gele hartje.





22-06-2024 om 16:51 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (1)
21-06-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 - Roland1946

Beste Roland

Je stuurde je tweede bijdrage voor het Maandthema : Juni.

Zelf omschreef je het als volgt : De Clematis is een geslacht van lianen en overblijvende kruiden uit de ranonkelfamilie. Ze komen voor in gematigde zones op beide halfronden, en in gebergten in de tropen. De soorten uit gematigde streken zijn bladverliezend, maar die uit warmere streken groenblijvend.
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie) Wetenschappelijke naam: Clematis.

De planten worden gekenmerkt door vier tot acht  kelkbladen ; de  kroonbladen   ontbreken. De matig tot sterk groeiende klimplanten bereiken een hoogte van twee tot zes meter. Enkele soorten klimmen echter niet en zijn enigszins  verhout , bijvoorbeeld  Clematis integrifolia  en  Clematis alpina. Info: Wikepedia.

Ik heb die foto genomen omdat ik dit gewoon een heel mooie bloem vind met prachtige structuren.

 

Bedankt voor deze uitgebreide en leerrijke uitleg over deze bloem. Mooie tuin heb je wel !

 

Onze commentaar :

Het eerste wat me opvalt bij deze foto is dat je de achtergrond niet hebt ‘wegverduisterd’ zoals bij de vorige bijdrage. Een compleet donkere achtergrond maakt het geheel immers vlakker en geeft minder diepte.

Op dit gebied kan ik alvast niets opmerken. De paarse kleur van de bloem pas dan ook goed tegen de donkergroene achtergrond.

De scherpte is uitstekend vooral op niveau van de meeldraden.

Als je op het bijgevoegd voorbeeld kijkt kan je zien dat op gebied van compositie de bloem mooi ligt volgens de diagonalen met het hoogste blaadje dat recht naar de hoek wijst.

Kortom, hier ben ik uitgepraat en kan ik verder niets meer opmerken.

Zeer geslaagde foto.





21-06-2024 om 16:27 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 - Marsje

Beste Marsje

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni.

Zelf gaf je geen woordje uitleg over het hoe en waarom van de foto wat we eigenlijk wel wat jammer vinden.

Juni is de rozenmaand. En dit is zeker een prachtexemplaar.

 

Onze commentaar :

Zoals ook reeds bij vorige inzendingen weet je hier alweer op een sublieme manier te spelen met het aanwezige licht. Net als de rode klaproos, is een witte bloem niet gemakkelijk vast te leggen daar men snel te maken krijgt met overbelichting en het verdwijnen van structuur.

Op gebied van compositie zien we dat de roos mooi past binnen de compositie van driehoeken. Ook het gebruik van 3 niveaus (Bloem op de voorgrond, de bloemknoppen iets naar achter en de volledig geblurde achtergrond) zorgen voor een sterk dieptegevoel.

Ook de sterk geblurde achtergrond met een beperkt kleurenpalet maakt door zijn soberheid het plaatje compleet en geeft een rustig gevoel bij het bekijken.

Het centrale bloemblaadje bevat nog wat licht gele structuur (wat getuigt van enorme scherpte) maar die in het origineel volgens mij nog niet echt voldoende tot zijn recht komt. Wat extra contrast op de bloem (eventueel enkel op dit individueel blaadje) kan nog dat tikje extra geven aan deze prachtige foto.

Super mooi.





21-06-2024 om 12:32 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 - Riscone

Beste Riscone

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni.

Zelf omschreef je het als volgt : 6 Juni 2024.De  tachtigste verjaardag van de D Day dag en de slag om Normandie.Toen hebben de geallierde troepen de grootste amfibische invasie  uitgevoerd.Dit had de wereld noch nooit meegemaakt.Daarom deze foto in tegenlicht.

Zoals je het zelf omschrijft is deze mooie klaproos (Poppy in het Engels) een duidelijk symbool van beide wereldoorlogen. En 6 juni staat hier voor de herdenking van de inval in Normandië 80 jaar geleden.

 

Onze commentaar :

Zoals reeds een paar maal aangehaald is dit zeker niet de gemakkelijkste bloem om te fotograferen. Maar oh zo mooi als je er in slaagt.

Op gebied van compositie staat de bloem op een goeie plaats Ongeveer op de sterke lijn en het bovenste bloemblad wijst als het ware naar de rechter bovenhoek. Prima scherpte waarbij de stekels aan de stengen duidelijk afsteken door het tegenlicht. De donkere en voldoende geblurde achtergrond doen de bloem mooi naar voor komen.

De belichting is gezien de moeilijkheidsgraad meer dan behoorlijk. Een beetje meer contrast zou zeker geen kwaad kunnen. Maar zoals ik nog al aanhaalde kan men in de nabewerking met bepaalde pro-software nog wel wat extra tekening verkrijgen, maar daar is de vraag dan hoever we willen gaan in deze bewerkingen.

Samengevat is het dus een zeer mooie opname van de prachtige bloem in tegenlicht.





21-06-2024 om 11:58 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 - Griffel

Beste Griffel

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni.

Zelf omschreef je het als volgt : De titel zou 'De koers is van ons' kunnen zijn. Bijna onzichtbaar door het het stof van de volgwagens stuiven de rensters luid aangemoedigd over de onverharde Demerdijk. Ieder jaar wordt in juni 'Dwars door het Hageland' gereden. Deze koers voor dames en ook voor heren gaat voor een groot gedeelte over onverharde wegen.

De wielerkoers is een Belgische sport bij uitstek. Niet alleen Dwars door Hageland vinden we terug in de maand juni maar ook het Belgisch kampioenschap tijdrijden en op de weg, en zeker niet te vergeten: de start van de Ronde van Frankrijk op 29 juni.

 

Onze commentaar :

Je verkoos er voor om iets te fotograferen dat zelf eigenlijk niet zichtbaar is. Maar de omstandigheden er rond die je wel toont maken dat het toch voor iedereen duidelijk waar het om gaat. Was dat ook niet het thema van een van onze laatste opdrachten van de maand? Het laat je even stil staan bij de foto en nadenken. En dat maakt het precies zo boeiend maar ook zo moeilijk om het perfect te brengen.

En daar ben je zeer goed in geslaagd, men weet direct waar het om gaat. De toeschouwers langs de baan, de fietsen op de auto die er net boven uitsteken, het stof van de onverharde wegen… bijna de Strade Bianche.

Qua kleur en belichting zit het goed. Wat men eventueel zou kunnen overwegen is om er een 16:9 uitsnede van te maken. Iets minder gras onderaan gaat nog meer de aandacht trekken op het gebeuren en gaat een gevoel geven van beweging van… exact, van wat men niet ziet.





21-06-2024 om 11:05 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-06-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 - Cato

Beste Cato

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Juni

Zelf omschreef je het als volgt : Bemesten het moest al lang gebeurt zijn, ze werken dag en nacht als het niet regent. Gemakkelijk hebben de boeren het niet dit voorjaar, de gewassen zouden al hun kopje moeten boven steken, maar de natuur is baas.

Juni is inderdaad de braakmaand ( = maand dat er geploegd wordt).  

Onze commentaar :

Mooi hoe je probeert de naam “Braakmaand” uit te beelden. We krijgen hier wel een zeer wijds landschap. Ik begrijp niet zo goed het gebruik van een prime lens 50 mm f/1.4 voor dit type van foto. Dit is een prima lens voor portret fotografie maar minder geschikt voor landschappen.

Je hebt gecropt op een 16:9 formaat waarbij de horizon perfect op de onderste horizontale sterke lijn komt te liggen. Dit is volgens de regel van derden. Maar hierbij deel je de foto in twee ongelijke helften, een breder en een smaller, en dan is de vraag waar we precies de aandacht op willen vestigen: de lucht of het land. Die horizon kan je echter wel leggen op zowel de onderste als de bovenste sterke lijn.

De vraag is ook wat eigenlijk het echte onderwerp is waar je de aandacht wil op vestigen. Daarom dat we nu ook een kleine uitleg vragen omtrent je foto. Je spreekt hierbij over bemesten en de boeren. En dit staat inderdaad op de foto maar dan wel minuscuul klein op het sterke punt rechts onder. Je krijgt hierbij ook minder dieptescherpte en het bewerkte land met zijn korrelige structuur dat toch deel uitmaakt van het ‘verhaal’ komt niet echt tot uiting.

Op gebied van het strikt toepassen van de theoretische regels zit het wel prima. Maar of je hiermee het gewenste effect zal bereiken is twijfelachtig. Maar zoals ik in het begin al zei is er wellicht niets meer mogelijk gezien de gebruikte lens en de afstand van het onderwerp.

Een beeld van dichterbij (of veel sterker ingezoomd - 200 mm of meer) zou hier meer gepast zijn. Voor het voorbeeld te bekomen heb ik zeer moeten croppen en inzoomen en dus is het resultaat ook helemaal niet scherp. Dit is gewoon ter voorbeeld.





20-06-2024 om 17:45 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 01/07-07/07 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 13/05-19/05 2024

    Roos (Adagio)

    Margrieten (AnnekeB)

    Studenten (HenLo)

    Wipschieten (HenLo)

    Studeren (JMA)

    De aula (Miel Mosterd)

    De studenten (Miel Mosterd)

    Rode aalbessen(Sluiter)

    Bij de kapper (Wimo)

    Tuin in bloei (Wimper)



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!