van krukken en Ilizarov
Inhoud blog
  • F.A.Q.
  • einde van de wondverzorging
  • einde van de kinesitherapie
  • Kijk, mijn blog is terug open.
  • vaarwel krukken en ilizarov

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    08-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.F.A.Q.
    Vele mensen stellen me vragen over mijn Ilizarov-ervaring. We zijn nu een jaar verder, en nog komen er regelmatig vragen bij mij terecht. Daarom ga ik nu een lijstje maken met de meest gestelde vragen.
    1. Kan je zomaar terecht in Pellenberg voor een Ili?
    Mijn persoonlijk antwoord: neen, het is je huisarts en je orthopeed die zullen oordelen welke behandeling voor jou de beste is. Niet iedereen met een breuk hoeft naar Pellenberg. Laat het me een beetje eenvoudig stellen. Pellenberg is voor de meest complexe gevallen, voor de laatste kans na eerdere ervaringen in orthopedie met de aandoening of de botbreuk.

    2. Is een Ilizarovbehandeling pijnlijk?
    Je moet goed weten waar je voor staat. En wees gerust,  je wordt voldoende ingelicht over de voor- en nadelen van het dragen van een Ili. Pijn is een van de aspecten van de behandeling, waar je rekening mee houdt. Als je echter een goed resultaat nastreeft, dan wordt pijn ondergeschikt. Natuurlijk wordt pijn goed onderdrukt met pijnstillers. En pijn wordt heel subjectief ervaren. Ik vertaal pijn in ongemak en een beetje het minder aangename van het hele project. Mar ik heb het goed kunnen doorstaan; niet altijd even gemakkelijk, maar het was goed te doen.

    3. En wat kost heel die behandeling?
    Kies voor een gemeenschappelijke kamer in het ziekenhuis! Doe dit heel zeker! Op die manier betaal je minder voor je ziekenhuisverblijf, je hotelkosten, en is de rekening van de erelonen van de geneesheren-specialisten goed betaalbaar. Dit komt omdat de artsen in Pellenberg geconventioneerd zijn, omdat ze werken aan tarieven die afgesproken werden met de ziekenfondsen. Wie voor een individuele kamer kiest, moet weten dat de conventie niet van toepassing is en dat het tarief vele malen hoger is.
    Je moet een budget voorzien voor het verzorgingsmateriaal: de compressen en het materiaal om de wondjes te reinigen. Je hebt er vele dozen van nodig. Mijn living stond er vol mee.
    Je moet ook regelmatig naar Pellenberg op consultatie: ook dit kost geld.
    Verder heb ik een ziekenhuisbed, een rolstoel en krukken gehuurd. Maar dat valt financieel goed mee.
    En nog iets: als je thuis zit als zieke kunnen de verwarmingskosten hoger oplopen dan wanneer er overdag niemand thuis is.
    Je loon wordt ook niet doorbetaald en je verliest ook andere extra voordelen, zoals maaltijdchecks.

    Wie nog vragen heeft, mag ze gerust stellen. Ik neem ze op in het lijstje: mdefauw@telenet.be

    08-05-2010, 18:50 geschreven door Marc

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (20 Stemmen)
    31-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.einde van de wondverzorging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij de laatste operatie van 2 augustus 2009 werd het metalen frame verwijderd. Ik ben naar huis gekomen met een been vol compressen en een verbanddoek. De verpleegster moest nu enkel nog zorg besteden aan de genezing, het dichtgroeien van de pingaten. En dat dichtgroeien ging heel snel. Na zowat een week hield de tweedagelijkse verzorging op. Ik onthoud voor de rest van mijn leven dat de thuisverpleegster met veel geduld, concentratie en toewijding om de twee dagen een vol uur bezig was met mijn been: ontsmetten, vervangen van compressen, nazicht op ontstekingen, huid in orde en soepel houden.

    31-01-2010, 10:22 geschreven door Marc

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.einde van de kinesitherapie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Medio september 2009 kon de kinesitherapie ook afgesloten worden. Ik kon voldoende stappen, mijn evenwicht terugvinden en uithoudingsvermogen opbouwen. Tussen de zittingen kinesitherapie kon ik veel oefenen al wandelend en fietsend, zeker tot midden augustus. Vanaf half augustus begon ik terug te werken en ik ondervond al gauw dat ik uiteraard minder tijd had voor mijn revalidatie. Echter, revalidatie is een project van lange termijn en het houdt niet op met te gaan werken. Het is niet omdat je niet "uitgerevalideerd" bent, dat je verder arbeidsongeschikt moet blijven. Misschien is dit een misverstand, dat bij velen aanwezig is.

    Maar op een bepaald moment hield de intense en onmisbare begeleiding van de kinesiste op. Dit is ook niet meer dan logisch. Letterlijk moest ik op mijn eigen benen leren staan. De kinesiste heeft me terug leren lopen, evenwicht vinden en heeft me zelfvertrouwen aangebracht. Ik was klaar om alleen verder te doen. Het overwinnen van deze psychologische drempel vergde veel inspanning van mij. Een bijzonder groot vertrouwen in mijn therapeut is blijven bestaan, en ik begon de vele momenten te missen van succeservaringen en het praten over revalidatie en winst in het gebruik van mijn nieuw been. Ik houd een enorm respect en bewondering over aan mijn kinesiste, mijn leven lang.

    31-01-2010, 00:00 geschreven door Marc

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijk, mijn blog is terug open.
    Het is nu bijna een jaar geleden dat ik een weekje mocht verblijven in Pellenberg voor de plaatsing van mijn Ilizarov van zes ringen. Ondertussen is er heel wat gebeurd. Ik ga proberen in een paar berichten te noteren wat ik ondertussen allemaal doorgemaakt heb. Natuurlijk noteer ik alleen wat de lezer kan en mag interesseren. Ik heb ook bijzondere momenten gekend van emotie, die ik niet zomaar onder de vorm van een kort bericht kan weergeven.

    Op 18 mei 2009 werd mijn grote Ilizarov met zes ringen omgewisseld voor een lichter exemplaar, een monofix. Er was minder metaal aan, de kleine nijdige pinnen waren weg en ik kon mijn knie terug volledig plooien. De kinesiste leerde me behoorlijk stappen en zij deed me met de fiets naar de consultaties komen. Starten met de fiets ging redelijk vlot, alhoewel mijn been over zadel en buis zwaaien een hele inspanning was. Stoppen was moeilijker. En zo heb ik in de loop van de mooie zomer van 2009 menig fietstochtje gemaakt met mijn kleine ili, mijn monofix. Ik herinner me dat ik met mijn schoondochterje Sofie een dagje naar Antwerpen gereden ben.

    Na verder zetting van wondverzorging en kine naderden we augustus 2009. Op 2 augustus werd mijn ijzerwerk volledig weggenomen en kreeg ik een brace om nog wat te wennen aan het stappen zonder metalen frame. Vanaf nu was het oefenen en nog eens oefenen. Bijna dagelijks deed ik wandelingen, uiteraard zonder krukken, maar af en toe met een wandelstok zoals de gewone wandelaars. De brace gaf meer stevigheid. De brace was ook een middeltje om meer aandacht te krijgen, om niet in de rij te moeten staan wachten en om een vlot gesprek te kunnen starten. Een leuk ding, zo'n brace. En ik had er nu twee, want deze van vorig jaar was er ook nog.





    27-01-2010, 19:49 geschreven door Marc

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    09-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vaarwel krukken en ilizarov
    Verder schrijven heeft nog weinig zin. Ik ben mijn dierbare Ilizarov met zijn zes ringen kwijt en mijn krukken heb ik eergisteren in de thuiszorgwinkel van CM ingeleverd. Ik voelde me als op mijn trouwdag, toen ik eindelijk, na bijna twee jaar afscheid mocht nemen van die ellendige krukken. Ik moet van mijn kinesiste zo goed mogelijk stappen, me concentreren, en veel oefenen. De onderste pinnen van de monofix zitten nog wat in de weg om de enkel goed te kunnen gebruiken. De moeheid komt nog steeds snel en regelmatig moet het been omhoog om te rusten en om de zwelling weg te werken.
    Ik moet nu nog enkele weken verder met mijn kleine ili, eind juli een laatste keer het operatiekwartier bezoeken en dan eindelijk kunnen stappen zoals het hoort en blijven oefenen, veel oefenen. Daarna zal ik het werk hervatten en weer een gewone mens zijn onder de gewone mensen.

    Ikzelf en nog vele mensen blijven nadenken hoe een oerdom ongeval kan uitlopen tot een van de meest complexe behandelingen in orthopedie. Mijn valpartij in de modder in Boergondië was van begin augustus 2007. Ik heb vele behandelingen ondergaan met vijf operaties en veel ijzerwerk binnenbeens en buitenbeens. Ik kan nu terug stappen en ben van plan grote ervaringen op te doen als wandelaar. Ik heb interessante projecten en vooruitzichten. Nochtans zijn er nogal wat mensen die dit niet goed verstaan. "Je gaat toch nooit meer gaan wandelen of naar Frankrijk reizen na al wat je hebt meegemaakt?"  Welnu, voor al deze brave mensen is mijn antwoord kort: ik ga mijn achterstand inhalen en ga meer dan ooit wandelprojecten ondernemen, verder en hoger.

    Ik blijf nog altijd in bewondering voor de techniek van Ilizarov. Deze ingrijpende en puur mechanische techniek is werkelijk de ultieme oplossing voor probleemgevallen in orthopedie.

    Ik dank vele, vele mensen: mijn verpleegster, die om de twee dagen vol toewijding en geduld de pingaten verzorgde en nog blijft verzorgen; de kinesiste, die me terug heeft leren stappen en zelfvertrouwen geschonken heeft; het team van Pellenberg: professor, geneesheren, verpleegkundigen en administratie; de vele vrijwilligers en mantelzorgers en Bea, die mijn gesakker en gevloek heeft moeten doorstaan.

    Wie mij om welke reden ook wil contacteren, kan altijd mailen via marc.defauw@hotmail.com of telefoneren via mijn belgische mobiele telefoon 0486 964229.

    Tenslotte kan ik het niet laten nog een onnozel gedichtje ter ere van Ilizarov te schrijven.
    "O Ilizarov, het was toch zo tof, met jou in den hof;
    (in 't westvlaams) we zien der nu van of,
    en we gaan er maar mee stoppen,
    anders wordt het veel te grof."

    09-06-2009, 00:00 geschreven door Marc

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    04-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.revalidatie vlot bijzonder goed
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lezer zal opgemerkt hebben dat het behoorlijk stil is in mijn verslaggeving over krukken en Ilizarov. Mijn echte ili ben ik kwijt en mijn krukken gebruik ik minder en minder. Ik concentreer me op een evenwichtige en aanvaardbare manier van stappen. Eenvoudig is dit niet, omdat mijn enkel nog niet te volle kan gebruikt worden. De kine is vooral gericht op regelmatig oefenen. De verzorging blijft om de twee dagen en verloopt heel vlot. Ik heb een sprong voorwaarts gemaakt na een weekendje met vrienden aan de baai van de Somme in Noord-Frankrijk. Er weer bij kunnen zijn, zoveel mogelijk gewoon doen en gezonde zeelucht hebben goed gedaan. Ik ben nog steeds rap moe en moet goed rekening houden met beperkingen en mogelijke ontstekingen. Bea deed de verzorging vorig weekend. Toen de dame van de camping iets wilde komen vragen, riep Bea: "je suis en train de soigner mon marie!".  Ik heb achteraf wel tien keer moeten uitleggen dat "soigner" een puur medische en verpleegkundige handeling is, en niet wat de dame in kwestie of de lezer dacht.

    04-06-2009, 09:25 geschreven door Marc

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    25-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zes dagen na de operatie
    Vandaag heeft de kinestiste me een heleboel oefeningen meegegeven. Kinesitherapie is vooral zelf oefenen en inspanningen leveren. Ik heb geleerd hoe ik mijn knie en onderbeen zo goed mogelijk kan activeren en dat vraagt aandacht, concentratie en geduld. Zaterdag was het verrassingsfeest voor ons moeder, die de leeftijd van supersenior bereikt heeft. Bijna gans de familie was daar en Pepijn was ook in de picture. Ik voel me goed, maar ik ben nog steeds snel moe en 's avonds ga ik solidair met de kippen op een treffelijk uur gaan slapen.

    25-05-2009, 10:22 geschreven door Marc

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    22-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier dagen na de operatie
    Vier dagen na mijn operatie voel ik me goed. De tweede nacht had ik koorts. Rond acht uur voel ik dat het tijd is om te gaan rusten of slapen. En ik moet regelmatig met mijn been omhoog liggen. De verpleegster, die nog steeds om de twee dagen komt, heeft nu iets minder werk, maar het blijft identiek: korstjes afhalen, inspecteren, ontsmetten met alcohol en nieuwe compresse aanbrengen al dan niet met een Iso Betadine vetverbandje. Ik heb met de kinesiste het nieuwe revalidatieprogramma besproken en het ziet er pittig uit. Alleen de echte gangrevalidatie is nog voor later, wanneer de grote pinnen er uit zijn. Ik mag nu fietsen, maar ik moet nog even leren op- en afstappen en misschien is dit nuttig.
    Met mijn kruk kwam ik buiten. Een dame zei vol verwondering: "ge zat toch vroeger in een karreke?" "Ja, madam, maar mijn karreke is gewassen en is gekrompen". Eenmaal karreke, altijd karreke, en zo krijg je een sociale rol toebedeeld. Gelukkig heb ik mijn dikke pinnen nog in mijn been zitten. Wanneer ik aan de kassa van de supermarkt sta aan te schuiven en ik heb mijn korte broek aan, dan gaan ze me weer laten voor gaan. Toch praktisch zo'n Ilizarovtoestand.

    22-05-2009, 09:50 geschreven door Marc

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    19-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een rups wordt vlinder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn grote Ilizarov met zes ringen hebben ze in Pellenberg ontmanteld. In de plaats daarvan is de monofix geplaatst. Dit is een hele stap vooruit. Bij het binnentreden in het operatiekwartier herkende ik een paar (para)medici en dat was heel leuk en aangenaam. Ik kan mijn knie terug plooien. Ik kan nog meer oefenen zonder of met één kruk. Ik kan terug een gewone broek dragen en ik ben meer mobiel. Maar ik mag niet te vlug victorie kraaien. Al wordt een rups vlinder, een puit blijft nog altijd een puit. De verzorging blijft onveranderd, alhoewel er minder pinnen zijn. De ontstekingsduivel loert nog altijd om het hoekje. Ik moet ook regelmatig met het been omhoog rusten. De kinesitherapie zal binnenkort opnieuw starten met een meer intens programma. Vandaag heb ik gebeld naar CM Assist om te vragen het ziekenhuisbed en de rolstoel op te halen. En ik kan een klein museum voor orthopedie starten. Ik heb al een brace, een mergnagel Grosse & Kempf, een gebroken plaat en vijzen als osteomateriaal, een orthopedische schoen, een bedsokje tegen de spitsvoet, een stuk metalen pin, type olijf of Kirschen, en een ilizarovmof. Voorlopig is de toegang tot het museum gratis.


    :

    19-05-2009, 00:00 geschreven door Marc

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    17-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En straks terug naar Pellenberg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren is ons kleinkind Pepijn nog langs geweest. Zijn ouders waren er ook bij en moesten naar een feestje. Pepijn reageerde gelaten en heel sereen, toen ik hem het verschil uitlegde tussen de grote Ilizarov en de monofix. Vormingswerk is mijn job. Pepijn woont in de buurt van Pellenberg en is daarom al een en ander gewoon.
    Mijn krukken en mijn rugzakje met alle noodzakelijke gerief voor één nachtje Pellenberg staan klaar. Straks komt de verpleegster mijn pingaten en mijn been nog eens schoon maken. Deze namiddag vertrek ik en kom morgen hopelijk in een andere gedaante terug. Een rups wordt vlinder.

    17-05-2009, 09:31 geschreven door Marc

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
    Archief per week
  • 03/05-09/05 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!