Inhoud blog
  • LEERKRACHTEN ZIJN VERANTWOORDELIJK VOOR SLECHTE TOETSRESULTATEN
  • beste wensen voor 2007
  • reageer en laat uw stem horen!!!
  • en nu zonder taalfouten
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    onderwijsvisie
    kennis en vaardigheden
    10-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Geachte,xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    in DS van 9 december zegt u het volgende: “ ... Mijn hervorming van de lerarenopleiding wil ook voor de bachelors secundair onderwijs, de vroegere regenten, meer diepgang in de vakinhouden bijbrengen. In plaats van in drie vakken zullen de studenten in de lerarenopleiding zich in twee vakken verdiepen. Daardoor kunnen ze een uitgebreidere basiskennis opbouwen.”

     

    Mijn antwoord hierop is kort: u dwaalt. Vroeger moesten de regenten drie vakken beheersen en per vak ook nog eens 60% behalen. Nu moeten ze er nog slechts twee beheersen, per vak volstaat 50% en tekorten kunnen meegenomen worden naar een volgend jaar.

     

    Deze maatregelen zorgen voor een niveauverlaging bij een nieuwe lichting leerkrachten. Minder bekwame leerkrachten slagen toch. Waar vroeger regenten met 55% voor twee van de drie vakken nooit voor een klas terechtkwamen, is zoiets nu plots wel mogelijk.  En als het bekwaamheidsniveau van de leerkrachten daalt, moet ik geen tekening maken bij het bekwaamheidsniveau van de leerlingen die van dergelijke leerkrachten les krijgen!

     

    Alle voorstanders van goed en degelijk onderwijs beamen dit. U ziet dit niet in of u wilt dit niet inzien, het is allebei even nefast voor ons onderwijs.

     

    Hoogachtend,

     

    Marc Hullebus.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    11-12-2006
    Kennis en vaardigheden in het onderwijs
    Beste meneer Hullebus, Ik las uw interview in de krant 'De Morgen' van 29 november. Als docent Engels en groepsdynamica aan de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen - kortweg Katho - volg ik gretig het debat dat u met uw pamflet nog eens op gang gebracht hebt. Waarvoor dank dus, want ook bij ons zorgt een en ander voor de nodige controverse. Eerst de kennis, dan de vaardigheid? Eerst een overzicht van de Engelse grammatica bijvoorbeeld en pas dan klaar voor communicatie? En hoe ga ik te werk als ik mijn studenten samenwerkingsvaardigheden bij wil brengen? Hele pertinente vragen vind ik dat, zelfs voor iemand die al een goeie 20 jaar voor de klas staat. Op zoek naar antwoorden belandde ik o.a. bij David Kolb. Zo inspirerend denkt en schrijft hij over leren dat ik u aanraad om een eindje met hem mee te draaien in zijn 'leercirkel'. Even googelen volstaat. Elk van ons heeft inderdaad zijn eigen leerstijl , maar dat hoeft niet te betekenen dat we zo'n verscheurende keuze moeten maken. Kennis en vaardigheden gaan immers prima samen. Je scheidt ze beter niet, of je nu Frans leert of informatica of hoe je met anderen het best samenwerkt. Eerst denken en dan doen? Volgens Kolb gaat het net zo goed andersom. Als je maar ruimte en tijd schept voor allebei. Kennis om de kennis, dat vind ik verloren moeite. En vaardig word je pas als je je 'bewust' bekwaamt. Neem de proef op de som: het lukt wonderwel in de praktijk, merk ik. Collegiale groet, Bart Lesage

    11-12-2006 om 18:09 geschreven door Bart Lesage



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Rondvraag / Poll
    kennis neemt af bij de leerlingen
    ik ga volledig akkoord
    ik ga grotendeels akkoord
    ik ga niet helemaal akkoord
    ik ga niet akkoord
    Bekijk resultaat


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 02/06-08/06 2008
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!