Inhoud blog
  • Bieslook
  • Basilicum - populair kruidje
  • Een woordje vooraf:
    Zoeken in blog

    Archief per week
  • 05/01-11/01 2009
  • 17/11-23/11 2008
    Archief
  • Bieslook
  • Basilicum - populair kruidje
  • Een woordje vooraf:
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kunst
    blog.seniorennet.be/kunst
    Blog als favoriet !
    Kruidige en andere weetjes

    05-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bieslook
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als familielid van de ui, is bieslook een kruid dat zijn culinaire talenten ongetwijfeld al bewezen heeft. Lekker bij salades, aardappelen, omeletten, vis of vlees. Het kruid is niet alleen delicieus, bovendien bevat het een flinke dosis vitamine C, wekt het de eetlust op en zorgt het voor een goede vertering. En als je dan nog weet dat bieslook kweken kinderspel is, dan kan niets je nog tegenhouden. Bieslook is het gedroomde kruid voor elke beginnende kruidenamateur die gegarandeerd resultaat wil zien. Zowel in de kruidentuin als in bakken op je terras voelt bieslook zich opperbest. Bieslook verkiest schaduw boven zon. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan humus en houdt hem vochtig. Als je regelmatig compost toevoegt, komt dit de smaak van het bieslook alleen maar ten goede. Wie bieslook onmiddellijk in volle grond wil uitzaaien, doet dat best begin mei, maar je kan ook aan de slag gaan met een bak. Doe de zaadjes in geultjes van ongeveer 5 mm diep. Laat kiemen op een donkere plaats bij een temperatuur van zo'n 25°C. Na enkele weken kan je de plantjes al overplanten in een definitieve kweekbak die je op een koele vensterbank plaatst. Je kan de plantjes in het voorjaar uiteraard ook hun eigen stekje toekennen in je kruidentuin en dit zo'n 25 cm van elkaar. Weet wel dat bieslook buiten verdort bij de eerste nachtvorst. Geen nood, want in het voorjaar steekt deze overblijvende plant al snel zijn kopje terug boven de grond. Je kan bieslook vermeerderen door de bollen op te graven, te scheuren en opnieuw te planten.

     

    Wie bieslook in de nabijheid van rozen plant, behoedt deze mooie bloemen van zwarte vlekken.

     

     

     

    Bieslook (Allium schoenoprasum) behoort tot dezelfde groep als onder meer prei, ui, knoflook en sjalot, stuk voor stuk groenten die ook de Latijnse naam Allium dragen. Het plantje heeft met zijn groene, holle stengels wel iets weg van gras. Vandaar ook de volksnaam uiengras. We kunnen twee soorten bieslook onderscheiden: de fijne en de grove bieslook, met respectievelijk rozige en witte bloempjes. Als je dit kruid kweekt om te gebruiken in de keuken, laat je dit plantjes liever niet in bloei komen. De bloemen verminderen de smaak van het bieslook en houden ze de stengelgroei tegen.

     

     

    GEZONDHEID

     

    Bieslook niet alleen een eetlustopwekkend effect, bovendien zorgt het kruid voor een goede vertering van de vetten achteraf. Let op: zeer gevoelige magen moeten voorzichtig zijn met het overdadige gebruik van bieslook. Maar al bij al is het kruid in vergelijking met ui of look, die tot dezelfde familie behoren, nog best gemakkelijk verteerbaar. Ook het positieve effect van bieslook op de cholesterol en de bloeddruk mag niet vergeten worden. Net als de andere leden van de uienfamilie is het kruid waterafdrijvend. Bieslook wordt ook al eens de papaja van het westen genoemd. In warmere oorden gebruikt men papaja als een middeltje tegen wormen. Ook bieslook heeft deze eigenschap. Het verdrijft parasieten uit de darmen. Geschikt voor baby's en kinderen.

     

    Nog even vermelden dat bieslook vluchtige olie bevat met zwavelhoudende bestanddelen die voor die typische uiengeur zorgen. Daarnaast mogen we als bestanddeel ook het aandeel aan vitamine A en C niet vergeten.

     

     

     

    KEUKEN

     

    In de keuken kan je met bieslook echt alle kanten op. Met één gegeven moet je wel rekening houden: kook bieslook nooit mee! Je kan de sprietjes ook beter niet vermalen, maar wel versnipperen met een schaar of een mes. Bieslook laat zich gewillig combineren met allerlei salades. Meng eens wat fijngesnipperde bieslook bij de vinaigrette of onder de boter of platte kaas. Ook bij aardappelen, asperges, eigerechten, vis en gegrild vlees smaakt het kruid excellent. Je soepen kunnen ook wel een snuifje bieslook verdragen. Let op: doe dit net voor het opdienen en laat het kruid zeker niet meekoken.

     

    WEETJES

     

    Te diep in het glas gekeken? Volgens het volksgeloof zou bieslook met zijn ontnuchterende werking je er snel weer bovenop helpen.

     

    Voor een stralende huid is een maskertje met bieslook een echte aanrader. Laat 2 eetlepels bieslook gedurende 10 minuten trekken in l liter kokend water. Meng 2 eetlepels yoghurt bij dit aftreksel. Op het gezicht uitstrijken en 10 minuten laten inwerken. Afspoelen met een geconcentreerd bieslookaftreksel (l eetlepels bieslook gedurende 2 uur laten trekken op 2 eetlepels kokend water). Herhaal dit elke week voor een stralende en gezonde teint.

     

    RECEPTEN

     

    KRUIDIGE LENTESAUS

    Ingrediënten

    3 eieren

    1 eetlepel olie

    1/2 citroen

    snuifje zout

    2 eetlepels gehakte bieslook

    1 eetlepel dragon, dille, kervel, zuring, pimpernel of bernagie

    2 dl room

    Bereiding

     

    Kook de eieren hard. Plet de 3 eierdooiers en meng ze met de olie. Pers de halve citroen en voeg het sap bij het mengsel. Kruid met zout. Meng er de fijngehakte bieslook onder. Breng verder op smaak met naar keuze dragon, dille, kervel, zuring, pimpernel en/of bernagie die je hebt fijngesnipperd. Roer room door deze pasta. Hak de eiwitten fijn en doe ze als laatste bij deze zalige lentesaus.

     

    Recept: maaltijdsalade met beenham en meloen en bieslookdressing

     

    Ingrediënten

    Voor 4 personen:

    2 eetlepels olie

    1 eetlepel citroensap

    1/2 theelepel mosterd

    3 eetlepels gesnipperde bieslook

    1 kropsla

    200 gram beenham

    1/2 meloen

    Bereidingswijze

    Was en droog de sla. Scheur de sla in kleine stukken en leg deze in een kom. Snijd de ham in repen van 2 cm. Maak kleine balletjes meloen, wanneer je een meloenschep hebt, of snijd de meloen in blokjes. Doe de ham en meloen in de kom met sla.

     

    Maak nu de dressing door de olie, citroensap en bieslook heel goed door elkaar te mengen. Dit kan snel door bijvoorbeeld alles in een potje te doen en flink te schudden. Doe de dressing over de sla, schep alles luchtig door elkaar en dien de maaltijdsalade op.  Categorie:

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basilicum - populair kruidje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Basilicum bloeit in de nazomer met kleine witte bloempjes.

     

    Basilicum heeft rimpelig blad, langstelig, eivormig en naar een spitse punt toelopend. De getande bladeren ruiken pittig (naar kruidnagel). De plant is eenjarig (ook wel kortlevend vaste plant) en heeft vierkante stengels.

     

     

    Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: citroenbasilicum (Ociumum basilicum var. citrodorium), rode basilicum (Ociumum basilicum 'purpereum') en Ocimim basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes. 

     

     Gebruik en toepassing van basilicum

    De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Basilicum past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is basilicum onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

     

    De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip. De variëteit Ocimim basilicum var. Crispum heeft erg grote bladeren, die een zeer sterke geur hebben en daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip.

     

     

    De etherische olie en andere toepassingen van basilicum

    De etherische olie van basilicum wordt op vele manieren gebruikt. Basilicumolie geeft smaak aan likeuren. Het schijnt de geest te verfrissen wanneer men de olie inhaleert. De olie wordt ook gebruikt in zeep en parfums.

     

    Van de bladeren maakt men wijn, die als een tonicum en afrodisiacum gezien wordt, aangezien het de bijnierschors stimuleert. De bladeren verdrijven muggen en vliegen. Bovendien is een aftreksel bacteriedodend en bevordert het de spijsvertering. 

     

    Recepten met basilicum

     

    Italiaanse pasta met zongedroogde tomaatjes

    Ingrediënten

    Voor 4 tot 5 personen:

    verse basilicum

    1 teentje knoflook

    1 rode peper

    1 kleine ui

    75 g zongedroogde tomaatjes

    parmezaanse kaas

    4 eetlepels olijfolie

    25 g boter

    500 g pasta

    stokbrood (hoeveelheid naar eigen smaak)

    Bereidingswijze

    Rasp de parmezaanse kaas als je hele parmezaanse kaas gekocht heb. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn, of gebruik een knoflookpers. Snijd het pepertje in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Let op met je vingers en zit niet aan je gezicht na het snijden van de rode peper!

     

    Laat intussen de tomaten ca. 15 minuten weken in warm water (per 100 g tomaatjes, ca. 200 ml water). Laat de tomaten uitlekken en bewaar het weekvocht. Snijd de basilicum fijn tot je ongeveer 2 eetlepels over houdt.

     

    Snijd de tomaten in fijne stukjes. Doe de olijfolie en boter in een braadpan, verwarm het vet en fruit hierin de ui en het knoflook. Voeg hier de tomaatjes aan toe en bak alles ongeveer 4 minuten. Doe de rode peper en het weekvocht van de tomaatjes bij in de pan en laat het geheel ca. 15 minuten sudderen. Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

     

    Giet de pasta goed af (laat het bijvoorbeeld uitlekken in een zeef) en meng de pasta door het tomatenmengsel. Roer de verse basilicum erdoor. Maak de borden op en strooi er wat parmezaanse kaas over heen. Serveer het stokbrood.

     

    Opmerkingen recept

    Dit gerecht met pasta en tomatensaus van zongedroogde tomaatjes is eenvoudig te bereiden en heeft pure, mediterrane smaken. Je hoeft het natuurlijk niet per se als lunchgerecht te gebruiken, het kan ook als voorgerecht dienen of als bijgerecht, waarbij je de hoeveelheden natuurlijk naar eigen smaak en inzicht aan kunt passen. 

     

     

    Recept: provençaalse runderreepjes

     

    Gebakken runderreepjes met provencaalse kruiden

    Ingrediënten voor 2 personen:

    40 g (bak)boter

    zout

    1 eetlepel Provençaalse kruiden

    1 zak aardappelschijfjes

    ca. 300 g wortelen

    6 bosuitjes

    ca. 200 g runderreepjes

    Bereidingswijze

    Verhit in een koekenpan de helft van de boter en bak de aardappelschijfjes in ca. 10 minuten lichtbruin en gaar. Natuurlijk kun je i.p.v. voorbereide aardappelschijfjes ook zelf plakjes verse aardappel koken en bakken (of heel dun snijden en direct bakken).

     

    Intussen de wortels wassen en in ca. 2 minuten beetgaar koken in een pan met weinig water. Vervolgens afgieten. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in lange dunne repen. De wortelen en bosui door de aardappelschijfjes scheppen. Voeg naar smaak zout toe. Warm alles ca. 2 minuten door (al omscheppend).

     

    Intussen de rest van de boter in een koekenpan verhitten. De runderreepjes met provençaalse kruiden in ca. 5 minuten bruin en gaar bakken.

     

    Opmerkingen recept

    Gebruik veel groentes in dit recept met runderreepjes. De wortels en bosui geven een mooie kleur aan het gerecht

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een woordje vooraf:

    Vandaag krijgen onze kruiden weer de plaats waarop ze recht hebben, meer en meer gaan we terug naar de natuur, naar de basis, misschien is dit wel een modetrend in de tijd waar “onthaasten” ; “zen”; “natuulijk” modewoorden zijn, maar dit buiten beschouwing gelaten zijn kruiden lekker, gezond en geven ze dat tikkeltje meer kleur en geur in ons leven, maar ook in onze tuinen. In dit blog een aantal nuttige tips en weetjes omtrent deze “modern lifestyle”.


    Waar vinden onze kruiden hun oorsprong?
    Als we terug gaan in de tijd zien we vooral dat kruiden gebruikt werden als geneesmiddel of zelfs als tovermiddel! Door de eeuwen heen zijn ze geëvolueerd tot de smaakmaker bij uitstek in onze gerechten. Een 4.000-tal jaren geleden werden ze zelfs al beschreven bij de Chinezen (o.a. anijs, dragon, tijm enz). Via de Romeinen en de ontdekkingsreizigers zijn ze uiteindelijk in onze streken beland. De Romeinen en de Grieken kenden reeds meer dan honderd kruiden! Bij ons waren ze vroeger (Middeleeuwen) vooral populair in kloostertuinen, abdijen en kasteeltuinen. De monniken brouwden er speciale medicijnen van die heilzaam bleken bij vele kwalen. Zo zijn ze ook langzaamaan bij de bevolking bekender geworden.
    Kruiden waren ook populair bij de arme mensen omdat ze een alternatief en surrogaat waren voor de zeer dure, ingevoerde specerijen (peper, muskaatnoot, kruidnagel, enz.)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!