Inhoud blog
  • ALFABETISCHE PERSONENLIJST (hoofdstukken 5 tot 8)
  • ALGEMENE OPMERKING
  • 8.4. Bijlagen
  • 8.3. Enkele activiteiten bij voorouders, afstammelingen en aanverwanten
  • 8.2 Afstammelingen van Stoffel Martens
    Inhoud blog
  • ALFABETISCHE PERSONENLIJST (hoofdstukken 5 tot 8)
  • ALGEMENE OPMERKING
  • 8.4. Bijlagen
  • 8.3. Enkele activiteiten bij voorouders, afstammelingen en aanverwanten
  • 8.2 Afstammelingen van Stoffel Martens
    Zoeken in blog

    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vijf eeuwen familie Martens

    08-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6.9. Hoofdstamlijn Marcel Martens (1903-1989)

    6.9 Hoofdstamlijn

    Marcel Martens (1903-1989) zv Emiel

    6.9.1 Jeugdjaren van Marcel Martens

    Marcel werd op 18 september 1903 geboren te Hansbeke als zoon van Emiel Martens en Emma Mestdagh en als kleinzoon van Petrus-Francies Martens en Eugenie Coddens. Hij werd geboren op een hoeve langs de weg richting Reibroek, anderhalf jaar na de geboorte van zijn zus Rachel. Zijn tweede zus Mireilla zal slechts 10 jaar later geboren worden. In 1916 verhuisde het gezin van Emiel Martens en Emma Mestdagh naar Goed ter Elst.

    Meerdere ooms en tantes van Marcel, alsook neven en nichtjes, woonden in de onmiddelijke buurt. In het parenteel van zijn grootvader Petrus-Francies Martens komen 42 kleinkinderen en 29 echtgenoten van kleinkinderen voor. Twintig kleinkinderen dragen de familienaam Martens. De geboortedata van de kleinkinderen liggen gespreid tussen 1884 en 1916. Bij zijn overlijden in 1900 had Petrus 22 kleinkinderen waarvan 3 reeds overleden. Dat de familie aanvankelijk nog sterk streekgebonden was wordt duidelijk geillustreerd doordat 30 kleinkinderen van Petrus geboren werden te Hansbeke en 9 in het aangrenzend Nevele. Toch kwam de mobiliteit op gang vermits er slechts 3 van de te Hansbeke geboren kleinkinderen gehuwd zijn met iemand die in dezelfde gemeente geboren was. De aangetrouwden kwamen uit meerdere gemeenten in Oost- en West-Vlaanderen, en ook uit Brabant en Wallonië.

    In de generatie XII uit het parenteel van Stoffel Martens, generatie waartoe Marcel Martens behoort (bijlage 6.5), zijn 100 personen opgenomen. Hierbij zijn 70 kleinkinderen of echtgenoten van kleinkinderen van Petrus Martens en Eugenie Coddens. Deze worden afzonderlijk besproken met hun ouders. Opvallend is dat de nummer XII.50, René Martens, huwde met zijn nicht Anna Martens, nummer XII.63 in de lijst. Een andere merkwaardigheid is dat Maria De Waele, echtgenote van Marcel Martens, niet in dit parenteel is opgenomen. Zij behoort immers tot de generatie XIII in een andere familielijn van de afstammelingen van Stoffel Martens.

    Bij de groep van kleinkinderen van Petrus Martens behoren er enkele die reeds gestorven waren toen Marcel Martens geboren werd . Meerdere neven en nichten stierven in hun kinderenjaren: Anna Martens was één jaar en 4 maanden toen zij stierf(1889), Maria Martens overleed aan 10 maand(1890), Leonce-Marie Sierens aan 3 maand (1896), Robert Hanssens aan 7 maand(1900) en Antoine Sierens aan één jaar en 2 maand(1900).

    Naast broer en zus en neven en nichten omvat de generatielijst meerdere verder verwante familieleden :

    -de kleinkinderen van Pieter Josef De Schuyter en Eugenie Martens en afstammelingen uit het tweede huwelijk met Francesca Lambrecht;

    -de kinderen van Bruno Hanssens en Rosalie Heyde, waaronder Emiel Hanssens, tweede echtgenoot van Maria Martens uit generatie XI, en waarvan de broer en de zus overleden in 1864, respectievelijk 4 jaar en 6 maanden oud;

    -de kinderen van Edward Hanssens en Clementina Van Heule, waaronder Maria Virginie Hanssens en Charles De Waele, ouders van Maria De Waele en schoonouders van Marcel Martens;

    -de kinderen van Jules Boute en Elisa Maria Martens te Aalter, met 2 kindersterften.

    Aan het einde van de eerste wereldoorlog was Marcel 15 jaar oud. Hij zal dus zeer bewust het relaas aanhoord hebben over zijn neef Petrus Octaaf Martens die als 25-jarige aan het einde van de oorlog sneuvelde aan het Ijzerkanaal te Merkem.

    In generatie XII dragen 21 van de 100 vermeldde personen de naam Martens, waaronder 6 jongens en 15 meisjes. In 2006 is er nog slechts één van deze groep in leven en in goede gezondheid: Mireilla Martens woonachtig te Gentbrugge, dochter van Emiel en kleindochter van Petrus.

    6.9.2 Huwelijk met Maria De Waele

    Enkele kilometers van Goed ter Elst waar Marcel opgroeide, werd Maria De Waele geboren op de wijk Veldeken te Nevele ,als oudste dochter van Charel en Virginia Hanssens. Maria is slechts 7 jaar wanneer haar moeder Virginie Hanssens korte tijd na de geboorte van een derde kind overleed. Maria verbleef enige tijd op een franstalig pensionaat te Lotenhulle, bij de Soeurs de la Présentation Notre Dame. Zij moet er wel bijzonder haar best gedaan hebben vermits zij in februari 1920 een carte d’honneur kreeg met 99 bonnes notes op 100 voor la piété, l’application, la bonne conduite, la politesse et les travaux à l’aiguille.

    In tussentijd was haar vader Karel De Waele hertrouwd met Leontine De Poorter . Maria groeide op te Nevele, op een hoeve in de wijk Veldeken, van een kleuter tot een aantrekkelijke jonge vrouw . Marcel Martens groeide op tot een slanke jongeman en liet zich enkele jaren na de eerste wereldoorlog graag fotograferen in militaire uniform.

    Maria De Waele Marcel Martens

    Op 30 december 1930 traden Marcel en Maria in het huwelijk en vestigden zich op Goed ter Elst. Reeds in 1927 staan zij samen op een foto, ter gelegenheid van het huwelijk van Henri Sierens, neef van Marcel, en Maria De Waele, nicht van Maria.

    Marcel Martens en Maria De Waele

    6.9.3 De families De Waele- Hanssens – De Poorter

    Maria De Waele is de dochter van Charel en Virginia Hanssens en kleindochter van Joannes Baptiste De Waele en Maria Theresia Bafort. De familie De Waele is afkomstig van Poesele waar zij reeds omstreeks 1800 de hoeve Goed ten Briele uitbaatte. De familie Hanssens woonde te Nevele. De voorouders van deze families zijn besproken bij de XIXe eeuw.

    Karel De Waele, zoon van Marcel De Waele en Lucrèce De Schepper, kleinzoon van Maurice De Waele en Maria De Vogelaere en achterkleinzoon van Karel De Waele en Virginia Hanssens, draagt nu in Poesele, het geboortedorp van zijn betovergrootvader Joannes Baptiste De Waele, de familienaam verder over. In Poesele woont eveneens een afstammeling op het voorouderlijk bedrijf van Joannes Baptiste De Waele aan de Bredeweg 34. De huidige bewoner Ivan Cocquyt is de zoon van Maria De Waele en Cyriel Cocquyt, de kleinzoon van Jan De Waele-De Meyer en de achterkleinzoon van Joannes Baptist De Waele en Marie Theresia Bafort. Nadat op 11 october 1970 de laatste gemeenteraadsverkiezingen van Poesele plaatsvonden vooraleer het dorp werd opgeslorpt door Nevele, werd de 22-jarige Ivan Cocquyt er de jongste eerste schepen van België.

    In het parenteel van Francies De Waele komen minstens 5 personen voor met lokale politieke mandaten:

    Joannes De Waele, burgemeester te Poesele (zoon van Francies)

    Joannes Baptiste De Waele, raadslid te Poesele(zoon van Joannes)

    Marcel Martens, schepen te Hansbeke (schoonzoon van Charel De Waele)

    Ivan Cocquyt, schepen te Poesele(kleinzoon van Jan De Waele)

    André Claeys, schepen te Deinze(achterkleinzoon van Joannes Baptist De Waele)


    Goed ten Briele Bredeweg Poesele


    Personen in parenteel van Bernard BAFORT, betovergrootvader van Maria De WAELE

    I.1 M BAFORT, Bernard             omstr 1759 Nevele

    I.2 V MORTIER, Jeanne Marie       omstr 1788 Poesele

    II.1 M BAFORT, Jean Baptiste      23-03-1813 Poesele

    II.2 V Van Der PLAETSE, Rosalia    21-05-1812 Poesele

    III.2 V BAFORT, Marie Theresia     23-01-1841 Poesele  28-02-1927 Poesele

    III.1 M De WAELE, Joannes Baptiste 04-03-1838 Poesele  04-11-1918 Vynckt

    IV.1 M De WAELE, Charel            16-11-1872 Poesele  09-01-1938 Nevele

    IV.2 V HANSSENS, Maria Virginia    19-01-1880 Nevele   14-10-1913

    V.2 V De WAELE, Maria Rosalie      22-02-1906 Nevele   21-06-1997 Hansbeke

    V.1 M MARTENS, Marcel Joseph       18-09-1903 Hansbeke 23-05-1989 Hansbeke

    V.3 M De WAELE, Laurent            17-05-1908 Nevele   26-04-2001 Nevele

    V.4 V CALLENS, Juliette            15-07-1916 Aarsele  01-05-2006 Nevele

    V.5 M De WAELE, Maurice                       Nevele

    V.6 V De VOGELAERE, Maria          23-03-1923 Nevele   04-06-2004 Deinze

    IV.3 V De POORTER, Marie Leontine  10-11-1872 Hansbeke 01-08-1960 Nevele

    IV.5 V De WAELE, Rosalie                      Poesele

    IV.4 M NIEUWLANDT, Karel

    IV.7 V De WAELE, Elodie                       Poesele

    IV.6 M De ROO, Gentiel

    IV.8 M De WAELE, Baziel

    IV.9 V ROBYT

    IV.10 M De WAELE, Walburg                     Poesele

    IV.12 V De WAELE, Martha                      Poesele

    IV.11 M RANSON, August                        Balgerhoeke

    IV.13 M De WAELE, Jan                         Poesele

    IV.14 V De MEYER, Sidonie                     Poesele

    Uit het parenteel van Joannes Baptiste De Waele kan afgeleid worden dat hij maar liefst drie kleindochters had met de naam Maria De Waele, telkens de oudste dochter van drie zonen Jan, Baziel en Karel:

    -Maria De Waele uit Poesele, dochter van het echtpaar Jan De Waele-De Meyer, die huwde met Cyriel Cocquyt en op het ouderlijk bedrijf te Poesele bleef ;

    -Maria De Waele uit St Martens-Leerne, dochter van het echtpaar Baziel De Waele -Robijt, die huwde met Henri Sierens uit Nevele en na diens overlijden hertrouwde met Maurice Libioulle die overleed te Gesves;

    -Maria De Waele uit Nevele, dochter van Karel De Waele en Virginie Hanssens, die huwde met Marcel Martens en zich te Hansbeke vestigde.

    Grootouders Joannes Baptiste De Waele en Marie Theresia Bafort

    De grootouders van Maria De Waele, aan vaders zijde, werden beide geboren te Poesele. De bewaard gebleven fotos, en het ‘Personalausweis-Eenzelvigheidsbewijs’ van Joannes Baptiste De Waele zijn te situeren in september 1915, tijdens de  Duitse bezetting, toen Joannes Baptiste reeds 77 jaar oud was.

    Joannes Baptiste De Waele             Marie Theresia Bafort

    grootvader van Maria                  grootmoeder van Maria De Waele

    De bewaard gebleven bidprentjes leren ons dat de 80-jarige Joannes Baptiste De Waele overleed te Vinkt(wellicht bij zijn dochter, echtgenote De Roo) op 4 november 1918. Zijn schoondochter Maria Virgina Hanssens was toen reeds 5 jaar overleden en zijn kleindochter Maria De Waele was 12 jaar. Joannes Baptiste was lid van de gemeenteraad en verder nog ‘lid van de confrerie van het H. Sacrament, van de Voortplanting des geloofs, van het broederschap van ’t H.Hert,enz.’. Toen zijn weduwe Marie Theresia Bafort negen jaar later te Poesele overleed, 86 jaar oud, was ze lid ‘van de Confrerie van den Zoeten naam, van het H. Hert van Jesus en van de Voortplanting des Geloofs’.

    Bidprentje Joannes Baptiste De Waele Bidprentje Marie Theresia Bafort

    1918                                                                    1927

    Het merkwaardigste document is een tweetalig duits-nederlands identiteitsbewijs, gedateerd op 30 september 1915, met de eigenhandige handteekening van J B De Waele, ondertekend door de Bürgermeister van Poesele en met een stempel van Deinze, gelegen binnen de Kreis Gent. De landbouwer Joannes Baptiste was toen 77 jaar oud en 1 m 74 cm groot.

    Het gezin De Waele-Bafort kreeg 5 zonen en 3 dochters. De drie dochters huwden respectievelijk met Karel Nieuwlandt(Hansbeke), Gentil De Roo(te Vinkt met de familie Claeys) en August Ranson(Balgerhoeke en Poesele). De zoon Cyriel bleef ongehuwd en de zoon Walburg (of Boer) huwde maar bleef kinderloos. De familienaam De Waele werd doorgegeven langs de echtparen Karel De Waele-Hanssens (Nevele), Basiel De Waele-Robijt(St Martens-Leerne) en Jan De Waele-De Meyer(Poesele).

    Charles of Karel De Waele vestigde zich na zijn huwelijk met Virginia Hanssens op een hofstede te Nevele, wijk Veldeken. Virginia had nog twee broers ( Camiel Hanssens-Bonamie en Jan Hanssens-Verrijssel-Maenhout) en ook nog drie zussen die trouwden en kinderen kregen met respectievelijk Adolf Verhelst, Theoduul De Smet en Hildefons Loontjens.

    Door het huwelijk van Maria De Waele, dochter van Charel en Virginia Hanssens, met Marcel Martens, kwam een binding tussen de families Martens en Hanssens tot stand. Het parenteel wijst op nog andere verbanden:

    - Etienne Hoste, kleinzoon van Kamiel Hanssens, huwde met Yolande Van Couter. Hilaire Van Couter, oom van Yolande, was gehuwd met Rachel Martens, zus van Marcel;

    - Gerard Verhelst, zoon van een zus van Virginia Hanssens, huwde met Gaby Callens, een zus van Juliette Callens, echtgenote van Laurent De Waele en schoonzus van Marcel Martens;

    - de kinderen van Kamiel DHaenens-Loontjens en kleinkinderen van Hildefons Loontjes-Hanssens, waaronder Rachel DHaenens die nog te Hansbeke woont, zijn langs hun groottante Virginia eveneens verwant aan de stam Martens. De vader van Virginie was een overgrootvader van Rachel en ook van de kinderen van Marcel Martens.

    Onderstaand schema verduidelijkt de dubbele relatie tussen de families Hanssens en Callens, langsheen de families De Waele, Martens en Verhelst.

    Edward Hanssens                  x           Clementina Van Heule

      (1830-1889)                                  (°1838)

    Adolf Verhelst x Marie-Elodie          Karel De Waele x Virginie Hanssens

                                                 Hanssens                 (1872-1938)   (1880-1913)

    Gerard x Gaby  Marcel MartensxMaria De Waele  Laurent De Waele x Juliette

    Verhelst ­ Callens (1903-1989) (1906-1997)     (1908-2001) ­       Callens

    ­                                                             ­(1916- 2006)

     

    ­

                       Jules Callens              x               Maes

    De personen in het parenteel van Edward Hanssens en Clementina Van Heule zijn weergegeven in bijlage 6.6 . De personen in het parenteel van Francies De Waele en Monica Ledeganck zijn weergegeven in bijlage 6.7 .

    19-01-1880 geboorteregister Nevele Marie Virginia Hanssens

    Marie Virginia Hanssens werd op 19 januari 1880 om acht uur s’ochtends geboren te Nevele, als dochter van Edward Francies Hanssens (vijftigjarige landsman geboren te Nevele) en Clementina Van Heule (veertigjarige landbouwster geboren te Nevele). De geboorte werd geregistreerd door Louis Buysse, schepen en gedelegueerden ambtenaar des burgerstands. De schrijver Cyriel Buysse(1859-1936), zoon van Louis, was toen 21 jaar.

    Karel De Waele en Virginia Hanssens Bidprentje Virginia Hanssens 1913


          Virginia Hanssens                Charel De Waele

    Na het overlijden van Virginia Hanssens bleef Charel De Waele als weduwnaar achter met drie kinderen van minder dan tien jaar. Hij hertrouwde met Leontine De Poorter, maar uit dit tweede huwelijk werden geen kinderen geboren. Door dit tweede huwelijk ontstond ook een band met de families Vanderhaegen en Haesaert te Merendree.

    Personen in parenteel De POORTER

    I.1 M De POORTER

    I.2 V MAENHOUT

    II.2 V De POORTER, Marie Leontine  10-11-1872 Hansbeke   01-08-1960 Nevele

    II.1 M De WAELE, Charel            16-11-1872 Poesele    09-01-1938 Nevele

    II.4 V De POORTER

    II.3 M VANDERHAEGEN, Alfons

    II.5 M De POORTER, René

    II.6 M De POORTER, Oscar

    De woning en bedrijfsgebouwen van de hoeve van Charel De Waele te Nevele, wijk Veldeken, waren gelegen op de tracé van de autosnelweg Brussel-Oostende zodat Charles tijdens de jaren dertig onteigend werd en dichtbij een andere woning en bedrijfsgebouwen moest oprichten. Wegens de tweede wereldoorlog zal de snelweg daar pas omstreeks 1950 afgewerkt en pas in 1956 door koning Boudewijn ingereden worden.

    Charles De Waele-      Overlijdensbericht            Bidprentje

    Leontine De Poorter    Charles De Waele 1938         Karel De Waele 1938

    Laurent,Maurice, Maria

    Charel De Waele overleed op 9 januari 1938, toen hij 66 jaar oud was, aan de gevolgen van een verwonding in het oor, veroorzaakt door een takje. Voor de tweede wereldoorlog waren nog geen antibiotica beschikbaar zodat de ontsteking niet kon gestopt worden. Zijn derde kleinkind Laurent Martens werd twee weken na het overlijden van Charel De Waele geboren te Hansbeke. Zijn meerderjarige zonen Laurent en Maurice De Waele waren nog ongehuwd en bleven met hun 66-jarige stiefmoeder Leontine op het ouderlijk bedrijf te Nevele. De kinderen van Maria De Waele en Marcel Martens behouden nog duidelijke herinneringen aan de oorlogsjaren, toen zij als kind wel eens te Nevele-Veldeken bleven overnachten. Een zeldzame keer kwam meetje Leontine in een gesloten koets op bezoek naar Goed ter Elst.

    Leontine De Poorter overleed op 1 augustus 1960 thuis te Nevele-Veldeke, bij haar gehuwde stiefzoon Laurent De Waele, haar schoondochter Juliette Callens en hun drie kinderen Noël, Noëlla en Mireille De Waele.

    6.9.4 Het gezin en bedrijf van Marcel Martens en Maria De Waele

    Tussen november 1931 en januari 1938 kregen Marcel en Maria drie kinderen, alle drie geboren op Goed ter Elst: Carlos, Arlette en Laurent.

    Intussen baatten Marcel en Maria een gemengd middelgroot landbouwbedrijf uit met 12 ha grond, een dozijn melkkoeien, het bijhorend jongvee, varkens, kippen en ook nog kalkoenen en 2 paarden. Aanvankelijk gebeurde dit met de hulp van 2 jonge knechten en een meid . Bij het begin van de jaren vijftig volstond één knecht en nadien dreef het bedrijf vooral op de familiale arbeidskrachten. Op sommige periodes was het er wel een drukke bedoening met talrijke dagloners: bij het planten en rooien van aardappelen, bij het wieden , bij de graanoogst en aardappeloogst, bij de fruitpluk en bij het dorsen gedurende de wintermaanden. Veel tijd ging naar de drie dagelijkse melkbeurten voor twaalf koeien en naar de verzorging van varkens. Mechanisatie en rationalisatie leidde reeds voor 1960 tot een gezinsbedrijf waar enkel nog beroep gedaan werd op gemechaniseerd loonwerk.

    Na de lagere school te Hansbeke wachtten voor Carlos en Arlette 3 jaar in een franstalig internaat: voor Carlos te Ledeberg en te Mont-Saint-Guibert, voor Arlette te Ledeberg.

    Marcel was niet erg kerkelijk ingesteld maar de zondagsmis was voor hem toch een niet te missen sociaal gebeuren waar alle vrienden en bekenden uit het dorp samenkwamen. Daar, en nadien in de dorpscafés, werden de vaste contacten gelegd met andere landbouwers en handelaars, maar vooral met de duivenliefhebbers, de voetbalsupporters en de kaarters. Marcel was een fervent duivenliefhebber en daar ging de meeste vrije tijd naar, vooral tijdens het speelseizoen. Het was ook het onvermijdelijk gespreksonderwerp met de meeste bezoekers. Bij grote duivenprijskampen kon het ’s zondagsvoormiddags op Goed ter Elst een drukke bedoening zijn met talrijke duivenwachters die de horizon in het oog hielden om in de verte, uit de juiste richting, de geschelpte te zien aankomen en zijn duik naar de pier te bewonderen. Op de radio moesten de berichten omtrent het al dan niet lossen van de duiven met grote aandacht en vooral stilzwijgend gevolgd worden.

    Kaartspelen was overwegend een winterse activiteit, deels in het kaarterslokaal op café en deels op winterse avonden thuis met enkele vrienden waaronder Omer De Groote, Maurice Hoste en Michel Cathoir.

         1939                         1948

    Carlos,Laurent,Arlette     Laurent en Carlos met vader Marcel op duivenhok

    6.9.5 Gemeentepolitiek

    De kinderen van Marcel Martens en Maria de Waele werden al vlug geconfronteerd met de dorpspolitiek, zonder eerst de begrijpen waarom hun vader, die graag voor zijn mening uitkwam, voor de “Graven” was en niet voor de “Muizen”. Leden van de familie waren nochtans in beide kampen te vinden. Uiteindelijk bleek dat Marcel , als landbouwer, iets had tegen de Boerenbond, en dus ook tegen een burgemeester die mede dank zij die steun de meerderheid achter zich gekregen had. De geschiedenis gaat terug tot de vooroorlogse periode. De landbouwer Baziel Muys zetelde sinds 1927 in de gemeenteraad. Hij werd verkozen op de lijst van graaf Antoine de Bousies-Borluut, burgemeester, met een steeds groeiend aantal voorkeurstemmen. Toch werd hij steeds geweerd voor een schepenambt. Bij de na-oorlogse verkiezingen van 24 november 1946 kwam Baziel Muys op met een eigen lijst, behaalde 5 van de 9 verkozenen en werd benoemd tot burgemeester. Zes jaar later wist hij zijn positie nog te verstevigen.

    Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 12 october 1958 kwam de oppositie met een vernieuwde lijst “Katholieke Volkspartij” aangevoerd door de jonge graaf Boudewijn de Bousies-Borluut. Marcel Martens kwam voor het eerst op en stond op de achtste en voorlaatste plaats op deze nieuwe lijst. Uittredend burgemeester Baziel Muys was lijstrekker bij de “Vrije Volkspartij”. Als 20-jarige net nog niet stemgerechtigde universiteitsstudent heeft Laurent dit verkiezingsgebeuren van dichtbij kunnen observeren. Op de lijst de Bousies stonden naast Marcel Martens nog 2 verwante kandidaten : de landbouwer Raymond Verhelst, echtgenoot van Maria Martens, en de handelaar Cesar Baele, zoon van de halfbroer van Emma Mestdagh, weduwe van Emiel Martens. Op de lijst Muys kwamen ook wel een paar bekenden voor: de 89-jarige uittredend schepen Leon Van der Plaetse was verwant aan Dorothea Van der Plaetse, eerste echtgenoot van Petrus Martens en de metser Oscar De Bruyne was gehuwd met Martha die geregeld in het huishouden kwam helpen op Goed ter Elst. De lijsttrekker Baziel Muys was door zijn huwelijk met Esther Van Couter een schoonbroer van Rachel Martens, zus van Marcel. De 72-jarige Charles Van Vynckt, ongehuwde zoon van Maria Martens, die sinds 1912 ononderbroken in de gemeenteraad zitting had en bij de vorige verkiezingen nog lijsttrekker was, kwam niet meer op.

    Dank zij de stemmentrekkers Marcel Martens en Cesar Baele behaalde Boudewijn de Bousies-Borluut 5 zetels en werd bij K.B. van 24 december 1958 tot burgemeester benoemd. Hij stelde aan zijn fraktie voor landbouwer Raymond Verhelst en werkopzichter René Eggerick tot schepenen te verkiezen. Dit viel evenwel niet in goede aarde bij Marcel Martens en Cesar Baele die met respectievelijk 83 en 73 voorkeurstemmen een veel betere score gehaald hadden bij de verkiezingen. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt door de mandaten op te splitsen. Op 25 januari 1962 verkoos de raad Marcel Martens als eerste schepen en Cesar Baele als tweede schepen.

    1959 Praalkoets ‘De Papeters’ bij inhuldiging burgemeester Boudewijn de Bousies.Laurent Martens leidt het paard van de vierende studentenclub.


    Walter D’haenens, Henri Van Overbeke en Etienne Hoste zitten in de koets.


    De vertrouwensbreuk met Boudewijn de Bousies omwille van zijn voorstel van schepenen liet sporen na bij de volgende verkiezingen op 11 october 1964. De uittredende schepenen Marcel Martens en Cesar Baele aanvaardden respectievelijk de tweede en de derde plaats op de lijst van oppositieleider Baziel Muys, intussen 75 jaar oud. Door hun persoonlijk electoraal succes, met respectievelijk 130 en 84 voorkeurstemmen, werden beide rechtstreeks verkozen. Ze slaagden er evenwel niet in om de meerderheid van burgemeester de Bousies te breken, zodat zij voor 6 jaar in de oppositie belanden en hun schepenambt moesten inleveren.

    Bij de verkiezingen van 11 october 1970, de laatste voor de fusie met Nevele, was de inmiddels 67-jarige Marcel Martens geen kandidaat meer. Uittredend burgemeester de Bousies kwam toen op als lijsttrekker van de CVP.

    6.9.6 Op latere leeftijd

    Gouden huwelijksjubileum

    Op 27 december 1980 werden Marcel en Maria, met familie en vrienden, door burgemeester en schepenen ontvangen op het Hansbeekse gemeentehuis. Speeches werden uigewisseld en het glas geklonken ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum. Daarna ging het richting Bellem, een andere oude bakermat van de familie Martens, om er samen met broers en zussen, kinderen en kleinkinderen, neven en nichten, feest te vieren.

    Een groepsfoto, met een deel van de feestvierders toont een aantal naaste familieleden:

    op de eerste rij zittend: Maurice De Waele, Laurent Martens, Carlos Martens, Maria De Waele, Marcel Martens, Arlette Martens

    middengroep staand: Laurent De Waele, Rita De Waele en Antoine Van De Walle, Josette De Backer, Maria De Vogelaere echtg Maurice De Waele, Anna Bruggeman, Gerard Van Vynckt echtg Arlette De Waele, Lucrèce De Schepper echtg Marcel De Waele, Rita De Waele, Marcel De Waele, David Martens, Mireilla Martens, Georges Lauwers echtg Noëlla De Waele, Rachel Martens, Omer Mekers echtg Mireilla De Waele, Julien Bruggeman, Juliette Callens echtg Laurent De Waele

    laatste rij: Myriam Bruggeman, Karl Martens, Ingrid Bruggeman, Fabienne Martens, Frances Martens, Noëlla De Waele, Mireilla De Waele.

    De drie kinderen en hun respektieve echtgenoten, alsook de zes kleinkinderen tussen 21 en 15 jaar oud, staan op de foto. Ook de twee broers van Maria en de twee zussen van Marcel waren aanwezig. De schoonbroers Hilaire Van Couter en Julien Van Nieuwenburg waren toen reeds overleden.

    Bellem, 27-12-1980 Drie generaties Martens in mannelijke lijn

             Marcel en Maria, Laurent en Josette, David en Karl

    Marcel en Maria, respectievelijk 77 en 74 jaar oud, genoten toen nog van een uitstekende gezondheid.

       
             1980 Marcel Martens             1980 Maria De Waele

    Afscheid van duivensport

    Toen Marcel 80 jaar werd voelde hij dat hij het moeilijker kreeg om zijn duifjes te verzorgen zoals hij gedurende 60 jaar gedaan had. Hij beslistte vrij onverwacht afscheid te nemen van zijn geliefde hobby, die soms voorrang had gekregen boven familiale en professionele activiteiten, door zijn 55 duiven te verkopen op een openbare veiling te Adegem.

    In de aankondiging in “De duivenbode-De vrije druif” werden over twee volle bladzijden alle duifjes voorgesteld. Bij de voorstelling van ‘de stal Marcel Martens’ werden vier stelregels vooropgesteld die Marcel zijn ganse leven had verdedigd:

    -wees voorzichtig bij de aankoop van duiven bij grote namen;

    -spelen voor het plezier en niet speciaal voor het geld;

    -jonge duiven niet te lang spelen, zeker stoppen voor half augustus;

    -een goede melker moet durven het percentage van zijn ingekorfde duiven, en dus de prijzen, op tafel leggen.

    Tijdens de massaal bijgewoonde veiling, na het behalen van een prachtig palmares in 1982, werd voor zijn topduiver ’t Doorslagen’ een prijs van 20.000 BEF (500 €) geboden, wat meer was dan een maandloon uit die tijd. De andere duifjes veranderden van eigenaar aan prijzen tussen 1.000 en 5.000 BEF.

    Afscheid

    Blijkbaar had hij het voelen aankomen,nog voor zijn kinderen het gemerkt hadden. Enkele maanden na de veiling begon Marcel te sukkelen met zijn gezondheid en later werd hij bedlegerig. Na veel pijn, waarbij hij met grote zorg werd bijgestaan door zijn echtgenote Maria en zijn dochter Arlette, is hij op 23 mei 1989 op 86-jarige leeftijd, thuis overleden. Hij had toen zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Op maandag 29 mei werd hij begraven in de familiegrafkelder te Hansbeke.

                    Overlijdensbericht Marcel Martens

                    
                    Bidprentje Marcel Martens

    Reeds voor het overlijden van Marcel was de gezondheid van Maria erg verzwakt. Na intensieve zorgen thuis, bij Arlette Martens en Julien Bruggeman, overleed zij op 21 juli 1997, ruim 91 jaar oud. Zij had toen acht achterkleinkinderen, waarvan de jongste, Mira Martens, minder dan één jaar oud was. Maria werd op zaterdag 28 juni bijgezet in de familiegrafkelder te Hansbeke.

                    Overlijdensbericht Maria De Waele

                    Bidprentje Maria De Waele

                      Begraafplaats Hansbeke : grafzerk Marcel Martens-Maria De Waele


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 03/09-09/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007

    Archief per week
  • 03/09-09/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!