Inhoud blog
  • Het effect van meditatie op hart- en vaatziekten: Het onderzoek
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Hart- en vaatziekten en meditatie (hoge bloeddruk, diabetes, cholesterol)
    Kan meditatie een effect hebben? Wat zeggen de data?
    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het effect van meditatie op hart- en vaatziekten: Het onderzoek

    Elke ervaring die we opdoen laat een bepaalde indruk achter op ons lichaam. De rust die we hebben tijdens de nacht laat ons toe om deze indrukken terug te verwijderen. Rust, of ontspanning is immers exact wat het woord zegt, "ont-spanning". We gaan spanningen “ont-spannen”, stress verwijderen. 

    De rust van de nacht kan je vergelijken met het schoonvegen van een schoolbord. Als we tijdens de dag allerlei tekeningetjes maken met een stuk krijt, één voor elke indruk of ervaring die we hebben dan gaan we dit s'nachts terug schoonvegen. Maar als de nachtrust niet voldoende is om het bord helemaal schoon te vegen dan gaan spanningen zich accumuleren. Deze gaan op den duur het normale functioneren van het zenuwstelsel verstoren, met alle problemen vandien. Hart- en vaatziekten zijn hier de meest duidelijke (en meest schadelijke) symptomen van. Hoge bloeddruk is rechtstreeks gerelateerd aan een verhoogde concentratie bloed lactaat (een stress hormoon). Insuline resistentie (diabetes 2) wordt veroorzaakt door cortisol (een ander stress hormoon in het bloed). 

    Door meditatie zou men theoretisch het lichaam extra rust kunnen geven en zo ook hart-en vaatziekten in de kiem kunnen smoren, of op zijn minst behandelen. Maar werkt dit ook in de praktijk?

    Het wetenschappelijk onderzoek zegt ja en neen. Het blijkt allemaal af te hangen van welke meditatie techniek men gebruikt.

    De meest prestigieuze gezondheidsonderzoeks instelling ter wereld, de National Institute of Health van de Amerikaanse regering, deed enkele jaren geleden een vergelijkende analyse van al het meditatie onderzoek dat ooit gedaan is om een conclusie te vormen of meditatie nu werkt of niet om hoge bloeddruk te verlagen. Alleen de wetenschappelijke studies van de hoogste kwaliteit werden bekeken voor de analyse.

    Wat hieruit bleek was dat geen enkele meditatie of relaxatie techniek eigenlijk een significant effect kon aantonen, behalve één. Bij de wetenschappelijke onderzoeken met Transcendente Meditatie bleek er wel een effect te zijn, een daling van hoge bloeddruk die gemiddeld gezien zelfs even groot was als wat men kan bereiken met bloeddruk verlagende medicijnen, in sommige gevallen zelfs groter, maar dan zonder alle negatieve neven effecten.

    Ook op andere gebieden van hart- en vaatziekten blijkt de Transcendente Meditatie  
    (TM) techniek, die zo’n 50 jaar geleden naar het westen is gebracht door Maharishi Mahesh Yogi, effecten te hebben.

    Het National Institute of Health heeft de laatste 20 jaar al meer dan 25 miljoen USD uitgegeven om onderzoek rond specifiek Transcendente Meditatie te ondersteunen. Wat ze vonden was dat:

    • -         Insuline resistentie (type 2 diabetes) na 4 maand significant verminderde bij TM beoefenaars. (in vergelijking met controle groep)
    • -         Aderverkalking na 3 maand tot 1 jaar significant verminderde bij TM beoefenaars.
    • -         Onder 200 hartpatiënten die 9 jaar lang werden opgevolgd, bleek de TM groep bijna 50% minder gevallen van hartaanval, beroerte of overlijden te hebben. Bij regelmatige TM beoefenaars was het verschil zelfs 62%.

    Ander onderzoek heeft ook gevonden dat:

    • -         Cholesterol op 1 jaar significant daalde bij TM beoefenaars.
    • -         Oudere TM beoefenaars (ouder dan 40 jaar) een 70% lagere hospitalizatie hebben dan de norm, en zelfs een 87% lagere hospitalisatie voor hart- en vaatziekten.
    • -         Het verouderingsproces significant vertraagt bij TM beoefenaars, en ze veel langer leven.

     

    Dr. Oz, de beroemdste hartspecialist ter wereld, bij ons bekend van de Dr. Oz show op vitaya, was zo onder de indruk van deze resultaten dat hij de Transcendente Meditatie techniek publiek ondersteunt, en de cursus zelfs betaald heeft voor meer dan 200 werknemers van zijn eigen bedrijf. (zie video: Dr. Oz ondersteunt TM) Ook Oprah Winfrey, Paul McCartney, Clint Eastwood, Ellen Degeneres, David Lynch, George Lucas, Katy Perry en vele andere beroemdheden beoefenen en ondersteunen deze techniek.

    Wat is er dan zo speciaal aan deze meditatie techniek?

    Transcendente Meditatie is volgens de organisatie die het onderwijst (een vereniging zonder winstoogmerk) absoluut niet te vergelijken met eenderwelke andere meditatie techniek, omdat het volgens hun van het bijna tegenovergestelde uitgangspunt uitgaat.

    Als men vandaag over meditatie hoort, zeggen zij, denken mensen meestal aan een vorm van de geest controleren en dwingen om tot stilte te komen. Meestal gebeurt dit via een vorm van concentratie (op een lichtpunt, een klank, de ademhaling of gewoon “in het nu zijn”). Dit gaat echter tegen de natuur van de geest in. Het kan zijn dat op een bepaald moment de geest zo moe wordt van die bedwinging dat hij het opgeeft en dat er diepere ervaringen mogelijk worden, maar de manier om er te geraken is absoluut niet efficiënt.

    Volgens Maharishi Mahesh Yogi (die in 2008 overleden is) is voor de geest die toestand van totale innerlijke stilte een toestand van thuiskomen. Het is de meest aangename toestand die er voor de geest kan zijn, en de geest weet instinctief hoe hij moet thuiskomen. Wij moeten de geest helemaal niet gaan bedwingen, we moeten alleen een natuurlijk, instinctief proces in gang zetten en daarna de geest zijn eigen gang laten gaan.

    Het proces om deze natuurlijke gang van de geest op te starten werd onderwezen volgens een eeuwenoude methode die Maharishi opnieuw gestructureerd heeft in zijn Transcendente Meditatie techniek.

    Gedurende de laatste 40 jaar hebben meer dan 6 miljoen mensen wereldwijd deze techniek geleerd en zijn er 350 gepubliceerde wetenschappelijke studies die de effecten ervan onderzocht hebben.

    Zo heeft men ontdekt dat tijdens Transcendente Meditatie (of TM) beoefening het lichaam in een zeer diepe toestand van rust komt, zelfs tot 2 keer dieper dan slaap, waardoor het lichaam dus ook de kans krijgt om diepe spanningen te ontspannen, zelfs spanningen waar jarenlange slaap niet aankan. Anderzijds kan men in laboratoria in real time meten hoe verschillende stress hormonen verminderen tijdens TM beoefening, hoe gelukshormonen toenemen en hoe zelfs de hersenen zich meer volledig gaan ontwikkelen.

    Volgens de TM organisatie is dit slechts een objectieve moderne bevestiging van wat men al eeuwenlang in alle oude geschriften doorheen alle culturen zegt, dat de ervaring van transcenderen, die ervaring van totale innerlijke stilte de hoogst mogelijke ervaring is die de mensheid kan bereiken, en dat het een ervaring is die essentieel is voor de volledige ontwikkeling van de mensheid.

    Het enige nadeel van deze techniek, zeker in vergelijking met andere meditatie of relaxatie technieken, is de vrij hoge kostprijs om het te leren. Een TM cursus kost al gauw 900 Euro.

    De TM organisatie zegt dat het hun taak is om deze techniek correct te onderwijzen zodat de effecten kunnen verzekerd worden, en dit vraagt de nodige persoonlijke begeleiding. (levenslange begeleiding is inbegrepen in de cursusprijs). Zij bieden huidig tot 50% sponsoring aan voor diegenen die het financieel iets moeilijker hebben maar zeggen dat het in eerste instantie de taak van de ziekenfondsen is om deze techniek voor iedereen toegankelijk te maken, net zoals ze dat voor andere gezondheidszorg doen. Er is voldoende bewijs, zeggen zij, dat TM uiteindelijk de ziektenkosten voor de hele maatschappij significant kan doen dalen.

    Voor het hart blijkt het in elk geval geen kwaad te kunnen.

    Voor meer info: Officiële Transcendente Meditatie site voor België

    21-05-2012 om 16:32 geschreven door dr. Joey

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 21/05-27/05 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!