Tips voor korte trips
Inhoud blog
  • Ludwig Forum für Internationale Kunst
  • "Nie wieder störungsfrei! Aachen Avantgarde seit 1964"
  • De "stalen kathedralen" van het Ruhrgebied in Duitsland
  • Liebliches Taubertal

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    25-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ludwig Forum für Internationale Kunst

    Te bezoeken:drie tentoonstellingen.
    1."Terrains d'une Collection From New York to Beijing" toont een gedeelte van de enorme kunstverzameling van het echtpaar Peter en Irene Ludwig. Geografische en geopolitische aspecten van  de kunstwerken geven een indruk van wat de Ludwigs verzamelden. West-Europese kunst sinds 1960 over Pop Art, Bad Painting, Appropriation Art, Kunst uit de voormalige DDR en UdSSr tot de Chinese en Cubaanse Kunst van de jaren 1980 en 1990.


    Wang Guangyi: Die große Kritik. Maxwill House Coffee, 1991.copyright Wang Guangyi. Foto Anne Gold

    2. Voor "I's Your Choice" hebben de museumbezoekers hun persoonlijke Highlights uit de LUFO-verzamelingsbestanden gekozen.


    Duane Hanson, Supermarket Lady, 1970: copyright Duane Hanson
    met op de achtergrond het werk van
    Gerhard Richter, Permutationen 1973/1974: copyright Gerhard Richter. Foto Mia Geyens in het LUFO Aachen


    Foto's van Barbara en Michaël Leisgen "Apokalypse 1995": copyright Barbara en Michaël Leisgen. Foto Mia Geyens in het LUFO Aachen.


    Allen Jones "Garderobe-Tisch-Stuhl": copyright Allen Jones. Foto Mia Geyens in het LUFO Aachen.

    3. Met "LUFONAUTEN" worden de jongste bezoekers en allen die zich nog jong voelen, uitgenodigd op een ontdekkingsreis in de tentoonstelling.

    Te bezichtigen van 22.04.2012-21.04.2013
    Voor verdere inlichtingen: www.ludwigforum.de

     

    25-04-2012, 23:20 geschreven door mia geyens


    20-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Nie wieder störungsfrei! Aachen Avantgarde seit 1964"
    Van 22 oktober 2011 tot 5 februari 2012 in Ludwig Forum Aken

    Een tentoonstelling met als thema

    "Nie wieder störungsfrei! Aachen Avantgarde seit 1964"
    laat ons terugblikken in de tijd tot 1964 waar het kunstbegip 'nieuwe en experimentele kunststromingen' in vraag gesteld en uitvoerig besproken werd.

    Meer dan 150 kunstwerken en vele tijdgetuigenissen leiden de bezoeker doorheen de jaren 60 en 70. Aken ontwikkelde zich in die tijd tot de Hotspot in de internationale kunstwereld.

    "Mit, Nie wieder störungsfrei! geht es um jenen Augenblick, in dem die Kunst etwas lostritt, was sich nicht mehr zurücknehmen lässt", erklärt Dr. Annette Lagler, die zusammen mit Myriam Kroll die Ausstellung im Ludwig Forum Aachen kuratiert.

    Werken en dokumenten worden er getoond van o.a. Joseph Beuys, Wolf Vostell en Jörg Immendorff, Hans-Peter Alvermann, Chris Reinecke en Franz Erhard Walther, Peter Brüning, Gilbert & George, Gerhard Richter, Mel Amos en Daniel Spoerri, Roy Lichtenstein, James Rosenquist, Andy Warhol, Renato Guttuso, Allen Jones en Nancy Graves, Robert Filliou en Ulrike Rosenbach.

    meer gegevens op www.ludwigforum.de 

    20-10-2011, 01:28 geschreven door mia geyens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Interessante fototentoonstelling te bezoeken

    Het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken stelt nog tot 30.10.2011 foto's ten toon van Sabine Weiss.
    Zij werd in 1924 geboren in Zwitserland en begon in 1946 met Modefotografie.
    Met het spel van licht en schaduw maakt zij indringende foto's waar vooral de mens centraal staat.

    zie ook op de website Suermondt-Ludwig-Museum.de

    20-10-2011, 00:46 geschreven door mia geyens


    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De "stalen kathedralen" van het Ruhrgebied in Duitsland

    Op fototocht langs de "stalen kathedralen" van het Ruhrgebied in landschapspark Duisburg Noord
    Begin van de twintigste eeuw maakte de familie Thyssen van
    het Ruhrgebied een bloeiende regio, maar door de crisis in de staalindustrie
    eind jaren zeventig en begin jaren tachtig kwam dit gebied in verval. Gelukkig
    gaf de Europese steun een stevige impuls om dit belangrijke erfgoed te helpen
    bewaren. Na twintig jaar intense sanering en opkuis is het Ruhrgebied vandaag
    een nieuwe attractieve pool voor vakantie, ontspanning, cultuur en
    geschiedenis.

    Eén van de boeiende polen is het Landschapspark Duisburg Noord. Op dit 200 hectaren grote terrein richtte August Thyssen in 1901 liefst vijf hoogovens op en gebruikte hij de modernste technieken voor het smelten van ijzererts en het gieten tot staal. Helaas moest deze locatie geheel gesloten worden in 1985. Er kwam verval van het terrein, maar het Interregprogramma van Europa hielp de site oppoetsen en vandaag is het Landschapspark Duisburg Noord, na de Dom van Keulen, de meest bezochte attractie van Duitsland. In het park kan je vrij wandelen en fotograferen in en op de diverse locaties. Het is verstandig eerst even binnen te lopen in het infocentrum met cafetaria om daarna het gehele terrein te verkennen, alleen of met een gids, te voet of per fiets (kan men ter plaatse huren). Je ontdekt achtereenvolgens in de diverse locaties hoe de weg er uit zag van "erts" tot "staal". Een klim van 275 trappen op één van de hoogovens brengt je op het hoogste punt van het terrein en geeft een indrukwekkend overzicht over de hoogovens, krachtcentrale, het ventilatorcomplex en de giethallen en biedt onderweg talrijke fotografische hoogstandjes.

    In het oude gasreservoir, ondertussen gevuld met 21 miljoen liter water, heeft de nationale duikclub haar onderkomen gevonden en kan hier oefenen tot op een diepte van 13 meter en genieten van wat leeft en beweegt in deze tank van 45 meter doormeter.
    De oude ertsbunkers werden dan weer door de Duitse Alpenvereniging in gebruik genomen en ingericht als oefenlocatie. De steilwanden van deze bunkers zijn uniek en waar destijds de cokes en ertsen werden opgeslagen, klimmen nu alpinisten in opleiding of op oefening. Vooral de klettersteig met traversen, spieten, torens en bruggen heeft een alpien karakter. Hij is met staalkabels beveiligd en bevat alle mogelijke klimhulpmiddelen voor jong en oud. Ook dit deel is een uitgelezen foto-onderwerp.
    Bij een wandeling over het terrein vindt de goed kijkende fotograaf beslist zijn gading en is de dag nooit lang genoeg. Maar als je voldoende tijd hebt om ook nog te blijven tot het donker wordt, dan word je (in de weekends) beloond met een wondermooi lichtspel. De bekende lichtkunstenaar Jonathan Park heeft immers het hele complex uitgerust met een prachtige verlichting en dit feeërieke gebeuren alleen al is een lang bezoek meer dan de moeite waard. Voor de liefhebbers van HDR-fotografie is dit een uitgelezen uitdaging. Zou je toch te vroeg zijn uitgefotografeerd op het landschapspark, huur dan ter plaatse een fiets en verken je omgeving of maak een uitstapje naar het centrum van Duisburg of de prachtig gerenoveerde "Innenhaven" van Duisburg. Ook hier is veel fotoplezier te rapen. Succes verzekerd voor een mooie fotodag.
    tekst en foto's : mia geyens











    14-08-2011, 23:19 geschreven door mia geyens


    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liebliches Taubertal
    (5)
    Wandelen en vooral fietsen!
    De laatste jaren is het Taubertal uitgebouwd met de beste voorzieningen voor de liefhebbers van Rad-Wandren. Men hoeft geen specialist-wielrenner of -wandelaar te zijn om voluit te genieten van de 100km lange fietsroute "Radweg Liebliches Taubertal-der-klassiker" stroomafwaarts tussen Rothenburg en Wertheim: langs verkeersvrije paden genieten van natuur en cultuur. Ofwel rij of wandel je op eigen initiatief en neem je heen-of terug de Radelntrein of fietsbus, ofwel boek je een volledig verzorgde meerdaagse. Heb je meer in je marge dan levert het "Main-Tauber-Fränkischen Rad-Achter" fietsnetwerk je liefst 555km uitgestippelde fietsroutes. Deze 8 fietslussen verlaten het dal vanuit standplaats Lauda en variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Voor elke route bestaat een gedetailleerde hoogteverschillengrafiek. Nieuw is de fietsroute die de Main met de Donau verbindt over een afstand van 360km.

    Culinair: Grünkern, Wein und Fränkisches Vesper
    Een bij ons in onbruik geraakte tarwevariatie 'de spelt' wordt in het Taubertal in vele gerechten verwerkt en gepromoot als Grünkern 'das Edele Korn'. De meeste horecazaken hebben wel een speciaal aanbod op de menukaart waarin de Grünkern is verwerkt als basis. Natuurlijk drink je bij deze specialiteten en ook bij andere gerechten een typische wijn uit het Taubertal. Reeds meer dan duizend jaar bieden de regional Winzer kwaliteitswijnen aan. Proeven en kopen is geen probleem bij één van de vele coöperatieven. 'Guten Wein verspricht auch gutes Essen' is het motto van het Taubertal.
    Wijn proeven kan men trouwens op vele plaatsen en de Winzer kijkt beslist niet op een glaasje. En één van die heerlijk culinaire momenten beleef je 's avonds wanneer  de Tauberfranken tijd maken voor hun dagelijkse Vesper: een avondmaal met typische regionale gerechten overgoten met hun eigen wijntje. Prosit!

    Tekst en foto's: Mia Geyens
    Informatie over het Liebliches Taubertal bekom je bij:
    Toeristikgemeinschaft "Liebliches Taubertal" Gartenstrasse 1, D 97941 Tauberbischofsheim
    www.Liebliches-Taubertal.de




    08-08-2011, 21:13 geschreven door mia geyens


    07-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liebliches Taubertal
    (4)
    Na Lauda-Köningshofen, een ideale plaats om even de Tauber over te steken via één van de vele zandstenen bruggen met heiligenbeelden, kom je in Tauberbischofsheim, de hoofdstad van de Kreis. Een rondgang met een echte "torenwachter" uit de veertiende eeuw is een hele belevenis en vooral leerrijk.

    Iets noordelijker ligt Kloster Bronbach, een in de twaalfde eeuw gestichte abdij van de Cisterciënzers. Het complex is volledig gerenoveerd en na ombouw uitgegroeid tot een centrum van meditatie, kunst en cultuur.

    In Wertheim stroomt de Tauber in de Main en eindigt het Liebliches Taubertal. Het is een typisch stadje met rijke geschiedenis dat je volledig ontdekt door een gegidste rondgang. Hij toont je de waterstanden in de stad tijdens de overstromingen in 91, 93, 95 en 98: viermaal in één decennium. Een volledige stad onder water, we herinneren ons weer de TV-beelden van toen. Een bezoek aan de stiftkerk, het Grafschaftsmuseum of het glasmuseum is aan te raden.





    07-08-2011, 23:28 geschreven door mia geyens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liebliches Taubertal
    (3)
    Iets verder ligt het neusje van de zalm van het Taubertal nl. het Slot Weikersheim. Hier maak je kennis met één van de mooiste renaissancekastelen met aanpalende tuinen en Orangerie. Neem je tijd, bezoek het kasteel en wandel door de tuin, want je hebt hier ogen tekort voor al dat moois. Heb je bovendien interesse voor "alchemie" dan bezoek je ook de zijvleugel. Voor verpozing strijk je neer op het schitterende gerenoveerde plein voor de ingang van Slot Weikersheim.
    De volgende halte brengt je in Bad Mergentheim. Het is een moderne kuurstad gebouwd rond de "Wilhelmsquelle", een bron met heilzame waters voor vele klachten. De talrijke heilklinieken zorgen voor een bruisend leven in het prachtige Kurpark en Kurhaus. Bad Mergentheim is tevens kruispunt van de Romantische Strasse, de Swabische Dichterstrasse en de Weinstrasse. Een oponthoud brengt je zeker in het imposante slot van de Duitse Orde of het badcomplex Solymar.




    07-08-2011, 23:06 geschreven door mia geyens


    06-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liebliches Taubertal
    (2)
    De Tauber volgend kom je in Creglingen en in het enige vingerhoedsmuseum sta je vol bewondering voor dit kleine, maar nuttige ding...Goudsmid Helmut Greif toont hier meer dan 4.000 vingerhoeden en geeft deskundige uitleg over zijn uniek museum.  Schuin tegenover stap je binnen in de Herrgottskirche en bewonder je het zeven meter hoge houten altaar van Tilman Riemenschneider: een houtsnijkunstenaar met wereldfaam.
    Voor de ontspanning zak je even af richting Münster See voor een pauze aan het water en geniet je van het blotevoetenpad en het ijskoude voetbad met water vers uit de bron. Hier vind je ook een goed uitgeruste camping.
    In Röttingen neem je een wandelpauze en volg je de route met de 32 zonnewijzers, passeert dan Burg Brattenstein, het kleine maar fijne Weinbaumuseum en eindigt voor het Rathaus. Eén van de stadspoorten is nu omgebouwd tot een vakantiewoning: hier kan je over vier verdiepingen genieten van een absolute rust en een mooi vergezicht.






    06-08-2011, 22:33 geschreven door mia geyens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liebliches Taubertal
    (1)
    Deel van de "Romantische Strasse" met romantiek, cultuur en veel fiets- en wandelmogelijkheden.
    Zoals Tauberfranken in het grote Romeinse Rijk centraal gelegen was, zo ligt heden datzelfde Tauberfranken centraal in het nieuwe verenigde Duitsland. In dit historische gebied verbindt de wereldbekende Romantische Strasse de steden Wurzburg met Füssen over een afstand van 350km. De Japanners zijn gek van dit stukje Duitsland en volgen met vele busladingen deze Oud-Keltische route naar het Zuiden.  Het Liebliches Taubertal is een stukje van deze romantische straat en volgt de Tauber over een afstand van 130km vanaf de bron in Rothenburg o.d.Tauber tot de monding in de Main in het frivole Wertheim.  "Ein gang durchs Taubertal ist ein gang durch die deutsche Geschichte" zou schrijver Wilhelm Riehl reeds in 1865 neerschrijven.

    Toeristische tocht door het Liebliches Taubertal
    Op slechts 500km van Brussel bereikt men het Taubertal via de snelle autobanen langs Keulen en Frankfurt in een halve dag. Een wereld van kunst en cultuur, van natuurpracht, van fiets- en wandelmogelijkheden, gekoppeld aan culinaire hoogstandjes ligt dan te wachten.
    Rijdt men eerst naar het Zuiden, naar de bron in Rothenburg, dan kan men de rivier stroomafwaarts volgen en passeert men alles wat het Liebliches Taubertal te bieden heeft.
    In Rothenburg ob der Tauber wandel je over de overdekte stadsmuren als een volleerde stadswachter uit de Middeleeuwen en maak je kennis met de 14 prachtige gerestaureerde stadspoorten. Op het marktplein staat het stadshuis als een voorbeeld van de vele bouwstijlen doorheen de eeuwenoude geschiedenis van de stad.  De enge straten met vakwerkhuizen en het uitzicht over het Taubertal vanuit het riante stadspark is indrukwekkend.
    Vergeet vooral niet te shoppen in de talrijke gespecialiseerde winkels want hier is de Japanse Romantische-Strasse-toerist koning.  Alle grote winkels hebben minstens één Japans personeelslid en één Japanse familie baat zelfs een winkel uit:aankondigingen en prijzen in het Japans. Hoe hier de Japanse gidsen hun groep binnenloodsen en toespreken is een belevenis die, zonder dat je er iets van verstaat, aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Op deze shoppingtoer beland je vanzelf in 's werelds grootste Weinachtsmuseum.  Wat Kate Wolfhart hier verwezenlijkt is oogverblindend.  Het aanpalende grootwarenhuis met kerstversieringen doet de toerist zelfs in volle zomerperiode kerstballen en andere prullaria kopen. Vrouwen zijn hier onweerstaanbaar gedwongen tot kopen. Maar het is iets unieks in de wereld.

    Zeker moet je ook een bezoek brengen aan het Kriminalmuseum in het oude Johannietenklooster om kennis te maken met alle mogelijke foltertuigen die gebruikt werden doorheen de geschiedenis. Het is een echte belevenis die je niet vlug zal vergeten.




    06-08-2011, 22:16 geschreven door mia geyens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van harte welkom aan alle blog-bezoekers
    Reisverslagen, tips, foto's en ervaringen delen met anderen...we genieten er allemaal van.Op tijd  en stond nieuwe verhalen  plaatsen op de blogs houdt het seniorennet levendig.
    Dank u wel voor uw bezoek.

    06-08-2011, 20:12 geschreven door mia geyens


    Archief per week
  • 23/04-29/04 2012
  • 17/10-23/10 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!