Gemengde aspergelinten met tagliatelle, botersausje met kaffir en gepaneerde asperge
Aantal personen: 4 Ingrediënten 8 groene asperges, kopjes afgesneden en geblancheerd 8 witte asperges, kopjes afgesneden 2 dikke wortels, schoongemaakt 4 witte asperges, schoongemaakt en geblancheerd (hou het kookvocht bij voor het sausje) 1 eiwit 2 el zwarte sesamzaadjes 2 el witte geroosterde sesamzaadjes Olijfolie 150 g tagliatelle
Voor het botersausje 1 sjalot, gesnipperd 2 dl kookvocht van de asperges 2 el kaffirblaadjes* 1/2 dl room Klont heel koude boter, in stukjes gesneden
Bereiding Haal met een dunschiller lange linten van de stelen van de witte en groene asperges. Doe dit ook van de wortels. Blancheer de verschillende linten apart beetgaar, maar wel in hetzelfde gezouten kookwater. Laat voor het sausje alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter) 20 minuten zonder deksel sudderen op een zacht vuurtje. Neem de kaffirblaadjes uit, mix het sausje fijn en roer er de koude stukjes boter doorheen. Laat niet meer aan de kook komen. Wentel de vier witte geblancheerde asperges in het eiwit en dan in een mengsel van de sesamzaadjes. Fruit de asperges net voor het serveren kort in olijfolie. Kook de tagliatelle in gezouten water. Voeg de laatste 30 seconden van de kooktijd de geblancheerde groentelinten toe en roer alles goed door elkaar. Giet de tagliatelle af en serveer met de geblancheerde groene topjes, het sausje en de gepaneerde asperges.
* citroenblaadjes, te koop in Chinese winkels of grote supermarkten. Kan je vervangen door citroengras.