KOOKBOEK Dit zijn menu s die ik zelf heb gemaakt in de eerste plaats voor mijzelf,maar ook als ik iemand hiermee kan helpen , zou dit mij plezieren.
15-07-2013
PAELLA
ZELFGEMAAKTE PAELLA VOOR 4 Personen
INGREDIENTEN
4 kippenbillen 2 konijnenbouten - 4 chorizo worsten (spaans) - 200GR inktvisringen
8 scampi s 150GR erwten 6 tomaten 3paprikas rood- geel- groen 1 citroen
1 rode peper - 1 sjalot 2 teentjes knoflook 250GR rijst 1 capsule saffraanpoeder
1L kippenbouillon ( 2blokjesopgelost in 1L heet water 4 eetl. Olijfolie 1 koffiel. Curry
peper en zout.
VOORBEREIDING
- Laat de scampis volledig ontdooien en dep droog
- Snipper de sjalot ende knoflookteentjes fijn
- Verwijder de pitjes en het witte zaad uit de paprika ,en snij in fijn reepjes
- Pel de tomaten , en snij ze in blokjes
- Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snij heel fijn
BEREIDING
Verhit 3 eetl. Olijfolie in een grote pan op een hoog vuur. Bak de konijnbouten en de kippenbillen , aan alle kanten goudbruin en laat nog 20 min .bakken. Kruid met peper en zout (of met kippenkruiden).
Laat de laatste 6 min. De chorizo worsten met het vlees meebakken .Haal het vlees uit de pan en snij de worsten schuin in 2 stukken .
Bak de fijngesnipperde sjalot en de knoflook lichtjes glazig in dezelfde pan , voeg de paprikareepjes het fijngesnipperde pepertje , de rijst , het saffraanpoeder de tomatenblokjes , de erwtjes de inktvisringen en ¾ van de kippenbouillon toe.
Meng goed en laat even garen .
Verhit intussen in een andere pan1 eetl. Olijfolie , en bak de scampis 4min.
Schik het gebakken vlees bovenop de rijst en laat 15 min. Sudderen op een zacht vuurtje, voeg eventueel nog wat bouillon toe als de paella te droog wordt.
Voeg er de gebakken scampis bij en laat nog 10 min. Sudderen KLAAR !!!!!!
SMAKELIJK
Dit is de basis om te gebruiken in al mijn volgende menu s .
AARDAPPELEN
schillen - 2maal wassen - water opgieten tot ze onderstaan, 1kleine eetlepel zout toevoegen en 15min laten koken op een hoog vuur. wanneer je er met een vork gemakkelijk kunt doorprikken zijn ze gaar , afgieten en even opschudden . Klaar.
TIP Doe in het kookwater 1 druppel olie ,om het overkoken te voorkomen.
SPAGHETTI 300GR
Breng 3liter water aan de kook, doe er de spaghetti in , en laat 8min koken . Klaar
TIP Doe in het kokend water 1blokje bouillon voor de smaak..
RIJST 200gr
Breng 2liter water aan de kook . Laat 10min koken. Klaar
TIP Doe een beetje zout alsook een blokje bouillon in het water smakelijk
Pel de scampi 's en verwijder het darmkanaal. Bak de scampi 's gedurende 7/8 min in 2 el olijfolie . Kruiden met zout en peper doe er ook een versnipperd teentje look bij , zet nu opzij.
Doe nog eens 2 el olijfolie in een pan , snij de sjalot en de rode peper in kleine stukjes en laat bruin garen, doe dan de curry erbij en laat nog 4 min. al roerend sidderen , voeg er nu de witte wijn en het bouillon blokje aan toe.
Doe er nu de gebakken scampi 's bij , laat nog even koken en dan aandikken met Alpro room .
Dien op met rijst en versier met Banaan - appelsien - ajuin -tomaat
Meng het gehakt en het ei en vermorzel de 3 beschuiten over het vlees ,Doe er zout en peper op , goed mengen en maak er fijne balletjes van. Breng 3 liter water aan de kook Doe er de balletjes in en laat 5min koken .Vis er de balletjes uit , en zet deze opzij.Doe in hetzelfde water de versneden groenten en de kip . Laat 30 tot 35min. koken .Haal de kip er uit en zeef de bouillon . Gebruik 1liter bouillon (De rest kan je later gebruiken om soep te maken) Meng de maizena en de bloem in een beetje water , breng al roerend aan de kook, Snij de kip in blokjes , doe deze bij de saus alsook de balletjes . Laat in een pan , de bakboter smelten en bak de champignons tot ze bruin zijn . Meng alles samen doe er nog het sap van een halve citroen op . SMAKELIJK
Doe 1 eetlepel olie in de pan , snij de ajuinen in kleine stukjes , laten stoven tot ze glazig zijn en zet even opzij .
Bak dan tot de stukjes STOOFVLEES goed bruin zijn ( best in 2 keer). bestrooi met PEPER en ZOUT.
Breng het VLEES met de AJUIN te samen in een kookpot , neem & snede BROOD bestrijk deze met een goede hoeveelheid MOSTERD de 2 LAURIER blaadjes erbij beetje SAMBAL naar smaak 2 blokjes BOUILLON . Overgiet dit alles met het BIER en een beetje water . Laat dit alles 1uur sudderen op een laag vuur . Saus dikken met MAIZENA ROUX voor bruine sauzen.
Chinees eten Smakelijk en snel gemaakt. 2 Personen
INGRED. 1/2kg Groenten China mix (Diepvries cholruyt )
1eetlepel Ketjap manis
1 Mes tipje Sambal oelek
300 gr Runds vlees
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
200gr noedels kan ook met spaghetti
Doe 1 eetlepel olijfolie in de wok , laat goed heet worden en bak er het in reepjes gesneden vlees in .
Leg het gebakken vlees apart . Doe nog 1eetlepel olijfolie in de wok laat nogmaals goed heet worden en bak er de diepvries groenten in(niet nodig om te laten ontdooien)De groenten in de wok stoven kan je best in 2 keer doen anders worden ze te wak .Meng nu het vlees bij de groenten,,Doe er de SAMBAL en de eetlepel KETJAP bij,peper en zout naar smaak, en laat nog even sidderen in de pan.
Laat de noedels of spaghetti 7/8min koken Laten uitlekken en opdienen . SMAKELIJK
2 bananen -2tomaten - 3 schijfjes ananas -1 appelsien - maismeel en een snuifje zout
BEREIDING
Bak de kipfilet bruin in een beetje olijfolie, Haal het vlees uit de pan,Doe 1eetl. olijfolie in de pan , laat de ajuin , de paprika gelijk met de currie 5min. stoven en doe er 1 tomaat bij .en laat 5min. sudderen. Leng aan met 100ml melk (of beter cocosmelk) Voeg er de in 4 stukken gesneden aardappel en de kip er bij . laat alles nog een 30Min. koken . Aandikken met maismeel .
Dien op met rijst. En versier met sneetjes banaan stukjes tomaat ananas en appelsien.
Snij de sjalot in kleine blokjes en laten fruiten tot ze glazig zijn.
Doe er de tomaten en tomatenpuree bij, laat even sudderen . Blus met witte wijn en het bouillon blokje .
Bak de scampi's in een beetje olijfolie en kruiden met zout en de , in kleine stukjes gesneden rode peper . Doe alles bij de saus en giet er de room over,dien op en bestrooi de schotels met een beetje peterselie